Ziua Logo
  Nr. 3668 de joi, 6 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Codul Fiscal, votat ca la piata
ZIUA FOTO
Codul Fiscal a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor la "mustata", cu 92 de voturi "pentru" si 82 "impotriva". In favoarea Codului modificat de Vladescu si trecut prin plenul Camerei in 20 de minute s-au pronuntat PNL, PD si UDMR. Opozitia a votat impotriva, in timp ce reprezentantii PC s-au restras de la dezbateri, nemultumiti ca amendamentele lor nu au fost luate in seama sau au fost respinse. Imediat dupa adoptarea legii, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a sustinut ca noul Cod Fiscal, "asa cum e acum", este functional, "adaptat cerintelor UE" si "pe placul oamenilor de afaceri". In schimb, Opozitia, prin pesedistul Mihai Tanasescu, a criticat faptul ca noul Cod Fiscal a fost votat "ca la piata". "S-a votat in calupuri de cate zece articole, nici la piata nu gasim asa ceva. Este regretabil ca un proiect atat de important nu a putut sa fie discutat si inteles de catre parlamentari. Cu siguranta proiectul va fi un esec", a spus deputatul PSD. Legea privind modificarea Codului Fiscal va intra in vigoare anul viitor.
Sa votez, sa nu votez
Dezbaterile din Camera Deputatilor asupra Codului Fiscal i-a incaierat ieri pe reprezentantii Puterii. Circul a inceput, in cursul diminetii, de la UDMR, care a anuntat ca nu va vota si nu va participa la dezbaterile unor proiecte de lege aflate pe ordinea de zi, pentru ca nu le considera importante pentru integrarea europeana. Nemultumirea alesilor Uniunii avea insa la baza o durere mai veche. Acestia s-au razvratit din cauza faptului ca proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale nu va fi dezbatut in sesiunea extraordinara din aceasta sesiune. De altfel, parlamentariii UDMR au incercat ieri dimineata introducerea pe ordinea de zi a plenului Camerei a Statutului minoritatilor, desi proiectul de lege nu avea raport de la comisiile de specialitate. Plenul Camerei a respins propunerea UDMR, ca atare reprezentantii Uniunii au solicitat o pauza de consultari, dupa care au anuntat ca nu mai voteaza nimic.
Vladescu i-a linistit pe maghiari
Singurul care a reusit sa-i convinga pe maghiari sa ridice mainile si sa voteze Codul Fiscal a fost ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta s-a intalnit inainte de dezbaterile asupra Codului Fiscal cu reprezentantii UDMR, pe care i-a convins sa voteze proiectul de lege, pentru ca este important pentru integrarea europeana. "Am avut o discutie lunga cu ministrul si am decis sa participam la dezbaterea acestui Cod Fiscal", a declarat, dupa intalnire, liderul grupului UDMR din Camera, Marton Arpad, care a precizat ca UDMR are unele propuneri la acest proiect de lege si spera ca acestea sa fie adoptate in plenul Camerei. Cu putin timp inainte de discutiile cu Vladescu, Arpad declara ca UDMR nu vrea sa "franeze" integrarea europeana, dar nu i se pare vitala pentru UE o ordonanta de modificare a Codului Fiscal.
PC s-a retras de la dezbateri
Daca maghiarii au hotarat sa voteze in cele din urma Codul, conservatorii nu s-au lasat convinsi si au iesit de la dezbateri cu scandal. Inainte de dezbaterea pe articole a textului legii, conservatorii au anuntat ca nu vor vota Codul Fiscal daca nu i se aproba amendamentele pe marginea legii. Doar ca pana la urma, alesii PC nu au mai reusit sa-si sustina obiectiile. Deputatul Gratiela Iordache, cea care trebuia sa sustina cauza PC in fata parlamentarilor a intarziat in sala de plen, iar cand s-a intors, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a refuzat sa-i mai dea cuvantul. La insistentele acesteia, Olteanu a lasat-o totusi sa dea citire unui amendament, care privea scutirea de la impozit a profitului reinvestit. dar acesta a cazut cu brio la vot. Imediat a inceput scandalul. Conservatorii s-au razvratit ca votul nu s-a facut cu cartele, ci prin ridicarea mainilor, iar secretariatul Camerei a numarat voturile impotriva in cateva secunde. "Ceva necurat se intampla aici!", a izbucnit Nicolae Popa de la tribuna Camerei, anuntand ca, pentru ca nu vrea sa fie partas la falimentarea IMM-urilor, PC se retrage de la dezbateri. Dupa votul asupra Codului Fiscal, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca retragerea PC era previzibila. "Din pacate PC a continuat sa faca un joc de imagine care nu are nicio legatura cu declaratia privind sustinerea mediului de afaceri sau a IMM-urilor, a spus Vladescu. (Raluca PAPADOPOL)
UDMR acuza razbunarea PD
Liderii UDMR i-au acuzat ieri pe reprezentantii PD ca din cauza lor stagneaza statutul minoritatilor nationale. Liderul grupului UDMR din Camera, Marton Arpad (foto), i-a acuzat pe democrati ca si-au revizuit pozitia legata de statutul minoritatilor, pentru ca Uniunea s-a plasat de partea PNL in problema retragerii trupelor romane din Irak. "Democratii ne-au dat de inteles ca, dupa declaratiile noastre legate de retragerea trupelor din Irak, intelegerea pe care o aveam cu ei pe marginea statutului minoritatilor nu mai are cum sa functioneze", a sustinut liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, citat de agentia NewsIn. Statutul minoritatilor nationale a fost dezbatut acum doua zile in cadrul comisiilor de specialitate, dar nu s-a reusit finalizarea lui, asa cum ceruse Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, astfel ca legea ar mai putea fi discutata de plen doar in toamna.
De altfel, UDMR a amenintat ieri ca va boicota votul pe anumite legi din sesiunea extraordinara, in semn de protest fata de amanarea statutului minoritatilor. Arpad a sustinut, tot ieri, ca partenerii din coalitie incearca sa santajeze UDMR. "Fata de situatia in care de mai mult de sase luni au existat partide si persoane care au incercat sa santajeze UDMR cu votul la Statutul minoritatilor, inclusiv cu dezbaterea referitoare la retragerea trupelor din Irak, va declaram ca Legea minoritatilor nu poate fi obiect de santaj politic", a mai spus deputatul UDMR.
El a aratat ca cele trei comisii care examineaza proiectul de lege ar fi trebuit initial sa elaboreze un raport pana in 16 decembrie 2005, iar dupa sase luni aceste comisii nu au reusit sa adopte decat 17 articole din statut. "Ceea ce se intampla in cele trei comisii este o batjocura fata de relatia dintre majoritate si minoritate, care ar fi trebuit reglementata corespunzator", a spus liderul grupului UDMR. In sedinta de ieri a Biroului Permanent, liderul Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, le-a promis reprezentantilor UDMR ca Statutul va discutat pe parcursul acestei veri. (R.P.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
cind   de cosor ion
A r h i v a
  Operatiunea MEDUZA    15 comentarii
  Bresa in casta procurorilor    2 comentarii
  Ce au vrut Finantele si ce-a iesit din Parlament    2 comentarii
  Coreea comunista sfideaza SUA    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Bresa in casta procurorilor (781 afisari)
 Coreea comunista sfideaza SUA (266 afisari)
 Operatiunea MEDUZA (124 afisari)
 "Mafia neocomunista mi-a furat imobilul" (123 afisari)
 Ce au vrut Finantele si ce-a iesit din Parlament (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.