Ziua Logo
  Nr. 3691 de miercuri, 2 august 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dan Ciachir a colaborat cu Securitatea
-- Redactia ZIUA asteapta ca exemplul jurnalistilor sai sa fie luat si de alti colegi din presa centrala si locala
Scriitorul si publicistul Dan Ciachir, colaborator al ziarului ZIUA a ales sa se confeseze jurnalistilor ziarului Cotidianul, pentru a-i incuraja si pe ei sa urmeze exemplul ZIUA. Publicistul Ciachir a recunoscut ca a fost racolat de fosta politie secreta, in timpul studentiei, la scurt timp dupa ce conducerea ZIUA a solicitat tuturor colaboratorilor sai sa faca public daca au avut relatii cu fosta Securitate sau cu actualele servicii secrete. Asociatia Civic Media a facut un apel ziaristilor colaboratori ai Securitatii sa se autodemaste pentru ca adevarul oricum va fi relevat in curand de cercetatorii CNSAS. Declaratia lui Ciachir - persoana inclusa de Asociatia Civic Media pe lista cu ziaristi si formatori de opinie supusa atentiei CNSAS - contine marturia ca produsul relatiei cu Securitatea l-a constituit mai multe note informative despre scriitori, precizeaza ziarul, adaugand ca aceasta colaborare "a durat aproximativ un an". "Incepuse deja sa devina cunoscut ca traducator, sa aiba, prin urmare, contacte atat cu scriitori, cat si cu editori. In 1974, de exemplu, a tradus din italiana volumul de versuri <<Cavalcada inocentilor>>, scrisa de Mimmo Morina. Lucrarea, cu un cuvant inainte de Dan Ciachir, a aparut la Editura Univers, iar autorul italian a participat la lansarea organizata la Editura Eminescu. Mimmo Morina este unul dintre cei despre care Dan Ciachir isi aminteste ca a dat note informative", sublinaza articolul din Cotidianul. Citandu-l pe Ciachir, ziarul explica faptul ca italianul "era si functionar european, la Luxemburg, iar Securitatea era interesata de el in aceasta calitate". "Un alt personaj al notelor date Securitatii a fost frantuzoaica H�l�ne Cisoux, care a venit in Romania in aceeasi perioada pentru a sustine o conferinta la universitate despre structuralism", continua textul, citandu-l pe Ciachir, care sustine ca "nu mi-au cerut informatii despre colegi sau despre profesori".
Relatia cu Securitatea, incheiata in 1974
Ciachir spune ca "nu-si mai aminteste daca a scris el sau ofiterul acele note, daca le semna sau nu cu nume conspirativ sau daca a semnat sau nu un angajament, intrucat, explica el, au trecut 32 de ani de atunci". Isi aminteste insa ca prima intalnire cu ofiterul care l-a racolat, al carui nume nu si-l mai aminteste, a avut loc la restaurantul Perla. "Tin minte ca atunci am baut, in ideea asta, vreo 600 de vodca. Am vrut sa le creez impresia ca sunt betiv, ca sa considere ca nu sunt de incredere, insa n-a tinut", sublinaza autorul articolului. Conform propriei marturisiri, Ciachir admite "ca nu a fost santajat de securisti si ca, pur si simplu, a fost "intimidat de ei" si ca nu a avut cu cine sa se sfatuiasca. Relatia - spune Dan Ciachir - s-a consumat in aproape 20 de intalniri cu securistul si s-a incheiat in 1974. In schimb, scriitorul nu retine cu exactitate daca a primit sau nu bani pentru informatiile date. "Nu cred asta. Imi dadeau in schimb tigari Philip Morris, ca eram fumator", isi continua Dan Ciachir confesiunea. Nu fara a mentiona ca la un an dupa ce "a fost lasat in pace", in 1975, a terminat facultatea si a plecat ca profesor in Delta, in satul Crisan, din judetul Tulcea.
Regreta textul anti-Goma, aparut sub semnatura sa
Ziarul citat adauga ca "ulterior nu a mai fost angajat niciodata, nicaieri, dar, "cum trebuia sa-si castige, totusi, cumva existenta, Dan Ciachir a devenit colaborator la revista Saptamana". "Condusa de scriitorul Eugen Barbu si gazduind, de-a lungul vremii, semnaturi precum cea a lui Corneliu Vadim Tudor, aceasta era considerata o publicatie foarte apropiata Securitatii, chiar un fel de oficios. Dan Ciachir sustine insa ca nu a fost nevoit sa mai colaboreze cu ofiterii si nici sa scrie texte favorabile regimului.
Regreta insa un episod asupra caruia sustine ca nu a avut nici un control: "A aparut, sub semnatura mea, un text impotriva lui Paul Goma, pe care nu-l scrisesem eu". Colaborarea la Saptamana s-a incheiat dupa patru ani, in 1982, cu un text despre Ligia Staniloaie sau Perpessicius. Nici dupa aceea ofiterii nu s-au mai aratat interesati de el, sustine scriitorul. "M-a luminat Dumnezeu sa scap, cu puterile proprii", isi apreciaza Dan Ciachir relatia din tinerete cu Securitatea, conchide autorul articolului din Cotidianul. (D.E.)
PS - Ieri, analistul Dan Pavel si redactorii Ziua de Cluj Florentina Liana Dacikescu si Alina Strugariu au precizat ca NU au colaborat sub nici o forma cu Securitatea sau cu alte servicii secrete.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Acest Ceacar   de Serlan Dinus
Negustoria, constinta leninista si limba Romana!   de Radu Dragan
Tigarile aste Philip Moris   de PANTAGRUEL
Care e diferenta?   de Radu Dragan
intreresan cum merge ciachir cu zecimale de adevar   de mandra
se autodenunta cei care au colaborat anemic   de gergiana
Asta o fi domnul ala care tot scrie de religie, popa So -and-So, blah, blah...   de tjmaxxi
E vorba de acest mare moralist? Imi explica multe...   de evreu mandru din israel
A r h i v a
  Ofiterii de presa    17 comentarii
  Basescu - "Monstruoasa Coalitie": 1-0    7 comentarii
  "Voiculescu e incapabil sa-si gestioneze criza"    3 comentarii
  Apune Fidel    13 comentarii
  Olmert, decis sa continue razboiul    26 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 "Voiculescu e incapabil sa-si gestioneze criza" (3040 afisari)
 Basescu - "Monstruoasa Coalitie": 1-0 (2569 afisari)
 Axa Washington-Londra-Beirut- Bucuresti sau arta de a ne baga in seama (2498 afisari)
 Ofiterii de presa (2180 afisari)
 Stolojan mai bun ca Tariceanu (2024 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01762 sec.