Ziua Logo
  Nr. 3685 de miercuri, 26 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romania poate avea pensii mai mari
Mihai TANASESCU 
In editorialul de data trecuta am supus atentiei cititorilor o analiza a sistemului de pensii publice. Reiau astazi acest subiect, chiar daca parerea pe care o am fata de modul in care a fost tratat acest domeniu din Romania este neschimbata. Reforma ar fi putut sa aduca mai multa eficienta si mai multi bani tuturor pensionarilor daca ar fi existat vointa politica.
In aproape doi ani Guvernul Tariceanu nu a reusit sa convinga pe nimeni ca ar fi preocupat de a gasi o solutie pentru milioanele de pensionari care abia isi duc traiul de pe o zi pe alta. In editorialul publicat saptamana trecuta am criticat tocmai aceasta absenta a reformei sistemului public de pensii. Reactia, pe forumul ziarului, a unuia dintre cititori la editorialul amintit m-a facut sa cred ca, inainte de toate, indiferent de cine se afla la putere, important este sa se gaseasca o solutie.
Cred ca imbunatatirea nivelului sistemului public de pensii ar trebui sa tina cont de: modul in care resursele financiare actuale sunt utilizate si distribuite si, in al doilea rand, cresterea rapida si consistenta a resurselor publice care sa conduca, intr-o perioada relativ scurta de timp, la atingerea unor parametri echivalenti cu cei din Uniunea Europeana. In acelasi timp, Guvernul are datoria de a echilibra, intr-o perioada scurta de timp, decalajul existent intre numarul de pensionari numarul celor care contribuie la sistemul de pensii, prin crearea de noi locuri de munca si scoaterea la "lumina" a veniturilor din economia subterana. Scaderea fiscalitatii aplicate fortei de munca poate reprezenta o modalitate de crestere a fondurilor alocate pensiilor prin reducerea muncii "la negru". Pana in prezent, crearea de noi locuri de munca nu a reprezentat o prioritate pentru Guvern.
Totusi, ne asteptam ca macar folosirea resurselor existente sa se faca dupa un plan coerent. In loc sa-si stabileasca drept prioritate cresterea pensiilor, asa cum a promis in campania electorala, Guvernul Tariceanu prefera sa redirectioneze fondurile catre alte domenii de activitate sau chiar sa le risipeasca in tot felul de pomeni electorale. Daca ar exista vointa politica atunci, pe o perioada de 4-6 ani, cel putin 1% din PIB ar fi orientat catre sistemul de pensii. In acest fel, prin cresteri an de an, pensiile s-ar putea majora pana la cel putin 50% din salariul mediu pe economie.
Este un efort financiar considerabil care inseamna o restructurare fundamentala a cheltuielilor publice. Este un plan care presupune un management politic coerent si, in acelasi timp, vointa de a stopa risipa din cadrul administratiei centrale si locale. Este un plan care presupune o buna colaborare intre diferite ministere si ministri apartinand Guvernului Tariceanu. Este greu de crezut ca ministrul PD de la Munca va putea sa-l convinga pe ministrul PNL de la Finante sa aloce an de an, prin legea bugetului de stat, 1% din PIB fondului de pensii. Alianta DA a incetat de mult sa mai functioneze si, intre timp, obiectivul PD este sa-i puna bete-n roate PNL-ului la guvernare. Este evident ca nici unuia dintre aceste partide nu le mai pasa de sistemul de pensii.
De asemenea, este necesar ca resursele financiare sa fie realocate astfel incat decalajele create prin recalcularea pensiilor din 2005 si 2006 sa fie echilibrate adica, indreptarea acestor resurse, cu prioritate, catre cei cu pensii mici si foarte mici.
Imi spunea cititorul meu ca, inainte de a fi om politic trebuie sa fii un bun economist sau tehnician. In primul moment am crezut si eu acest lucru. In realitate, pentru a pune in aplicare un plan iti trebuie si multa forta politica. Oricat de bun ar fi planul, daca nu exista vointa politica va ramane la stadiul de schita pe o foaie de hartie. Este greu de crezut ca un Guvern de dreapta se va gandi foarte mult la modul in care va putea sa gaseasca mai multi bani pentru a creste pensiile. Macar de s-ar gandi la consolidarea mediului de afaceri si la revitalizarea bursei si tot ar fi bine.
Sper ca cititorul care m-a facut sa deschid din nou acest subiect, sa inteleaga un lucru: este posibil ca pensiile sa creasca, este posibil ca 5 milioane de pensionari ca Dumneavoastra sa aiba bani mai multi doar daca exista vointa politica.
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Pensiile mici permit exterminarea batranilor   de Ratza
Nimic nou .   de alwis46
Vecina mea, doamna Panaitescu Cecilia, ier a primit pensia marita , total 794.-Euros   de ionion
Pensiile mai mari sint in favoarea statului   de folclorist
e ceva adevarat   de baciul_cibiniensis
Nea tanasica niciodata nu e prea "tarziu"   de Shadow
Toti din opozitie ofera pensii mari   de gergiana
Romania poate avea pensii mai mari   de the
in sfarsit   de simiondan
ATI AVUT FINANTELE PE MANA !!!!   de BODEA ALEXANDRU
Romania ARE pensii foarte mari !   de Tzepelica
tov Tanasescu   de filatelistu
Eu v-am rugat.   de mamaie
Ideea era ca Romania poate avea pensii mai mari DOAR CU CONDITIA...   de ingineru
ABSOLUT DE ACORD   de mteddy
Care reforma ?!   de Arogantu'
A r h i v a
  Se incinge hora deconspirarii    11 comentarii
  Basescu, USA si Libanul    15 comentarii
  Ziduri incepute si neispravite...    6 comentarii
  O dezamagire cat 16 ani de democratie    9 comentarii
  La judecata zilei    4 comentarii
  Reforma sistemului de pensii    2006-07-19
  Guvernul submineaza nivelul de trai    2006-07-12
  BNR, paratrasnet al politicilor bugetare ale Guvernului    2006-07-05
  Guvern pe butuci    2006-06-28
  Politica de criza    2006-06-21
 Top afisari / comentarii 
 Umbrela gaurita (1149 afisari)
 Noii precupeti: de la Scanteia si "Stefan Gheorghiu", la NATO si liberalism (840 afisari)
 Violenta pe forumurile de pe Internet (633 afisari)
 Interesele lui Videanu (154 afisari)
 Ziduri incepute si neispravite... (130 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23631 sec.