Ziua Logo
  Nr. 3667 de miercuri, 5 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Felix a turnat ca orbu'
-- Avocatul Sergiu Andon crede ca, daca a facut politie politica, Voiculescu nu a stiut
Avocatul lui Dan Voiculescu, Sergiu Andon, si-a reluat ieri rutele obisnuite pana la sediul CNSAS. De data aceasta, Andon i-a fericit pe membrii Colegiului cu prezenta sa, pentru a depune o contestatie-fluviu asupra deciziei CNSAS, conform careia clientul sau a facut politie politica. In fata sediului institutiei, Andon a mai incropit rapid cateva argumente fantastice in favoarea lui Voiculescu, sustinand ca, de fapt, notele informative semnate "Felix" au fost obtinute fie prin presiune, fie fara stiinta turnatorului. "Dan Voiculescu nu a fost colaboratorul Securitatii, indiciile avute in vedere sunt neconcludente, simple suspiciuni, desprinse din context. Inscrisurile atribuite lui Dan Voiculescu nu contin nici cea mai mica urma de delatiune in folosul politiei politice si au fost obtinute la presiunea Securitatii sau procurate de aceasta fara stirea persoanei in cauza", l-a aparat Andon pe seful sau de partid.
Contestatie de 20 de pagini, nici o proba
Contestatia pe care Sergiu Andon a carat-o dupa el ieri la CNSAS nu contine nici o o proba noua in apararea lui Voiculescu. Si aceasta in conditiile in care ideea oricarei contestatii este sa schimbe un verdict dat, iar verdictul CNSAS nu poate fi schimbat fara aducerea de noi probe. Potrivit avocatului-deputat, contestatia, desi fara probe, a adunat 20 de pagini, plus anexe si reprezinta o pretioasa recitire a probelor. "Din cele 159 de file ale celor doua dosare ale lui Dan Voiculescu, exista doar doua file semnate Felix. Acestea nu au nici o valoare. Iar opt file semnate de Dan Voiculescu nu au caracterul de turnatorie, ci pur si simplu sunt explicatii care se cereau unui salariat", a continuat Andon, pledoaria in favoarea clientului sau. El s-a mirat, pe de alta parte, de faptul ca filele semnate "Felix" apar la trei-patru ani dupa ce dosarul lui Dan Voiculescu fusese inchis de Securitate in ianuarie 1974.
Colaborator "urmarit in permanenta"
Potrivit lui Sergiu Andon, Voiculescu nu a fost colaborator al Securitatii, ba mai mult a fost "in permanenta" urmarit de Securitate, iar indiciile pe care le-a avut in vedere CNSAS atunci cand a dat verdictul de "politie politica" au fost "simple spicuiri necoroborate cu dovezi, desprinse din cotextul general al faptelor si probelor, ca si din contextul epocii". "Dan Voiculescu a fost, in fapt, urmarit permanent de Securitate, inscrisurile au fost obtinute in imprejurarile in care era pus sa justifice actiunile, nu sa ofere informatii despre altii", a continuat Andon, increzator in nevinovatia sefului sau miliardar. Prin depunerea contestatiei, Andon, care a spus ca ia in vedere si un proces la CEDO, a anuntat ca vrea o recitire "cu alti ochi" a probelor care au dus la verdictul CNSAS, desi "ideea principala a contestatiei este ca nu exista probe".
Elemente noi din "tabelul lui Mendeleev"
CNSAS are la dispozitie 30 de zile, conform legii, pentru a formula o noua decizie in baza contestatiei depuse de avocatul lui Dan Voiculescu, insa pentru membrii Colegiului rezultatul este deja previzibil. Mircea Dinescu a spus ieri ca foiletonul depus de Sergiu Andon nu poate schimba decizia institutiei pentru ca avocatul lui Dan Voiculescu nu poate avea date noi care sa schimbe verdictul initial. "De unde sa aiba elemente noi, de la fosta Securitate? Sau din tabelul lui Mendeleev?", s-a intrebat Dinescu. Pe de alta parte, membrul CNSAS nu a inteles de ce toata lumea da o importanta atat de mare vizitelor regulate pe care Andon le face la CNSAS. "Domnul Andon nu e fenomenul Katrina care se dezlantuie, si pune in pericol o natiune. Mie mi se pare ca se fac prea multe valuri in aceasta poveste, in care domnul Andon pozeaza in vedeta nationala. Eu cred ca Andon ar trebui sa stea cu capul la cutie. Ciocu'mic! A fost procuror pe vremea lui Ceausescu, a fost redactor la Scanteia si acum a devenit, dintr-o data, un mare lider de opinie", a comentat Dinescu, precizand ca Andon "pozeaza dimineata in presedinte al Comisiei juridice, iar la pranz este avocatul diavolului".
Theodorescu, saptamana viitoare
In alta ordine de ieri, CNSAS a anuntat, tot ieri, ca va discuta in sedinta de saptamana viitoare cazul Razvan Theodorescu, in urma unei sesizari a senatorului PSD si a unei autosesizari a Colegiului dupa ce un cotidian central l-a acuzat pe acesta ca ar fi colaborat cu Securitatea. Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Cazimir Ionescu, reprezentantii Departamentului de Investigatii al CNSAS nu au avut timpul necesar sa definitiveze acest caz, dar peste o saptamana investigatiile se vor incheia si CNSAS va lua in dezbare sesizarea lui Razvan Theodorescu. Senatorul PSD Razvan Theodorescu a cerut, pe 14 iunie, printr-o scrisoare, presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu, sa se sesizeze din oficiu si sa cerceteze informatiile detinute in legatura cu el in arhivele fostei Securitati, precizand nu a fost niciodata colaborator sau informator al fostei Securitatii, mai ales ca detine si certificat ORNISS, care ii ofera acces la informatii clasificate.
Corneliu Turianu, urmarit penal
Procurorii Parchetului instantei supreme au declansat ieri urmarirea penala impotriva lui Corneliu Turianu, membru al CNSAS. Obiectul anchetei il constituie acuzatiile lui Turianu privind presupusa colaborare a premierului Tariceanu cu Securitatea. Dupa ce a detinut pentru scurt timp sefia CNSAS, Turianu a declarat, in aprilie, intr-o emisiune televizata, ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi acuzat de fosti informatori ca a colaborat cu Securitatea. Mai mult, Turianu a vorbit in respectiva emisiune televizata despre o lista de 60 de politicieni, pe care ar figura si numele premierului. In replica, Tariceanu a negat categoric, spunand ca Turianu si-a incheiat intr-un mod dezonorant mandatul la CNSAS. In 5 iunie 2006, CNSAS a informat ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste. Ulterior, Colegiul CNSAS a sesizat Parchetul cu privire la afirmatiile lui Turianu. Potrivit articolului 24 din Legea 187/1999 privind deconspirarea Securitatii ca politie politica, "darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la trei ani". Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, in urma verificarilor, Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declansat urmarirea penala impotriva lui Turianu. (V.D.)
Carmen EPURAN 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Trebuie sapat mai adanc in arhivele secu   de Tzepelica
Contestatie fara probe??!!!!!   de ursu livia
avocat cu licenta de la Fanica Chioru   de cosor ion
A r h i v a
  Tariceanu mustra ambasadele SUA si Marii Britanii    11 comentarii
  Taxe mai mari pentru masini    3 comentarii
  Statutul, amanat    
  Pascu numit vicepremier    
  Premierul, nemultumit    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Drogurile in puscarii, o realitate (287 afisari)
 Sursa Paun (177 afisari)
 Un cap politic (173 afisari)
 500.000 de vanatori din UE vor lua cu asalt Romania (127 afisari)
 Chisinaul se teme de discursul lui Basescu (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01218 sec.