Ziua Logo
  Nr. 3667 de miercuri, 5 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
UDMR contra referendumului
Liderul UDMR Marko Bela a sustinut ieri ca nu este adeptul organizarii unui referendum pe tema retragerii militarilor romani din Irak, din moment ce nu s-a organizat unul si atunci cand s-a luat decizia de trimitere a acestora. "Nu sunt adeptul referendum-ului in toate problemele", a subliniat Marko. El a declarat ca partidele politice, Guvernul si Parlamentul trebuie sa-si asume raspunderea pentru o decizie in acest sens, oricat de dificila ar fi. Liderul UDMR a subliniat ca propunerea de retragere a trupelor trebuie discutata "la rece, foarte rational si nu prin dezbateri subordonate unor interese sau pozitii partinice". "Nu putem accepta situatiile din ce in ce mai dese cand primul-ministrul spune ceva si imediat apar opozantii din PD sau presedintele Traian Basescu spune ceva si se opune imediat PNL", a precizat Marko. El a atras atentia asupra faptului ca, in cele din urma, militarii romani vor parasi teatrul de operatii din Irak, in opinia sa nefiind necesar ca acestia sa astepte retragerea trupelor Statelor Unite si ale Marii Britanii. (R.P.)
PC da intalnire Coalitiei
Conservatorii cer stabilirea unei date fixe, la care reprezentantii partidelor din arcul guvernamental sa discute punctele din rezolutia Consiliului National al partidului. Conducerea acestei formatiuni a trimis ieri o scrisoare liderilor PNL, PD si UDMR, in care le solicita sa stabileasca data intrunirii. Conservatorii spun ca au recurs la aceasta epistola, dat fiind ca de la adoptarea rezolutiei si pana in prezent, nu a mai avut loc nici o intalnire a conducerii Coalitiei. "Pana la aceasta data nu s-a mai intrunit CNC si tocmai de aceea nu am putut sa ridicam cele trei puncte din rezolutie si sa le supunem dezbaterii CNC. Astazi a fost trimisa o scrisoare presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, lui Emil Boc si lui Marko Bela, prin care solicitam o discutie pe punctele ridicate in rezolutie", a explicat purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca. Rezolutia adoptata de Consiliul National se refera renegocierea protocolului, luarea unor masuri urgente pentru buna functionare a protocoalelor judetene si sustinere initiativelor PC. (V.D.)
Congres ELDR la Bucuresti
Congresul liberal democratilor europeni va avea loc, in acest an, la Bucuresti, tema principala a reuniunii din 12-13 octombrie fiind problema securitatii, informeaza site-ul ELDR. In cadrul Congresului, cei peste 300 de reprezentanti ai partidelor liberale vor stabili politicile pentru anul viitor in domeniul libertatii si securitatii, noteaza sursa citata. Site-ul ELDR mentioneaza ca, prin organizarea acestui eveniment in Romania, cu putin timp inainte ca aceasta tara sa adere la UE, liberalii europeni subliniaza angajamentul de a raspandi democratia, prosperitatea si libertatile individuale in Europa. (O.B.)
Prevederi controversate
Partidele politice vor putea primi de acum donatii din partea firmelor cu datorii la stat, care au de recuperat de la bugetul de stat creante mai mari decat propriile datorii. De acest lucru au avut grija deputatii juristi, care au introdus in proiectul de Lege privind finantarea partidelor politice un amendament ce stipuleaza un fapt constatat ca ilegal de catre Curtea de Conturi: primirea de donatii din partea firmelor datornice. Autorul amendamentului adoptat luni a fost deputatul PSD, Eugen Nicolicea, iar propunerea sa a obtinut 12 voturi favorabile si trei abtineri din partea PD si PRM. De asemenea, deputatii au decis ca donatiile primite de un partid intr-un an fiscal sa nu poata depasi 0,025% din veniturile prevazute in bugetul de stat pe anul respectiv. In anii in care se organizeaza alegeri, pragul maxim al valorii donatiilor se va ridica la 0,05%. In privinta finantarii partidelor de la bugetul de stat, plafonul maxim stabilit a fost de 0,04% din veniturile de la buget, suma primita de fiecare partid depinzand de voturile obtinute in alegerile parlamentare si cele locale. Proiectul de lege urmeaza sa intre, astazi sau maine, in dezbaterea plenului Camerei. (R.P.)
PSD ramane fara primari
Organizatia Olt a PSD a ramas cu mai putin de 70% dintre primarii alesi pe listele sale, a anuntat, ieri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele PSD Slatina, Marin Postolache. Anuntul a fost facut dupa ce PSD Olt a finalizat o noua etapa de reorganizare si analiza a situatiei din partid. Din 92 de primari social-democrati, in PSD mai sunt inscrisi acum doar 56. Plecari masive s-au inregistrat si in randul membrilor fara functii in partid, numai din organizatia PSD Slatina migrand la alte partide peste 1500 de membri din cei aproximativ 4000, cati figurau scriptic anul trecut. Potrivit liderului judetean al PSD, senatorul Ion Toma, acum lucrurile s-au stabilizat, nu se mai inregistreaza plecari, ci tendinta este aceea de a fi primite noi adeziuni, mai ales din randul micilor intreprinzatori. (Rompres)
A r h i v a
  Felix a turnat ca orbu'    3 comentarii
  Tariceanu mustra ambasadele SUA si Marii Britanii    11 comentarii
  Taxe mai mari pentru masini    3 comentarii
  Statutul, amanat    
  Pascu numit vicepremier    
  Premierul, nemultumit    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Drogurile in puscarii, o realitate (287 afisari)
 Sursa Paun (177 afisari)
 Un cap politic (173 afisari)
 500.000 de vanatori din UE vor lua cu asalt Romania (127 afisari)
 Chisinaul se teme de discursul lui Basescu (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01094 sec.