Ziua Logo
  Nr. 3688 de sambata, 29 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
BTT se pregateste de privatizare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va prelua de la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), in baza unui act normativ care urmeaza sa fie aprobat de Guvern, firmele Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) si Olimp Estival 2002 Mangalia. Totodata, pachetul majoritar de actiuni al firmei Horticola din Bucuresti va fi transferat de la RA-APPS la AVAS, pentru privatizarea societatii. Preluarea Horticola a fost aprobata de Guvern in sedinta din aceasta saptamana. RA-APPS administreaza un pachet de circa doua milioane de actiuni, reprezentand 94% din capitalul social al Horticola Bucuresti. In 2004, fostul Guvern a mandatat RA-APPS sa privatizeze Horticola Bucuresti prin vinzarea, prin negociere directa, a intregului pachet de actiuni detinut de stat, prin vinzarea activelor care fac obiectul unor contracte de locatie de gestiune, inchiriere sau asociere in participatiune catre locatari sau asociati, dupa caz, si prin incheierea de contracte de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vinzare. Pana in prezent, Horticola Bucuresti nu a fost privatizata. (A.G.C.)
Stop "Zapp FixTel"
Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis sa solicite posturilor TV sa opreasca de indata difuzarea spotului "Zapp FixTel", atat varianta standard, cat si pe cea prescurtata, pana la intrarea in legalitate, dupa ce au primit o sesizare de la Romtelecom. Potrivit unui comunicat al CNA, membrii Consiliului apreciaza ca o astfel de campanie de promovare poate afecta interesele operatorilor de telefonie fixa si, in special, al Romtelecom, in prezent cel mai mare operator de telefonie fixa din Romania. De asemenea, membrii Consiliului au constatat ca spotul "Zapp FixTel" face o publicitate comparativa, sugerand publicului sa renunte la telefonia fixa din cauza unei presupuse durate indelungate a instalarii acesteia, fapt care contravine dispozitiilor art 107 si 108 din Codul audiovizualului. (G.M.)
Finantare pentru aderare
Uniunea Europeana (UE) va acorda Romaniei fonduri nerambursabile de 372,2 milioane de euro, destinate finalizarii pregatirilor pentru aderare. Documentul a fost semnat ieri de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. Programul National PHARE 2005, prin intermediul caruia vor fi alocate fondurile, vizeaza indeplinirea criteriilor de aderare la UE, finantand proiecte grupate in sub-programele Criterii Politice (care va beneficia de 44,59 milioane de euro), Indeplinirea obligatiilor legate de adoptarea normelor comunitare (136,69 milioane de euro), Coeziune Economica si Sociala (175 milioane de euro), Actiuni si nevoi specifice (16,01 milioane de euro). Fondurile alocate prin programul PHARE National 2005 vor fi utilizate integral pana la sfarsitul anului 2008, respectiv 2009 in cazul proiectelor de infrastructura. Nivelul fondurilor va putea fi redus in cazul in care autoritatile nu vor demostra, pana la finele lunii septembrie 2006, ca au un capacitatea administrativa si de absorbtie necesara. (A.G.C.)
Investitie la Brasov
Compania germana Stabilus a deschis recent, in localitatea Sanpetru din judetul Brasov, o fabrica de arcuri cu gaz pentru scaune ergonomice, proiectul initiat in 2005 necesitand investitii de 10 milioane de euro. Fabrica are o capacitate saptamanala de 160.000 de arcuri. Stabilus produce arcuri cu gaz, amortizoare hidraulice pentru industria auto, scaune ergonomice si elemente de inchidere pentru usi culisante automate. Productia de arcuri cu gaz si sisteme hidraulice antivibratii depaseste nivelul de 124 de milioane de unitati anual. Peste 60% din veniturile firmei provin din activitatile derulate in industria auto, iar restul din comercializarea de subansamble industriale (28%) si scaune ergomonice (10%). Vanzarile companiei au ajuns in anul financiar trecut la 369 milioane euro. Stabilus, fondata in anul 1934, detine la nivel mondial zece unitati de productie. (A.G.C.)
Centrala fotovoltaica in Romania
Institutul de Cercetari Electrotehnice (ICPE) impreuna cu Universitatea Politehnica Bucuresti au lansat ieri prima centrala fotovoltaica din Romania, valoarea investitiei ridicandu-se la 250.000 euro. Potrivit coordonatorului de proiect, Mihai Predescu, circa 70% din valoarea investitiei a reprezentat finantare europeana, iar restul au reprezentat fonduri proprii. Reprezentantii ICPE estimeaza ca la acest pret investitia ar putea fi amortizata in zece ani. Centrala furnizeaza o energie de circa 30 kWh, capacitate care poate alimenta un sat mai mare, transmite Rompres. In prezent, centrala alimenteaza doar Universitatea Politehnica, insa pe viitor se estimeaza ca va fi racordata la reteaua nationala, prin Electica. ICPE lucreaza la eliberarea unui certificat de producere a energiei, care, potrivit realizatorilor proiectului, este posibil sa fie cumparata la un pret speculativ. In opinia lui Mihai Predescu pretul unei astfel de energii ar putea ajunge la 0,3 eurocenti pe kWh, spre deosebire de pretul clasic de 0,08 eurocenti pe kWh. (G.M.)
 Afisari: 199  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Asigurarile nu au voie sa faca trotuarul    2 comentarii
  Strainii vor sa investeasca in cercetare-dezvoltare    1 comentariu
  Impozitele religioase ar da Bisericii Ortodoxe independenta totala    4 comentarii
  Victimele caldurii    
  Finantele nu au nevoie de bani    
  Legislatia, obstacol pentru investitii    
  Cernavoda in prelungiri    
 Top afisari / comentarii 
 Singura urmasa a Elenei Lupescu acuza (3036 afisari)
 Intrecere pentru suspendarea presedintelui (2704 afisari)
 Informatorii ies la iveala (2691 afisari)
 Puii Vulpii (2162 afisari)
 De ce coalitie anti-Basescu? (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01130 sec.