Ziua Logo
  Nr. 3683 de luni, 24 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Basescu asteapta acceptul lui Bush
Presedintele Traian Basescu ar putea solicita convocarea unei sedinte extraordinare a Parlamentului pentru numirea noilor sefi ai SRI si SIE, dupa ce se va intoarce de la Washington, au declarat, ieri, surse din PD, citate de Mediafax. "Deocamdata, se poate spune ca viitorii directori ai SRI si SIE si-au inceput cariera profesionala dupa 1990. Nici unul dintre ei nu poate fi suspectat de legaturi cu Securitatea sau cu alte structuri ale statului comunist", au precizat sursele citate. Acestea au anuntat ca numele celor doi viitori sefi ai SRI si SIE vor fi discutate luni, in cadrul sedintei CSAT, de la Palatul Cotroceni. Sursele democrate au mai spus ca schimbarile la varful serviciilor de informatii romanesti au o "legatura directa" cu vizita lui Traian Basescu in SUA, unde seful statului se va intalni cu omologul sau american, George W. Bush, precum si cu o serie de "personaje-cheie" din administratia Statelor Unite. "Recentele demisii ale lui Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean au survenit deloc intamplator in acest moment. Ele au legatura cu iminenta vizita a presedintelui in SUA, pe fundalul careia directorii SRI, SIE, DGIPI si procurorul general au demisionat. Dupa ce Traian Basescu se va intoarce din SUA, lucrurile vor fi lamurite pentru toata lumea", au mai spus reprezentantii conducerii PD.
Presedintele Traian Basescu se va afla in vizita in SUA in perioada 26 - 28 iulie.
Demagogia servilismului
Pe de alta parte, PD nu a avut, nu are si nu va avea propuneri pentru conducerea serviciilor secrete, aceste prerogative apartinand, din punct de vedere constitutional, presedintelui Romaniei, a sustinut ieri vicepresedintele PD Cezar Preda. El l-a atacat pe Nicolaescu, afirmand ca i se pare "un spectacol nepotrivit", care seamana a "lupta pentru ciolan", ca un membru al Guvernului sa vorbeasca despre propunerile liberalilor pentru sefia serviciilor secrete, "in loc de cum s-a deblocat reforma din sanatate". Preda a precizat ca "sefia serviciilor secrete nu constituie o miza, nu este o preocupare pentru PD, caci reforma serviciilor secrete revine presedintelui Romaniei si a Parlamentului in intregul sau, deci nici un partid politic nu poate sa-si faca un program si un proiect pe seama serviciilor secrete". Vicepresedintele PD a opinat ca "problema sefiei serviciilor secrete nu mai reprezinta un interes pentru zona de putere, ci este doar o noua incercare din partea PNL de a-l ataca pe presedintele Romaniei, Traian Basescu".
Liberalii tin propunerile la secret
Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca liberalii au pregatit deja trei nume pentru functiile de conducere din SRI, SIE si DGIPI, pe care nu vor insa sa le dea publicitatii pentru moment. Liberalul si-a justificat refuzul de a divulga numele celor propusi prin dorinta de a-i proteja, sustinand ca "se va declansa un razboi puternic" asupra lor in cazul divulgarii identitatii.
De asemenea, Nicolaescu a declarat ca liberalii doresc pentru sefia serviciilor secrete "specialisti, profesionisti in domeniu, nu oameni politici". "Am propus un set de criterii care trebuie sa fie avute in vedere si atunci cand se face selectia sa fie trecuti toti posibilii candidati prin asemenea criterii, iar, in final, cei mai buni sa fie supusi aprobarii Parlamentului", a mai spus Nicolaescu. El a precizat in context ca "specialistii" nu trebuie sa fie neaparat din sistem, ci pot avea multa experienta in domeniu sau pot cunoaste foarte bine acest sistem. (R. P.)
CSAT de forma la Cotroceni
Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din aceasta dupa-amiaza nu va rezolva problema in privinta noilor sefi ai Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului de Informatii Externe. Presedintele Basescu a convocat CSAT pentru a respecta Constitutia si a oferi timpul necesar parlamentarilor pentru a vota propunerile pe care seful statului le va face in sedinta de la Cotroceni.
Precizarea facuta intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale privind numirea sefilor SRI si SIE de catre Parlament inlatura speculatiile si interpretarile legate de cazul special al SIE, institutie a carei lege de organizare si functionare nu a fost pusa in acord cu prevederile Constitutiei din 2003. Astfel, in timp ce Constitutia spune ca sefii serviciilor de informatii sunt numiti de Parlament la propunerea presedintelui tarii, legea SIE in vigoare prevede ca seful acestei institutii este numit de CSAT, la propunerea presedintelui.
Variante pentru SRI si SIE
Astazi, la sedinta CSAT, in locul lui Radu Timofte si Gheorghe Fulga vor participa colonelul Mihai Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si generalul maior Silviu Predoiu, director adjunct la SIE.
In privinta persoanelor care ar putea fi propuse de presedintele Basescu pentru a fi validate de Parlament in functiile de director SRI si SIE, din informatiile noastre, seful statului va alege una din urmatoarele persoane:
Pentru SRI exista patru propuneri. Pe primul loc se afla deputatul PD Gheorghe Albu. Alaturi de el, aspira la functia de director SRI Mihai Stanisoara si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. Nu este de neglijat nici varianta anuntata deja de ziarul nostru ca Traian Basescu sa il propuna pe Alexandru Cosac, un apropiat al sefului statului.
La SIE discutiile vor fi mai aprinse deoarece liberalii doresc sa fie agreata una din propunerile lor. In competitie se afla Radu Stroe si Catalin Harnagea, sustinuti de PNL. Seful statului are insa alte persoane pe care le va anunta in sedinta de astazi. Este vorba de Sorin Frunzaverde, Romeo Raicu sau Claudiu Saftoiu. Aici ar putea interveni unele surprize in functie de decizia pe care o va lua Comisia de la Cotroceni care va analiza cazul ministrului liberal al Apararii, Teodor Atanasiu. In cazul in care membrii acestei comisii vor da unda verde pentru declansarea cercetarilor de catre Parchet in cazul lui Atanasiu, atunci, liberalii nu vor ceda in negocierile pentru persoana care va fi propusa la SIE. Exista informatii potrivit carora in cazul in care liberalii vor renunta la portofoliul Apararii si vor decide schimbarea lui Atanasiu, seful statului sa fie de acord cu o varinta a liberalilor pentru fotoliul de director al SIE.
Interimate pe perioada nedeterminata
Nu este de neglijat nici situatia in care propunerile pe care le va anunta azi Traian Basescu sa nu fie agreate de Parlament si deci sa nu fie votate. In aceasta situatie, presedintele nu ar avea prea mult de pierdut deoarece in legile de functionare ale SRI si SIE nu este prevazut cat poate dura interimatul anuntat de Traian Basescu la conducerea celor doua servicii secrete. Trebuie amintit faptul ca atat colonelul Coldea de la SRI, cat si generalul maior Predoiu au fost numiti in functie de Basescu si, prin urmare, cele doua servicii de informatii se afla sub controlul presedintelui CSAT, care este seful statului.
Propuneri pentru DGIPI
Membrii CSAT vor analiza si situatia de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Aici, lucrurile sunt mai simple si numirea directorului si a prim-adjunctului este de competenta ministrului Blaga. Acesta va inainta propunerile premierului Tariceanu, dar pentru functia de sef al DGIPI este necesar si avizul CSAT. Vasile Blaga isi doreste in structura de conducere a DGIPI persoane tinere si cu pregatire in domeniul securitatii nationale. Printre persoanele vizate de Blaga pentru posturile de director la DGIPI le amintim pe comisarul sef Gelu Oltean, atasat de afaceri interne in Italia, si pe Alexandru Noaptes, directorul de la CFR Calatori. Avand in vedre ca prin plecarea la SPP a generalului Alexandru Burian, una din functiile de adjunct al directorului DGIPI este vacanta, Vasile Blaga va trebui sa nominalizeze si aici o persoana. Printre cei vizati se afla Marian Zlotea, membru PD si director al Sucursalei RA-APPS Scrovistea, si Remus Span, fost ofiter in cadrul UM 0215. (Doru DRAGOMIR)
Lavinia Sandru, deputat PIN
Demisii pentru salvarea imaginii lui Basescu
Liderul PIN Lavinia Sandru a afirmat ieri ca motivul demisiilor celor trei directori ai serviciilor secrete este salvarea imaginii presedintelui Traian Basescu, "pentru ca el a fost seful celulei de criza" in povestea ostaticilor din Irak. "El (n.r. Basescu) nu vrea sa se mai afle nimic despre criza ostaticilor si avea nevoie sa-l faca disparut pe Hayssam", a sustinut Sandru. Ea a adaugat ca darea in urmarire generala al lui Hayssam este "o poveste pentru copii de gradinita", in conditiile in care acesta s-ar putea ascunde doar in Siria, Israel, Libia sau Liban, state cu care Romania nu are insa acorduri de extradare. "Degeaba il cauta Interpolul la Paris", a subliniat Sandru, adaugand ca in aceasta poveste Basescu a cazut din nou "in picioare, ca salvatorul natiunii". Liderul PIN a continuat atacul la adresa sefului statului, catalogandu-l drept "un fel de Popa Prostu, ramas singur", in incapacitatea de a-si administra sistemul. "Un asemenea presedinte are nevoie de niste sefi de servicii tapeni care sa-l trimita la culcare cand e beat si sa-i spuna ca nu ii executa ordinele decat dupa ce se trezeste", a continuat Sandru. In opinia sa, principalii vinovati in aceasta criza nu sunt capii serviciilor secrete, ci sefii diviziilor din aceste servicii. Vicepresedintele PIN a precizat ca persoane ca Omar sau Zaher erau agenti ai serviciilor secrete arabe, si" ca sa ramana in Romania sa-si faca averi, li s-a cerut sa colaboreze cu serviciile secrete romanesti". Sandru a aratat, in context, ca Omar nu putea face nimic fara stirea acestora. (R.P.)
Nava Al Mahmoud IV se intoarce
Nava Al Mahmoud IV cu care se presupune ca ar fi fugit Omar Hayssam din tara, urma sa ancoreze azi noapte in Portul Midia. Echipajul a anuntat ca se indreapta spre Romania si ca a trecut de Portul Bosfor, acostarea fiind programata dupa miezul noptii. Vasul, care are la bord un echipaj format din 17 marinari, dintre care 12 sirieni si 5 egipteni era asteptat de anchetatori, acestia urmand sa stabileasca daca Hayssam a parasit Romania la bordul vasului, marinarii urmand sa fie chestionati in legatura cu acest aspect. In alta ordine de idei, desi ministrul de Interne Vasile Blaga a admis posibilitatea ca sirianul sa fi parasit tara, subordonatii acestuia il cauta de zor pe la mare si la munte. Aceeasi mobilizare de proportii, cu filtre pe sosele si in porturi, opriri prelungite ale trenurilor pentru ca patrulele sa poata scotoci compartimentele si vagoanele de marfa. (B.C.G.)
Adeverinta, doctorul si asistenta
Medicul curant al lui Omar Hayssam de la Penitenciarul Rahova, Constantin Tanasescu, a respins acuzatiile legate de emiterea unei adeverinte medicale care ar fi ajutat la eliberarea sirianului, sustinand ca actul i-a fost inmanat "personal" detinutului de catre asistenta medicala. El a declarat ca adeverinta eliberata nu ar fi trebuit aprobata ca proba in instanta. Doctorul a precizat ca este vorba de o adeverinta medicala in care era mentionata starea sanatatii de moment a detinutului Omar Hayssam si o serie de recomandari medicale, in special pentru analize, dar care nu continea nici o recomandare de eliberare din penitenciar. Totodata, el a subliniat ca adeverinta pe care a eliberat-o nu poate tine loc de raport de expertiza medico-legala, singurul document medical care poate duce la eliberarea unui detinut. Tanasescu a afirmat ca adeverinta i-a fost inmanata detinutului Hayssam in prezenta sa de catre asistenta medicala Mariana Vidroi, desi medicul sustine ca i-a indicat acesteia sa o trimita conducerii inchisorii. Asistenta medicala Mariana Vidroi a contrazis acuzatiile medicului la adresa sa, precizand ca adeverinta a fost completata de ea, parafata de medic si inmanata de acesta lui Omar Hayssam. Ea a recunoscut ca a dat detinutului un bilet de trimitere catre Spitalul Penitenciar Rahova, dar ca acesta are valoare de document de ordine interna, in el fiind mentionate doar investigatiile medicale pe care detinutul trebuia sa le faca. De asemenea, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) nu il poate judeca pe doctor intrucat acesta nu reprezinta un caz de malpraxis. (B.C.G.)
Voiculescu vrea oameni cu experienta in fruntea serviciilor
Conservatorii nu vor face propuneri pentru sefia serviciilor secrete, insa vor sustine pentru aceste functii numai oameni profesionisti, cu experienta indelungata in domeniu, a afirmat ieri presedintele PC Dan Voiculescu."In acest caz, varsta si politicul nu au nici o importanta. Importanta este experienta", a spus liderul conservator. El a opinat ca motivul pentru care sefii SIE, SRI si DGIPI si-a dat demisia este acelasi in toate cele trei cazuri, reluand ideea ca seful statului este cel care ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru "criza fara precedent" creata la nivelul acestor institutii. "Despre efectele acestei crize ar trebui sa-l intrebam pe Traian Basescu, care a laudat de un an si jumatate serviciile ca sunt extraordinare, nu sa asistam la o criza fara precedent cand toti directorii si-au dat demisia dintr-un motiv comun. Pentru ca nu putem concepe si nu suntem prosti sa credem ca si-au dat demisia din motive diferite", a mai spus Voiculescu. In acest context, el a reiterat solicitarea sa privind demisia de onoare a lui Basescu. Liderul PC a mai aratat ca formatiunea sa va analiza, impreuna cu partenerii de coalitie, propunerile care se vor face pentru aceste functii, hotararea urmand sa fie luata in Parlament. (P.C.)
Iskandarani a ajuns legal in Elvetia
Zaher Iskandarani a parasit tara pe 19 iulie cu destinatia Elvetia, autoritatile de la frontiera permitandu-i iesirea din Romania deoarece sirianul nu avea interdictie de parasire a tarii. Anchetatorii au fost anuntati cu privire la dorinta lui Zaher Iskandarani de a pleca din tara, iar acesta a putut parasi Romania legal, avand in vedere lipsa vreunei masuri restrictive in privinta dreptului lui de a circula.
Potrivit IGP, Iskandarani a parasit teritoriul Romaniei in 19 iulie, plecand de pe Aeroportul Timisoara la bordul cursei aeriene AUA 650, impreuna cu fiul sau, Rami Iskandarani, si sotia - Camelia Pomana. In acea zi, la ora 15.30, dupa ce Zaher Iskandarani s-a prezentat pentru a iesi din tara, subcomisarul Ciprian Marcu, din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Timisoara, a luat legatura cu procurorul Corina Gheorghisan (din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de crima Organizata si Terorism din Parchetul instantei supreme), care a dispus ca acesta poate parasi tara.
"Avand in vedere hotararea punerii in libertate de catre instanta, cat si decizia procurorului, numitului Zaher Iskandarani i s-a permis iesirea din tara, neexistand la dispozitia structurilor MAI nici o posibilitate legala de a i se restrange dreptul la libera circulatie", precizeaza Politia Romana. Zaher Iskandarani a declarat ca a parasit tara in mod legal, deoarece nu avea interdictie si ca se afla in vacanta in Elvetia, urmand sa se intoarca in tara in cateva saptamani. El a adaugat ca va fi prezent la urmatorul termen de judecata din 21 septembrie. (B.C.G.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Intrebari   de Sorin
Ca la noi la nimeni...   de ipse
Si ce zice Inalta Poarta?   de Gargantua
CARICATURA LUI Ion BARBU ESTE GROZAVA, CE SPUN PAUL DIN...   de Gheorghe Brasoveanu
Voiculescu bate campii ca de obicei !   de mikele durul
Titlul este o diversiune.   de Paul din Ohio
A r h i v a
  Procurorii teroristi    20 comentarii
  Diplomatie printre bombe    52 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nunta la columbeni (825 afisari)
 Basescu asteapta acceptul lui Bush (789 afisari)
 Procurorii teroristi (754 afisari)
 Opt pe loc la Academia de Politie (283 afisari)
 Stiri pe scurt (187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02010 sec.