Ziua Logo
  Nr. 3699 de vineri, 11 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Ce e nou pe frontul de est? (1)
Pretorieni si publicani
Zoe PETRE 
Pe 28 iulie, un ONG obscur din Osetia de Nord a initiat procedurile de declansare a unui referendum pentru abrogarea articolului din Constitutia Federatiei Ruse care interzice exercitarea consecutiva a mai mult de doua mandate de presedinte. Exces de zel sau inceputul unei operatii vizand sa-l faca pe Putin "presedinte permanent", cum era candva o strigatura pe la noi? Osetia, provincie de la granita cu Georgia, e o feuda a FSB.
Or, FSB este unul dintre stalpii regimului de la Kremlin, dar nu unicul. Putin se sprijina pe doua factiuni, cea a colaboratorilor directi de sorginte KGB-GRU, recrutati ca si el, din varfurile aparatului represiv, supranumiti "siloviki" (de la "sila", forta), si cea a oligarhilor - marii moguli ai spolierii economice a statului. Desemnarea lui Putin ca succesor al tot mai compromisului sau predecesor a fost rezultatul coalizarii grupului Berezovski-Ciubais, alarmat de posibila ascensiune a unui candidat incontrolabil ca Evghenii Primakov (el insusi provenit din zona KGB) cu "noul" FSB. Berezovski i l-a impus lui Eltan in 1998 la directia FSB pe necunoscutul Putin, si tot el a manevrat ca acesta sa fie succesorul tarului Boris. Odata instalat la Kremlin, Putin a provocat, in buna regula, exilul lui Berezovski, si si-a promovat sistematic fosti colegi din serviciile secrete in Administratia prezidentiala, in Guvern, si mai ales ca guvernatori ai regiunilor create pentru a reduce autonomia centrifuga a guvernarilor locale. Pe de alta parte, tot el a netezit calea pentru ca oligarhii fideli sa-si extinda imperiile, mai ales prin acapararea controlului asupra companiilor care exploateaza enormele resurse energetice ale Rusiei. Proiectatul Consiliu National de Securitate urmeaza sa institutionalizeze baza de putere pe care se sprijina Putin, fiind compus din reprezentanti ai Armatei si ai serviciilor secrete, ministrii care au in gestiune resursele strategice, sefii marilor companii de stat, ca si pe Procurorul General.
Intre cele doua factiuni, oligarhi si siloviki, se desfasoara un razboi necrutator si secret de care depinde in mare masura soarta viitoare a Rusiei. In mai, Procurorul General Ustinov, acelasi care instrumentase sulfurosul dosar Hodorkovski, si-a dat subit demisia. El declarase plin de elan ca va redeschide cateva cazuri celebre de in care erau implicati ofiteri FSB. Avantaj siloviki. Destul de repede insa, Putin a provocat numirea concomitenta a doi viceprim-ministri: Serghei Ivanov, unul dintre cei mai vizibili si mai temuti reprezentanti ai factiunii siloviki, si Dmitrii Medvedev, cel mai important dintre oligarhii Kremlinului, presedintele Gazprom.
Or, in aceeasi zi, 29 iulie, cand se anunta la Vladikavkaz initiativa de modificare a constitutiei, la Moscova aparea o declaratie-soc a lui Dmitrii Medvedev, care se distanteaza brusc de doctrina Kremlinului despre democratie. Medvedev, pe care multi il percep ca pe potentialul successor al lui Putin, ceea ce nu e indiferent in prezenta discutie, si-a declarat public dezacordul cu conceptul de democratie suverana propus de Vladislav Surkov, adjunctul sefului Administratiei de la Kremlin, probabil pentru a resapa notiunea de "democratie gestionata", managed democracy, - acea forma de democratie inscenata sub controlul institutiilor de stat pe care a inventat-o aparatul lui Eltan in 1996 pentru a justifica manipularea alegerilor (si de care Putin a profitat din plin). Medvedev declara: "Cand se adauga epitete cuvantului democratie se creeaza o senzatie ciudata. Ai impresia ca e vorba de un alt soi, netraditional, de democratie".
Medvedev nu e singur. La 19 iulie 2006, in articolul "Alegerile pe care le alegem", insusi Mihail Gorbaciov ataca dur regimul autoritar al lui Putin: "Restrictiile care ar putea fi necesare intr-o situatie care ameninta insasi existenta statului si vietile oamenilor trebuie sa fie temporare, nu ridicate la rang de principiu, asa cum fac teoreticienii democratiei suverane sau gestionate. Atare definitii distorsioneaza esenta democratiei, tot asa cum conceptele de democratie socialista sau populara o distorsionau. Singura birocratia care incearca sa se fereasca de controlul exercitat de societate este beneficiara reala a restrictiilor impuse dreptului cetatenilor de a alege". In aceeasi saptamana, marele maestru de sah Kasparov, stabilit de mult in SUA, organiza prima reuniune a tuturor fortelor politice anti-Putin.
Pe frontul de est a inceput razboiul.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cind vorbesti de Kremlin...   de catalin_mattei
pina cind   de padure
A r h i v a
  Matrioska KGB si "Vanatoarea de vrajitoare"    5 comentarii
  Ii umfla rasul!    3 comentarii
  Revenirea Rusiei    4 comentarii
  Cristian Parvulescu, analist politic: "Cazul Mona Musca releva si efectele perverse ale vanatorii de vrajitoare"    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ploaia de stele (5020 afisari)
 Soc la "Europa Libera" (3331 afisari)
 Iliescu pregateste revansa (2243 afisari)
 Elicea lui Cosma (2097 afisari)
 Matrioska KGB si "Vanatoarea de vrajitoare" (2070 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86021 sec.