Ziua Logo
  Nr. 3670 de sambata, 8 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romania fata in fata cu Europa
George DAMIAN 
Cu mai putin de jumatate de an inainte de data propusa de aderare la Uniunea Europeana Romania este zguduita de scandaluri politice. Indiferent de natura lor, de cine le provoaca sau de cine le mentine, toate aceste scandaluri creeaza Romaniei imaginea unui stat greu guvernabil - repet, cu mai putin de jumatate de an inainte de data aderarii. Cuvinte grele, ca "puci" sau "lovitura de stat" nu sunt de natura sa starneasca aplauze la Bruxelles.
Nici Bulgaria nu sta pe roze. Dupa ce ani la rand bulgarii s-au invatat sa fie mangaiati pe cap de Comisia Europeana si sa aiba parte de o imagine pozitiva in presa europeana, vecinii de la sud de Dunare au fost surprinsi de un raport dur al Comisiei Europene. Printr-un fel de osmoza dunareana, starea de nervozitate de la Bucuresti s-a transmis si la Sofia, unde politicienii au descoperit de curand jucarica dosarelor fostei politii secrete din perioada comunista. Pe care si le arunca acum in cap unii altora cu o frenezie uimitoare, parca se grabesc sa recupereze anii trecuti fara dezvaluiri de turnatori si agenti ai politiei politice - tocmai in vara premergatoare aderarii la Uniunea Europeana. S-ar putea zice ca exista o instanta superioara care declanseaza scandaluri pe banda in momente cheie.Pare ca cineva pregateste terenul pentru o mica surpriza la toamna. O petitie semnata de 387 de euro-parlamentari aduce din nou in actualitate chestiunea adoptiilor internationale pentru Romania. Dupa ce timp de cinci ani structurile Uniunii Europene au condamnat si solicitat oprirea "negotului de copii" din Romania, brusc, o suma de euro-deputati cer redeschiderea procesului de adoptii internationale. Chestiunea a provocat dispute aprige in ultimii ani - Romania avand impresia ca e prinsa intre ciocanul SUA (care solicita liber la adoptii) si nicovala UE (care cerea stoparea procesului). Baroneasa Nicholson, care nu de mult declara ca Romania constituie un model in protejarea drepturilor copilului, pare sa-si fi pierdut influenta in randurile liberal-democratilor europeni, promotorii petitiei amintite mai sus. Nimeni nu mai intelege nimic: premierul Tariceanu, vicepresedinte al internationalei liberale, care a urmat sfatul liberal-democratilor europeni de a evita fuziunea cu PD, este pus intr-o situatie dificila de colegii de doctrina europeni.
Si tocmai in aceasta vara fierbinte, vine declaratia bomba a presedintelui Basescu: Chisinaului i s-a propus inclusiv varianta sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania. Care declaratie nu poate fi citita decat intr-o singura cheie: actualilor boieri basarabeni li s-a sugerat o eventuala unire cu Romania. In cazul in care propunerea a fost facuta in ianuarie 2005, actuala Republica Moldova nu putea incheia pana in ianuarie 2007 negocierile de aderare. Solutia nu putea fi decat una singura: romanii din stanga Prutului sa se bucure de negocierile duse taras-grapis de oficialii de la Bucuresti. Afirmatiile presedintelui Basescu i-au lasat pe oficialii de la Chisinau "cracanati de uimire" - dupa cum se pronunta lingvistul oficial al lui Voronin, respectiv Vasile Stati. Nici unul din oficialii sau politicienii Republicii Moldova nu zice nici "pas", toti "se dau cu fundul de gard" dupa cum umbla vorba pe la Chisinau. In mod suspect, comparatia dintre reunificarea Germaniei si reunificarea Romaniei nu este agreata la nivel european. Si pentru a mari miza jocului, o explozie in centrul Tiraspolului care ucide o asistenta a pacificatorilor rusi si raneste doi dintre acestia, vine sa incinga un conflict inghetat de prea multa vreme. Romania se gaseste prinsa intre doua fronturi - de o factura noua, in pas cu vremurile. Iar ultimii ani, agatati in doar doua proiecte majore - NATO si Uniunea Europeana - fara o perspectiva clara ce va fi "dupa" se razbuna in aceasta vara. Romanii - de pe ambele maluri ale Prutului - par ca nu s-au trezit din somnul indus de dictatura si nu sunt in stare sa-si gaseasca drumul in lume.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Romania...   de Viorica Ianc
   de Vasile Calmatui
Romania fatza in fatza cu Iuropa ?   de folclorist
A r h i v a
  Atanasiu, un ministru NATO numai bun de dus la doctor    16 comentarii
  Va ordon treceti Prutul!    17 comentarii
  Cazul Voiculescu - prilej de a se cunoaste mai bine rolul Securitatii in comertul exterior    6 comentarii
  Insemnari de vacanta    
  La judecata zilei    6 comentarii
  Tariceanu despre absorbtia fondurilor UE    1 comentariu
  Sacru si profan    2 comentarii
  Minciuna (ne)diplomatica    2006-07-03
  Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti    2006-06-23
  Transilvania, Trianonul si antisemitii    2006-06-03
  Catedrala aproape salvata. Ramane Piata Revolutiei    2006-05-27
  Germania mea, Romania    2006-05-13
 Top afisari / comentarii 
 China, "cel mai mare rival militar" al SUA (1378 afisari)
 Bucurestii anilor '60 (580 afisari)
 Armata politica (224 afisari)
 Lupta pentru supravietuire imi consuma foarte mult timp (140 afisari)
 "Suntem bataia de joc a tuturor guvernelor si presedintilor" (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.31474 sec.