Ziua Logo
  Nr. 3686 de joi, 27 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Invitatie in Satul Filmului
Intre 14 si 19 august la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, se va desfasura cea de-a treia editie a Festivalului International de Film Anonimul. Incepand din acest an Fundatia Anonimul a lansat un Concurs National de Scenarii de Film, la sectiunea lungmetraj inscriindu-se 33 de scenarii, iar la scurtmetraj 74. Juriul, prezidat de Alex Leo Serban, selectionerul festivalului, si format din Miruna Berescu, directorul festivalului, si Sorin Marin, presedintele Fundatiei Anonimul, a decis finalistii acestui concurs: Alex Molico - "Offside Story"; Marius Tabacu - "Targul"; Augustin Cupsa - "Oh, Johnny, oh!", la sectiunea lungmetraj, si Florin Lazarescu - "Poveste de Craciun"; Razvan Cucui, Andrei Gruzsniczki - "Cronica unei morti amanate"; Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas - "Noutati despre Eduard" la sectiunea scurtmetraj. Toti finalistii sunt invitati la Sfantu Gheorghe, unde, pe data de 18 august, in cadrul Festivitatii de decernare a premiilor, juriul va anunta castigatorii fiecarei sectiuni.
Cea de-a treia editie a Festivalului Anonimul va fi precedata, intre 5 si 11 august de o retrospectiva a celor mai bune scurtmetraje aflate in concurs in 2005, sectiune care a fost castigata de pelicula "Summer Clouds / Nori de vara" de Axel Danielson (Suedia). Dupa ce, in 2004 oaspetele de onoare al festivalului si presedinte al juriului de lungmetraj a fost Moritz de Hadeln, fostul director al Festivalurilor de Film de la Berlin si Venetia, iar in 2005 a fost invitat regizorul Peter Greenaway, care a sustinut si o prelegere privind situatia actuala a cinematografiei mondiale, anul acesta "invitatul" de onoare al Festivalului va fi tanara generatie de regizori de film afirmati la festivalurile internationale de film in ultimii ani.
Luni, pe 14 august, in Satul Filmului de la Sfantu Gheorghe, se va deschide editia a treia a Festivalului, care cuprinde competitiile de lungmetraj, scurtmetraj fictiune si scurtmetraj animatie si programul "Generatia asteptata..." in cadrul caruia se vor putea urmari proiectii ale filmelor semnate de tineri regizori romani, premiate la festivaluri internationale, si, de asemenea, vor avea loc intalniri si dezbateri pe marginea acestor filme cu producatori, regizori, actori si public moderate de Alex Leo Serban. Pe 18 august, Festivalul se inchide cu Festivitatea de decernare a premiilor, in valoare de 21.500 de dolari, acordate pentru castigatorii celor trei sectiuni, lungmetraj, scurtmetraj de fictiune si scurtmetraj de animatie. Trofeul Festivalului in valoare de 10.000 de dolari se acorda celui mai bun lungmetraj din competitie.
Incepand cu 19 august si pana pe 25, in campingul de la Sfantu Gheorghe se va desfasura Retrospectiva 2006, in cadrul careia, incepand cu orele 21.00, vor avea loc proiectii ale celor mai bune productii de scurtmetraj fictiune si animatie, iar intre 6 si 8 octombrie, publicul din Bucuresti care nu poate ajunge in Satul Filmului din Delta Dunarii va putea viziona cele mai bune filme prezentate in Festival intr-o proiectie speciala la Cinema Studio.
Monica ANDRONESCU 
A r h i v a
  "Noi nu inchidem stagiunea!"    
  "R.U.L." si Sisu & Puya    
  Ancheta "in futurum" in cazul Principelui Serban Ghica    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gemenii sirieni (1437 afisari)
 Yachtul evazionistilor (829 afisari)
 "Capsunarii" strica piata (724 afisari)
 Cazul Carol Sebastian este si cazul Constantin Mataragiu (597 afisari)
 Tariceanu conduce prost (554 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.