Ziua Logo
  Nr. 3683 de luni, 24 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basescu si reforma serviciilor secrete
Dan PAVEL 
Una dintre principalele cauze ale semiesecului democratiei postcomuniste romanesti a fost nereformarea radicala a serviciilor secrete. Presedintele Iliescu si largul sau anturaj politic postdecembrist nu au avut niciodata interesul de a reforma cu adevarat serviciile, ci de a le folosi exclusiv drept instrumente puse in slujba grupului sau de putere. Presedintele Constantinescu a crezut ca reforma serviciilor secrete consta in schimbarea catorva zeci de generali si colonei, precum si in inlocuirea acestora cu personaje eterogene, a caror loialitate fata de democratie ramane a fi demonstrata de istorici si politologi. Desi a fost acuzat de nenumarate ori ca defileaza cu sefii serviciilor secrete mosteniti de la Iliescu (Fulga si Timofte) sau Constantinescu (Ardeleanu), Basescu s-a comportat ca o vulpe vicleana, i-a stors informativ pe acestia precum lamaile, dupa care a aruncat cojile stoarse cand nimeni nu se mai astepta. In special reprezentantii PNL sau ai unor organizatii birocratice ale societatii civile l-au acuzat pe Basescu ca a devenit prizonierul serviciilor secrete. Si eu am crezut sincer in aceasta ipoteza. Pana intr-o noapte de neuitat, intr-un loc de pomina, in care Basescu mi-a raspuns "off the record" la toate intrebarile cheie pe care am avut inspiratia sa i le pun, precum si la intrebari la care recunosc ca nu ma gandisem. Abia acum incep sa se vada public unele dintre raspunsurile primite atunci. Presedintele nu m-a mintit. Jos palaria, domnule Basescu, si multumesc pentru incredere! Capcana in care poate sa cada usor seful CSAT este sa creada ca tinerii ofiteri promovati in sistem dupa 1989 vor schimba sistemul. Din pacate, acesti tineri au fost studenti tot ai ofiterilor de Securitate, care i-au educat intr-un spirit naclait, antioccidental, antiamerican, antimodern, anticapitalist, antidemocratic. Stiu bine ce spun, pentru ca i-am cunoscut chiar la locul unde se petrecea respectiva pregatire. Unii dintre ei au probabil propria personalitate si se vor orienta singuri in lumea capitalista globalizata si in tentativa autohtona de democratie, dar unii vor fi la fel precum formatorii lor, daca nu chiar mai rau. Doamne pazeste de manelistii si fripturistii din servicii, politie, justitie! Daca Basescu si sfatuitorii lui vor sti sa ii aleaga, reforma serviciilor secrete de-abia acum urmeaza.
Actualul presedinte al Romaniei vrea multe, dar are putine idei. Nici nu stiu cum este mai bine, sa ai multe idei si sa nu le transformi decat pe cateva in fapte, sau sa ai doar cateva idei si sa le transformi pe toate in fapte. Din pacate pentru el sau mai bine zis din pacate pentru noi, adica pentru Romania, Basescu nu are o strategie. El este un extraordinar improvizator, dar noi avem nevoie de mult mai mult decat atat. Nu sunt insa de acord cu cei care il fac praf (de pilda, Valentin Stan, dar si altii), dupa cum nu sunt de acord cu cei care il glorifica neconditionat (precum Traian Ungureanu, dar si multi altii). Nici unii, nici ceilalti nu ii fac bine. El are nevoie de buni consilieri si sfatuitori, oameni bine pregatiti profesional, academic, capabili sa-i spuna adevarul verde in fata, nu niste simpli emitatori de opinii, un fel de microbisti ai politicii dambovitene. Basescu este cel mai singuratic presedinte pe care l-am avut din 22 decembrie 1989 incoace. Nu are prieteni (ma refer la prieteni politici sau strategici), ci este inconjurat numai executanti obedienti, care gandesc in conformitate cu ideile si schemele sale, despre care am vazut ca sunt putine. Or, el (de fapt tara pe care o conduce) au nevoie de imaginatie politica. Ea se naste din studiu, nu din ce viseaza noaptea unii de la PD, din Alianta sau din ONG-uri partizane si oportuniste. Basescu are calitatea rara de a sti sa se desparta de trecut. Loviturile indelung premeditate pe care le administreaza celor care au ticalosit sistemul institutional al democratiei s-au indreptat acum chiar impotriva partii celei mai mediocre din sistem - serviciile secrete. La bursa zvonurilor se vorbeste despre un mare plan de reunire a polului de stanga, care nu este decat o alta extensie a serviciilor secrete autohtone si rasaritene. Se vorbeste despre o refacere a Frontului Salvarii Nationale. As fi inceput sa cred acest zvon doar daca il vedeam si pe Traian Basescu la aniversarea celor 60 de ani impliniti de Petre Roman. S-au adunat acolo toti liderii de stanga care il urasc pe Basescu pentru ca nu mai este de stanga. Pe partea cealalta, sunt cei care il urasc pentru ca nu ar fi indeajuns de dreapta. Dar Basescu are doua maini: cand are nevoie de dreapta foloseste mana dreapta, cand are nevoie de stanga foloseste mana stanga.
P.S. Domnule Basescu, daca tot vreti sa le reformati, transformati serviciile de "informatii" in servicii de "intelligence", pe model american si britanic. Macar asa axa Washington D.C.- Londra - Bucuresti va fi mai mult decat o figura de stil.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Jos palaria in fata cenzorului de serviciu....   de costy
O mai fi cineva sanatos? Dar o avea vreo importanta?   de Inima-Rea
VA ROG SA O LASATI INGROPATA   de buly
O intrebare...   de Tzepelica
Aroganta lui Dan Pavel   de Changeman
SUA nu-si numeste sefii serviciilor secrete dintre politicieni, dar oare   de Raquel
Domnule Dan Pavel   de GGane
A r h i v a
  A sarit siguranta la Cotroceni    7 comentarii
  Cui i-e frica de CNSAS    7 comentarii
  Tot mai departe de Europa    3 comentarii
  Moare o lume    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul    2006-07-17
  Lupta dintre Alianta DA si Alianta NU    2006-07-10
  Lungul drum al amatorismului catre politicianism    2006-07-03
  Basescu - jucator liber de contract (social)    2006-06-26
  PD - solutia "morala"    2006-06-19
 Top afisari / comentarii 
 Nunta la columbeni (825 afisari)
 Basescu asteapta acceptul lui Bush (789 afisari)
 Procurorii teroristi (754 afisari)
 Opt pe loc la Academia de Politie (283 afisari)
 Stiri pe scurt (187 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23194 sec.