Ziua Logo
  Nr. 3685 de miercuri, 26 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Fundatia pentru o Societate Deschisa critica proiectul Rosia Montana
Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) critica institutiile statului pentru atitudinea avuta fata de proiectul minier de la Rosia Montana, solicitand Executivului sa investigheze activitatea autoritatilor locale care au autorizat diferite etape ale investitiei. "FSD considera ca uriasele conflicte de interese ale oficialilor si lipsa de transparenta sunt elemente care ar putea face posibila exploatarea miniera de la Rosia Montana, un proiect care inscrie Romania pe o harta a tarilor subdezvoltate si corupte unde domneste �legea celui mai tare�, in dispretul interesului public, al dreptului de proprietate, avand totodata efecte devastatoare asupra mediului, patrimoniului arhitectural si arheologic prin distrugerea uneia dintre cele mai vechi comunitati din Romania - Alburnus Maior - atestata documentar in urma cu peste 2000 de ani", se precizeaza intr-un comunicat al FSD si semnat de presedintele organizatiei, Renate Weber, fost consilier prezidential. FDS considera responsabile si autoritatile de situatia creata la Rosia Montana, unde nivelul de trai este mai scazut, fapt ce a permit companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC, societate unde 80% din actiuni sunt detinute de o firma canadiana, iar restul de statul roman) sa-si poata promova proiectul aurifer.
FSD solicita Guvernului sa investigheze existenta unor conflicte de interese la nivelul consiliului local Rosia Montana, unde, potrivit FSD, cei mai multi dintre consilieri sunt pe statul de plata al RMGC, fie direct, fie prin intermediul sotiilor, sotilor sau copiilor, asadar neavand dreptul legal de a lua decizii in legatura cu acest proiect. In plus, organizatia cere verificarea legalitatii certificatelor de urbanism emise investitorului, dar si a activitatii Consiliului Judetean Alba si a Prefecturii Alba cu privire la acest proiect. FSD nu uita nici acordurile de descarcare arheologica date de cu "usurinta" de Ministerul Culturii. In concluzie, proiectul "mamut" aminteste, in opinia FSD, de epoca in care, in Romania, atat mediul inconjurator cat si comunitati intregi erau sacrificate pentru "construirea socialismului multilateral dezvoltat".
Ieri, la Abrud, a avut loc cea de a doua consultare publica privind proiectul minier de la Rosia Montana. Toate partile implicate au fost prezente si acum, de la oficialii RMGC si opozantii de la Alburnus Maior si Greenpeace, la secretarul de stat in Ministerul Mediului, Constantin Popescu. Dezbaterea de luni de la Rosia Montana, tinuta pe stadionul din localitate, s-a terminat dupa aproape 5 ore de discutii. Potrivit Rompres, Gabriel Resources, asociatul canadian al RMGC, negociaza cu un consortiu de banci obtinerea unui imprumut care sa asigure fondurile necesare pentru exploatarea aurifera de la Rosia Montana, a declarat directorul operational RMGC, Yani Roditis. El a spus ca investitia totala pentru construirea viitoarei exploatari se ridica la circa 700 milioane de dolari, din care 80% sa fie asigurat din credite, iar restul prin emitere de actiuni.
Luminita MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ziua de Cluj: Soros, implicat in goana dupa aur   de virginia soare
A r h i v a
  Ping-pong cu ecarisaj    
  Romania isi testeaza singura pisicile calatoare    
  CGMB, ras la jumatate    
  Ignoranta parintilor din Romania    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Umbrela gaurita (1149 afisari)
 Noii precupeti: de la Scanteia si "Stefan Gheorghiu", la NATO si liberalism (840 afisari)
 Violenta pe forumurile de pe Internet (633 afisari)
 Interesele lui Videanu (154 afisari)
 Ziduri incepute si neispravite... (130 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.