Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Disputa accizelor
-- Seful Vamilor afirma ca institutia sa ar trebui sa colecteze accizele ca in UE dar si pentru ca ANAF nu prea colecteaza * Superiorul sau ierarhic, seful Fiscului, Sebastian Bodu, spune insa ca masura nu a fost considerata oportuna
Vama va prelua administrarea accizelor de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru ca Romania trebuie sa respecte modelul european, mai ales ca nu exista un "model Bodu" in materie, a declarat Gelu Diaconu, presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), institutie subordonata ANAF, pentru NewsIn. Diaconu raspunde astfel afirmatiei sefului ANAF, Sebastian Bodu, potrivit careia Agentia va colecta in continuare accize. "Nu s-a luat inca o decizie din partea ministerului, se mai discuta pentru ca aproape toate statele membre colecteaza accizele prin Vama, chiar si Bulgaria a inceput din iulie", a afirmat Diaconu, pentru NewsIn. Disputa pe marginea intentiei Vamii de a prelua colectarea si administrarea accizelor a devenit publica in urma cu o luna, cand seful Vamii a anuntat ca a depus un memoriu la Ministerul de Finante in acest sens. Gelu Diaconu a justificat necesitatea acestei schimbari prin faptul ca ANAF are o capacitate foarte scazuta de colectare a accizelor: "Situatia ponderii accizelor in totalul veniturilor bugetare este dezastruoasa si imi asum aceasta afirmatie. Accizele se colecteaza in proportie de 30% din suma totala care s-ar putea strange, in timp ce Vama, daca ar avea in administrare si accizele, ar avea capacitatea de a aduce la buget cel putin inca pe atat", a precizat Diaconu.
O treime din vamesi, someri dupa aderare
La randul sau, Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a declarat ca masura nu a fost considerata oportuna la nivelul Ministerului Finantelor. "Tarile din UE care colecteaza accize o fac istoric. Vama se desfiinteaza pe frontiera de vest si trebuie sa le dea vamesilor ceva de facut. Putea sa le dea colectarea accizelor. Intr-adevar se colecteaza destul de prost accizele pentru ca este evaziune fiscala mare", a explicat Bodu. Diaconu il contrazice insa pe Bodu, aratand ca seful Fiscului este neinformat. Totusi, acesta a admis ca integrarea va impune o restructurare organizatorica a ANV, mai ales ca pentru cei o mie de angajati de pe granita vestica trebuie sa se gaseasca alte posturi. "Exista si varianta sa se ocupe de administrarea accizelor", a mentionat Diaconu. Potrivit acestuia, dupa aderare mai mult de o treime dintre vamesi isi vor pierde locurile de munca, iar jumatate dintre birourile vamale vor fi desfiintate. In interiorul spatiului european nu exista operatiuni de vamuire a marfurilor. Accizele reprezinta aproximativ o treime din totalul veniturilor bugetare. (A.G.C.)
A r h i v a
  Romania poate inapoia jumatate din banii luati pe BCR    5 comentarii
  Amenzi UE pentru rable    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00749 sec.