Ziua Logo
  Nr. 3681 de vineri, 21 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Armata de sub pamant
Aprecierea analistilor politici si a specialistilor militari s-a dovedit exacta: fortele Hezbollah nu vor putea fi scoase din bunkere fara o interventie masiva terestra israeliana. Bombardamentele, oricat de intense, cu toate victimele civile si pagubele imense, nu-l vor determina pe seicul Hassan Nasrallah, seful Hezbollah, sa inapoieze Israelului pe cei doi soldati rapiti. Cum folosirea armamentului neconventional, adica a bombei atomice este exclusa, existenta statului Israel nefiind pusa in discutie, iar victoria israeliana in Liban nu poate fi asigurata pe calea bombardamentelor, oricat de distrugatoare ar fi ele, si sunt, invazia terestra a Libanului ramane singura solutie militara.
Ascunsi in bunkere
Primele grupuri de infanteristi israelieni au trecut granita libaneza, miercuri, in dreptul asezarii Anivim, sprijiniti de elicoptere si blindate. Doi soldati israelieni au fost ucisi si alti 16, raniti. S-a constatat pe teritoriul Libanului existenta unei linii de bunkere, cladite la 40 metri adancime, pline cu luptatori Hezbollah si munitii. Din mai 2000, in cei sase ani care s-au scurs de la retragerea armatei israeliene din fasia de securitate pe care o stapanea in sudul Libanului, Hezbollah a construit zeci, poate sute de bunkere, la zeci de metri sub pamant, transformand zona intr-o cetate inexpugnabila. Luptatorii Hezbollah ies noaptea de sub pamant si ataca in mici gherile. Asemenea bunkere impanzesc intreg teritoriul Libanului. Tzahal a fost nevoita sa gaseasca solutii si, pana atunci, a intensificat atacurile aeriene. Miercuri seara, asupra unui bunker din Beirut, unde se presupunea ca se afla cartierul general al lui Nasrallah, au fost lansate, de catre aviatia israeliana, 23 de tone de substante explozibile. Nici bunkerul lui Hitler nu a suportat intr-o singura ora explozii atat de puternice. Hezbollah afirma ca nici unul dintre liderii sai nu a avut de suferit de pe urma acestui atac.
"Parisul Orientului Mijlociu", in ruine
Beirutul a fost bombardat asiduu in ultimele doua zile. Pe motivul ca banii catre Hezbollah trec prin conturile unor banci si institutii financiare din Beirut, sediile acestora, aflate in cartiere centrale, au fost prefacute in ruine. Beirutul, care cunoscuse in ultimii ani o inflorire fara precedent, redevenind "Parisul Orientului Mijlociu", incepe sa para un oras lovit de cutremur. Prim-ministrul libanez a adresat comunitatii internationale un apel emotionant pentru a interveni sa puna capat acestui razboi nenorocit.
Vom vedea daca luptele corp la corp de langa Anivim si Biranit constituie inceputul invaziei armatei israeliene in Liban sau doar lupte razlete. Daca aceasta invazie va avea loc, se va ajunge in mod categoric la o confruntare militara si cu Siria. Dupa ce satelitii de spionaj au fotografiat masini grele care transportau katiuse din Siria spre sudul Libanului, premierul Ehud Olmert a fost dator sa-l avertizeze pe presedintele sirian Bashar al Assad ca se joaca cu focul.
E foarte posibil, scriu unii analisti, ca cel de-al treilea front dupa cel din Gaza si Liban - frontul sirian - sa izbucneasca in orice moment. Numerosi generali in rezerva si politicieni israelieni de varf se exprima in aceasta directie. Washingtonul nu preseaza deschis si oficial pentru deschiderea acestui nou front, dar nu e un secret pentru nimeni ca doreste acest lucru.
Rachetele nu fac deosebire
La Nazaret, doi copii, fratii, Ravie (3 ani) si Mahmud Abd Taluzi, si un adult au fost sfartecati, miercuri, de o racheta a Hezbollah. Cei doi copii iesisera pentru cateva clipe din casa, cand in centrul Nazaretului, nu departe de Biserica Buna Vestire, lacasul sfant al crestinatatii, au explodat doua rachete. Alti noua locuitori au fost raniti. In localitatile arabe din Israel nu exista adaposturi, si deputatii arabi-israelieni critica acum dezinteresul oficialilor. Shimon Peres, adjunctul premierului israelian, a declarat ca rachetele nu fac deosebire intre sangele evreiesc si cel arab. In decurs de 24 de ore, Hezbollah a tras peste 100 de rachete asupra mai multor localitati israeliene, intre care Haifa si Nazaret.
Olmert o asteapta pe Rice
La Ierusalim a fost constituit un comandament, sub sefia premierului Ehud Olmert, care pregateste intalnirea cu sefa diplomatiei americane, Condoleezza Rice. Executivul israelian va trebui sa raspunda clar la propunerile americane si sa ia decizii cruciale. Condoleezza si-a anuntat de cateva ori vizita in Orientul Mijlociu, dar a tot amanat. Se pare ca presedintele George W. Bush a impiedicat-o, permitand, astfel, armatei israeliene sa continue actiunea impotriva Hezbollah. Daca ea va veni in Orientul Mijlociu, la inceputul saptamanii viitoare, cu un document gata intocmit, care va fi impus partilor aflate in conflict, vom vedea. Numerosi analisti politici si militari au certitudinea ca dupa vizita sefei diplomatiei americane, focul va inceta sau va izbucni un razboi general. (Tesu SOLOMOVICI)
Peretz da cartile pe fata
Israelul va lansa o operatiune de anvergura in Liban, daca va fi necesar, a avertizat, ieri, ministrul israelian al Apararii, Amir Peretz. "Daca ajungem la concluzia ca o operatiune terestra este necesara, o vom face. Nu vom lasa nici o organizatie terorista sa creada ca ne este frica sa lansam vreo actiune", a comentat Peretz, in cursul unor vizite in orasele vizate de rachete ale Hezbollah. "Nu avem intentia de a invada Libanul, insa va trebui sa reactionam, pentru a ne atinge obiectivul si a iesi victoriosi", a continuat ministrul israelian, citat de Rompres. Generalul Alon Friedman, membru al comandamentului din nordul Israelului, a declarat postului de radio militar israelian ca trupe masate la frontiera cu Libanul "sunt mai numeroase decat o divizie (6.000 de persoane) si permit o operatiune de mare amploare, daca va fi necesar". La randul sau, seful Statului major al armatei israeliene, generalul Dan Halutz, a avertizat, intr-un mesaj adresat soldatilor evrei, ca ofensivele Israelului in Liban si in Fasia Gaza "ar putea dura multa vreme". Israelul a cerut, ieri, Germaniei sa se implice in eforturile diplomatice de eliberare a celor doi militari rapiti de militantii Hezbollah. Varianta unui schimb de prizonieri, acceptabila de catre gherila siita este, insa, respinsa categoric de partea israeliana. Premierul libanez, Fouad Siniora, a apreciat ca "Iranul si Siria nu trebuie considerate ca fiind complet straine" de evenimentele din Liban, fara a preciza insa care este, in opinia lui, contributia exacta a celor doua state in conflictul actual. (I.C.)
Ultima ora
Doi jurnalisti de televiziune straini si cei doi asistenti libanezi ai acestora, care urmau sa filmeze, ieri, intr-un cartier din centrul Beirutului, au fost rapiti de membri ai miscarii siite Hezbollah, a afirmat un ofiter de politie, citat de Mediafax. Ofiterul a precizat ca membrii Hezbollah i-au capturat, suspectandu-i de spionaj, dar nu a specificat nationalitatea ziaristilor. Forte militare si de politie au fost mobilizate la fata locului. "Incercam sa gasim o solutie acestei probleme", a spus ofiterul, fara a oferi alte amanunte.
13.000 de straini evacuati
Al treilea grup de cetateni romani si rezidenti, compus din 222 de persoane, se afla, ieri, in siguranta, pe teritoriul sirian, dupa ce trecuse frontiera libaneza. Ambasada Romaniei de la Beirut incerca, ieri dupa-amiaza, sa recupereze trei copii care nu au putut ajunge la timp pentru a putea fi imbarcati spre Bucuresti. Alte trei persoane au fost trimise cu o nava spre Larnaca. De asemenea, 30 de persoane care au trecut granita libaneza, in mod individual, au fost indrumate spre aeroportul din Aleppo pentru a putea fi preluate de cursele Tarom, noteaza Rompres. Cetatenii romani si familiile lor erau asteptati sa soseasca, azi-noapte, pe aeroportul "Henri Coanda" din Bucuresti, la bordul a trei aeronave Tarom. Primul avion era programat sa aterizeze la ora 01:00, iar celelalte doua, la ora 05:00, respectiv 07:15, nefiind excluse modificari ale orarului. Cu acest transport, numarul persoanelor repatriate in Romania este de aproximativ 740. Numarul cetatenilor straini evacuati din Liban in ultima saptamana este estimat, cu mare aproximatie, la 13000. (D.E.)
Rugaciune papala pentru pace
Din localitatea Les Combes, unde isi petrece vacanta, Papa Benedict al XVI-lea a invocat "incetarea imediata a focului dintre israelieni si palestinieni". Conform unei note a Biroului de presa al Sfantului Scaun, difuzata ieri, Sfantul Parinte a decis ca duminica viitoare sa fie dedicata "rugaciunii si caintei", in vederea incetarii ostilitatilor care au loc in aceste zile. Papa a invitat crestinii din intreaga lume "sa sustina initiativele persoanelor de buna credinta cu rugaciunea. "Libanezii au dreptul la respectarea integritatii si suveranitatii tarii lor, asa cum cetatenii israelieni au dreptul de a trai in pace in statul lor, iar palestinienii au dreptul la o patrie libera si suverana", a afirmat liderul Bisericii catolice. In acelasi timp, Benedict al XVI-lea a adresat un apel "organizatiilor de caritate pentru a ajuta victimele acestui nemilos conflict" si a cerut crearea urgenta a unor coridoare umanitare de sprijin pentru oamenii aflati in suferinta. "Ramane esentiala, insa, realizarea, in zona, a unor negocieri rezonabile si responsabile, in masura sa determine incetarea situatiilor de nedreptate strigatoare la cer din aceasta regiune", a apreciat Papa. Pe de alta parte, ministrul italian de Externe, Massimo D' Alema, a afirmat ieri ca tara sa Italia este dispusa sa se implice in deschiderea unui coridor umanitar intre Liban si Cipru, "astfel incat sa se permita afluxul de ajutoare substantiale populatiei libaneze". (Claudia STANILA, Vatican)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Nu stiu DE CE-mi pare bine cand aud ca Israelul le-au produs PAGUBE MATERIALE.. Probabil frustrarea de a-i fi vazut in   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Abia astept   de Giuseppe Cocos
Da dole au venit saigonistii ashtia si in 6 luni au facut tunelarea LIbanului !   de ionion
VA DISTRATII BINE INTRE VOI   de nastratin123
V-a spus mama ca era o campanie promotionala (soldurile de vara) ???   de Pinkie
Mano a mano.   de Giuseppe Cocos
A r h i v a
  Caderea Omertei    6 comentarii
  Familia lui Teo Peter cere daune    2 comentarii
  DNA cu ochii pe Bradisteanu    1 comentariu
  Politistii nemultumiti ca au norma de amenzi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Remus Opris a fost urmarit de 38 de securisti (180 afisari)
 Caderea Omertei (131 afisari)
 Marea decapitare (114 afisari)
 "Ne-au scos noaptea in zapada, doar in pijamale" (82 afisari)
 Legea talionului (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01606 sec.