Ziua Logo
  Nr. 3679 de miercuri, 19 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stiri pe scurt
Ce Bucuresti frumos!
Premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si primarul Capitalei, Adriean Videanu, vor lansa, astazi, proiectul "Beautiful Bucharest" ("Un Bucuresti Frumos"), ce vizeaza reabilitarea unor cladiri din Centrul Istoric. Proiectul este realizat in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Romania si are un buget de aproximativ 6,5 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Scopul proiectului este de a sprijini Primaria Municipiului Bucuresti in reabilitarea, reconstructia si revitalizarea patrimoniului cultural din centrul vechi al Capitalei, generand in acelasi timp locuri de munca. Lucrarile vor viza cu precadere reabilitarea cladirilor cu semnificatie arhitecturala si istorica din zona centrului vechi. Primele vizate vor fi strada Selari si strada Franceza. Proiectul va oferi si oportunitati de pregatire profesionala si angajare temporara pentru tinerii defavorizati, post-institutionalizati sau de etnie roma, care vor participa efectiv la lucrarile de reabilitare. La evenimentul de miercuri seara vor mai participa Sokanan Han Jung, reprezentant rezident PNUD/Coordonator Rezident ONU, demnitari si reprezentanti ai corpului diplomatic. "Un Bucuresti Frumos" este un proiect derulat de PNUD Romania in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si Cultelor si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. (C.S.)
Rompetrol stabil
Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ieri perspectiva ratingului acordat grupului Rompetrol, de la "negativa" la "stabila", si a confirmat ratingul "B minus" pentru creditele pe termen lung. Actiunea are la baza imbunatatirea managementului grupului Rompetrol, incluzand consolidarea echipei de conducere si restructurarea corporatista, precum si decizia Curtii de Apel Bucuresti de a respinge cererile procurorilor de arestare a proprietarilor Rompetrol inainte de judecarea procesului, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. De asemenea, Fitch noteaza ca Tribunalul Bucuresti a admis la sfarsitul saptamanii trecute cererea de ridicare a sechestrului de pe 25,9% din actiunile Rompetrol Rafinare ramase sub masura asiguratorie. "Fitch intelege ca un potential proces, generat de investigatiile asupra Rompetrol, ar putea dura 3-4 ani. Totusi, acest lucru ar putea afecta mai putin activitatea Rompetrol comparativ cu evenimentele din ultimele 14 luni, intrucat grupul a operat schimbari structurale importante", se spune in comunicat. Pe 5 iulie, agentia Standard&Poor's a imbunatatit de asemenea perspectiva ratingului Rompetrol de la "negativa" la "stabila" si a confirmat calificativul "B minus" acordat grupului pentru datoriile pe termen lung. (G.M.)
Exporturi stimulate
Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a semnat, ieri, cu Secretariatul pentru Cooperare Economica din Elvetia si cu Centrul International pentru Comert din Geneva un acord de finantare pentru dezvoltarea exporturilor romanesti, pe perioada 2006-2008, in valoare totala de circa 1,5 milioane de dolari. "Acest program va fi centrat pe regiuni si pe judete si are drept scop majorarea bazei de exportatori", a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. Programul va avea trei componente, respectiv pentru asistenta tehnica in vederea extinderii bazei de exportatori, cresterea calitatii serviciilor si crearea unui sistem de management pentu facilitarea accesului la informatie al companiilor romanesti. Obiectivele urmarite prin acest program sunt cresterea capacitatii institutionale a furnizorilor de servicii de sustinere si promovare a exportului, peste 70% din actiunile de consultanta pentru promovarea exporturilor urmand sa se desfasoare la nivel judetean. Contributia partii elvetiene in acest program este de 1,13 milioane de dolari, iar statul roman va participa cu suma de 318.000 de dolari. (A.G.C.)
Ajutor de stat autorizat
Consiliul Concurentei a avizat acordarea unui ajutor de stat in valoare de 167,4 milioane de lei pentru compania ICMRS din Galati. Firma desfasoara activitati in domeniul constructiilor industriale, constructii civile si de infrastructura. ICMRS a fost antreprenorul general al combinatului siderurgic Sidex Galati, denumit in prezent Mittal Steel Galati. Ajutorul de stat va fi acordat pentru restructurare de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), potrivit datelor Consiliului Concurentei. Fosta Autoritate pentru Privatizare a anulat, in 2003, datoriile bugetare acumulate de un numar de 30 de societati comerciale din portofoliul sau, printre care si ICMRS, in baza Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. (A.G.C.)
Greenpeace in poarta Mediului
Un grup de activisti Greenpeace a blocat, ieri, intrarea principala in Ministerul Mediului, legandu-se cu lanturi pe scarile cladirii, in semn de protest fata de faptul ca ministrul Sulfina Barbu nu a suspendat procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana. Ecologistii romani, ungari si austrieci, au pus pe usa de la intrarea in institutie un banner pe care scria ca ministerul a fost "inchis pentru inactivitate", din cauza faptului ca nu au dat curs cererii lor in cazul proiectului de exploatare a aurului din Rosia Montana, pe care organizatia il considera dezastruos. Potrivit Greenpeace, continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier de la Rosia Montana este ilegala intrucat exista "inadvertente crase" intre intentiile de proiect si certificatul de urbanism obtinut in aprilie 2006 de Rosia Montana Gold Corporation. Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a comunicat ca va prezenta un punct de vedere fata de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana abia dupa finalizarea dezbaterilor publice asupra investitiei. (L.M.)
Firme fara facilitati
Consiliul Concurentei a decis, in urma unor controale desfasurate in perioada martie-iunie, stoparea ajutoarelor de stat pentru 45 de agenti economici cu certificat de investitor in zonele defavorizate, care au atins limita maxima admisa a intensitatii. Controalele la un numar de aproape 1.500 de agenti economici au identificat 45 de firme care au atins limita maxima admisa a intensitatii ajutorului de stat. Aceste firme nu mai pot beneficia de ajutor de stat regional. Cele 45 de companii fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si activeaza in judetele Alba, Bacau, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Gorj, Hunedoara, Maramures, Prahova si Suceava. "Decizia de stopare a acordarii ajutoarelor de stat a fost comunicata beneficiarilor si Ministerului Finantelor Publice, care, in calitate de furnizor de ajutor de stat, trebuie sa ia masurile necesare pentru a pune in aplicare dispozitiile deciziei", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei. Intensitatea ajutorului de stat pentru investitia initiala se calculeaza ca puncte procentuale din valoarea investitiei si nu trebuie sa depaseasca 50% pentru intreprinderile mari si 65% pentru IMM-uri (50% pentru cele din sectorul transporturilor). (A.G.C.)
A r h i v a
  Comision zero la listare    
  Tentativa de furt de date personale ale utilizatorilor de carduri    1 comentariu
  Ardaf sub administrare speciala    
 Top afisari / comentarii 
 Puscariabilii din Primaria Sectorului 4 (784 afisari)
 Cealalta fata a egalitatii (577 afisari)
 Stiri pe scurt (412 afisari)
 Reteaua copiilor (254 afisari)
 Impuscat la domiciliu (133 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01154 sec.