Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Telefonul rosu - Ambasada Beirut: 0096.159.24.848 / 849, Ambasada Damasc: 00963.11.33.27.572
Operatiunea "Evacuarea" in pasi de dans
Foto: EPA
Soarta cetatenilor straini ramasi, practic, prizonieri in Liban dupa extinderea conflictului izbucnit la frontiera cu Israelul a mobilizat rapid autoritatile din tarile de provenienta ale acestora. Cam toate statele aflate in aceasta situatie au reactionat rapid, contactand Beirutul si Damascul pentru a asigura parasirea Libanului de catre cetatenii lor, si ai altor persoane interesate sa plece din zona de conflict, prin Siria, Cipru, Turcia sau Iordania. Eforturile pentru evacuarea din perimetrul de risc au inceput imediat dupa izbucnirea schimbului de focuri intre Tzahal si gherilele Hezbollah, iar rezultatele au fost sesizabile imediat. Cetatenii romani au fost mai ghinionisti. Trecand peste dificultatile de comunicare cu reprezentanta Romaniei in Liban si peste lipsa de amabilitate a diplomatilor nostri, romanii din zona de conflict s-au confruntat si cu lentoarea autoritatilor din tara. Responsabilii romani s-au miscat, si de aceasta data, ca si in cazul altor situatii de criza (spre exemplu cel al inundatiilor), in pasi de dans. La propriu. Pentru ca presedintele Traian Basescu, primul care ar fi trebuit sa se agite pentru operatiunea de extragere a romanilor din Liban si-a petrecut serile de vineri si sambata dansand la discotecile din Neptun si Olimp, fara sa-l doara, macar spatele. Abia dupa ce s-a trezit, ieri dimineata, din mirajul Litoralului a decis ca e rost de ceva imagine daca ar putea salva niste cetateni ai Romaniei blocati in Liban. (L.I.)
Presedintele Traian Basescu, alaturi de reprezentanti ai institutiilor statului, a stabilit ieri, la pranz, planul de repatriere a cetatenilor romani si familiilor acestora, aflati in Liban, avand ca obiectiv aducerea lor in tara in deplina siguranta, a anuntat Administratia Prezidentiala. La reuniunea de la Palatul Cotroceni au fost prezenti ministrul Afacerilor Externe, reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, seful Statului Major, SRI, SIE, TAROM, Romavia. In cadrul sedintei, a fost analizata situatia creata in urma escaladarii violentelor din Liban, precum si repercusiunile asupra cetatenilor romani aflati in zona de conflict. In cursul zilei de ieri, urma sa aiba loc o noua reuniune pentru a analiza ultimele evolutii din Liban si eventualele masuri suplimentare in derularea planului de repatriere a cetatenilor romani si familiilor acestora. Romania se confrunta cu cea mai mare operatiune de extragere a cetatenilor sai din zone de criza, ceea ce justifica implicarea unui aparat institutional atat de complex. Tara noastra se afla intr-o situatie extrem de delicata, fiind obligata sa-si cantareasca reactiile si declaratiile cu o deosebita prudenta. Ralierea la pozitia exprimata de statele membre UE, care condamna ofensiva israeliana din sudul Libanului si din Fasia Gaza, ar putea nemultumi SUA, care, cel putin pana la ora actuala, se situeaza de cealalta parte a baricadei, atribuind responsabilitatea gherilelor islamiste. Un alt risc la care ne expunem este unul intern privind asumarea responsabilitatii in cazul nefericit al unui eventual esec al operatiunii de repatriere. In aceasta situatie, una dintre numeroasele institutii angrenate in discutiile de la Cotroceni, alaturi de reprezenta diplomatica a Romaniei in Liban, va trebui sa suporte consecintele.
Fonduri pentru repatrierea cetatenilor romani aflati in Liban
Ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a dispus, la finalul saptamanii trecute, utilizarea fondului special de asistenta consulara pentru situatii deosebite, evaluat la 1.500.000 de RON, in vederea sprijinirii repatrierii cetatenilor romani aflati in regiune, se arata intr-un comunicat al MAE. Aproximativ 340 de cetateni romani aflati in Liban parasisera ieri seara zona de conflict, alte 300 de persoane aflandu-se pe lista de asteptare. Ambasada Romaniei la Beirut a depus eforturi in vederea inchirierii unor mijloace de transport pentru transportarea lor in afara granitelor libaneze. In urma evolutiei situatiei din regiune, in cadrul misiunilor diplomatice romanesti din Beirut si Damasc au fost constituite echipe de permanenta, care acorda asistenta cetatenilor romani care doresc sa paraseasca teritoriul libanez. Numerele de telefon la care se preiau solicitarile cetatenilor romani sunt: Ambasada Beirut: 0096.159.24.848 / 849, Ambasada Damasc: 00963.11.33.27.572. In paralel, MAE a avut contacte bilaterale cu autoritatile siriene pentru facilitarea obtinerii de vize pentru tranzitarea acestei tari de catre cetatenii romani. Potrivit Mediafax, in Liban s-ar afla circa 1000 de cetateni romani, 125 din acestia reusind sa paraseasca zona inca de vineri. Autoritatile romane au lansat, la finalul saptamanii trecute, un apel catre cetatenii romani de a evita deplasarile in Liban si in zona adiacenta, pana la ameliorarea situatiei de securitate.
Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a apreciat ieri, intr-o conferinta de presa, ca "la MAE, cei care ar trebui sa construiasca politica externa se ascund" si a catalogat drept "jenanta" prestatia ambasadorului Romaniei la Beirut in privinta repatrierii romanilor din Liban. In opinia lui Diaconescu, MAE se confrunta cu o lipsa de expertiza in ceea ce priveste gestionarea situatiilor de criza, desi in zona situatia este conflictuala de multi ani. (V.D.; A.H.; A.M.L.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
vezi randunelele se duc...adio si n am cuvinte   de CHIORU
Operatiunea "deblocarea romanilor din Liban" a inceput prea tarziu? Daaaa !   de ionion
Scrie gresit la voi in Carte !   de tjmaxxi
Pai nu trebuiesc evacuati...   de Sorin
Saracu' Basescu, s-o fi pus pa udatura si pa dans da inima rea...   de Ted
A r h i v a
  Asfalt PD    11 comentarii
  G8 a amputat planul lui Putin    
  Ofiterii lui Radulescu    3 comentarii
  Replica lui Radulescu    1 comentariu
  SUA retrag personalul ambasadei    1 comentariu
  Alerta la Tel-Aviv    3 comentarii
  Siria e gata de riposta "directa si nelimitata"    7 comentarii
  Seres prevede cresterea pretului la gaze    1 comentariu
  G8 cere oprirea conflictului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.