Ziua Logo
  Nr. 3665 de luni, 3 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
De ce nu isi da demisia premierul?
Red APPLE 
Pana acum trei zile, multa lume nu intelegea ce are de impartit presedintele cu primul ministru. In afara de cuvintele grele si acuzatiile de participare la grupuri de interese nelegitime, lucru greu de demonstrat neechivoc, multa lume nu intelegea ce au cei doi de impartit. Calin Popescu Tariceanu le parea multora un personaj politic elegant, european, echilibrat. Acestora, Basescu parca le parea intempestiv, dominator, lipsit de o rationalitate politica evidenta. Acestia puneau disputa dintre palate pe seama orgoliului prezidential de a subordona guvernarea.
De acum trei zile, lucrurile s-au schimbat. Premierul, consilierii sai de taina si echipa sa ministeriala au incercat sa subordoneze institutia militara in folos politic, declansand o criza fara precedent pentru Romania. Au devoalat informatii secrete, au utilizat canale cifrate ale statului pentru a face jocuri politice, au pus sub semnul intrebarii orientarea euro-atlantica a Romaniei. Mai mult decat atat, aceasta linie politica a guvernarii a generat in trecutul apropiat cedari greu de acceptat, Fundatia Gojdu fiind doar un exemplu.
In aceasta criza generata in mod deliberat de consilierii de taina ai premierului, dintre care dl Sandor este recunoscut drept un adept al rezolvarii dificultatilor prin generarea conflictelor de imagine, continuarea planificata de taraba liberala presupune o escaladare al carei final ar trebui sa fie scaderea in credibilitate a presedintelui. Logica consilierilor liberali se bazeaza pe organizarea unui referendum la care pozitia sustinuta de presedinte sa piarda. Numai ca cititorii de sondaje ai PNL uita ca nu poti trage concluzii referitoare la intensitatea sustinerii unui proces atat timp cat acel proces nu a fost argumentat pro si contra. Mai mult, credintele si valorile incapsulate in argumentatia favorabila presedintelui sunt mult mai importante pentru opinia publica romaneasca decat cele favorabile premierului.
Pe langa toate acestea intervine o intrebare sistematica in mediile informate: cum si de ce ramane Tariceanu premier? Explicatia nu poate fi bazata pe vreo ambitie sau viziune politica avand in vedere ca dl Tariceanu nu construieste nimic in sfera politica. Singura explicatie pare fi de alta natura, mai degraba din sfera economica.
Ce a fost
Duelul la scena deschisa intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu a monopolizat, saptamana trecuta, intreaga scena politica. Marea confruntare s-a produs in direct, la posturi diferite de televiziune, unde cei doi fosti parteneri si-au aruncat cuvinte grele. Basescu l-a acuzat fatis pe seful Guvernului de inconstienta si de afectarea intereselor nationale. Tunul criticilor nu s-a oprit aici. Presedintele a lansat din nou sageti asupra grupurilor de interese din PNL, spunand ca Tariceanu nu-si face treaba ca prim-ministru si marturisindu-si din nou regretele pentru desemnarea acestuia. In iesirea publica a sefului statului a fost deconspirat si motivul pentru care nu l-a primit pe premier la spital: nu ii este prieten. La randul sau, Tariceanu l-a catalogat pe Basescu drept "inconstient", deoarece si-a dorit cu asiduitate declansarea alegerilor anticipate, pentru a mentine o daunatoare instabilitate politica.
Raportul de forte din cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost puternic dezechilibrat, balanta inclinand categoric in favoarea presedintelui, dupa ce insisi ministrii liberali s-au impotrivit sefului lor. De partea lui Traian Basescu s-au plasat, fara dubii, atat sefii serviciilor secrete si ministrul liberal al Afacerilor Externe, Razvan Ungureanu, cat si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, cunoscut ca prieten al premierului. Discursul presedintelui, rostit imediat dupa sedinta CSAT, a pus accentul chiar pe izolarea cuplului format din Tariceanu si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, in sedinta forului suprem de aparare.
Cu ocazia puternicei ciocniri dintre pilonii "celulei" DA, vocile disidente liberale s-au manifestat zgomotos. Cel mai evident lucru a fost ca ele s-au coalizat in premiera impotriva lui Tariceanu, indicandu-l pe acesta ca fiind singurul responsabil pentru deteriorarea imaginii Romaniei pe plan extern. Tulburarile diplomatice rezultate ca urmare a intentiei retragerii trupelor din Irak au fost argumentul invocat de criticii premierului. Demn de mentionat este faptul ca la strangerea randurilor disidentilor din PNL au contribuit si propunerile unor apropiati ai premierului, privind excluderea Ralucai Turcan si a lui Cristian Boureanu din partid, respectiv sanctionarea lui Theodor Stolojan, pe motivul sifonarii imaginii PNL. In tabara adversa, a premierului, suparare mare au produs rezultatele unui sondaj recent de opinie, care au aratat ca electoratul liberal are mai mare incredere in Stolojan si Basescu, decat in Tariceanu.
Acerba lupta politica nu se duce numai intre palate, ci si in cadrul aceluiasi palat. De pilda, la Palatul Victoria ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, taie si spanzura, propunand diminuarea drastica a autoritatii Guvernului in teritoriu, prin transferarea serviciilor deconcertate ale ministerelor si agentiilor guvernamentale in subordinea autoritatilor locale. Printr-o asemenea masura, puterea politicienilor locali ar creste, ei fiind astfel indreptatiti sa numeasca directorii de spitale, conducerile inspectoratelor scolare si directiilor agricole.
Saptamana politica a fost condimentata si de prezentarea motiunii de cenzura a PSD, intitulata "Fapte si minciuni", in Parlament. Calin Popescu Tariceanu si Mircea Geoana s-au facut reciproc mincinosi, iar ironiile pe teme sexuale ale parlamentarilor au facut deliciul gazetarilor, aruncand astfel in desuetudine practica democrata a motiunilor opozitiei. Insa nu numai pentru Guvern saptamana a fost una deosebit de agitata, ci si pentru PSD. Geoana se pare ca nu se mai bucura de sprijinul grupului de la Cluj, cu ajutorul caruia a castigat sefia partidului, iar Cristian Diaconescu a demisionat din toate functiile politice, ramanand simplu membru de partid.
Ce va fi
l Criza politica manifestata brutal in sanul Coalitiei aflate la Putere va continua. Analistii apreciaza ca premierul nu se va mai abtine de la riposta, ca pana acum.
l Vremea va continua sa faca ravagii in toata tara, prognozele meteo indicand iminenta producerii de inundatii.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
De ce ar face asa ceva ???   de Olga Khan
E salariul prea mic.....   de alwis46
Dece nu-si da demisia primul ministru ?   de doctorul
Politicianismul romanesc in criza   de Marius Adrian Porojnicu
Putini- cei care cunosc SIMILITUDINEA Est-Timorului cu Romania la Capitolul PRIM-MINISTRI CRIMINALI care NU DEMISIONEAZA   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Avem nevoie de Tariceanu. Trebuie sa intram in UE   de basarab
Cand nu-ti cunosti varful nasului   de gergiana
bunul simt te invata   de cosor ion
A r h i v a
  In Romania urmeaza sa cada un cap. Intrebarea e: al cui?    54 comentarii
  Lungul drum al amatorismului catre politicianism    5 comentarii
  Oamenii de buna credinta ai lui Boc    3 comentarii
  Minciuna (ne)diplomatica    2 comentarii
  La judecata zilei    6 comentarii
  Octavian Paler - 80    18 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (607 afisari)
 Presedintele a propus unirea cu Basarabia (190 afisari)
 "Bunicul si tata traiesc, iar eu sunt mort" (186 afisari)
 President proposed unification with Basarabia (123 afisari)
 Securistul Paun (78 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88935 sec.