Ziua Logo
  Nr. 3679 de miercuri, 19 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Puscariabilii din Primaria Sectorului 4
Incepand cu 1997, odata cu mandatul primarului Marin Lutu, la Primaria Sectorului 4 au avut loc tot felul de scandaluri legate de privatizarile si concesiunile unor spatii comerciale "de milioane", de la celebra de-acum Piata Sudului si magazinul Big-Berceni pana la "complexul Aleea Castanilor". Ca sa nu mai vorbim de constructiile ilegale din parcul Carol. Practic, la Primaria Sectorului 4, indiferent cine a castigat fotoliul de primar - Lutu (PNT-CD), Mihalache (PSD) sau Inimaroiu (PNL), mafia locala si-a facut mendrele, cu concursul larg al sefilor din primarie si al consilierilor locali (in cele mai multe cazuri consilieri locali si functionari din aceasta primarie fiind ei insisi componenti de baza ai mafiei din Sectorul 4!). Recent, un alt scandal, legat tot de piete, conduce la ideea unui functionar din Primaria Sectorului 4 care ne-a declarat, sub rezerva pastrarii anonimatului: "Domnule, aici ar trebui arestati toti - primar, consilieri si mai multi directori si sefi de servicii, si organizate apoi alegeri locale partiale si concursuri pentru ocuparea posturilor ramase vacante.
Directorul adjunct al Directiei Pietelor din Sectorul 4 al Capitalei, trei sefi de serviciu ai aceleiasi institutii, precum si administratorul Pietei Progresul au fost adusi, ieri, in fata instantei, cu propunerea de arestare preventiva pentru abuz in serviciu.
Mircea Morozan - director adjunct la Directia Pietelor Sector 4, Marian Vasui - seful serviciului judiciar, Carmen Iacob - seful servicului buget, Niculae Marin - sef serviciu control si Nicolae Marinescu - administrator al Pietei Progresul, fusesera retinuti luni de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4, in legatura cu inchirierea unor spatii comerciale. Este vorba despre spatii comerciale din hala de carne de la Piata Progresul, inchiriate ilegal de actuala conducere de la Administratia Pietelor.
Procurorii au audiat, luni, sase persoane din conducerea Administratiei Pietelor Sector 4, pentru abuz in serviciu, iar cinci dintre ei au fost retinuti pentru 24 de ore.
Anchetatorii au retinut ca valoarea prejudiciului adus bugetului local al Sectorului 4 de catre cei cinci, in urma acestei inchirieri ilegale, ar fi de opt miliarde de lei vechi. Totodata, s-a stabilit ca faptele ar fi fost savarsite in perioada 2003-2005. Pana la urma, judecatorii au admis cercetarea celor cinci functionari ai Primariei in stare de libertate.
Inimaroiu, "clientul" procurorilor
Si primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, este urmarit penal intr-un dosar legat de vanzarea unor spatii comerciale, el fiind acuzat, alaturi de alte cinci persoane, de prejudicierea cu aproximativ 100.000 de euro a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, potrivit unor surse judiciare. In acest dosar, Adrian Inimaroiu este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada decembrie 2003 - iunie 2004, Inimaroiu si celelalte cinci persoane - in calitate de membri ai Comisiei Sector 4 Bucuresti pentru vanzarea spatiilor comerciale sau de prestari servicii - ar fi negociat direct, cu firme si persoane fizice, vanzarea - cumpararea unor firme aflate in proprietatea statului.
Inimaroiu a mai fost cercetat penal intr-un alt dosar care fost deja trimis in instanta, cauza fiind in curs de judecata la Judecatoria Sectorului 4. In acest dosar, Inimaroiu este acuzat ca, in fosta sa calitate de consilier al Consiliului Local al Sectorului 4, a facut parte, in mandatul precedent, din Comisia de vanzare a spatiilor comerciale. In aceste conditii, alaturi de alti patru membri ai comisiei, el ar fi prejudiciat bugetul local cu aproximativ 400.000 de euro. In acest ultim caz, lui Inimaroiu ii fusesera puse sub sechestru asiguratoriu apartamentul personal si alte bunuri care ii apartineau. Afacerea pentru care este cercetat Inimaroiu este instrainarea centrului comercial "Aleea Castanilor", in urma unui contract de vanzare-cumparare din 19 februarie 2004.
O "bijuterie" de spatiu, suspect de ieftin
Potrivit informatiilor furnizate de anchetatori, cumparatorul spatiului din Aleea Castanilor a fost SC Bijuteria SA. Conform raportului de evaluare, valoarea totala a spatiului din Aleea Castanilor a fost stabilita la 389.000 de euro, din care 311.000 de euro a reprezentat valoarea bunurilor care apartineau beneficiarului. Aceasta inseamna ca valoarea spatiului respectiv a fost apreciata la 78.000 de euro.
Un primar instarit la inceputul mandatului
Conform declaratiei sale de avere, publicata pe site-ul Primariei Sectorului 4, la cateva zile de la preluarea mandatului, in iunie 2004, primarul Inimaroiu detinea un teren intravilan de 5700 mp, un apartament de 65 mp, doua autoturisme si un cabinet stomatologic.
Din comisia care a vandut terenul din Aleea Castanilor au mai facut parte, alaturi de Adrian Inimaroiu (PNL), consilierul PSD Alexandru Neagu - presedintele comisiei, Valentin Apostol - consilier PSD, inlocuit ulterior cu un reprezentant RATB - Mircea Andrei, Marian Stan - reprezentant al Directiei Generale a Finantelor Publice, un reprezentant al Directiei Economice si un reprezentant al Directiei Juridice din cadrul Primariei Sectorului 4.
Mihalache, veriga tare dintre Lutu si Inimaroiu
Pentru matrapazlacurile facute, autoritatile din 1999 l-au arestat pe fostul primar Lutu. Mihalache, urmasul pesedist al lui Lutu, se putea lauda ca a dus mai departe matrapazlacurile taranistului, fara insa ca Mihalache sa pateasca ceva. Bucurestenii isi mai amintesc poate, ca in 1999, printr-un vot ilegal, cei 33 de consilieri alesi de la Sectorul 4, printre care si Mihalache, au pus mana pe principala sursa de bani negri, Piata agroalimentara de la Big Berceni. Mihalache nu s-a sfiit atunci sa devina actionar si chiar cenzor la firma Comprest 3399 Import-Export SA. Aceasta firma a castigat - cu complicitatea functionarilor - o licitatie trucata si administra cea mai mare piata din Sectorul 4. Scandalul si procesele ulterioare au dus, printre altele, la condamnarea primarului taranist de atunci, Marin Lutu. Asta si pentru ca, potrivit legii, Lutu ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legilor, nu sa le incalce. Mihalache, devenit primar PSD dupa alegerile din 2000, a procedat intr-un mod asemanator. Totusi, el a renuntat, cu greu, la privilegiile oferite de calitatea de actionar la o firma care, pe langa banii generati de vanzarea de produse fara chitante fiscale, gestiona miliarde de lei. Mai mult de gura lumii, Mihalache a cesionat, abia in februarie 2000, actiunile pe care le detinea la firma Comprest. El a pastrat insa documentul timp de doi ani, declarandu-l la Registrul Comertului abia in anul 2002. Pe de alta parte, Mihalache nu a putut sa explice de ce, din 2000 si pana prin 2003 firma Comprest a functionat ilegal, fara autorizatii, dar, cu toate ilegalitatile, nu a primit nici o amenda. Ani de zile, Inspectorii primariei au ocolit in mod suspect aceasta firma, dand in schimb multe amenzi societatilor partenere cu firma protejata. Desi, conform contractului, dupa trei luni de neplata a datoriilor catre primaria de sector, contractul trebuia reziliat, Mihalache nu a facut acest lucru. In loc sa actioneze ferm pentru a rezilia contractul de asociere si sa preia administrarea Pietei Sudului, asa cum ii cereau legile in vigoare, primarul Mihalache a acceptat o tergiversare a proceselor. Aceasta amanare nu a facut decat sa aduca alti si alti bani in buzunarele vechilor asociati ai lui Mihalache.
Marian GhiTeanu 
 Afisari: 784  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sistemul ticalosit   de Marrina
A r h i v a
  Impuscat la domiciliu    1 comentariu
  Nici Dana nu mai vorbeste cu procurorii    5 comentarii
  Probe autentificate in cazul edililor valceni arestati    
  Focuri de arma pe mare    
  Dosarul Libra Bank a ajuns in instanta    
  Terasiada lui Adriean Videanu    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Puscariabilii din Primaria Sectorului 4 (784 afisari)
 Cealalta fata a egalitatii (577 afisari)
 Stiri pe scurt (412 afisari)
 Reteaua copiilor (254 afisari)
 Impuscat la domiciliu (133 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02012 sec.