Ziua Logo
  Nr. 3679 de miercuri, 19 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Ce s-ar intampla daca Basescu ar fi liberal?
Sorin ROSCA STANESCU 
Atacul la baioneta al celor trei fosti lideri liberali, Stoica si Stolojan, ex-presedinti ai partidului, si Mona Musca, ex-vicepresedinta, este semnalul asaltului final dat de Traian Basescu, in scopul realizarii, in al doisprezecelea ceas, a unei constructii politice care sa-i permita sa conduca, de la Cotroceni, Executivul si, totodata, sa-i asigure al doilea mandat. Evident, seful statului nu se bazeaza doar pe razmerita ori revolutia pe care, teoretic cel putin, aliatii sai liberali ar putea-o produce, incepand din luna septembrie, in acest partid cu comportament rebel fata de ambitiile sale. Asa cum explicam ieri, loviturile destabilizatoare vor veni din diferite alte directii si vor fi concentrate. Pentru a intelege si mai bine acest fenomen, cred ca este util sa ne punem intrebarea ce s-ar intampla daca Basescu ar fi nu socialist, ci liberal?
Dupa ce a fortat literalmente crearea unui guvern fragil al Aliantei DA, lipsit de o reala sustinere parlamentara si aliat conjunctural cu PUR-ul lui Voiculescu - ulterior devenit partid conservator - Basescu a inteles ca are de rezolvat cel putin o mare problema, cea a edificarii unei majoritati puternice, pentru a ajunge, cu adevarat, un "presedinte jucator". Adica implicat efectiv in deciziile administratiei publice centrale. In paranteza fie spus, atunci, in decembrie 2004 si ianuarie 2005, nu aparusera inca niciun fel de divergente intre el si Tariceanu. Dar marea provocare pentru noua putere era cum vor putea fi trecute prin Parlament ambitioasele legi promise in campania electorala si apoi in programul de guvernare. Fara o activitate accelerata in plan legislativ si in conditiile in care Parlamentul, puternic controlat de adversarii politici, ar fi alterat actele normative propuse de Guvern, esecul Aliantei, dar si al politicii prezidentiale ar fi fost garantat. De aceea, Basescu a incercat sa recurga la o solutie de politica interna, si anume fortarea alegerilor anticipate, care ar fi putut conduce, in prima parte a anului 2005, la o noua majoritate parlamentara a Aliantei, mult mai confortabila. Si la o solutie externa combinata, de asta data, cu o transformare in politica interna, si anume unificarea celor doua partide, PD si PNL, intr-o formatiune unica. Pentru evitarea divergentelor de natura doctrinara, formula era ca, practic, fiecare dintre ele sa renunte la identitatea pe care o aveau, cea socialista si cea liberala, pentru ca, impreuna, sa treaca in randurile marii familii a partidelor populare europene. Sa devina, prin urmare, unindu-se, un mare partid conservator. Ceea ce ar fi solutionat si problema unei mai bune pozitionari externe a unei asemenea ipotetice formatiuni, intrucat, dupa cum se stie, Internationala Socialista, desi puternica, este adjudecata in Romania de PSD, iar Internationala Liberala e destul de firava. Impotrivirea constanta si inversunata a liberalilor in raport cu esenta proiectului prezidential a declansat, intr-un termen neobisnuit de scurt - si extrem de pagubos pentru societatea romaneasca - razboiul intre palate. Si ne aflam aici. In plin conflict. Dar cum ar fi stat lucrurile daca Basescu ar fi provenit nu din randurile Partidului Democrat, ci ale liberalilor?
Odata ajuns presedinte, el ar fi incercat sa forteze transformarea Partidului Democrat in partid liberal. Tema conservatorismului ar fi fost abandonata. Din motive de eficienta. Dar si de orgoliu de partid. Dupa care, presiunea asupra PD ar fi fost escaladata, in incercarea de a determina acest partid - la data alegerilor, mult mai slab decat PNL - sa fuzioneze, prin absorbtie, cu aceasta formatiune. La nevoie, s-ar fi dezlantuit, pentru intimidare, impotriva grupului de interese din PD. Parchetul urmand sa-i deschida dosare penale unui Berceanu, unui Videanu sau unui Boc. In cazul ultimului, dupa "modelul Mazare". Porumbeii unificarii din PD ar fi fost cativa fani ai Cotroceniului. In felul acesta, Basescu ar fi rezolvat si spinoasa problema a existentei a doua partide socialiste, unul la putere si altul, mult mai reprezentativ, aflat in opozitie. PNL, devenit astfel megapartid prezidential, ar fi incercat, beneficiind de intreg sprijinul lui Basescu, profitand de marea sa popularitate, sa scape de aliati. Printr-o formula de guvernare lejera. De unul singur. Solutia ne ducea, automat, la organizarea alegerilor anticipate. Tariceanu nu s-ar fi impotrivit. Si nici staff-ul liberal. Pentru ca nu ar mai fi avut de ce. Proiectul prezidential i-ar fi fost suta la suta favorabil. Daca aceste alegeri ar fi fost organizate in prima parte a anului 2005, cand puterea inca nu avea tendinte de erodare, ele ar fi putut fi castigate cu o majoritate zdrobitoare, iar astazi, atat guvernarea, cat si procesul legislativ ar fi functionat cu o eficienta mult mai mare. Iar presedintele ar fi putut fi, asa cum isi doreste, "jucator". Fiindca influenta sa asupra Executivului ar fi fost covarsitoare.
Daca Theodor Stolojan nu ar fi abandonat cursa prezidentiala, daca el ar fi ajuns sef de stat, si nu Basescu, scenariul ar fi putut fi identic cu cel descris mai sus. Schimband doar numele. Dar, mai devreme sau mai tarziu, razboiul dintre palate tot ar fi izbucnit. Maine ne vom intoarce la Constitutie, pentru a vedea care sunt scenariile posibile, dupa un eventual referendum.
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
Alte speculatii. Ce ar fi daca so gasi !   de Aladin
Nimic despre Basescu   de trinity
aseara la o ora de varf   de simiondan
PNL nr 1 in sondaje   de CristianIon2005
televiziunile   de a.dumitrascu
fiecare pasare pe limba ei piere   de gergiana
scenarii departe de adevar   de gergiana
Ar fo fost ministru de razboi, sigur !   de Raquel
ROMANIA MORTII ,ROMANIA MEDIOCRA   de ursu livia
Liberal   de octavian
Pai ar fi o alta eticheta   de Marrina
Doar scenarii, bazate pe lipsa doctrinelor/convingerilor politice   de Tzepelica
RE: scepticus clusiensis   de mcollan
Mama tuturor analizelor! Suna cam asa: daca ar fi, ar fi,dar daca ar fi , ar fi...   de tjmaxxi
Premizele uluitoare si inadmisibile ale unui editorial(ist)   de scepticus clusiensis
Nu conteaza PARTIDUL   de voyager
De ce nu ar fi (cu un i sau cu doi:)?i..socialist democrat, si liberal!   de Atamild
   de S.Stefan
A r h i v a
  Libanul, cap de pod spre Siria si Iran?    114 comentarii
  Cealalta fata a egalitatii    19 comentarii
  Reforma sistemului de pensii    9 comentarii
  Buricul Shakirei si bratul Securitatii    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Lambada cu doi crai si o craita de la Cotroceni    2006-07-18
  Basescu il invinge pe Tariceanu inainte de runda finala    2006-07-15
  Sa ne tinem de neamuri. Cu Basescu, Voronin si Smirnov    2006-07-14
  Atanasiu, un ministru NATO numai bun de dus la doctor    2006-07-08
  Pace cu batista pe tambal    2006-07-07
 Top afisari / comentarii 
 Puscariabilii din Primaria Sectorului 4 (784 afisari)
 Cealalta fata a egalitatii (577 afisari)
 Stiri pe scurt (412 afisari)
 Reteaua copiilor (254 afisari)
 Impuscat la domiciliu (133 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23335 sec.