Ziua Logo
  Nr. 3679 de miercuri, 19 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Terasiada lui Adriean Videanu
-- Ieri a "cazut" si cea de-a doua terasa din Herastrau * La Mitica Dragomir insa, in acelasi parc, se construieste din greu * Corleone si-a pierdut ieri o ora la usa primarului Capitalei * "Nici la Bush nu se intra asa de greu ca la Videanu!", a conchis Dumitru Dragomir si a plecat * Chiliman demoleaza o constructie ocrotita de municipalitate
Foto: Lucian CURELARIU
Tentativa Primariei Capitalei de a darama cateva terase din parcul Herastrau are un ponuntat iz electoral. "La babusca se darama, la rechini se construieste", pare sa fie sloganul de sezon. Dupa ce cu ani in urma am fost martori la "buticariada" lui Basescu, asistam acum la "terasiada" lui Videanu. Municipalitatea a inceput "in forta" demolarea a cate o terasa pe zi din cel mai mare parc al Capitalei. In timp ce buldozerele pun la pamant niste buticuri cu trei scaune, in acelasi parc Herastrau se construieste cu sarg. Ieri a cazut ce de-a doua terasa, utilajelor primariei ramanandu-le inca 15 terase de demolat. Si, potrivit administratiei locale, fara autorizatii. Astfel, in vecinatatea Restaurantului Pescarus rasare un ponton cu restaurant in termopane si evident marmura. Respectivul stabiliment apartine sefului Ligii de Fotbal, deputatul PRM, Dumitru Dragomir. Pe data de 03.07.2006, Primaria Sectorului 1 l-a amendat pe Dragomir cu 400 de milioane de lei vechi, pentru lucrari neautorizate.
Dragomir nu face anticamera la arogantul Videanu
Desi exista o dispozitie de primar general, nr. 933, semnata de Adriean Videanu in 19 iunie a.c. pentru demolarea constructiei lui Dragomir, reprezentantii municipalitatii prezenti in parcul Herastrau spun ca demolarea trebuie sa o faca Primaria Sectorului 1 ca tot ei l-au si amendat. In cel mai clasic stil de plasare a responsabilitatii. Reactia lui Mitica Dragomir a fost una pe masura. "Nu avea dreptul Primaria Sectorului 1 sa ma amendeze pe terenul celor de la lacuri si parcuri. Eu am contract cu Primaria Capitalei si ma voi judeca si la Haga pentru drepturile mele. De fapt, firma a fost a mea, acum patru ani i-am dat-o fiului meu. Dar nu fug de raspundere, nu ma pot dezice. Puteam sa spun ca nu avem ce discuta, dar imi asum declaratiile. Este un mare abuz, inclusiv amenda pe care am primit-o", a declarat Dragomir. El spune ca are un contract incheiat cu municipalitatea inca din anul 1996 si ca pana acum a investit peste 26 de miliarde de lei vechi. Pentru intretinere, pesti si angajati. "Eu nu sunt ca aia care au facut chioscuri pe spatiu verde. Constructia mea este practic un ponton, unde sa coboare lumea de pe vapor, ca un fel de statie RATB, care are si un loc amenajat pentru un suc, sau o cafea", a adaugat Dragomir. Potrivit afirmatiilor sale este un mare abuz din partea autoritatilor locale, care vor fi date in judecata. "M-am judecat si cu alti primari dupa 1996, mai putin cu Basescu. Oricum ii voi da in judecata si pe Chiliman (n.r. primarul Sectorului 1) si pe Videanu. Instanta va hotari, nu Chiliman. Astia vor sa linisteasca presa, uite ca e unul si de la PRM. Daca eram de la PD sau PNL nu s-ar fi luat de mine", a continuat Dragomir. Deputatul PRM considera ca poate fi vorba si de o rafuiala politica. "Am trecut pe la primarie pe la Videanu sa vorbim. Nu m-a primit si, dupa o jumatate de ora de asteptat, am plecat. Nu stau atat sa astept nici la usa lui Bush. Sa imi dea inapoi cele 26 de miliarde de lei pe care i-am investit pana acum si eu renunt. Altfel, pe dreptul meu, ma duc cu ei pana la Haga", si-a exprimat Mitica Dragomir nemultumirea.
Chiliman, peste Videanu
In timp ce municipalitatea demoleaza in parcul Herastrau, Primaria Sectorului 1 darama pe marginea lacului Floreasca. Ieri dimineata, primarul Chiliman a pus la pamant o constructie ilegala ridicata pe malul lacului Floreasca, in apropierea fostului strand cu acelasi nume si vizavi de resedinta prezidentiala Vila Lac III. Aceasta a rezultat in urma unui parteneriat dintre o firma si Directia Lacuri, Parcuri si Agrement, din subordinea municipalitatii. Proprietarul constructiei, Razvan Razmos, asociat cu fratii Caval se opune demolarii sustinand ca tribunalul a anulat procesele verbale de amenda si de demolare a constructiei. La locul faptei isi face aparitia primarul Chiliman. "Nu negociem. Cat voi fi primar al Sectorului 1 nu o sa iei autorizatie de constructie pe domeniul public", a declarat edilul. In cateva zeci de minute, constructia a fost daramata de utilajele primariei.
Constructia, care a apartinut SC La Gondola Invest SRL, a fost ridicata, conform reprezentantilor primariei, fara autorizatie de constructie. Desi au fost somati sa-si desfiinteze constructia, intruct nu exista nici un fel de autorizatie, patronii acesteia nu s-au conformat. Drumul catre constructia ilegala - o cladire noua, amenajata pe spatiu verde, cu un cuptor in fata - este proaspat pavat cu dale de municipalitate.
Ultimele evenimente de pe malul lacurilor bucurestene, cu demolori in replica, ne indreptatesc sa spunem ca se profileaza un nou razboi PD-PNL, stiute fiind relatiile nu tocmai amicale dintre Videanu si Chiliman.
Parcurile Capitalei dispar cu complicitatea autoritatilor
Cu girul municipalitatii si mai nou al Ministerului Culturii, parcurile Capitalei dispar incet, dar sigur. Omul de afaceri Costica Constanda, care in urma cu doi ani devenea proprietarul a 3,3 hectare de teren din zona parcul Bordei, in urma unui schimb de terenuri cu municipalitatea, a obtinut, mai nou, derogare de la Ministerul Culturii pentru a construi intr-o zona monument. Costanda a pregatit deja terenul pentru constructii, defrisand mai multi pomi de pe terenul delimitat de malul lacului Floreasca - strada Turgheniev - Bd. Mircea Eliade. Astfel, omul de afaceri a primit si avizul numarul 164/04.07.2006, document semnat de ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu si de secretarul de stat, Virgil Stefan Nitulescu, avand acum liber din partea Ministerului Culturii si Cultelor pentru planul urbanistic zonal (PUZ) aferent Parcului Bordei. Cu alte cuvinte, conform avizului "privind studiul istoric de fundamentare, delimitarea zonei de protectie a monumentelor istorice si regulamentul acesteia, Costanda poate sa ridice cladiri pe amplasamentul mentionat desi acesta se afla, potrivit aceluiasi document, in raza de protectie a monumentelor istorice Parcul Herastrau". Avizul Ministerului Cultirii si Cultelor este practic documentul care ii lipsea lui Costanda pentru completarea PUZ-ului si trimiterea spre dezbatere in consiliul municipal. Odata obtinut acest acord, omul de afaceri poate solicita eliberarea autorizatiei de constructie de la primaria de sector. Litigiul dintre Primaria Capitalei si omul de afaceri Costica Costanda se judeca acum la Tribunalul Bucuresti. Omul de afaceri cere, pe langa aprobarea PUZ-ului de catre municipalitate, si despagubiri in valoare de 63 de milioane de euro, reprezentand veniturile pe care acesta le-ar fi obtinut in urma valorificarii spatiilor de birouri ce le-ar fi construit in zona. (M.T.)
Bucurestenii, asociati cu fratii Caval din Videle
Trebuie spus ca fratii Caval, Nicolae Ninel, de 43 de ani, si Florin Adi, de 30 de ani, care detin 75 la suta din actiunile firmei La Gondola Invest SRL, sunt originari din Videle, Teleorman, de unde este si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Coincidentele nu se opresc aici. SC La Gondola Invest SRL este asociata cu o directie din cadrul Primariei Capitalei. Asocierea, veche de peste un an, a fost incheiata fara licitatie. Mai mult, drumul catre constructia ilegala, amenajata pe spatiul verde, este proaspat pavat, cu dale, de catre municipalitate. Zece la suta din profitul pe care urma sa il incaseze La Gondola urma sa intre in bugetul municipal.
Bucuresteanul Gabriel Razmos, de 39 de ani, care detine 25 la suta din firma consatenilor lui Videanu si care este si administratorul acesteia, ne-a declarat, telefonic: "Este o magarie. Noi doream sa facem ceva pentru bietul bucurestean care vine pe lacul Floreasca 1, sa nu mai bea apa din lac, sa bea si el o Cola, ceva, acolo! Da' nu vedeti ca Chiliman nu se lasa si lumea e a dracului! De opt luni de zile tot asteptam autorizatia de constructie si primarul Chiliman nu vrea sa ne-o dea! Vreau sa va spun ca ridicasem doar sase cabine de dusuri si o magazie, nu apucasem sa facem terasa! Iar toata constructia era ridicata pe o fundatie care exista dinainte de 1989! Asta e!" Dupa aceasta declaratie, Razmos ne-a spus ca nu mai da declaratii presei si a inchis telefonul, nervos. (M.G.)
Mihnea TALAU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
Nu-i nimic, roata morii se-nvarteste....Tac-tac-tac...   de mafalda
Nu numai terasiada, ci si asfaltiada.....   de alwis46
A r h i v a
  Impuscat la domiciliu    1 comentariu
  Nici Dana nu mai vorbeste cu procurorii    5 comentarii
  Probe autentificate in cazul edililor valceni arestati    
  Focuri de arma pe mare    
  Dosarul Libra Bank a ajuns in instanta    
  Puscariabilii din Primaria Sectorului 4    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Puscariabilii din Primaria Sectorului 4 (784 afisari)
 Cealalta fata a egalitatii (577 afisari)
 Stiri pe scurt (412 afisari)
 Reteaua copiilor (254 afisari)
 Impuscat la domiciliu (133 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01330 sec.