Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
G8 a amputat planul lui Putin
-- Rusia nu a reusit sa convinga SUA de oportunitatea aderarii ei la Organizatia Mondiala a Comertului * Americanii sunt nemultumiti de conditiile impuse accesului de produse agricole pe piata ruseasca si de pirateria audio-video
Foto: EPA
Rusia nu a reusit sa incheie un acord cu Statele Unite in vederea aderarii la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), din cauza opiniilor diferite privind accesul produselor agricole americane pe piata rusa si protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, transmite Reuters. Presedintele american George Bush a declarat, dupa o intalnire avuta cu omologul sau rus Vladimir Putin, ca mai sunt multe lucruri de facut, dar ca exista dorinta de a finaliza acordul. "Este un proces complex. Vom continua convorbirile, dar ne vom proteja interesele", a spus Putin, la o conferinta de presa comuna cu Bush. Negocierile au progresat in domeniul serviciilor financiare. Reprezentantii Rusiei si Statelor Unite au declarat ca discutiile referitoare la OMC vor continua in urmatoarele saptamani. Secretarul american pentru Comert, Carlos Gutierrez, a declarat, citat de Reuters, ca Rusia trebuie sa faca mai mult pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuala, in vederea finalizarii acordului. Rusia este cea mai mare economie din afara OMC, iar un acord bilateral cu Statele Unite ar inlatura ultimul obstacol major din calea aderarii. Pirateria video si muzicala din Rusia a nemultumit industria americana de divertisment si, odata cu apropierea alegerilor din Congres, prevazute sa aiba loc la toamna, democratii au militat impotriva aderarii Rusiei la OMC.
Rusii deschid piata energiei
Pe de alta parte, potrivit Reuters, G8 a reusit sa obtina din partea Rusiei promisiunea de a-si deschide piata de energie catre investitori straini, desi Moscova nu va pune deocamdata in aplicare Carta Energetica. Intr-un pasaj cheie al declaratiei comune asupra securitatii energetice, membrii G8 si-au reafirmat sprijinul pentru principiile cartei energetice si eforturile de a participa la imbunatatirea cooperarii energetice internationale. Rusia a obtinut, in schimb, promisiunea europenilor ca va putea cumpara actiuni in marile companii de distributie a energiei. Potrivit Reuters, gigantul Gazprom este interesat de cel mai mare distribuitor de gaze din Marea Britanie, Centrica, si a inceput deja cooperarea cu furnizorii germani de utilitati, care include construirea unei conducte submarine in valoare de cinci miliarde de dolari in Marea Baltica.
Reprezentantii G8 au cerut si o mai mare transparenta, predictibilitate si stabilitate a pietelor globale de energie. Tratatul Cartei Energetice sustine accesul liber la resursele energetice si infrastructura de transport. In ultima vreme, Europa a presat Rusia, care asigura un sfert din cantitatea de gaze naturale pe Continent, sa ratifice carta, semnata deja de autoritatile de la Moscova. Experti citati de Reuters au aratat ca Rusia are nevoie de investitii masive in infrastructura din sectorul energetic pentru a-si putea tine promisiunea de a furniza petrol si gaze. pe de alta parte, companiile europene sunt nerabdatoare sa aiba un acces mai mare la conductele rusesti.
Pretul petrolului, o problema grava
Liderii G8 au calificat drept "o problema grava" cresterea spectaculoasa a preturilor la petrol, care a mai primit un impuls si in urma ofensivei israeliene din Liban, transmite Rompres. Cei opt lideri subliniaza ca, pentru a garanta o aprovizionare suficienta cu energie in lume, trebuie solutionate problemele grave cum sunt "preturile volatile si ridicate ale petrolului", intr-o declaratie comuna adoptata in contextul in care saptamana aceasta pretul barilului de petrol a depasit pentru prima oara 78 de dolari. Potrivit Rompres, cel de-al 32-lea summit al G8 a costat Rusia trei miliarde de ruble, ceea ce inseamna aproape 400 de milioane de dolari.
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca nu poate garanta Japoniei ca un oleoduct care va fi construit in estul tarii va ajunge pana la coasta Pacificului, deoarece s-ar putea sa nu fie suficient petrol care sa justifice proiectul, transmite Reuters. Japonia a solicitat Rusiei, in ultimii ani, sa garanteze ca oleoductul, care, intr-un prim stadiu va ajunge pana la granita cu China, va fi prelungit ulterior pana la oceanul Pacific. Potrivit proiectului, conducta va deveni operationala in 2008, cand va transporta 600.000 de barili pe zi de petrol catre China. In cazul in care oleoductul va fi prelungit, ar permite livrarea unui milion de barili de petrol pe zi pana la Pacific, majorand livrarile pe piata japoneza. (A.G.C.)
37 de demonstranti retinuti de politia rusa
Foto: EPA
Politia rusa a retinut, ieri, 37 de demonstranti antiglobalizare, care au blocat pentru scurt timp o artera principala din Sankt Petersburg, unde se desfasoara summitul G8, prevazut sa se incheie astazi, transmite Mediafax. Demonstrantii, printre care si cetateni din state membre UE, s-au asezat in mijlocul principalei intersectii din Sankt Petersburg, purtand postere cu sloganul "No G8!", a precizat o reprezentanta a organizatiei Anti-G8 Network, afirmand ca manifestantii nu au facut nimic altceva decat sa isi faca cunoscute punctele de vedere. "Oamenii nostri s-au asezat pe pamant si si-au strans mainile (...) Scutierii i-au tarat de acolo. Nimeni nu a fost ranit", a declarat reprezentanta Anti-G8 Network. Politia nu a comentat incidentul. Spre deosebire de alte summituri G8, in timpul reuniunii de la Sankt Petersburg protestele au fost putin vizibile. Activistii sustin ca politia rusa a recurs la intimidari si detentii arbitrare, pentru a ii impiedica pe protestatari sa ajunga in oras. La nivel oficial, autoritatile ruse afirma ca demonstrantii sunt liberi sa protesteze, dar numai cu respectarea legislatiei. (D.E.)
A r h i v a
  Asfalt PD    11 comentarii
  Ofiterii lui Radulescu    3 comentarii
  Replica lui Radulescu    1 comentariu
  Operatiunea "Evacuarea" in pasi de dans    5 comentarii
  SUA retrag personalul ambasadei    1 comentariu
  Alerta la Tel-Aviv    3 comentarii
  Siria e gata de riposta "directa si nelimitata"    7 comentarii
  Seres prevede cresterea pretului la gaze    1 comentariu
  G8 cere oprirea conflictului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01205 sec.