Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Minima moralia: presa la exorcizarea CNSAS
Victor RONCEA 
La 16 ani de la insurectia din decembrie 1989, presa are un statut solid, de putere recunoscuta in stat. Desi de multe ori controversata - coruptia si prostia nu lipsesc din randurile noastre -, presa poate fi considerata un pivot principal al democratizarii Romaniei. Daca nu chiar singurul. Nu este deloc de neglijat faptul ca, atunci cand multor ziaristi nu li se poate pune botnita cu lesa guvernamentala, acestia risca sa fie atacati. Inclusiv prin intermediul unor functionari servili si obtuzi ai serviciilor secrete, dupa cum s-a revelat in numeroase cazuri de agresiune asupra libertatii de expresie desfasurate in cascada in ultima perioada. Si totusi, intram in Uniunea Europeana, cu aceeasi ghiulea de gat ca si politicienii nostri: anatema colaborarii unor figuri marcante ale societatii cu politia politica a regimului comunist, Securitatea. Diferenta dintre liderii de opinie si alesii nostri este insa, esentiala: primii rezista in top de 16 ani, determinand cu brio alegerea alesilor. Iar acestia din urma, cu un intermezzo abulic de amatorism cronic - impus de catre aceasi "societate civila", arata la fel: produse reciclate ale FSN, ex-PCR, impanate cu elemente ale tinerei garzi de neo-nomenklaturisti. Asadar, o problema: daca formatorii determina opinia alegatorilor, iar alesii ne stramba si prezentul si viitorul, impotmolind Romania in malul UE, cine este cel mai important factor in raportul presa- putere? Cine e ce: ou sau gaina?
Prostitutia morala de care dau dovada multi dintre confratii nostri poate avea insa o cauza foarta simpla: apartenenta - intrerupta sau neintrerupta de momentul 1989 - la structuri ale fostei Securitati. Santajabilii cu dosarel au promovat prezenta la putere a santajistilor, in timp ce "nomina odiosa" se ramifica in institutiile democratiei, conform planului. Formula de curatare trebuie sa fie asadar, la fel de simpla: la exorcizare, cu ajutorul de nepretuit al noului Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii! Buni si rai, curati si murdari, ingeri si demoni, sa trecem impreuna prin furcile CNSAS, pentru sanatatea intregii societati romanesti, si nu numai. Pentru ca altfel, cu sufletele si constiintele pline de mizeriile trecutului comunist, vom manji maine si Uniunea Europeana.
Acest lucru l-au inteles foarte bine si confratii nostri bulgari, care au lansat deja operatiunea "Voci curate" la Sofia. Rezultatele, sase ziaristi depistati in sanul unei asociatii redudabile - care se ocupa exact de flagelul numarul unu al Bulgariei, coruptia - "Jurnalisti impotriva Coruptiei", au fost rugati sa paraseasca respectabila organizatie non-guvernamentala. Colegii din Coalitia Bulgara de Media cer insa purificarea intregii bresle: 300 de jurnalisti si lideri de opinie trebuie sa-si prezinte dosarul la control si sa-si dovedeasca buna credinta si trecutul nepatat (se spera). La Bucuresti, Asociatia Civic Media a predat saptamana trecuta noului CNSAS - mai proaspat, mai curat - o prima lista cu un numar similar de jurnalisti si membri importanti ai societatii civile, intelectuali responsabili de formarea opiniei publice. Insa mai vine una: "Voci curate (II)". Pentru ca si Romania este mai mare. Si la noi, victimele sistemului comunist au fost mai multe. Si Securitatea a fost mai puternica: patru milioane de informatori, circula o cifra. Cati dintre acestia sunt printre noi activand pentru aceleasi structuri diversificate, invizibile si, de multe ori, anti-nationale? Si, in cazul in care vom vedea, incepand de maine, colegi de-ai nostri acoperiti, pe la CNSAS, ar trebui, dupa ce adevarul va iesi la iveala sa-i intrebam si sa ne si raspunda: de ce au tacut 16 ani?
Sigur, inevitabil, ca maine vad cum vor aparea pe piata media opinii vehemente sau mai subtile impotriva actiunii in tandem pentru UE a organizatiilor media de la Sofia si Bucuresti. Ca poate ar trebui sa lasam ziaristii si ong-istii la urma, ca mai importanti sunt politicienii, magistratii, etc... Ca nu formatorii de opinie trebuie sa constituie o prioritate pentru CNSAS... Sa nu va mire! Aceasta este prima reactie a manipulatorilor profesionisti de opinie, deja prevazuta de Civic Media, organizatie care nu are in cadrul sau nici un fost membru al PCR sau UTC. Actiunea acestor foruri va fi dovada vie ca numele puse pe lista Civic Media au speriat agentii anti-Romania si apar cu litere de foc in arhivele CNSAS (unde, dealtfel, ar trebui de urgenta sa se regaseasca si arhive ale DIE si DIA). Multe publicatii si posturi radio si TV le vor canta in struna, incercand sa impiedice deconspirarea informatorilor si agentilor din presa: si reteau si reteta sunt vechi.
Celebrul Joachim Gauck, primul presedinte al Institutului german pentru studierea arhivelor STASI, le-a anticipat si el reactia deformatorilor de opinie si le da si lectia: "Romania si Bulgaria ar castiga increderea UE daca ar intensifica munca de deconspirare a arhivelor serviciilor... Aceasta este minima cerinta a intrarii in Europa"!
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
In propria gradina...   de DOBOSERU
cred ca gestul lui Victor Roncea marcheaza inceputul unei prese libere in Romania   de underinfluence
   de avarfreson
Felicitari dle Roncea!   de Ghita Bizonu'
Excelenta initiativa !   de Tzepelica
Cea Vrea Poporul   de Machiavelli
TACEREA JURNALISTILOR .....TACEREA MIEILOR !!??   de L.Nielsen
A r h i v a
  Gaza-Liban, conflicte la indigo    72 comentarii
  Scindarea societatii civile (2)    5 comentarii
  Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul    20 comentarii
  Limbajul vulgar nu te face popular!    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
  Voronin, Basescu si Unirea    2006-07-12
  Basarabie, te iubim! Si punctum.    2006-06-26
  13-15 iunie: zile negre    2006-06-14
  Senator roman, nu ma trada!    2006-06-12
  "Conjuratia imbecililor"    2006-06-05
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23810 sec.