Ziua Logo
  Nr. 3670 de sambata, 8 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Armata politica
Foto: Mediafax
Directia Generala de Informatii a Apararii, cu aprobarea tacita a lui Teodor Atanasiu si la ordinele lui Vasile Paun, a desfasurat in ultimul an si ceva o adevarata campanie de urmarire si racolare a politicienilor si ziaristilor, precum si actiuni de spionaj la adresa unor consilieri prezidentiali.
Punctul culminant a fost atins zilele acestea dupa anuntul facut de Teodor Atanasiu intr-o emisiune la un post de televiziune. Invitat de Stelian Tanase la Realitatea TV, ministrul Apararii Nationale a recunoscut ca se foloseste de serviciile secrete ale armatei pentru a spiona tot ce se intampla la Palatul Cotroceni si a afla tot ce fac consilierii prezidentiali si nu numai. Teodor Atanasiu a declarat, miercuri seara, la emisiunea "10 fix", ca "am si eu, va repet, am si eu o Directie intreaga de informatii, care imi spuneau ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo."
Atanasiu isi mentine afirmatia legata de folosirea serviciilor secrete din armata in scopul spionarii Palatului Cotroceni si intr-un interviu aparut in editia de vineri 7 iulie a.c., a ziarului Adevarul. Raspunzand intrebarii reporterului de la Adevarul pe marginea afirmatiilor facute de Atanasiu la postul Realitatea TV, acesta confirma faptul ca are informatii despre ce face consilierul prezidential Adriana Saftoiu la Palatul Cotroceni de la "Directia de Informatii din MApN si din PNL, si din alte surse." Pana aseara, Adriana Saftoiu nu a dorit sa comenteze afirmatiile lui Atanasiu, dar probabil va urma o reactie saptamana viitoare.
Din afirmatiile lui Atanasiu se nasc mai multe intrebari despre modul cum acesta obtine infor-matii secrete de la Cotroceni prin interme-diul serviciilor secrete din armata. Inseamna ca DGIA are infiltrati ofiteri sub acoperire in randul personalului din cadrul Administratiei Prezidentiale sau foloseste sisteme de interceptare a convorbirilor, instalate in Palatul Cotroceni sau sisteme de interceptare a convorbirilor telefonice ale personalului care isi desfasoara activitatea la Cotroceni. Exista insa si ipoteza ca Atanasiu sa fi facut aceste afirmatii numai din dorinta de a se umfla in pene, iar in realitate DGIA sa nu fie implicata cu nimic.
Dovezile politiei politice
Faptul ca sub mandatul lui Atanasiu si in perioada cat Vasile Paun era director la Directia Siguranta Militara, iar in prezent director adjunct la DGIA, serviciile secrete ale armatei au facut politie politica a fost dovedit si cu ocazia audierilor ministrului Apararii in comisiile parlamentare de Aparare care au avut loc saptamana aceasta. Mihai Stanisoara a dezvaluit faptul ca exista un document care ii mandata pe ofiterii de contrainformatii ai Armatei sa exercite lobby pe langa parlamentari, oameni de afaceri si ziaristi pentru sustinerea unor initiative ale ministrului Atanasiu. Pe langa aceasta actiune de lobby, serviciile secrete ale armatei au mai participat la o actiune de politie politica (Operatiunea Meduza-n.a.), ordonata de Vasile Paun cu privire la cosmetizarea imaginii lui Atansiu pe pagina de Internet a cotidianului ZIUA cu ocazia realizarii catalogului ministrilor. Apogeul actiunilor de politie politica desfasurate de anumite persoane din DGIA, cu girul ministrului Apararii, a fost atins in urma cu o saptamana. Atunci, un ziarist de la ZIUA a fost supus unor actiuni de intimidare, amenintare si santaj de catre Vasile Paun, directorul adjunct al DGIA, dupa ce jurnalistul publicase telegrama trimisa atasatilor militari prin care Atanasiu anunta ca MApN a decis ca trupele romane din Irak sa fie retrase.
Documentul acuzator
Primul semnal ca la nivelul Directiei Siguranta Militara se face politie politica a venit din partea saptamanalului Academia Catavencu. In paginile acestei publicatii a aparut, in luna iunie 2005, un articol care dezvaluia faptul ca unul din adjunctii lui Vasile Paun semnase un ordin prin care ofiterii de contrainformatii urmau sa declanseze o ampla operatiune prin care parlamentari, oameni de afaceri si ziaristi sa sustina unele initiative ale lui Teodor Atanasiu. Subiectul a fost adus in discutie pentru prima oara de presedintele Comisiei de Aparare la audierea, de marti, 4 iulie a.c., din Parlament, a ministrului Teodor Atanasiu.
Ministrul Apararii a cerut un raport sefului Directiei Generale de Informatii a Apararii, Constantin Croitoru, din care sa rezulte daca directiva MApN privind folosirea unor ofiteri de contrainformatii in scopul influentarii unor parlamentari pentru promovarea unor proiecte ale ministerului de resort a fost sau nu legala sau daca s-a incalcat vreun regulament militar. S-a dovedit ca acest document este real. Potrivit Rompres, seful Directiei Generale de Informatii din MApN a confirmat presedintelui Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, Mihai Stanisoara, informatiile potrivit carora ministrul Teodor Atanasiu s-ar fi folosit de influenta unor ofiteri de contrainformatii pe langa parlamentari pentru a promova anumite proiecte ale ministerului.
Documentul emis de Directia Generala de Informatii a Armatei (DGIA) este perfect legal si nu contravine nici unei legi in vigoare, a declarat Atanasiu. Acesta a precizat ca folosirea termenului "lobby" a fost gresit inteleasa, iar acest ordin oricum nu a fost aplicat deoarece a fost anulat printr-un alt ordin. Dupa declaratia ministrului Apararii, Biroul de Presa al MApN a fost imputernicit sa precizeze ca documentul nu prevedea activitati de monitorizare a persoanelor sau a institutiilor si nu a produs efecte. De asemenea, din analiza efectuata de Directia Generala de Informatii a Apararii a reiesit faptul ca nu s-au incalcat prevederile legale privind desfasurarea de activitati informativ-operative. Saptamanalul Academia Catavencu dezvaluia, in editia din 22 iunie 2005, faptul ca la nivelul DSM s-a emis, anul trecut, un document in care se solicita ofiterilor de informatii sa "dezvolte si sa diversifice informatorii" si sa "se orienteze spre persoane cu influenta" care sa faca lobby pentru organismul militar. Ofiterilor li se recomanda sa aiba in vedere mediile parlamentare, administratia si mass-media.
Telegrama liberala
Initiativa liberalilor Tariceanu si Atanasiu privind retragerea trupelor din Irak a fost punctul de plecare pentru o alta actiune de politie politica efectuata de aceasta data personal de unul din sefii DGIA. Dupa cum se stie deja, Atanasiu s-a folosit de Directia de Informatii Militare pentru a trimite o telegrama atasatilor militari prin care acestia erau abilitati sa comunice oficialitatilor din tara unde sunt la post de faptul ca MApN a decis retragerea din Irak, chiar daca nu era vorba decat despre o initiativa anuntata la un sediu de partid. Dupa aparitia in ziarul nostru a continutului acestei telegrame, autorul articolului a fost tinta unei actiuni de intimidare, amenintare si santaj din partea lui Vasile Paun, directorul adjunct al DGIA. Acesta este omul liberalilor adus de ministrul Apararii in serviciile secrete ale armatei pentru ca Atanasiu sa se poata folosi de serviciile secrete in actiuni de politie politica.
Amenintarile lui Paun
In cursul diminetii de sambata, 1 iulie a.c., ziaristul Doru Dragomir a fost apelat pe telefonul mobil de catre directorul adjunct al DGIA, dar convorbirea nu a avut loc, deoarece ziaristul nu a raspuns apelului. Dupa cateva ore, Vasile Paun revine cu un nou telefon. Intre adjunctul de la DGIA si reprezentantul ziarului ZIUA are loc o convorbire telefonica deosebit de tensionata. Vasile Paun ii spune pe un ton amenintator lui Doru Dragomir ca este pentru a treia oara cand aceasta scrie despre el si ca de data aceasta nu il mai iarta. Paun il ameninta pe ziarist ca il va desfiinta si ca va plati scump pentru curajul acestuia de a demasca jocurile murdare pe care Paun le-a facut dupa ce a fost readus de Atanasiu in serviciile secrete ale armatei. Pe acelasi ton, Paun il acuza pe Dragomir ca articolul pe care acesta l-a semnat a fost scris la comanda cuiva si ziaristul a fost platit pentru a scrie de rau despre directorul adjunct al DGIA. Dragomir a incercat sa ii explice lui Paun ca nu a facut altceva decat sa prezinte o situatie reala, care era un subiect la ordinea zilei pentru majoritatea ziaristilor, moment in care Paun a devenit si mai virulent, acuzandu-l pe reprezentantul ziarului ZIUA ca nu isi merita calitatea de ziarist. Vasile Paun il anunta pe Doru Dragomir ca va face demersuri la organizatiile media din Romania pentru ca reprezentantul ziarului ZIUA sa fie exclus din orice organizatie a jurnalistilor si il va da in judecata.
In momentul in care reprezentantul ziarului ZIUA i-a comunicat directorului adjunct al DGIA ca discutia telefonica dintre ei se inregistreaza, Vasile Paun si-a temperat brusc atacul, invitandu-l pe ziarist sa aiba in cursul zilei de 2 iulie 2006 o intalnire pentru a negocia anumite aspecte care au stat la baza suparari acestuia. Paun a revenit cu un telefon in cursul zilei de 2 iulie a.c., pentru a stabili o intalnire cu reprezentantul ziarului ZIUA. Directorul adjunct al DGIA a incercat sa-l intimideze in cursul zilei de duminica pe Dragomir, spunandu-i ca ar fi bine sa vina la intalnire deoarece are ceva care il priveste direct pe reprezentantul ziarului ZIUA si ca pentru binele lui ar fi indicat sa vina singur la intalnire. Dragomir i-a comunicat lui Paun ca accepta o intalnire cu el si l-a invitat la redactie. Acesta nu a vrut, chemandu-l pe ziarist la o intalnire intr-o cafenea din zona Dorobanti. Ziaristul i-a spus transant reprezentantului DGIA ca vine la locul de intalnire impus de directorul adjunct al DGIA, dar numai daca va fi insotit de inca un ziarist de la ZIUA.
Stenogramele acestor discutii telefonice au fost publicate in paginile ziarului nostru in editia din data de 5 iulie, iar pe pagina de Internet au fost postate si inregistrarile audio.
Constatand ca interventiile directe si amenintarile la adresa lui Doru Dragomir nu si-au atins scopul, directorul adjunct al DGIA a intervenit prin intermediari la redactorul-sef al Ziarului ZIUA pentru a incerca sa modifice politica editoriala a ziarului nostru, dar nu a avut succes.
Mentionam faptul ca Vasile Paun nu este la prima incercare de intimidare a reprezentantului ziarului ZIUA, dar de aceasta data a intrecut orice limita. ziarul ZIUA a publicat mai multe articole care vizau jocurile de culise care se faceau pentru promovarea de catre ministrul Teodor Atanasiu a unui civil in funtea Directiei Siguranta Militara sau la nivelul cel mai inalt al conducerii DGIA. ZIUA a atras atentia de mai multe ori ca orice imixtiune privind numirea pe criterii politice a unui civil la conducerea serviciilor secrete din armata ar putea conduce la probleme grave in functionarea acestora.
Meduza cibernetica
Ipoteza noastra s-a confirmat in momentul in care am descoperit ca Vasile Paun a ordonat "Operatiunea Meduza", o actiune clara de politie politica a contraspionajului militar. Anul trecut, ziarul ZIUA a decis sa realizeze un catalog al ministrilor din Cabinetul Tariceanu prin care sa prezinte opiniei publice realizarile si esecurile membrilor guvernului la aproape un an de la preluarea puterii. In ziua de 24 octombrie 2005, i-a venit randul ministrului Teodor Atanasiu. In cele doua pagini publicate la vremea respectiva, ziarul ZIUA a facut o radiografie a activitatii celui care se afla in fruntea MApN, iar cititorii care accesau varinta de pe Internet aveau posibilitatea sa comenteze prestatia lui Atanasiu si sa-i acorde note.
Din ordinul lui Paun, se aloca fonduri operative si personal specializat din cadrul structurii de contrainformatii a armatei pentru a se ocupa de cosmetizarea imaginii lui Atanasiu. Concret, 15 ofiteri de informatii din toate sectiile zonale ale Sigurantei Militare primesc ordin sa dea note de 10 si sa posteze comentarii favorabile pe marginea articolului care il viza pe ministrul Apararii. Scopul: clasarea lui Atanasiu pe un loc fruntas (se intentiona chiar sa iasa pe primul loc) in catalogul ministrilor pe care ziarul nostru il realiza pe pagina de internet.
Studiind atent comentariile postate pe forumul Ziua la vremea respectiva am descoperit un fapt senzational. Un cititor de bine (credem ca este chiar unul din ofiterii de informatii din armata care a primit ordin de la Paun sa il faca frumos pe Atanasiu), care semeneaza, culmea, cu numele de Meduza dezvaluie intreg mecanismul pus la cale de Paun in favoarea lui Atanasiu si folosind bani si personalul din DGIA.
Dar iata care este continutul acestui mesaj:
"Cu ceva timp in urma, 15 ofiteri de informatii, dintre care 3 in rezerva, din centrala directiei, dar si de la cateva sectii zonale, cum ar Clujul si Constanta, am primit fonduri si dispozitie de la col.(rez) Vasile Paun, membru al PNL si directorul adjunct al Directiei Siguranta Militara din Ministerul Apararii Nationale, directie subordonata generalului Sergiu Medar, seful Directiei Generale de Informatii a Armatei, sa studiem posibilitatea votarii cu note de 10 a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. Pana aici nu mi s-a parut nimic suspect, mai facusem astfel de actiuni si pentru Puiu Pascu si chiar pentru Frunzaverde. Curiozitatea a venit din faptul ca Paun ne-a cerut sa-i votam cat mai jos pe ministrii de la PD, in special pe Monica Macovei si Vasile Blaga, dar si sa-i acordam astfel de note, daca se poate de 1, ministrului liberal Flutur, deoarece ministrul apararii a spus ca primul-ministru il are in vizor pentru schimbare. Asadar, Tariceanu stie de actiunea noastra, dar cauza e alta: Flutur este un foarte bun ministru si s-ar putea sa-i ia locul lui Tariceanu.
Va spun sincer ca asa de ordinari ca liberalii nu au fost nici pesedistii...
Daca cei doi ministrii implicati, la fel ca si Paun, fiindca mai cred ca Medar nu-si risca onoarea sa dea un astfel de ordin, nu-si vor da demisia in urma acestui scandal sa nu va mire: nu au onoare si nici scrupule. Vina e oricum a liberalilor fiindca i-au promovat. Salutare!"
Dupa cum se poate observa din acest mesaj, scopul tandemului Atanasiu-Paun nu era numai de a-i face o imagine buna ministrului Apararii, dar si acela ca in clasamentul care urma sa fie afisat dupa ce se incheia acest demers jurnalistic al nostru, ministrii din PD sa iasa cat mai prost. Culmea e ca Atanasiu a intentionat sa isi lucreze si colegii din PNL. Potrivit proverbului cainele isi apara stapanul, Atanasiu s-a gandit sa il sape si pe aceasta cale pe ministrul Flutur care la vremea respectiva statea foarte bine in sondaje iar numele lui era vehiculat pentru postul de premier.
In cele din urma Operatiunea Meduza a fost stopata de la cel mai inalt nivel al DGIA, dar anumite efecte tot a avut, in sensul ca domnul Atanasiu a obtinut nota de trecere in Catalogul ministrilor intocmit de ziarul Ziua.
Toate exemplele prezentate mai sus dovedesc faptul ca actualul ministru al Apararii a creat o situatie exploziva in interiorul serviciilor de informatii ale armatei prin implicarea acestora in activitati de politie politica. Culmea este ca in urma cu cateva zile, Atanasiu, nemultumit de faptul ca anumite persoane din conducerea DGIA nu raspund comenzilor politice, hotarase sa le treaca in rezerva. Asa se explica si vizita neasteptata facuta de Traian Basescu la sediul M100 pentru a dezamorsa conflictul dintre tandemul atanasiu-Paun si ceilalti reprezentanti din conducerea DGIA.
Invrajbirea presei
Potrivit unor surse neoficiale, Vasile Paun se foloseste de Directia Siguranta Militara pentru a declansa o actiune de dezbinare a presei in scopul de a aplana scandalul privind implicarea serviciilor secrete ale armatei in actiuni de politie politica. In prima faza, se doreste sa se atraga in scandal ziarul Curentul. In acest scop, Paun a lansat un zvon cu aparente credibile ca Ministerul Apararii Nationale are 30.000 de abonamente la ziarul Curentul. Acest lucru ar putea constitui un motiv de nemultumire pentru alte publicatii care au facut si ele oferte Ministerului Apararii pentru astfel de abonamente, dar nu ar fi reusit sa obtina un numar asa de mare. (D.E.I.)
PD solicita demiterea imediata a ministrului Atanasiu
Vicepresedintele PD deputatul Cezar Preda i-a solicitat, ieri, premierului Calin Popescu-Tariceanu "sa-l demita imediat pe ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu". "Armata romana se afla pentru prima oara in ultimii 16 ani intr-o pozitie politizata, un fapt foarte grav care se va accentua daca acest capitol nu va fi imediat inchis", a spus Cezar Preda. Potrivit acestuia demiterea ministrului Apararii trebuia sa aiba loc chiar din momentul "telegramelor de retragere a trupelor din Irak", cand "Atanasiu a intrat in contradictie flagranta cu comandantul suprem al Armatei". Cezar Preda mai sustine ca "este rostul si rolul primului-ministru sa indrepte aceasta situatie". "In caz contrar Alianta DA, dar si Romania vor avea de suferit", a spus vicepresedintele democrat. (D.D.)
Doru DRAGOMIR 
 Afisari: 224  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Ce fu dupa aceia, ca sa mai intimpla?   de Giculica zbanghiul-turbat
Acum imi este clar de unde primea Emil materia prima pt. demascarea...   de costy
Atanasiule nu trebuie sa te jenezi- este un fenomen normal   de ionion
De multe ori ma intreb : Sint in America ? Sau sint la Calul Balan ?....   de motanul incaltat
Atanasiu face o greseala catastrofala ! Fiind membrul al unui partid politica uita sa se poarte apolitic fata de armata   de ionion
...politica   de Viorica Ianc
Glumiti, dar purceaua...   de gheorghe vlasceanu
penal de-a dreptul   de George-Felix
circ   de consilier
Soldat Atanasiu ! Comanda la mine !   de ionion
Tzepelica, sari, e atacat liberalul tau, cel mai doxa dintre toti !   de Raquel
Ce stiti voi ?? Pe ce lume traiti ? In NGC 224 ? Nebuloasa din Andromeda ?   de motanul incaltat
colegii de brasla   de gergiana
   de S.Stefan
Demisia lui Tariceanu   de ionel1
Afront la intrebarea zilei :   de ionion
Singura Solutie, o Noua Constitutie!   de Machiavelli
Suma sumarum a fost o incercare foarte suava de lovitura de stat din   de ionion
Fugi bre d-aci, ieri tocmai pusera batista pe tambal   de Ratacitul
Ce zice Ziua... ce zicea Ziua....ce zicea...chiar Meduza   de Ratacitul
Ce zice Ziua... ce zicea Ziua....ce zicea...chiar Meduza   de Ratacitul
Col. Vasile PAUN, continuatorul practicilor SECURITATII   de Radu Ioan
POZA !!!!   de White House
PNL vreti impacare?   de cosor ion
A r h i v a
  Tariceanu a incalecat pe-o sa    1 comentariu
  Academicianul Balaceanu Stolnici la 83 de ani    7 comentarii
  Videanu isi bate joc de expropriati    6 comentarii
  Mercedesuri transpirate la suprapret    8 comentarii
  Pacea de carton    
  Bucurestii anilor '60    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 China, "cel mai mare rival militar" al SUA (1378 afisari)
 Bucurestii anilor '60 (580 afisari)
 Armata politica (224 afisari)
 Lupta pentru supravietuire imi consuma foarte mult timp (140 afisari)
 "Suntem bataia de joc a tuturor guvernelor si presedintilor" (96 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01915 sec.