Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Guvern de decor
Presedintele Traian Basescu a dat binecuvantarea unei strategii PD-PSD pentru transformarea Guvernului intr-un organism cu rol decorativ. Sub paravanul descentralizarii si invocand principiul subsidiaritatii, mai multe organizatii vor solicita diminuarea rolului Executivului in administratia locala. Discutiile de detaliu ale acestui plan au fost purtate de conducerea PSD cu vicepresedintele PD Vasile Blaga (foto stanga), iar presedintele Basescu si-a dat acordul, sustin surse parlamentare social-democrate. Initiativa se bazeaza pe trei puncte cheie: este o tema lansata de presedintele Basescu in decembrie 2004, coincide cu cerintele UE referitoare la descentralizare si are avantajul pertinentei, stiut fiind ca Executivul actioneaza ca o frana in dezvoltarea administratiilor locale. Ca varf de lance al planului a fost ales presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Liviu Dragnea (foto dreapta). Astfel, UNCJR a adoptat sambata o rezolutie prin care solicita modificarea legislatiei privind administratia publica. In decembrie 2004 seful statului a avertizat ca "nu va mai fi posibil ca vreun guvern - fie el si al Aliantei - sa intre cu picioarele in deciziile locale, sa schimbe decizia si prioritatile unei administratii care nu are nici un alt obiectiv in afara de a face ceva pentru comunitatea care, prin vot, a desemnat un consiliu local, un primar, oameni cu responsabilitate in rezolvarea problemelor comunitatii".
Limitarea atributiilor Guvernului
UNJCR a adoptat sambata la Constanta o rezolutie in care se cere limitarea rolului Executivului in administratia locala. Presedintii consiliilor judetene solicita sprijinul Presedintiei, Parlamentului, Guvernului si forurilor europene pentru modificarea legislatiei privind administratia publica. "In Romania nu putem vorbi, la ora actuala, de autonomie locala, de descentralizare. Sanatatea, educatia, problemele de mediu, linistea si ordinea publica, agricultura, turismul sunt probleme care privesc direct comunitatea locala. Aceste domenii, aflate in colaps din cauza sistemului centralizat, pot fi rezolvate la nivel local, pentru ca decizia trebuie luata la nivelul cel mai apropiat de cetatean", a afirmat Liviu Dragnea, seful UNCJR. Veniturile rezultate din TVA, accize si impozitul pe profit ar trebui sa constituie surse de venit la bugetele locale, pentru sustinerea programelor de dezvoltare economica si a infrastructurii locale. "Rolul unui Guvern este de coordonare, nu de decizie, de imixtiune. Guvernul sa ramana cu modificarile legislative, nu cu decizii privind comunitatea. Nu poti sa-i ceri unui ministru sa cunoasca problemele unei comunitati de cateva sute de oameni, pentru ca niciun ministru nu va sti mai bine decat un primar, un consilier local sau judetean ce-i mai bine pentru comunitatea lui, indiferent cat de capabil si binevoitor ar fi acel ministru", a mai spus Dragnea. El a mentionat ca a gasit in presedintele Basescu "aproape unicul sustinator al ideii de autonomie reala".
Anomaliile bugetelor locale
Dragnea a adaugat ca Guvernul nu trebuie sa mai aiba putere de decizie in treburile comunitatii locale. "Domeniile pe care o comunitate trebuie si poate sa si le asume sunt educatia, sanatatea, ordinea si linistea publica, agricultura. Exista bani suficienti pentru ca lucrurile sa inceapa sa mearga la nivel local", a mai spus presedintele UNJCR. El a caracterizat drept o "anomalie" faptul ca veniturile unui judet, municipiu sau comuna sunt decise de Executiv. "Colectarea se face de catre comunitatea locala, insa banii ajung la Guvern, pentru ca apoi sa se intoarca la comunitate in urma unor decizii subiective. E o anomalie. Banii trebuie sa ramana in comunitate, Guvernul urmand sa beneficieze de cota parte din incasari. Asa e normal, asa vom putea vorbi de dezvoltare economica a unui judet", a mai spus Dragnea.
Dezbatere publica
UNCJR va lansa o dezbatere publica pentru modificarea legislatiei administratiei publice locale, in sensul limitarii rolului Guvernului in deciziile privind administratia. "Nu este posibil ca un Guvern - fie el al Aliantei, fie altele - sa intre cu picioarele in deciziile locale, sa schimbe decizia si prioritatile unei administratii care nu are nici un alt obiectiv in afara de a face ceva pentru comunitatea care, prin vot, a desemnat un consiliu local, un primar, oameni cu responsabilitate in rezolvarea problemelor comunitatii. Autoritatea locala este cea mai aproape de cetatean si reprezinta vocea comunitatilor locale. Nu putem investi, desi avem venituri care ne permit acest lucru, dar ne sunt luate de Guvern, nu putem sa dam salarii decente functionarilor pentru ca Guvernul limiteaza acest lucru. Trebuie sa punem capat acestor practici", a mai spus Dragnea.
Pozitia presedintelui in decembrie 2004
"Am vazut pe pielea mea ce inseamna administratie locala lipsita de autonomie, ce inseamna posibilitatea ca politicul, de multe ori, sa infranga dorinta comunitatilor locale. Din acest motiv, va asigur ca una din primele masuri ce se vor manifesta extrem de rapid va fi descentralizarea si crearea conditiilor ca administratia locala sa decida pentru comunitate. Nu va mai fi posibil ca vreun Guvern - fie el si al Aliantei - sa intre cu picioarele in deciziile locale, sa schimbe decizia si prioritatile unei administratii care nu are nici un alt obiectiv in afara de a face ceva pentru comunitatea care, prin vot, a desemnat un consiliu local, un primar, oameni cu responsabilitate in rezolvarea problemelor comunitatii", a spus Traian Basescu, adaugand: "Nici nu va puteti imagina cat de departe va ajunge descentralizarea si autonomia locala (...)".
Mihai TOADER 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
In fapte, oricum guvernul e de decor!   de DanBruma
E hai ca sunt tare curios   de Shadow
Gandirea noastra-i distructiva   de gergiana
   de Rocky
A r h i v a
  Anticipatele lui Boc    1 comentariu
  Rebelii din PNL ies la rampa    3 comentarii
  Taximetristul Gusa    9 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01114 sec.