Ziua Logo
  Nr. 3686 de joi, 27 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Beirutul propune la Roma o pace in sapte puncte
-- Drumurile comunitatii internationale au dus degeaba la Roma
Incetarea imediata si permanenta a ostilitatilor in Liban a constituit obiectivul principal al lucrarilor conferintei internationale care a reunit, ieri, la Roma, ministrii de Externe si lideri politici din 15 tari, precum si reprezentanti ai Statelor Unite, Bancii Mondiale si ONU. "Libanul este ingenunchiat", a declarat premierul acestei tari, Fouad Siniora, solicitand "eliberarea teritoriilor in care sunt inca prezente trupe israeliane".
Premierul libanez a cerut ieri ajutorul comunitatii internationale "pentru a pune capat tragediei umane" din tara sa si a facut cunoscut un plan in sapte puncte care trebuie sa permita, in opinia sa, ajungerea la pace, transmit si agentiile de stiri. "Macelul trebuie sa inceteze acum!", a declarat Siniora. "Trebuie sa actionam impreuna pentru pace. In numele poporului libanez, fac apel la ajutor pentru a pune capat acestei tragedii umane", a afirmat premierul libanez. In opinia sa, se poate ajunge la pace in modul urmator: - o incetare a focului imediata si completa si o declaratie de acord privind urmatoarele puncte: 1) angajarea pentru eliberarea detinutilor libanezi si israelieni prin intermediul Comitetului International al Crucii Rosii; 2) retragerea armatei israeliene dincolo de "linia albastra" (trasata de ONU intre Liban si Israel) si intoarcerea refugiatilor la casele lor; 3) angajarea Consiliului de Securitate al ONU de a plasa sectorul Fermelor Shebaa sub jurisdictia ONU; 4) instaurarea autoritatii guvernului libanez pe teritoriul tarii prin intermediul fortelor sale armate legitime; 5)intarirea fortelor internationale ale ONU care opereaza in sudul Libanului din punct de vedere al efectivelor, echipamentelor, mandatului si perimetrului de operatiuni atat cat va fi necesar pentru a intreprinde o activitate umanitara urgenta si operatiuni de salvare; 6) angajarea ONU in ce priveste aplicarea acordului de armistitiu semnat de catre Liban si Israel in 1949; 7) angajarea comunitatii internationale pentru sprijinirea Libanului la toate nivelurile si ajutarea acestei tari pentru a duce imensa povara rezultata din tragedia umana, sociala si economica ce a lovit-o.
"Oare comunitatea internationala poate continua sa nu reactioneze in timp ce statul evreu ne provoaca intr-un mod atat de insensibil o asemenea suferinta?", a declarat premierul libanez, adaugand: "Israelul nu poate continua la nesfarsit sa ignore legislatia internationala. El trebuie sa plateasca si noi vom recurge la toate caile legale si nu vom cruta nici un efort pentru a determina Israelul sa despagubeasca poporul libanez pentru distrugerile barbare pe care el ni le face si continua sa ni le faca".
Rice numeste Siria, Iran si Arabia Saudita
Participantii - a comentat, la incheierea lucrarilor summit-ului, minstrul de Externe italian, Massimo D'Alema - au decis "sa lucreze in stransa colaborare si sa delimiteze de comun acord linii de actiune concrete pentru a se putea astfel permite Libanului exercitarea cu maxima urgenta a unui control efectiv si total asupra propriului teritoriu". D'Alema a remarcat urgenta de a "reduce la tacere vocea armelor", subliniind, insa, necesitatea de a se reflecta in legatura cu cat de "realistic este a gandi ca pacea va fi posibila doar gratie unui apel" al liderilor politici mondiali. Astfel, in viziunea lui D'Alema este "importanta exercitarea presiunilor asupra tuturor partilor implicate", pe de o parte, tarile care pot interveni pe langa Israel si, pe de alta parte, a celor care pot influenta fortele Hezbollah. In acest sens, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice (foto), a citat Siria, Iran si Arabia Saudita, carora le revin "responsabilati relevante in zona" si care ar putea avea un rol important in obtinerea pacii in Orientul Mijlociu.
Crearea unor coridoare umanitare si a unei forte multinationale de interpunere, sub egida ONU, la granita dintre Liban si Israel au reprezentat alte obiective majore ale summmit-ului international. "Acordarea urgenta a unui sprijin umanitar pentru populatia libaneza, victima a masacrului, reprezinta obligatia noastra primordiala", a evidentiat seful Guvernului italian, Romano Prodi. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a solicitat Consiliul de Securitate sa intervina in criza din Orientul Mijlociu si a lansat un apel pentru incetarea imediata a ostilitatilor intre Israel si fortele Hezbollah.
Claudia STANILA, Roma 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Recapitulam....   de Roxana
Ce cauta acolo banca mondiala ?   de Aladin
A r h i v a
  Israelul a lovit ONU in Liban    61 comentarii
  Saakasvili pune trupele pe Transnistria Georgiei    
  Chavez zboara cu 24 de Suhoi-uri de la Putin    6 comentarii
  Stiri pe scurt    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gemenii sirieni (1437 afisari)
 Yachtul evazionistilor (829 afisari)
 "Capsunarii" strica piata (724 afisari)
 Cazul Carol Sebastian este si cazul Constantin Mataragiu (597 afisari)
 Tariceanu conduce prost (554 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01191 sec.