Ziua Logo
  Nr. 3667 de miercuri, 5 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Stolojan: Rafo trebuie salvata
-- Consilierul prezidential afirma ca solutia nu este falimentul, rafinaria fiind "operational profitabila" * In opinia sa, Guvernul ar trebui sa reglementeze datoriile istorice ale companiei, asa cum a facut si cu alte societati din domeniu * Peste 1000 de salariati ai rafinariei au protestat ieri in strada
Solutia pentru RAFO, companie operational profitabila, nu este falimentul, cum doresc, poate, concurentii, ci ca Guvernul sa reglementeze datoriile istorice, din cauza carora firma se confrunta cu costuri suplimentare, a declarat, pentru Mediafax, consilierul prezidential Theodor Stolojan. El considera ca situatia de la RAFO, firma care, in prezent, este "decapusata si depolitizata", demonstreaza ca este vorba despre "o companie operational profitabila". "Interesul economiei nationale nu este ca firma sa moara, ci sa reziste. Este o firma cu o importanta economica deosebita in zona Moldovei, vorbim de 2.800 de salariati", a precizat Stolojan. Consilierul a aratat ca aceia care au "devalizat si capusat" compania RAFO, "inclusiv politic", sunt stiuti de justitie, insa actualul management a demonstrat ca este vorba de o companie care poate obtine profit si poate fi functionala. El a subliniat faptul ca Guvernul are fata de RAFO aceleasi obligatii ca si cele asumate in cazul Lukoil, Petrom si Petromidia, si anume reglementarea problemelor datoriilor istorice. "Nu este vorba de stergerea datoriilor istorice, ci de reglementarea acestor datorii, intr-un anumit timp, care sa fie respectat, ulterior, de RAFO", a spus Stolojan. El a explicat ca, din cauza acestor datorii, RAFO primeste credite dezavantajoase, plateste dobanzi si garantii suplimentare, plateste TVA inainte si nu dupa prelucrare, cum platesc celelalte companii din domeniu. "RAFO are de suferit de pe urma situatiei in care se afla, confruntandu-se cu costuri suplimentare cauzate de confuzia vizavi de datoriile istorice", a spus Stolojan.
Angajatii au blocat un drum national
Peste 1.000 de angajati ai Rafo au blocat, ieri dimineata, Drumul National 11 A, Adjud-Onesti, nemultumiti ca toate demersurile facute de sindicat si administratie pentru repornirea rafinariei au ramas fara rezultat. Muncitorii s-au adunat in jurul orei 10.00 in intersectia de la iesirea din Onesti spre Adjud, unde au blocat drumul timp de jumatate de ora, apoi au pornit in mars spre Primarie. O delegatie a muncitorilor a fost primita de primarul municipiului Onesti, Emil Lemnaru, caruia i-au cerut sprijin in demersurile lor.
"O delegatie a muncitorilor va pleca maine (miercuri) la Bucuresti sa prezinta din nou situatia rafinariei si sa ceara sprijinul premierului. Joi dimineata le vom prezenta oamenilor rezultatul intalnirii de la Guvern si vom decide ce masuri vom lua", a declarat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul. Activitatea Rafo Onesti este oprita de trei saptamani. Reprezentantii Rafo Onesti si ai Calder-A s-au intalnit recent cu presedintele AVAS, Razvan Orasanu, pentru a discuta asupra aprobarii contractului de novatie dintre cele doua companii, fara a se ajunge la nici un acord. "In finalul intalnirii, presedintele AVAS a evitat sistematic atat stabilirea unei date ferme pentru o intalnire cu reprezentantul noilor investitori, Uri Bider, cat si formularea unui raspuns scris la solicitarile celor doua companii", se arata intr-un comunicat al Rafo. Contractul dintre Calder-A si Balkan Petroleum pentru preluarea a 98% din actiunile Rafo a fost incheiat la 12 iulie 2005. Asupra transferului dreptului de proprietate trebuie sa se pronunte AVAS, institutia care monitorizeaza Rafo in perioada de post-privatizare, pentru ca firma Calder-A sa preia toate obligatiile asumate de Balkan Petroleum prin contractul de privatizare a rafinariei, inclusiv datoriile in valoare de circa 600 de milioane de lei.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
AVAS-ul blocheaza! Ne poate spune si noua de ce?   de DanBruma
Ce face ministrul industriei?   de DanBruma
interesele primeaza   de gergiana
Zau. Inseamna ca Nastase a avut dreptate in 2004!   de bibicul
A r h i v a
  Vladescu il pune la colt pe Bodu    
  Acordul cu FMI moare pe 7 iulie    
  Greii statului pe bursa    
  Marii contribuabili se raresc    
  Firimituri pentru Fondul Proprietatea    
 Top afisari / comentarii 
 Drogurile in puscarii, o realitate (287 afisari)
 Sursa Paun (177 afisari)
 Un cap politic (173 afisari)
 500.000 de vanatori din UE vor lua cu asalt Romania (127 afisari)
 Chisinaul se teme de discursul lui Basescu (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01004 sec.