Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Limbajul vulgar nu te face popular!
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta
Cu putin timp inainte de criza din Liban decide dezangajarea trupelor romanesti din Irak, tocmai cand raporturile de forte din Orientul Mijlociu trebuie prezervate pentru a asigura stabilitate. Si asta in conditiile in care trei dintre apropiatii sai aflati astazi in pozitii cheie au facut parte din structurile comertului cu armament al Romaniei si deci se presupune ca ar avea ceva notiuni de strategie de securitate.
Aceasta miscare politico-strategica a premierului in conditii de criza militara devoaleaza fie faptul ca domnia sa este un nevinovat al politicii, fie ca nu. Si intr-un caz si in celalalt, PNL trebuie sa gaseasca solutii rapide de redresare.
De ce
Alianta DA a mimat normalitatea bunelor relatii dintre parteneri. Calin Popescu Tariceanu si Radu Berceanu au zburat in acelasi elicopter in drumul lor spre autostrada Bechtel, iar conservatorii au fost criticati la unison pentru comportamentul lor, de catre liberali si democrati.
Atacurile intre PD si PNL au reizbucnit frecvent, in acele momente cand liderii celor doua partide n-au fost siliti sa zambeasca frumos pentru poza comuna. De pilda, imediat dupa despartirea de Tariceanu, Berceanu a organizat o conferinta de presa tumultoasa, in care i-a pus la zid pe premier si pe liberali pe motiv ca acestia au refuzat "cererea in casatorie" a PD. Replica sefului Guvernului referitoare la relatia cu democratii a fost prompta: "ne intalnim, dar nu ne iubim".
Imediat dupa Berceanu, si liderul PD Emil Boc a criticat virulent cozile din farmacii care provoaca disperarea populatiei, situatie de care responsabil este liberalul Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Drept raspuns, acesta din urma a aruncat pisica in ograda PSD, facand apel la enervanta sintagma "greaua mostenire". Frapant in aceasta disputa a fost faptul ca nici unul dintre cei doi actori politici - Boc si Nicolaescu - nu a emis o solutie inteligenta pentru eliminarea cozilor din farmacii. In momentul in care a fost data o astfel de solutie, de catre premierul Tariceanu - extinderea urgenta a sferei platitorilor de contributii obligatorii la sistemul asigurarilor de sanatate -, ea a generat reticenta si mai apoi manie din partea PD. Pana la urma s-a acceptat ideea lui Tariceanu, dar... pentru viitor. Pana atunci, cozile din farmacii vor isteriza populatia si vor taia serios din voturile puterii. In barca opozitiei, strategul social-democrat Vasile Dancu, autorul de necontestat al "victoriei" lui Ioan Rus la Primaria Clujului, si-a dezvaluit in sfarsit intentiile: efectuarea unui audit al performantelor organizatiilor PSD. Paradoxal este insa faptul ca, in timp ce sociologul clujean Dancu se zbate sa elaboreze strategii noi pentru politica de resurse umane a partidului, pentru a creste procentele PSD din sondaje, un alt strateg, sociologul bucurestean Alin Teodorescu, ramane calm. Teodorescu recunoaste cu seninatate ca formatiunea condusa de Geoana va creste cand... va veni momentul acestei cresteri. Adica, in anul preelectoral.
Intr-adevar, rationamentele ambilor sociologi par logice. Daca, insa, avem in vedere imprevizibilitatea actualei Puteri, concretizata deja in dorinta unor actori politici ai momentului ca in 2007 sa avem alegeri anticipate, inseamna ca anul preelectoral este chiar 2006. Ideea anticipatelor a revenit iarasi pe buzele liderilor PD. Actualul ministru al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat si momentul cand romanii ar putea fi chemati la urne: in primavara anului 2007, imediat dupa integrarea in Uniunea Europeana. Perspectiva anticipatelor nu este surprinzatoare pentru PNL, insa starneste ceva temeri liderilor acestui partid, care isi continua tendinta de scadere in sondaje. Deja liberalii au transmis primele mesaje anti-anticipate, aratand ca puterea trebuie sa se concentreze puternic in acest an asupra obiectivului integrarii si nu asupra problemelor electorale.
In pofida impunsaturilor dintre cele doua formatiuni politice, liderul liberal Crin Antonescu a facut din nou o oferta de colaborare oamenilor din PD, dupa ce anterior propusese prelungirea coabitarii cu democratii pana in 2013. El s-a adresat de aceasta data democratilor "tacuti", care nu adera la punctul de vedere al PD-istilor politicianisti, zgomotosi, care cred ca PNL este "doar un vehicul" electoral. Disidentul liberal si-a aparat insa cu fermitate propriul partid, aratand ca PD practica uneori tactica pasarii raspunderii pentru problemele sensibile catre PNL. "Nu putem accepta la nesfarsit sintagma <<La realizari numai voi, la esecuri numai noi>>", le-a transmis Antonescu democratilor galagiosi.
Senatorul Ioan Talpes, fost vicepremier al PSD, si-a lansat pe scena politica propriul partid: Uniunea Populara Social Crestina. In general, in aceasta formatiune isi vor gasi locul oameni care nu au mai facut politica, dupa cum a precizat chiar creatorul noului partid. De remarcat, relativ la acest demers, sunt doua lucruri - reactiile pe care le-a creat in randul clasei politice, respectiv de uimire si ingrijorare, si faptul ca pentru prima oara in Romania un partid este gandit si construit neromaneste.
Presedintele Traian Basescu nu s-a mai remarcat prin interventii extrem de zgomotoase pe scena politica. Seful statului a scuturat putin Cabinetul Tariceanu pentru nerespectarea programului de guvernare si pentru ineficienta unor institutii supradimensionate ale statului - cu ocazia depunerii juramantului de catre noul vicepremier, Bogdan Pascu -, dupa care a tacut. In penumbra acestei taceri, la Palatul Cotroceni a inceput sa creasca un mini-Guvern. Deocamdata, exista doar cateva departamente ale acestuia - economic, sanatate, educatie. Departamentul de sanatate va fi condus de catre fostul secretar de stat liberal din ministerul de resort, Virgil Paunescu, demis de Tariceanu pentru disfunctii in activitate.
Ce va fi
Autoritatile se vor confrunta cu dificila situatie a salvarii cetatenilor romani aflati in Liban.
Ideea anticipatelor va reveni in dezbaterea publica.
Justitia isi reincepe campania de imagine, ceea ce va duce la mari tulburari politice
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Disputele astea - pierdere de vreme   de gergiana
A r h i v a
  Gaza-Liban, conflicte la indigo    72 comentarii
  Minima moralia: presa la exorcizarea CNSAS    7 comentarii
  Scindarea societatii civile (2)    5 comentarii
  Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul    20 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87122 sec.