Ziua Logo
  Nr. 3674 de joi, 13 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Actiunea "Crinul"
-- ZIUA publica, in premiera, stenograma discutiei dintre Popescu si Gutau care a fost interceptata de procurori si care a stat la baza arestarii primarului de Valcea * Denuntatorul primarului Mircia Gutau si al viceprimarului Nicolae Dicu, omul de afaceri Constantin Popescu, are mai multe dosare instrumentate de catre procurorii DNA
Mircia Gutau
Procurorii DNA au decapitat, in cursul saptamanii trecute, administratia locala a municipiului Ramnicu Valcea. Arestarea preventiva a primarului Mircia Gutau si a viceprimarului Nicolae Dicu a bulversat urbea valceana. Oamenii de afaceri sunt cei mai afectati in urma demersurilor justitiei privind cei doi edili. Controversele sunt multiple, taberele pro si contra dezbat intens decizia instantelor din Ramnicu Valcea respectiv Bucuresti. Pe baza unui flagrant organizat de procurorii DNA, Camelia Sutiman, procuror sef adjunct sectie si Claudia Rosu, cei doi demnitari au fost prezentati judecatorilor cu propunere de arest preventiv din data de 6 iulie a.c. sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita in cazul primarului Gutau si sub aspectul savarsirii complicitatii infractiunii de luare de mita.
Povestea a inceput acum sapte ani
Cei doi au ajuns in atentia procurorilor in urma unui denunt formulat de un controversat om de afaceri din Valcea, Constantin Popescu, zis "Crinul". Acesta i-a denuntat pe cei doi, sustinand ca edilii i-au cerut mita zeci de mii de euro pentru a i se elibera o autorizatie de urbanism necesara pentru obtinerea unei autorizatii pentru construirea unui imobil de parter plus sapte etaje. Povestea acestui incident se intoarce in timp cu peste sapte ani, cand acelasi Popescu, in anul 1999, a obtinut un certificat de urbanism pentru constructia respectiva. Mai mult, Popescu si viceprimarul valcean se cunosc de mai multe decenii si s-au imprumutat de mai multe ori pe parcurs, cand unul dintre ei a avut nevoie de o suma de bani pentru a realiza diferite afaceri.
Scandalul a capatat o forma bizara atunci cand in vizorul procurorilor a intrat si primarul Gutau, care nu a fost prins in flagrant si nici in urma interceptarilor ambientale nu a rezultat ca ar fi cerut sau ar fi acceptat vreo suma pentru eliberarea actului solicitat de "Crinul". Denuntatorul are mai multe dosare instrumentate de catre procurorii DNA.
Telenovela valceana
Povestea romantata a arestarii primarului si viceprimarului din Ramnicu Valcea poate compara cu un scenariu de telenovele. Personajele tipice pentru aceste genuri de creatie artistica se regasesc fara doar si poate. Rolul negativ il au viceprimarul Dicu si denuntatorul "Crinul", cei doi au fost chiar colegi timp de mai multi ani, inainte de Revolutie, la Intreprinderea Judeteana de Prestari Sevicii. Odata ajunsi pe cai mari, cei doi s-au ajutat reciproc cu imprumuturi, dar si cu diferite afaceri si contracte. In urma alegerilor apare pe scena si primarul Gutau, venit de pe meleagurile moldovenesti, un tip incoruptibil, care a refuzat sa faca afaceri chiar si cu cei mai apropiati prieteni ai sai. Colateral, ca in orice telenovela, apar o serie de interese financiare, ale caror actori se folosesc de personajul rau, fara scrupule, in cazul nostru un om de afaceri controversat, Constantin Popescu, poreclit "Crinul". Baietii rai au pus la cale inlaturarea lui Gutau cu ajutorul unei justitii gaunoase. Astfel, "Crinul" solicita eliberarea unui document care oricum il obtinuse cu niste ani in urma, se pare ca "omul bun", adica primarul, l-a refuzat, iar acest moment a fost folosit pe deplin pentru inlaturarea acestuia.
20 de mii de euro marcati chimic
Conform actelor intocmite de procurorii DNA primarul din Ramnicu Valcea a pretins 50 de mii de euro de la Cristian Popescu zis "Crinul", atat direct, cat si indirect prin viceprimarul Dicu. Astfel, viceprimarul a primit in total 25 de mii de euro de la denuntator din care 20 de mii au fost marcati chimic de procurori. Flagrantul a fost organizat in Restaurantul Maria, viceprimarul fiind retinut de politisti si procuror in toaleta localului la ora 13 si jumatate. Denuntatorul, imediat dupa retinerea viceprimarului, l-a contactat telefonic pe primarul Gutau, cerandu-i acestuia o intrevedere. Intalnirea s-a realizat in jurul orelor 15, cand discutia dintre cei doi a fost inregistrata ambiental. Relevanta, si fara comentarii suplimentare, este transcrierea dialogului despre care s-a vorbit mai sus. ZIUA prezinta in premiera stenograma discutiei:
"Crinul" - Asa! vedeti ca ... aaa ... am, exact cum m-am inteles cu el (Nicolae Dicu - n.r.) ... patruzeci ... douazeci de mii am dat acuma...
Gutau - Nu!
"Crinul" - si dupa aia cand iese certificatul, restul! Da?
Gutau - ...
"Crinul" - asa ... Da? Bine v-am pupat.
Practic, probele procurorilor s-au bazat pe aceasta discutie, cand primarul a fost inculpat pentru luare de mita.
Dupa audierea acestei inregistrari judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au considerat ca este vorba de lipsa totala a indiciilor privind savarsirea unei fapte de catre primarul Gutau. In schimb Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea procurorilor, cum ca edilul valcean este un pericol social si trebuie arestat preventiv pentru 30 de zile. In opinia avocatului lui Gutau, Octavian Fieroiu aceasta masura inseamna desfiintarea Justitiei romanesti, atat timp cat clientul lui este arestat preventiv pe baza unor documente care nu au valoare probatorie. Actele care se refera avocatul sunt denuntul scris de "Crinul", declaratia de martor a acestuia, precum si o serie de acte care fac referire doar la viceprimarul Dicu.
Razboi politic local
Denuntatorul in cazul edililor valceni este un om de afaceri care la randul lui este cercetat in cel putin doua dosare de catre Directia Nationala Anticoruptie. Unul dintre aceste dosare se refera la o returnare ilegala de TVA. Cel de al doilea dosar are ca subiect infractiuni financiare de alt tip. In toiul scandalului arestarii lui Gutau si Dicu dosarele lui Constantin Popescu au fost luate la purificat. Interesant este ca primarul a avut o serie de conflicte cu diferiti oameni de afaceri din Valcea si din Hunedoara. Ba mai mult, apropiatii lui Gutau sustin ca acesta le ar fi povestit ca a fost convocat in urma cu ceva timp de catre conducerea PD-lui. Conform acestor surse primarului i s-a atras atentia sa se "potoleasca". In acelasi timp, un lider local al liberarilor s-a laudat prin restaurantele valcene ca are dovezi cu care il va baga in puscarie pe Gutau. El a promis ca documentele vor fi facute publice in luna august, iar Gutau va regreta ca a "castigat alegerile". Adversarii, dar si adeptii lui Gutau promit ca vor scoate la iveala, zilele urmatoare, dovezi despre o serie de afaceri necurate. Multi dintre adeptii lui Gutau cred ca arestarea acestuia este doar un pretext si in curand pe numele primarului vor aparea mai multe dosare pentru a-l compromite si a-l scoate de pe scena politica definitiv pe acesta.
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
domnul Lazlo   de seawing
nu m-ar mira sa fie nevinovat primarul   de gergiana
A r h i v a
  Marele jaf    16 comentarii
  Operatiunea "Voci curate"    5 comentarii
  Manevra lui Felix    7 comentarii
  Iurie Rosca s-a predat lui Voronin    16 comentarii
  Sinucigas salvat cu ulei de floare    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Voci curate" (1176 afisari)
 Iurie Rosca s-a predat lui Voronin (386 afisari)
 Marele jaf (160 afisari)
 Cum se ciondaneste opozitia cu puterea (151 afisari)
 16.000 de firme pandite de faliment (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01127 sec.