Ziua Logo
  Nr. 3702 de marti, 15 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Vin patru bombe de la SIE
Constantin Ticu Dumitrescu a anuntat ieri ca CNSAS va primi de la SIE patru dosare de politicieni. Imediat, redactiile ziarelor centrale au primit, din surse neoficiale, numele celor care ar putea avea dosare la SIE, fara a se preciza clar daca acestea sunt dosare de retea sau de urmarire. Lista primita la redactii ii cuprinde pe liderul PSD Mircea Geoana, pe senatorul PNL Thedor Melescanu, pe consilierul prezidential Theodor Stolojan si pe deputatul PSD Adrian Severin. CNSAS nu a confirmat, nici la nivel oficial nici neoficial, numele celor patru politicieni. Pe de alta parte, insa, nimeni nu a infirmat informatiile aparute, preferand sa nu se pronunte in acest caz. Sub rezerva veridicitatii informatiilor primite, va prezentam reactiile celor patru politicieni.
Melescanu: Cred ca glumiti
"Nu cunosc. Interesati-va la CNSAS. Cum pot comenta ceva ce credeti dumneavoastra ca s-a intamplat? Daca am semnat vreun angajament? Cred ca glumiti. Sunt lucruri pe care le-am clarificat in trecut. Nu am fost ofiter de nici un fel, nu am semnat nici un angajament, nu am colaborat cu Securitatea".
Geoana: Nu-i posibil sa am dosar
"Nu cred ca exista vreun dosar pe numele meu, nici de urmarire, nici de retea. N-am semnat niciodata un angajament".
Stolojan: N-am colaborat, imi pare rau sa dezamagesc
"Nu cred. Am inteles ca am un dosar de urmarire, lucru care mi se pare firesc din moment ce lucram cu secrete de stat in Ministerul Finantelor. De SIE nu stiu nimic, n-am semnat niciodata un angajament. Imi pare rau sa dezamagesc, dar pe timpul vechiului regim existau si oameni care isi faceau treaba. Degeaba incearca unii sa ma bage in chestiuni de genul acesta, n-am colaborat niciodata. Se chinuie degeaba".
Severin: Ce inseamna chestia asta?
"Sunt plecat din tara, dar n-am colaborat. N-am semnat un angajament. Ce inseamna chestia asta (n.red a avea dosar la SIE)? E posibil sa am dosar de urmarit. Da, m-a stresat Securitatea, cu niste chestii...". (D.I.)
Numele ofiterilor de Securitate vor fi publice
Conducerea PNL a aprobat ieri o propunere a istoricului Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului Tariceanu, privind modificarea Legii CNSAS, in sensul introducerii unui nou articol care sa prevada publicarea numelor tuturor ofiterilor fostei Securitati. ZIUA a lansat cu cateva zile in urma ideea ca sunt necesare prevederi legislative care sa ii priveasca direct pe ofiterii si subofiterii de Securitate, uneltele fostului regim. Oprea a precizat ca exceptie de la aceasta propunere ar urma sa faca numai aceia in cazul carora actualele servicii de informatii sustin, cu probe, in fata CNSAS, ca deconspirarea lor ar leza securitatea nationala. El a explicat ca, in ultima vreme, accentul s-a deplasat pe informatorii fostei Securitati, asa cum s-a intamplat si imediat dupa aparitia CNSAS, uitandu-se "esentialul", anume ofiterii de Securitate.
"Tocmai de aceea, pentru a intari acest subiect al legii, practic - pentru ca este vorba de deconspirarea Securitatii ca instrument al politiei politice in Romania comunista - am solicitat PNL sa sustina introducerea in Ordonanta care inca se afla in dezbatere la Parlament, prin care se modifica Legea CNSAS, a unui articol nou, care priveste publicarea numelor tuturor ofiterilor de securitate care au lucrat in aceasta institutie intre 1948 si 1989", a afirmat el. Oprea a mentionat ca aceasta propunere urmeaza sa fie discutata in cadrul Aliantei si al Coalitiei, el exprimandu-si speranta ca se va cadea de acord asupra oportunitatii adoptarii ei. "Prevederea nu ar face decat sa accelereze realizarea scopului pentru care a fost creat CNSAS. Consiliul trebuie sa reconstruiasca, pe baza dosarelor de care dispune, aparatul Securitatii la nivel de ofiteri si mai apoi identitatea persoanelor care au avut legaturi cu acest aparat", se arata in expunerea de motive, prezentata de Marius Oprea. Pe de alta parte, el a invocat modelul german in domeniu. "In 1990 s-a constituit, imediat dupa restabilirea unitatii germane o autoritate federala insarcinata cu studiul si publicarea arhivei STASI. Cetatenii germani au putut afla care au fost ofiterii STASI, care le-au invadat personal, sau prin intermediul celor pe care i-au recrutat, viata privata", a argumentat istoricul. (Razvan GHEORGHE)
Presa internationala comenteaza campania de primenire a mass-media
"Voci curate" a starnit un cutremur in Romania
"In cursul a aproape 17 ani, cati au trecut de la alungarea regimului despotic al lui Ceausescu, Romania a fost confruntata, in mai multe randuri, de cutremure politice provocate de deschiderea anumitor dosare din atat de bogata arhiva a Securitatii, politia politica a dictatorului", scrie cotidianul sarb Politika, intr-un articol intitulat "Romania si febra dosarelor". Campania "Voci curate" naste un nou cutremur in viata publica romaneasca. "Povestea cu folosirea valorii vechilor dosare a intrat intr-o noua faza de cand, recent, presedintele Basescu a cerut serviciilor romane de informatii actuale - sunt sase, in total - sa ridice lacatele tuturor marilor depozite de dosare, care se afla in mainile lor si intregi kilometri de rafturi cu aceste dosare sa fie predate organului competent - Consiliul National pentru Analizarea Arhivelor Securitatii - CNSAS", nota publicatia de la Belgrad, amintind ca "acum studentii cer si verificarea tuturor rectorilor si prorectorilor din peste 50 de universitati, a tuturor decanilor, in timp ce organizatia Civic Media, prin promovarea campaniei <<Voci Curate>> a cerut curatarea morala care va cuprinde pe cei mai cunoscuti ziaristi, creatorii opiniei publice". "In acest moment, cand parlamentul, respectiv politicienii sunt in concediu de odihna, cel mai mare ecou il are actiunea <<Voci Curate>>", scrie corespondentul Politika, Milan Petrovici, remarcand ca, in urma demerului, "in randurile breslei media se observa confuzie". "Unele dintre condeiele jurnalistice au gasit puterea si indrazneala si s-au facut singuri auziti cu cainta si diferite explicatii despre actiunile regretabile", precizeaza publicatia sarba, amintind de cazul Carol Sebastian.
"In cursul actiunii Voci curate, la suprafata a aparut inca o realitate neconvenabila. Si anume, ca si serviciile democrate noi din Romania isi plaseaza omenii in redactiile ziarelor, ale agentiilor de presa, televiziunilor si posturilor de radio si, in acest fel, se amesteca in mod nepermis in viata politica a tarii. S-a scos la iveala ca SRI si SIE, nu numai ca recruteaza ziaristi, dar ca isi plaseaza proprii ofiteri, care, chipurile se ocupa de ziaristica si in cadrul redactiilor, sub acoperire", scrie Milan Petrovici in final, cu mentiunea ca Clubul Roman de Presa "a invitat pe toti ziaristii sa inceteze colaborarea cu fostele si actualele servicii". (A.M.L.)
UDMR cere diferentierea "victimelor" de "calai"
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, si deputatul UDMR Kelemen Hunor au declarat ieri, la Cluj, ca se incearca crearea unei confuzii intre persoanele care au avut dosar de retea si cele care au fost urmarite de fosta Securitate. Potrivit celor doi, trebuie sa se faca o distinctie clara in ochii opiniei publice intre "calai" si "victime", iar cei care se fac vinovati de mentinerea acestei neclaritati sunt cei care au contribuit la publicarea unei liste cu 29 de parlamentari banuiti de colaborarea cu fosta Securitate, dar si cei care au informatiile cu privire la verdictele CNSAS cu cateva zile inainte ca ele sa fie facute publice. "Domnul deputat Gusa este unul dintre ei. El are aceste informatii cu cateva zile inainte. De ce nimeni nu si-a pus intrebarea de unde si cum le are?", a aratat Nagy Zsolt.
La randul sau, Kelemen Hunor este de parere ca procesul lustratiei trebuie sa porneasca de la Traian Basescu si sa continue pana la primarul din cea mai mica localitate din Romania pentru a avea rezultate. (NewsIn)
 Afisari: 4944  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Dar niste chestii mai consistente prin tabara de stanga pe cand?   de Rollo
Ticu Dumitrescu   de catalin_mattei
Boala lunga, moarte sigura....   de Tereza Popa
Apropo de ce spune Kelemen Hunor despre Lustratie.   de mikele durul
A r h i v a
  Reteaua muribunzilor    11 comentarii
  Lavinia Sandru: Mona Musca a fost sacrificata de Cotroceni    4 comentarii
  Securitatea a insemnat politie politica    3 comentarii
  Si Israelul si Hezbollah au proclamat victoria    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vin patru bombe de la SIE (4944 afisari)
 Lavinia Sandru: Mona Musca a fost sacrificata de Cotroceni (4838 afisari)
 Reteaua muribunzilor (3747 afisari)
 Operatiune de compromitere a dreptei? (3588 afisari)
 N.C. MUNTEANU: Reabilitarea Securitatii (2833 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00898 sec.