Ziua Logo
  Nr. 3674 de joi, 13 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Basarabia - subiect romanesc si european
Ion Bogdan LEFTER 
Revenirea in actualitate a proiectului reapropierii Basarabiei de Romania se produce intr-un moment foarte interesant. N-a fost o intamplare ca presedintele Traian Basescu a dezvaluit tocmai acum propunerea facuta in urma cu un an si jumatate omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, de "tractare" a Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Subiectul e de discutat - fireste - in context national, "patriotic", cu argumente "unioniste" respectiv "autonomiste"; insa cel putin doua alte contexte trebuie avute in vedere: unul de mai mica anvergura, strict local, de politica interna a Romaniei actuale, si celalalt mult mai larg, continental.
Acasa, la Bucuresti, dezvaluirea ii aduce presedintelui Basescu un cert castig de imagine. Tocmai pentru ca e "patriotica", preocuparea pentru reunirea cu Basarabia nu poate sa nu starneasca simpatie, chiar daca pe ambele maluri ale Prutului entuziasmul in materie e - se stie - destul de scazut. Oricum, in plan simbolic si emotional, initiativa face impresie. Iar Traian Basescu avea/are mare nevoie de solutii de seducere a electoratului, dupa ce "partenerul-adversar", PNL, prin vocea premierului Calin Popescu Tariceanu, a lansat tema retragerii trupelor romanesti din Irak, rau gestionata de liberali, dar la fel de "patriotica" ("Sa nu ne mai moara tinerii pe pamant strain...") si - deci - castigatoare de simpatie populara. Prin urmare, Basescu a considerat ca e momentul sa scoata acest as din maneca: o informatie foarte interesanta, sensibila, lasata multa vreme la pastrare, de folosit la nevoie. In treacat fie spus, codul nescris al vietii publice impune ca asemenea detalii de comunicare a liderilor politici, "in spatele usilor inchise", sa nu fie dezvaluite niciodata - ori abia la vremea memoriilor, dupa retragerea la pensie. Daca interesele cer devoalarea, se practica varianta scurgerii de informatii catre presa, in paginile ziarelor fiind citate "surse" care, sub protectia anonimatului, declara ca X a spus cutare lucru, Y a comentat, Z a glumit nepermis s.a.m.d. Acum, Basescu a incalcat regula pentru ca avea nevoie de efectele pe care le sconta si care s-au si produs neintarziat: a profitat de prezenta la Palatul Cotroceni a unui grup de elevi basarabeni "olimpici" pentru a face dezvaluirea cu pricina, intr-o atmosfera relaxata, ca din intamplare, in fata unui auditoriu probabil incapabil sa-i inteleaga semnificatiile, insa stiind bine ca informatia va face valuri. N-a dat detalii, incepand cu "As vrea sa stiti de la mine un lucru pe care il voi spune atat cat poate fi spus" si limitandu-se la a formula astfel: "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi in UE". N-a comentat, lasand sa se deduca dezinteresul lui Voronin: "Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce va dori sa faca".
Asadar: propunere facuta intr-o discutie "de culise", nimic oficial, pe fondul dezinteresului lui Voronin, care e "antiunionist" si se sprijina pe populatia cu nostalgii sovietice si pe rusofoni, avand sustinerea Moscovei (dincolo de eventualele dezacorduri, greu de spus cat de autentice). Presedintele basarabean n-a putut nega informatia, care isi produce - spuneam - efectele. Inclusiv in politica interna a Republicii Moldova (vezi comentariile din presa de la Chisinau, declaratiile lui Voronin etc.).
Momentul in care Basescu si-a facut dezvaluirea e interesant si in context european. Decizia de primire a tarii noastre in Uniune e practic luata. Presedintele ar fi riscat prea mult daca ar fi vorbit despre ideea intrarii "la pachet" cu Moldova de Est atunci cand cancelariile occidentale mai aveau ezitari in privinta Romaniei: Federatia Continentala are destule probleme incat sa nu-si mai doreasca una foarte spinoasa, cu implicatii teritoriale, economice (o intreaga regiune slab dezvoltata, in care ar trebui pompate fonduri substantiale) si - nu in ultimul rand - diplomatice (in relatia cu Moscova). Acum, sigur pe aderare, Basescu si-a putut permite sa lanseze stirea. Iar Bruxelles-ul n-a avut cum sa reactioneze altfel decat prudent, dar pozitiv, caci exista precedentul intrarii fostei Germanii de Est in Uniune ca efect al reunificarii. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, ambasadorul Jonathan Scheele, s-a aratat surprins de "noutate", a dat de inteles ca, pentru a avea sanse sa fie luate in considerare, asemenea subiecte se discuta in prealabil in culisele diplomatice internationale, dupa care, neputand ignora precedentul, a vorbit despre "contextul specific" al cazului german si a incheiat prin a recunoaste ca "e o idee interesanta".
Fiindca are un viitor plauzibil. Mai devreme ori mai tarziu, sunt mari sanse ca populatia actualei Republici Moldova sa fie mult mai serios atrasa de o Romanie in dezvoltare accelerata, membra a Uniunii Europene. Perspectiva prosperitatii s-ar adauga la comunitatea de limba si cultura si ar putea ajunge sa cantareasca mai greu decat contra-argumentele "antiunionistilor" si chiar si decat influenta interesata a Rusiei...
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
PRIMUL ARTICOL   de Dr. Stoica
Unire............   de catalin_mattei
Da domnu' Lefter aveti mare dreptate   de Puiutul
Pai nu spuse in fata ziarstilor comunistul Voroni ca basarabia fuse ocupata de Romania si eliberata de sovietici in 1940   de Giculica zbanghiul-turbat
Problema Basarabiei e problema Romaniei   de Mihai Bradu
daca o spunea pnl sau psd base ii dadea cu "puci antinational". daca o spune basescu hop si adversarii   de dan toader
"Basarabia - subiect romanesc si european" ? sa nu exageram !   de ionion
Unire va fi realizata pana in 2015.Sa fim optimisti.   de basarab
In lipsa unei flote mai pe masura   de Rocky
O analiza mai sentimentala   de mcollan
   de Vasile Calmatui
DACA   de cosor ion
A r h i v a
  Fostii proprietari trebuie despagubiti    8 comentarii
  CNSAS il "judeca" pe Razvan Theodorescu - dar cine il judeca pe Virgil Magureanu?    6 comentarii
  Prefata si postfata la Moscova    1 comentariu
  Cateva amintiri despre Fundatia Soros    8 comentarii
  Adio, Cricova!    9 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Declaratia zilei    3 comentarii
  O "Coalitie pentru impacarea Aliantei"?!    2006-07-06
  Doua viziuni (dincolo de virulentele "pamfletare")    2006-06-29
  Dileme conservatoare    2006-06-22
  PD, un partid cu stil ("nabadaios")    2006-06-15
  Doua probleme liberale: Agricultura si Sanatatea    2006-06-08
 Top afisari / comentarii 
 Operatiunea "Voci curate" (1176 afisari)
 Iurie Rosca s-a predat lui Voronin (386 afisari)
 Marele jaf (160 afisari)
 Cum se ciondaneste opozitia cu puterea (151 afisari)
 16.000 de firme pandite de faliment (131 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25316 sec.