Ziua Logo
  Nr. 3667 de miercuri, 5 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Hardau se simte lucrat
Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii (Foto: MEDIAFAX)
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, cauta explicatii si scuze pentru degrigolada din invatamant. "Publicitatea" de care a avut parte vanzarea subiectelor la bacalaureat l-a starnit pe ministru, care considera ca el nu este vinovat de toate aceste probleme, cu puternic iz penal. Ca sa deturneze atentia opiniei publice de la aceasta situatie, Hardau a aruncat nada cu posibilii vinovati de comertul cu subiecte. Dupa cum voalat a prezentat situatia, vanzarea subiectelor s-a facut cu buna stiinta, pe baza de "cumetrii", tinta finala fiind chiar ministrul Hardau. Ca sa scape de responsabilitati, Hardau a precizat cu putere independenta de care se bucura Serviciul National de Examinare si Evaluare, cel care are grija de subiectele de examen. Mai mult, practicile cu privire la divulgarea subiectelor sunt valabile numai la Bucuresti, pentru ca la Cluj nu s-a auzit de astfel de lucruri. Argumentul suprem pentru linistea lui Hardau - este ministru de numai cateva luni. Daca Mihai Hardau nu poate coordona activitatea acestui minister, cu implicatii pe termen lung avand in vedere ca se ocupa de educatia generatiilor viitoare, ar fi bine sa lase pe altcineva care poate face acest lucru.
Practica SNEE
Mihail Hardau si-a exprimat convingerea ca divulgarea subiectelor era o practica la Serviciul National de Examinare si Evaluare (SNEE), institutie independenta de minister, informeaza Mediafax. Hardau a precizat, in legatura cu divulgarea si vinderea subiectelor de bacalaureat la limba romana, ca cinci persoane din SNEE aveau acces direct la subiecte, nominalizandu-i pe inspectorii de specialitate - care au subiectele "in cap" si pe calculatorul personal, nelegat la reteaua informatica, pe directori si pe cel care raspunde de informatizarea institutiei. Ministrul a apreciat ca a fost vorba despre o scurgere de informatii, iar acest lucru este "un comportament mizerabil al celor din respectiva institutie, comportament de care nimeni nu s-a revoltat ani in sir". "Toata lumea s-a complacut sa primeasca subiecte, fara ca nimeni sa protesteze. Elevii nu au iesit anul trecut sa spuna ca au intrat in posesia subiectelor, ci au facut-o anul acesta, in conditiile in care eu am intrat in sistem doar de cateva luni, iar practicile se perpetueaza de ani de zile", a spus Hardau, care a adaugat ca "toata lumea s-a complacut intr-un sistem corupt si s-a obisnuit sa triseze". Demnitarul a catalogat vinderea subiectelor la proba scrisa de limba si literatura romana a bacalaureatului drept o "marsavie". Ministrul a completat ca nu a auzit niciodata, in Ardeal, sa fie furate subiectele de examen si este surprins ca aceasta este o practica in Capitala.
Ministrul vrea restructurare
El spune ca SNEE trebuie restructurat din radacini, dar si sistemul de admitere in invatamantul superior. Hardau si-a explicat punctul de vedere afirmand ca admiterea fara examen la anumite facultati a mutat presiunea asupra notelor de la bacalaureat, iar aici, in loc sa fie o evaluare foarte corecta, "s-a perfectat frauda". "Eu intru in sistem de jumatate de an si sunt intrebat de ce nu am schimbat nimic. Mi se pare o ipocrizie", a spus Hardau.
Ministrul a adaugat ca, in pofida incidentului de luni, este primul bacalaureat cinstit, in care subiectele au fost realizate intr-un timp record, transmiterea lor facandu-se in deplina siguranta, iar persoanele care le-au redactat au fost tinute izolate pana cu o ora dupa inceperea examenelor.
Premierul vrea concedieri
Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sa-i concedieze pe membrii Comisiei Nationale de Bacalaureat si sa gaseasca o metoda moderna de securizare a subiectelor, pentru a se evita o noua disiminare a informatiilor. "Am discutat cu ministrul Hardau ca toata aceasta comisie sa fie pur si simplu concediata. Nu o sa stam acum sa facem politie cu fiecare, sa-i punem sub urmarire sau sub ascultare, dar membrii comisiei trebuie sa fie trimisi sa-si vada de treaba. Este o atitudine inpardonabila", a afirmat, luni seara, premierul, intr-o emisiune televizata. El a aratat ca in cazul primului incident inregistrat in urma cu doua saptamani la examenul de capacitate, s-a impus demiterea secretarului de stat Paloma Petrescu, deoarece a fost o "problema strict de minister". "Acum este cu totul altceva, subiectele au fost vandute", a spus premierul. Tariceanu a mai afirmat ca i-a cerut ministrului, Mihail Hardau, sa gaseasca o modalitate moderna de alcatuire a subiectelor - care inca "se trag la sorti" - pe considerentul ca in prezent exista tehnica moderna prin care aceasta procedura sa poata fi perfect securizata.
Ministrul a mai spus ca a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre incidentul de luni si i-a explicat ca nu poate schimba componenta Comisiei Nationale in timpul examenului, dar ca sistemul va fi radical schimbat dupa terminarea testelor. "Pentru ambele incidente, cel de la teste si cel de la bacalaureat, nu este de vina Ministerul Educatiei, ci cei de la SNEE", a spus Hardau.
"Gratii" pentru vanzatorii de subiecte
Cele cinci persoane suspectate in cazul divulgarii subiectelor la proba scrisa de limba si literatura romana a examenului de bacalaureat nu mai au acces la subiecte, a declarat Hardau. Ministrul a adaugat ca subiectele la proba de limba romana a examenului national de bacalaureat au fost transmise de oameni din interiorul SNEE. "Au fost scurgeri de informatii din zona SNEE. Ministerul nu cunoaste subiectele si nici Comisia Nationala de Bacalaureat. Dorim ca, dupa intamplarea de la SNEE, sa avem cateva persoane dupa gratii, sa se faca dreptate odata in tara asta", a mai spus ministrul Educatiei. El spune ca la subiect au avut acces cinci persoane si i-a nominalizat pe directorul general, adjunctul acestuia, informaticianul si cei doi subinspectori care au elaborat subiectele. Facand referire la conducerea institutiei el a precizat ca este vorba de fostul director al SNEE Adrian Stoica, acesta facand parte dintre aceia care au avut informatia. Nici una dintre cele cinci persoane, vizate de ministru, nu mai au acces la subiecte, a precizat ministrul intrucat directorul general a fost schimbat, iar adjunctul nu a mai fost solicitat pentru aceasta activitate, a adaugat ministrul.
De asemenea, Hardau a afirmat ca este primul bacalaureat "curat" la romani si spera ca elevii sa poata raspunde cerintelor pe masura acestei neschimbari. In plus, ministrul a spus ca institutia pe care o conduce nu va face o ancheta proprie cu privire la sustragerea subiectelor de la proba de limba romana a bacalaureatului, intrucat aceasta este o problema foarte grava, care cade in responsabilitatea stricta a organelor de ancheta, respectiv Parchet si Politie.
Ministrul a mai precizat ca la testele nationale a existat un "parteneriat intre diferite persoane si diferite institutii si de aceea jurnalistul a putut intra nestingherit in SNEE". Totodata, ministrul a spus ca subiectele pentru proba scrisa la limba si literatura romana a bacalaureatului erau gata chiar inainte de a izbucni scandalul de la testele nationale. El a adaugat ca plicurile cu subiectele transmise initial in teritoriu vor fi recuperate si predate anchetatorilor.
Stoica riposteaza
Adrian Stoica, fostul director al SNEE, a declarat ca orice afirmatie facuta pe nedrept de catre ministrul Educatiei si Cercetarii ar putea sa se intoarca impotriva acestuia. "Va fi taxat pentru orice afirmatie facuta pe nedrept. In cei opt ani de zile cat am lucrat ca director nu a fost data nici o informatie in legatura cu subiectele de examen. A coordona activitatea inseamna a le spune inspectorilor cat de grele sau cat de usoare sa fie subiectele", a mai spus Stoica. El spune ca, atat timp cat exista o ancheta in derulare, ministrul ar trebui sa se abtina de la alte comentarii. "In loc sa presupunem, cel mai simplu ar fi sa cerem Melaniei Vergu, jurnalista de la ziarul Gandul, sa nominalizeze elevii care i-au dat subiectele, iar acestia profesorii de la care le-au obtinut. Este cel mai simplu lucru", a mai spus Stoica. El a opinat ca ministrul poate declara ce vrea, este treaba lui, dar considera ca nu stie sa reactioneze in situatii de criza.
Ancheta la bac'
Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii, dar si Politia, ancheteaza imprejurarile in care subiectele la prima proba scrisa a bacalaureatului, respectiv cea de limba si literatura romana, au putut fi cumparate din Piata Victoriei, de un ziarist. Seful de departament Melania Vergu, de la cotidianul Gandul, a declarat ca avea informatii, inca de sambata, ca ar putea face rost de cele trei subiecte pentru o mie de euro. Duminica, sursa sa a chemat-o in Piata Victoriei din Capitala, de unde, in jurul orei 23.00, a cumparat cele trei variante cu 50 de lei noi, dupa care a anuntat conducerea Ministerului Educatiei despre aceast fapt. La confruntarea materialelor obtinute de ziarist cu subiectele s-a constatat ca erau reale, dar nu reprezentau varianta originala a acestora, ci transcrierea textelor si raspunsurile la anumite cerinte, spatiile aferente comentariilor fiind libere. Subiectele la limba si literatura romana au fost schimbate, ca si cele pentru urmatoarele probe ale examenului de bacalaureat.
Bulgari fara limba materna
Elevii bulgari au renuntat la examenul in limba materna, de aceea proba de ieri a bacalaureatului a fost sustinua doar de liceenii din celelalte minoritati, respectiv maghiara, germana, ucraineana, sarba, slovaca, turca si croata. Potrivit ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, elevii bulgari nu au mai optat pentru sustinerea probei de limba materna. Ei nu erau obligati sa se inscrie la acest test, a precizat Mircea Muresan, director general in Ministerul Educatiei si Cercetarii. Fara proba de limba materna, elevii de nationalitate bulgara sustin la bacalaureat cu o proba mai putin decat colegii celorlalte minoritati, adica un numar egal de teste cu elevii romani.
Pentru proba de ieri, vicepresedintele Comisiei Nationale de Bacalaureat, Liliana Preoteasa, a extras varinta de subiect cu numarul 2. Subiectul a ajuns in centre ieri dimineata, dupa ce, noaptea trecuta, inspectorii de specialitate au muncit la redactarea noilor variante, a mai spus ministrul. Conform noilor reglementari impuse de ministrul Educatiei dupa ce jurnalista Melania Vergu a reusit sa cumpere subiectele la limba romana, toti cei care participa la redactarea subiectelor raman izolati inca o ora dupa ce testele au fost distribuite.
Bebelusi la examen
Printre cei 3064 de absolventi de liceu din judetul Botosani care sustin examenul de Bacalaureat se numara si o femeie gravida in luna a noua, Larisa Azulufei, a declarat inspector scolar Aurelia Simion de la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Botosani, informeaza Mediafax. Candidata, care are 18 ani, este absolventa a Liceului de stiinte ale naturii "Grigore Antipa" Botosani, este casatorita si urmeaza sa nasca in curand. Data fiind situatia sa aparte, de viitoare mama, ISJ Botosani si comisia de Bacalaureat de la centrul de examen au luat toate masurile impuse de lege pentru a interveni in caz ca ar fi nevoie. In ceea ce priveste performantele de pana acum ale Larisei Azulufei, se poate mentiona ca la primele doua probe ale Bacalaureatului ea a obtinut nota 7,50 si ca intentioneaza ca anul viitor sa se inscrie la facultate. (Luminita MOROIANU)
Ancheta privind subiectele de Capacitate, la un pas de finalizare
Ancheta in cazul obtinerii de catre un ziarist a subiectelor la istorie pentru examenul de Capacitate este aproape de final, existand posibilitatea ca trei angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii sa fie deferiti Justitiei. In 20 iunie, fostul director al Serviciului National de Evaluare si Examinare, Adrian Stoica, si inspectoarele Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu, toti angajati ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, au fost acuzati de neglijenta in serviciu. Celor trei le-au fost prezentate probele, acuzatiile, iar in urmatoarele zile procurorii urmeaza sa dea o solutie in acest caz.
Subiectele testului de istorie de la examenul de Capacitate au fost dezvaluite, in 18 iunie, de jurnalistul Florin Pupaza, de la cotidianul Adevarul", care s-a deplasat apoi la Sectia 3 Politie din Bucuresti, unde a relatat cum a procedat. Acesta a intrat in Ministerul Educatiei si Cercetarii fara sa fie legitimat nici la intrarea in sediul ministerului, nici la intrarea in sala in care se aflau plicurile cu subiectele testelor nationale. In opinia ministrului Educatiei, Mihail Hardau, gestul a constituit "un exercitiu jurnalistic", care a aratat ca "sistemul are o bresa". Potrivit Mediafax, ministerul Educatiei si Cercetarii a reclamat furtul subiectelor dupa ce delegatele pentru judetul Dambovita au anuntat ca nu au primit toate plicurile cu subiecte. Astfel, a fost remarcata lipsa plicului pentru testul de istorie, intrucat reprezentanta Serviciului responsabil de distribuire il daduse altei persoane. Fostul sef al SNEE, Adrian Stoica, si-a dat demisia la cateva ore dupa ce a fost anuntata disparitia plicurilor cu subiecte. (B.C.G.)
Profesoara cercetata
O profesoara din Buzau este urmarita penal pentru neglijenta in serviciu, dupa ce a uitat intr-un maxi-taxi trei cataloage. Ana Gresoiu, profesor la Scoala Normala din Buzau, este acuzata ca a luat acasa trei cataloage pentru a incheia mediile, fara aprobarea conducerii scolii. Aceasta sustine ca a pierdut cataloagele intr-un mijloc public de transport, dar conducerea scolii afirma ca i-a solicitat in mod expres sa completeze mediile intr-o sala de clasa. In urma verificarii traseelor tuturor soferilor de maxi-taxi din municipiul Buzau, cataloagele nu au fost descoperite. (Rompres)
Subiectele la Bacalaureat circulau lejer
Procurorii au descoperit intr-un fiset o discheta pe care se aflau subiectele * Ei incearca sa identifice masina de scris la care au fost redactate acestea * Ancheta se anunta una de durata, avand in vedere numarul mare al persoanelor care au avut acces la subiecte
Anchetatorii care cerceteaza dosarul privind divulgarea subiectelor de Bacalaureat la limba si literatura romana au constatat ca dischetele cu subiectele si raspunsurile circulau "foarte lejer" printre membrii comisiei speciale din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare (SNEE). In aceste conditii, actele premergatoare inceperii urmaririi penale vizeaza, in afara de sustragere sau distrugere de documente si neglijenta in serviciu. Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti a constituit deja un dosar penal privind subiectele de la Bacalaureat, insa ancheta se anunta una de durata, avand in vedere numarul mare de persoane care au avut acces la subiecte, acestea putand fi divulgate de catre oricine, in orice moment.
Potrivit anchetatorilor, au existat mai multe etape in procesul de formulare a subiectelor. Cel de redactare, de tiparire, de sigilare si de distribuire. Iar toate persoanele care au fost implicate in aceste etape trebuiesc audiate. De altfel, subiectele circulau extrem de lejer, in fisetul unei secretare fiind gasita o discheta cu acestea. Anchetatorii nu au stabilit inca daca subiectele au fost copiate, sustrase sau au fost dictate prin telefon.
Politistii Sectiei 3 au audiat, ieri, sase persoane "implicate in toate etapele de redactare a subiectelor si a raspunsurilor, de tiparire si de anvelopare". De asemenea, urmeaza sa se faca expertiza celor doua unitati de computer ridicate luni de la Ministerul Educatiei.
Anchetatorii ii vor verifica si pe cei care au avut parolele respectivelor calculatoare si care s-au logat la acestea, urmand sa stabileasca ce s-a intamplat cu documentele din computere. De asemenea, se incearca identificarea masinii de scris la care au fost redactate subiectele. (B.C.G.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Lasati ministrul in pace   de Nituc
Parerea mea e ca Hardau nu se simte, deloc!   de DanBruma
Cind cineva greseste dam afara pe toata lumea?   de doru321
Venit din Ardeal   de Vasile Teodorovici
A r h i v a
  Magarul Paun    27 comentarii
  Atanasiu a fost executat in Comisii    6 comentarii
  Basescu vine cu biciul la Guvern    6 comentarii
  Chisinaul se teme de discursul lui Basescu    21 comentarii
  Bulgaria zguduita de scandaluri    
  Ungureanu si Saftoiu se bat pentru Londra    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Drogurile in puscarii, o realitate (287 afisari)
 Sursa Paun (177 afisari)
 Un cap politic (173 afisari)
 500.000 de vanatori din UE vor lua cu asalt Romania (127 afisari)
 Chisinaul se teme de discursul lui Basescu (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01923 sec.