Ziua Logo
  Nr. 3677 de luni, 17 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Valvis il demasca pe Copos
-- Afaceristul greco-elvetian il acuza pe actionarul majoritar ca ii dezbina si ii umileste pe actionarii minoritari, conducand clubul de unul singur * "Nu bag bani intr-o gaura neagra, intr-un sac fara fund", explica Valvis faptul ca nu a participat la majorarea capitalului social * Copos n-a dorit audit financiar si nici sa faca ordine in finantele si gestionarea bugetului
Lucian CURELARIU - ZIUA Foto
Jean Valvis, om de afaceri greco-elvetian, l-a atacat dur, ieri, pe George Copos, actionar majoritar al FC Rapid, prin intermediul unui comunicat de presa. Valvis a reactionat astfel dupa ce a fost exclus din actionariatul clubului din cauza ca nu a participat la majorarea de capital social de la Rapid SA. Cu titlul "Pentru Rapid, intru in opozitie fata de George Copos" si cu subtitlul "Pentru binele echipei", Valvis face un istoric al legaturii sale cu Rapid, aratand modul in care clubul giulestean s-a transformat in societate pe actiuni, precizeaza sumele de bani investite la gruparea alb-visinie, insa marea majoritate a comunicatului de presa este un atac direct la adresa lui Copos.
"Am crezut in Copos"
Valvis, care si-a sarbatorit ieri ziua de nastere, spune ca s-a apropiat de Rapid in 2002, cand a incheiat un contract de sponsorizare cu clubul, pentru promovarea firmei "LaDorna". "Nu m-am implicat deloc in managementul clubului, nu am facut cumparari sau vanzari de jucatori. A fost, pur si simplu, un contract de sponsorizare", precizeaza Valvis, dupa care adauga ca ideea de a se implica "in alt mod" la Rapid i-a venit in 2005, dupa meciul Feyenoord - Rapid din Cupa UEFA. "In timpul unei discutii purtate cu dl Razvan Lucescu si cu dl Dinu Gheorghe pe tema situatiei financiare a clubului, m-am intrebat cum o asociatie fara capital social depus poate finanta un buget de 3 milioane de euro. Acest lucru m-a determinat sa observ mai atent modul de organizare al AFC Rapid", spune Valvis, care a propus un proiect pentru transformarea clubului in societate pe actiuni. Acesta prevedea, printre altele, transparenta totala a gestionarii bugetului, impunerea unui cvorum decizional de 85% care ar fi asigurat respectarea actionarilor minoritari si efectuarea unui audit financiar care sa stabileasca clar datoriile AFC Rapid catre stat si catre terti (inclusiv catre Copos si firmele sale). "Dupa entuziasmul pe care l-a aratat la acea data, eu chiar am crezut ca aceste idei si principii sunt dorite si impartasite si de Copos", mai precizeaza Valvis, al carui proiect a fost aprobat in unanimitate de AG a AFC Rapid pe 3 februarie 2006. Ulterior, s-a constituit SFC Rapid SA, cu sase actionari persoane fizice. Unul dintre actionari, Valvis a primit 6% din actiunile noii societati, insa a pierdut acest procent la finele saptamanii trecute, cand nu a dorit sa subscrie pentru noile actiuni rezultate din majorarea capitalului social. "In consecinta, din 5.571.400 euro s-au subscris numai 2.754.760 si s-au varsat efectiv 1.377.380 de euro", precizeaza Valvis.
Banii actionarilor mergeau la firmele lui Copos
Valvis incearca sa explice de ce nu a dorit sa participe la majorarea capitalului social, motivatiile sale fiind tot atatea atacuri la adresa lui Copos. "Din pacate, in ciuda eforturilor enorme depuse in lunile care au trecut de la infiintarea FC Rapid SA, aproape nimic din ceea ce am decis nu s-a putut realiza: - nu a fost facut auditul financiar, dimpotriva, a fost tergiversat in mod vadit, auditorul nefiind stabilit nici pana acum. In consecinta, nici la aceasta data nu se cunosc clar datoriile AFC Rapid catre stat si catre terti, inclusiv cele catre Copos si firmele sale. Mesajul catre noii investitori:
a - veniti si bagati-va banii intr-o gaura neagra, intr-un sac fara fund;
b - nu s-a organizat un departamentul financiar-contabil si nici nu s-a angajat un director financiar care sa puna ordine in finantele si gestiunea clubului. Am propus de 4-5 ori numirea unui director financiar competent. Prin diverse eschivari s-a refuzat acest lucru;
c - la ordinul direct al lui Copos si fara vreo consultare prealabila a altcuiva, banii stransi din contributiile membrilor AFC au fost folositi si pentru plata facturilor catre firmele lui Copos, in conditiile in care parte a salariilor si primelor jucatorilor au ramas neplatite pana azi", se mai arata in comunicat.
Altex e sponsor "pe ochi frumosi"
Valvis se refera si la contractul de sponsorizare incheiat de Rapid cu Altex, conform caruia clubul incaseaza 3 milioane de euro in trei ani, sustinand ca a mai existat o oferta, mai avantajoasa financiar, dar care a fost refuzata. Valvis sustine ca acest lucru s-a intamplat deoarece Altex este firma detinuta de Dan Ostahie, unul dintre actionarii clubului. "S-au incalcat deja hotarari ale AGA FC Rapid SA, de exemplu cele privitoare la perfectarea contractelor de sponsorizare. Intre un contract foarte generos cu o companie multinationala si un contract mai mic ca valoare cu o firma apartinand unuia dintre noii actionari (care, in paranteza fie spus, era mandatat de AGA sa negocieze contractul cu firma multinationala), este de neinteles cum a putut fi acceptat ultimul. Acest favoritism a costat clubul cel putin 600.000 euro, in conditiile in care clubul are nevoie urgenta de noi jucatori", sustine Valvis.
Doar Copos da ordine
Alte nemultumiri ale omului de afaceri sunt legate de faptul ca nu s-a numit o noua echipa manageriala cu mandate, atributiuni si limite de competente clare pentru fiecare membru, Dinu "Vama" fiind singurul administrator, iar Copos, "singurul care da ordine". "Acestea nu sunt conditii de functionare ale unei societati pe actiuni de nivel european. Este tot un fel de AFC Rapid, dar cu SA in coada. Nu am promis acest lucru, nu pentru acest tip de societate am muncit si, in nici un caz, nu acest lucru merita echipa Rapid, suporterii sai si Romania in pragul integrarii europene", mai spune Valvis, care adauga ca nu a dorit sa fie o persoana cunoscuta, ci doar una credibila. Valvis intareste ideea ca nu va pleca de la Rapid, in conditiile in care cotroleaza sub 1% din actiuni prin participatiuni la AFC Rapid, asociatie care detine 82,5% din Rapid SA (ceilalti actionari sunt Ana Holding, firma lui Copos - 8%, Dan Ostahie - 4%, Florin Talpes - 4% si Dan Fati - 1,5 %). "Nu plec de la Rapid. Deocamdata raman cu atat cat detin astazi. In cazul in care se va accepta si negocia un contract de publicitate, raman si sponsor. Dreptul de a fi alaturi de echipa si dreptul de a-mi exprima opiniile si de a spune intotdeauna adevarul nu mi-l poate lua nimeni. Pentru a fi un investitor/partener al lui Copos, principiile si regulile trebuie sa fie respectate. De azi, pentru Rapid, intru in opozitie fata de Copos", spune Valvis.
"Favoritism, incalcarea statutului si dispretuirea actionarilor"
Valvis ii recomanda lui Copos ce trebuie sa faca in continuare pentru a atrage investitori la Rapid: sa uneasca oamenii, nu sa ii dezbine sau sa ii umileasca; sa respecte actionarii minoritari; sa se tina de cuvant si sa respecte atat promisiunile scrise, cat si pe cele verbale; sa accepte sa se puna ordine in finantele si gestiunea clubului, sa cedeze deciziile si celorlati investitori si sa raspunda pentru greselile de management facute. "Numai in aceste conditii ar mai putea Copos sa fie credibil in ochii investitorilor", precizeaza Valvis, care concluzioneaza: "Nerespectarea regulilor, principiilor si perceptelor morale ma fac sa ezit sa investesc la Rapid. Nimeni nu ma poate acuza ca doresc sa investesc intr-o societate care sa-mi garanteze ca banii mei sunt folositi exclusiv pentru scopul propus - performanta sportiva a fotbalistilor. Cu experienta recenta, consider ca nu am nici o garantie ca George Copos nu va face in continuare ce a facut si pana acum: plati si contracte pe baza de favoritism, incalcari are hotararilor AGA, decizii arbitrare fara consultarea partenerilor, incalcarea noului statut, dispretuire si ignorarea cvorumului necesar luarii deciziilor s.a.m.d. Valvis isi mentioneaza si realizarile de la Rapid: investitie de un milion de dolari, anularea unui contract cu un agent de drepturi TV care "capusa" veniturile clubului cu 30%, conceperea si realizarea SFC Rapid SA, identificarea a doi sponsori dispusi sa aduca sume foarte mari la Rapid. In concluzie, sustine Valvis, "investitorii pentru Rapid sunt, bani pentru Rapid sunt". Problema la Rapid, conform
lui Valvis, nu sunt banii, ci lipsa nivelului de organizare, a dorintei pentru o gestiune financiara riguroasa, a respectarii statutului si a respectului cuvantului dat. (MIG)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
COPOS   de Un Agricultor
A r h i v a
  Razvan Lucescu: "Sa vina Griffiths sau plec!"    
  Farul s-a stins la Auxerre    
  Adrian Mititelu: "Mai sunt lacune"    
  Victorie istorica de moral    
  Schumacher a castigat MP al Frantei    
  Adrian Mutu: "Sunt gata sa joc si in Serie B!"    
  Verdict: crima!    2 comentarii
  Inter si Roma - direct in grupele Ligii    
  Clasament final 2005-2006    
  Cronologia scandalului din fotbalul italian    
  Juventus se rupe!    1 comentariu
  "Revolutia de la 14 iulie"    
  Gigi Becali: "La noi sunt doar gainarii!"    
 Top afisari / comentarii 
 Fabricile Prodanof raman furate (1196 afisari)
 Ofiterii lui Radulescu (456 afisari)
 Asfalt PD (226 afisari)
 Examene de cosmar (191 afisari)
 Axa Washington-Londra-Bucuresti si Ierusalimul (122 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01204 sec.