Ziua Logo
  Nr. 3702 de marti, 15 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Securitatea a insemnat politie politica
CNSAS lucreaza azi in stare de avarie, Colegiul fiind amenintat de o criza de credibilitate, care poate fi evitata doar prin aplicarea univoca a legii, prin transparenta si printr-o "alianta naturala cu mass-media si opinia publica", sustine Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS. Intr-o conferinta de presa organizata ieri, la sediul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) Ticu Dumitrescu a apreciat, analizand evenimentele recente in care a fost implicat CNSAS, ca singura solutie de evitare a crizei de credibilitate care ameninta Colegiul este corecta aplicare a legii, "cu o singura unitate de masura, fara standarde diferite".
Initiatorul legii accesului la dosare a insistat, din capul locului, pentru corecta interpretare a normelor, in sensul eliminarii interpretarilor subiective: "Securitatea a insemnat politie politica, intrucat cele doua notiuni sunt sinonime. Cei care le interpreteaza diferit, dovedesc cu prisosinta faptul ca nu sunt interesati de deconspirarea reala a Securitatii, ci dimpotriva. Pentru ca cine a semnat angajamente de colaborare cu Securitatea sub nume conspirativ si a intocmit note informative - indiferent de continutul lor - a acceptat colaborarea cu politia politica". Ticu Dumitrescu a subliniat ca, atunci cand legea vorbeste de Securitate ca politie politica, in fapt o defineste, nu face delimitari. "Nimeni nu stie acest lucru mai bine decat mine, cel care a initiat proiectul acestei legi", a spus liderul AFDPR. Din aceasta perspectiva, a explicat el, voturile de abtinere date in Colegiu nu se justifica. "Sunt o dovada de lasitate", a apreciat Ticu Dumitrescu. El a sustinut ca nu ar fi normal sa apara diferente radicale de opinie si voturi contradictorii in cadrul Colegiului daca membrii acestui for ar fi rigurosi in aplicarea legislatiei in vigoare.
Pentru un sediu spatios
In ceea ce priveste activitatea CNSAS, presedintele AFDPR a aratat ca, dincolo de vinovatii si critici, aceasta institutie are nevoie de un sediu spatios si de mai multi angajati pentru a fi mai eficienta. "Ganditi-va la milionul si opt sute de mii de dosare de la Popesti-Leordeni, daca intr-un asemenea sediu le putem studia, atunci ritmul deconspirarii atat de dorite ar fi cel bun. V-am putea da atunci 3000 sau 4000 de ofiteri si 5000 de informatori", a spus Ticu Dumitrescu. El considera ca in ritmul actual, in care sunt deconspirati "20, 30, 100 de informatori, nu facem nimic, ci mai degraba pierdem timpul". In actualele conditii, ar fi nevoie de inca zece ani pentru studierea muntilor de dosare din arhiva Consiliului, apreciaza liderul AFDPR. Referindu-se la cercetatorii si investigatorii CNSAS - "oameni minunati" care "nu reprezinta interese, nu asculta de indicatii de partid sau palat" - Ticu Dumitrescu a aratat ca, din cauza atitudinii lor demne de a nu elibera certificate de buna purtare personajelor patate, sunt si astazi tinta acuzatiilor si amenintarilor unor membri ai Colegiului.
Purtator de cuvant contestat
In legatura cu relatia presa-CNSAS, Ticu Dumitrescu apreciaza ca aceasta nu se desfasoara asa cum ar trebui. El a afirmat ca intentioneaza sa repuna in discutie situatia purtatorului de cuvant al acestei institutii, Cazimir Ionescu. "Nu este normal si legal ca un membru al Colegiului sa iasa, pana la banalizare, in fata presei. Cel mai bine ar fi sa-l rugam pe Cazimir Ionescu sa revina la decizia demisiei luata cu ceva timp in urma", a spus Ticu Dumitrescu.
Judecatoarea Bejinaru, demisia
Dintre cazurile care au fost in atentia Colegiului, Ticu Dumitrescu s-a oprit la cel al judecatorului Florica Bejinaru. Precizand ca in perioada in care s-a discutat contestatia acesteia el a fost in concediu, Ticu Dumitrescu si-a expus ieri punctul de vedere, "in calitate de simplu cetatean": "Constient de faptul ca fara o justitie independenta, eliberata de orice servitute politica sau morala, este de neconceput existenta unui stat democrat si european, cer cu toata fermitatea demisia doamnei judecator Bejinaru, care a semnat un angajament de agent informator al Securitatii, urmat de note informative".
Beton armat
Referindu-se la cazul Razvan Theodorescu, Ticu Dumitrescu a sustinut ca nici acesta "nu e clar", iar CNSAS ar fi trebuit "sa sape mai mult in laturi, inainte de a da verdictul de necolaborare cu Securitatea". "Nici cazul domnului Razvan Theodorescu nu e in regula. Nimeni nu poate sa-i nege valoarea de om de cultura. Unul ca mine nu poate, insa, sa uite ca Razvan Theodorescu a condus TVR intr-o perioada foarte importanta", a aratat liderul AFDPR, amintind ca, in 1991, o comisie guvernamentala a constatat ca "la 22 decembrie 1989 s-au ars niste documente". "De ce sa nu-mi pun niste intrebari? S-au ars cand Razvan Theodorescu a venit presedinte la TVR", a spus Ticu Dumitrescu. Intrebat daca la CNSAS se fac simtite influente politice, el a afirmat ca "cel putin pe linie PSD sunt beton armat". In privinta eventualelor dosare ale consilierului prezidential Theodor Stolojan, Ticu Dumitrescu nu a dorit sa se pronunte, invocand "constrangeri impuse de lege".
Propunere: Marius Oprea, seful SRI
Nu in ultimul rand, liderul AFDPR a sustinut ca dosarele primite de la SRI sunt cam subtirele si incap intr-o valijoara. "Au trecut, saracele, prin toate razboaiele", a spus Ticu Dumitrescu. El i-a acuzat pe lucratorii Serviciului responsabili cu dosarele ca mai detin inca foarte multe astfel de documente. Ticu Dumitrescu a insistat ca in fruntea Serviciilor sa fie pusi oameni capabili sa o rupa cu trecutul securist. In context, el a afirmat ca i-a propus presedintelui Basescu, cu ocazia unui dineu oferit de Presedintie, numirea istoricului Marius Oprea la sefia SRI, seful statului razand "cu pofta", ca raspuns la aceasta propunere. "I-am propus presedintelui Basescu, cu ocazia unui dineu oferit de Presedintie, numirea lui Marius Oprea la sefia SRI, daca presedintele tot doreste aflarea adevarului, desecretizarea arhivelor si reforma institutiilor. Basescu a ras cu atata pofta, incat ii aud si acum rasul. A ras sanatos", a mai spus Ticu Dumitrescu. (Ovidiu BANCHES)
Mircea Ionescu Quintus: doua angajamente si 188 de note
Presedintele de onoarea al PNL si-a dat demisia dupa anuntul privind prodigioasa sa colaborare cu Securitatea facut de Ticu Dumitrescu
Presedintele de onoare a PNL Mircea Ionescu Quintus a anuntat ieri ca si-a dat demisia din aceasta functie, mentionand ca a dat declaratii la fosta Securitate, dar nu note informative. Quintus a venit cu aceste precizari dupa ce, in cursul diminetii, fusese acuzat de Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, ca a semnat doua angajamente cu Securitatea si a dat 188 de note informative.
Surse din conducerea PNL ne-au declarat ca onorificul liberal nu venise hotarat sa isi prezinte demisia la sedinta de ieri, Quintus luand aceasta hotarare in momentul in care liberalii au inceput sa discute cazul Mona Musca. "L-a sunat presa si a simtit ca iar va fi in mijlocul atentei si nu a vrut sa se faca o paralela cu problemele Monei Musca", ne-au spus sursele citate. "Exista o hotarare a justitiei ca nu am colaborat cu Securitatea ca politie politica. Am prezentat demisia de onoare pentru ca partidul sa nu mai fie tarat intr-un alt scandal. A fost greu. Sunt membru de 70 de ani si am facut puscarie pentru partidul acesta", a sustinut Quintus insistand ca nu a semnat un angajament cu Securitatea. El a spus ca il cunoaste de mult timp pe Ticu Dumitrescu, dar a marturisit ca nu l-a intrebat niciodata cum un detinut politic a putut castiga ordinul muncii. Pe de alta parte, Quintus s-a declarat ofensat ca numele sau s-ar afla pe aceeasi lista cu cea a pesedistului Ion Iliescu. "Cand eu eram in inchisoare, Ion Iliescu era seful tineretului comunist", a conchis liberalul. "Am avut o dezbatere ampla cu privire la abordarea temei colaborarii cu fosta Securitate. Trebuie sa deosebim intre victimele sistemului si cei care au colaborat pentru a dobandi privilegii. Noi nu putem pentru cei care au fost victime ale sistemului comunist sa-i transformam din nou in victime, tratandu-i la fel ca pe cei care, fara nici o presiune, au facut pactul cu fosta Securitate pentru a dobandi privilegii", a explicat purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian. "In aceste conditii am avut un gest de demnitate al presedintelui de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, care, in debutul dezbaterilor, si-a prezentat demisia, pe care noi o socotim de onoare, din functia de presedinte de onoare al PNL", a explicat el.
Iliescu a dat tonul
Revenind la scanteia care a determinat demisia lui Quintus, amintim ca numele liberalului fusese pomenit, duminica, de senatorul PSD Ion Iliescu in disertatia sa despre pericolul deconspirarii. "Nu trebuie sa ne apucam sa aruncam pe piata lucruri care sunt menite a produce dezbinare. Sa nu uitam ca, atunci cand s-a discutat pe marginea legii Ticu Dumitrescu, au fost numeroase voci din partea partidelor istorice care au tergiversat promulgarea acesteia. Sa nu uitam ce scandal s-ar fi putut produce daca ar fi aparut dosarele lui Mircea Ionescu Quintus, Corneliu Coposu sau Paleologu", declara Iliescu.
Doua angajamente si 188 de note informative
Ieri, Ticu Dumitrescu a replicat "atacului bolsevic" al fostului fesenist la adresa lui Corneliu Coposu. "Ion Iliescu a constituit pentru Romania post decembrista raul cel mai mare. A fost, cum l-am numit eu, ^blestemul si povara acestei tari^. (...) Sa ai curajul astazi sa-ti prezinti tatal, care a fost un comunist bolsevic tradator de tara, drept detinut politic, iar pe sine ca un om care a avut de suferit, este nu numai o sfidare, dar si o provocare", a spus Ticu Dumitrescu, in conferinta de presa. El a apreciat ca a incerca sa-l compari pe Corneliu Coposu cu Mircea Ionescu Quintus este "o blasfemie". "Si pentru ca sunt obligat sa raspund acestei blasfemii si imbratisari cu care l-ati intampinat, domnule Quintus, pe Ion Iliescu, vreau sa va spun, in calitate de cercetator, si regret ca o fac, ca dumneavoastra ati fost un informator cu renume al Securitatii. V-am numarat, daca nu gresesc, 188 de note informative. Si astea sunt numai cele care s-au pastrat", a spus Ticu Dumitrescu. El a precizat ca a constatat ca in dosarul de retea al lui Quintus nu se mai gaseste nici un angajament, insa pe microfilme exista salvate doua angajamente. (R.G.; O.B.)
Un dosar baban
Gheorghe Onisoru: Domnul Quintus a fost printre cei care au sustinut ca daca nu ai angajament nu poti fi informator. Si intr-adevar, in dosarul domnului Quintus nu exista angajament. Domnia sa s-a prevalat de niste tertipuri avocatesti. Noi am incercat sa fim oameni politicosi cu domnul Quintus. I-am spus ca asta e situatia, ne pare rau, dosarul matale e gros, e baban, este zdrobitor. El s-a plans pe chestii de procedura, 30 de zile, procesul la Ploiesti. Va dati seama ca l-a castigat. Partea proasta insa vine acum si cred ca o spun in premiera: am solicitat de curiozitate microfilmul dosarului. Stiti ce apare pe microfilm? Angajamentul.
Mircea Dinescu: De ce credeti ca a fost pus domnul Quintus ministrul Justitiei in 1990 chiar de baieti? Era cel mai vulnerabil dintre ei, l-au pus pe Bibicu acolo ca da bine si puteau sa se miste perfect. Din pacate pentru domnul Quintus, care parea un domn distins, are intr-adevar un dosar destul de baban, intre cele mai babane si sinistre. Intai a negat. A spus ca nu este scrisul lui. Am angajat doi grafologi care au dat verdictul. (26 noiembrie 2003, Clubul Prometheus)
Liberalii o vor exclude pe Mona Musca
Conducerea PNL a decis ieri, dupa mai multe ore de dezbateri, sa-i retraga sprijinul politic gloriei dealtadata a liberalilor, Mona Musca, si sa propuna Delegatiei Permanente - care va avea loc in septembrie - excluderea acesteia din partid. Sanctionarea deputatei vine ca urmare a angajamentului de Securitate pe care Mona Musca a recunoscut, cu zambetul pe buze, ca l-a semnat. Decizia a fost votata in unanimitate de toti exponentii Biroului Permanent Central al PNL.
A colaborat in schimbul unor avantaje profesionale
Surse din conducerea partidului ne-au specificat ca liderii liberali s-au declarat convinsi ca Mona Musca a colaborat cu Securitatea in schimbul unor avantaje profesionale, pentru obtinerea postului de profesor la studenti straini. Acestea au povestit ca primul care a cerut retragerea sprijinului politic a fost deputatul Crin Antonescu care a fost secondat de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "Apoi, a luat cuvantul premierul Tariceanu care a spus ca in acest caz trebuie luata o masura ferma", au sustinut sursele. De asemenea, prezent la sedinta, istoricul Marius Oprea le-a explicat liberalilor ca in anii '70 cand Musca a semnat angajamentul cu Securitatea, exista si posibilitatea de a refuza colaborarea cu securistii. De altfel, Oprea a aratat ca in acea perioada colaboratorii erau racolati in schimbul unor avantaje materiale sau profesionale. "Multi liberali au criticat-o pe Mona. Marius Oprea a povestit cum Valeriu Stelian vindea bilete la concerte rock fiindca a refuzat sa incheie un angajament cu Securitatea. Din acelasi motiv, Varujan Vosganian a spus ca a lucrat la o fabrica de bere iar Adrian Iorgulescu a povestit ca s-a limitat doar sa predea muzica intr-un liceu. In schimb, Mona a semnat pentru a se bucura de niste avantaje. Era bine sa predai la studenti straini. Dadea bine", au insistat sursele. Acestea ne-au mai precizat ca senatorul Radu Stroe a propus conducerii partidului excluderea lui Dinu Patriciu din partid din cauza declaratiilor acestuia referitoare la o alianta PNL-PSD. Premierul Tariceanu a explicat ca omul de afaceri este un simplu membru PNL si ca partidul nu a avut de ce sa ia o hotarare in acest sens. Cu toate acestea, liberalii au hotarat ca o decizie in cazul Patriciu sa se ia saptamana viitoare, cu aportul liberalilor prahoveni.
"PNL a luat o decizie morala"
"CNSAS poate spune orice: ca Mona Musca a facut sau n-a facut politie politica. Exista insa un angajament semnat de ea. Exista un nume conspirativ", a justificat Crin Antonescu decizia PNL. De asemenea, purtator de cuvant al liberalilor, Varujan Vosganian a intarit si el ca decizia CNSAS nu prea mai conteaza atat timp cat exista un angajament semnat. "PNL a luat o decizie morala", a spus el. "Majoritatea informatorilor din anii '70 nu erau supusi unor presiuni pentru a semna angajamentul, nu erau amenintati cu puscaria sau cu marginalizarea sociala. Securitatea oferea avantaje, fie pe linie profesionala, fie avantaje materiale. Valeriu Stelian a refuzat colaborarea, Mona Musca a facut insa pactul cu diavolul", a explicat si istoricul Marius Oprea. El a reamintit ca Musca se afla printre semnatarii proiectului de lege a lustratiei si s-a intrebat, ironic, daca deputata a citit documentul. "Acolo se prevede ca nu conteaza daca ai facut sau nu politie politica, conteaza daca esti un angajat al Securitatii. Exista angajamentul, nu mai ai ce cauta in viata politica. Sa nu fi citit Mona textul?", a intrebat Oprea. Sanctionarea Monei Musca vine dupa ce, la orele diminetii, inaintea intrunirii Biroului Permanent Central, liderii liberali s-au intrecut in critici la adresa acesteia. Premierul Tariceanu s-a declarat "extrem de suparat ca unii oameni nu sunt ceea ce pareau sa fie", iar Iorgulescu a spus ca Musca "este o mare deziluzie".
Stolojan e suparat
Biroul Permanent Central al PNL a gresit retragand sprijinul politic acordat Monei Musca, a declarat ieri consilierul prezidential Theodor Stolojan, care a mentionat ca spera ca Delegatia Permanenta sa aiba "mai multa intelepciune" si sa nu admita excluderea acesteia din partid. "Biroul Permanent Central al PNL a gresit. S-a substituit unei institutii a statului create special pentru a face lumina in situatii precum cea in care se afla doamna Mona Musca", a spus Stolojan, citat de Mediafax. "Cred ca BP ar trebui sa isi mai domoleasca ura si invidia fata de Mona Musca, care a muncit enorm pentru ca, astazi, PNL sa fie la guvernare", a spus Stolojan. (Razvan GHEORGHE)
Mona Musca: "Voi respecta decizia"
"PNL, inclusiv conducerea PNL are dreptul sa ia orice decizie considera de cuviinta. Eu astept decizia CNSAS pentru ca acel angajament se refera strict la studentii straini si la protectia lor. Nu am facut nici un fel de rau nimanui, nu am promovat si nu am avut nici un fel de avantaje. (...) Cu regret ma uit in urma si imi pare rau ca am semnat acel angajament. In contextul de atunci exista insa o oarecare explicatie in legatura cu aceasta chestiune. Era la latitudinea colegilor mei sa ma invite sau nu la sedinta de astazi. Au decis sa discute in absenta mea, e libertatea lor sa ia orice decizie doresc. Am afirmat ca n-am fost niciodata in viata mea santajata sau amenintata. Mi s-a spus ca ramane in responsabilitatea mea orice se intampla intre studentii straini. (...) Regret, regret. Nu am avut nici un fel de avantaj, am fost asistenta, am plecat tot ca asistenta. Nu am fost plecata in strainatate. Nici nu mi se parea normal sa am un avantaj pentru ca am o responsabilitate. Decizia lui Mircea Ionescu Quintus de a demisiona? Demisiile nu se comenteaza, sunt un act unilateral de vointa, nu am nimic de comentat. In continuare voi astepta decizia CNSAS si voi respecta decizia PNL. Daca asa stau lucrurile, daca s-a decis ca voi fi parlamentar independent si nu voi mai vorbi in numele partidului, voi vorbi in nume propriu. Dar nu vreau sa iau vreo decizie pana nu vine decizia CNSAS", a comentat Mona Musca, pentru Realitatea Tv. (R.A.)
PD n-o vrea pe "Dana"
Democratii au anuntat ieri ca nu o vor primi pe Mona Musca in partid, in cazul in care aceasta va fi data afara din PNL. Liderul PD Emil Boc a sustinut ca ea nu poate ajunge in partid pentru ca protocolul Aliantei interzice schimbul de membri intre liberali si democrati, dar si pentru ca formatiunea sa a luat decizia de a-i exclude pe securistii dovediti de CNSAS. "Regula PD pe care o respectam potrivit protocolului este ca demnitari de la un partid la altul din alianta nu pot trece. Nu avem o prevedere ca oameni dati afara din partid sa poata sau nu trece, nu ne gandim la asemenea solutii pentru ca nu avem asemenea intentii", a spus Boc, adaugand, pe de alta parte, ca "in nicio situatie" PD nu poate primi in randurile sale o persoana care a facut politie politica. Liderul democrat a aratat ca nici in cazul in care CNSAS va da un verdict negativ in cazul Monei Musca, aceasta nu va fi primita in PD. "Este o problema a Aliantei, nu vrem sa cream dispute in interiorul Aliantei. Este o problema politica", a adaugat Boc. (C.E.)
 Afisari: 1635  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Bineintels ca orice regim dictatorial are o politzie politica !   de ionion
Bibliografie pt. mi-cutu 204   de Vasile Zarnescu
Consecintele lui "Ticu"   de Vasile Zarnescu
A r h i v a
  Reteaua muribunzilor    11 comentarii
  Vin patru bombe de la SIE    4 comentarii
  Lavinia Sandru: Mona Musca a fost sacrificata de Cotroceni    4 comentarii
  Si Israelul si Hezbollah au proclamat victoria    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vin patru bombe de la SIE (4944 afisari)
 Lavinia Sandru: Mona Musca a fost sacrificata de Cotroceni (4838 afisari)
 Reteaua muribunzilor (3747 afisari)
 Operatiune de compromitere a dreptei? (3588 afisari)
 N.C. MUNTEANU: Reabilitarea Securitatii (2833 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02883 sec.