Ziua Logo
  Nr. 3659 de luni, 26 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nimic in afara politicului
Red Apple 
Construit ca un demers strict privat, in contradictie cu institutiile statului, targul de carte Bookfest avea sansa de a arata ceea ce exista, in modul cel mai real posibil, dincolo de acestea. Ca, in Romania, mai sunt oameni carora mintea nu le este populata exclusiv de personajele politicii si de povestile pe care acestea le dezvolta in jurul lor. Ca lumea descrisa in carte este atat de puternica si de necesara, incat nu are nevoie de nimic din afara ei care sa ne-o aduca in atentie, nici macar de un personaj politic.
Ce a fost
saptamana trecuta?
l Povesti cu securisti
l Coalitia scartaie rau
l Atac la Hardau
l Targuiala pentru Agentia de Integritate
l Avalansa de motiuni
l Pericol de inundatii si de pandemie
De ce?
Scandalul dosarului liderului conservator Dan Voiculescu a tinut prima pagina a agendei publice. Povestile cu securisti si turnatori misteriosi s-au transformat in injurii si comentarii rautacioase, s-au ramificat atingand si alte personaje cu nume conspirative. In razboiul mediatic s-au implicat numerosi indivizi, fie in apararea lui Voiculescu, fie de partea acuzatorului Mircea Dinescu. Numele turnatorilor au condimentat povestea dosarelor, iar evenimentele s-au precipitat fara a avea vreo finalitate. Premierul Tariceanu a evitat cat a putut abordarea subiectului "Dan Voiculescu - vicepremier", iar presedintele Basescu a pastrat o atitudine de non-combat.
Cert este ca in lipsa unei legi functionale a lustratiei, deconspirarea Securitatii ca politie politica nu va avea efectul scontat de initiatorii sai, de inlaturare din pozitiile cheie ale institutiilor statului a celor dovediti compromisi.
Valvataia mediatica declansata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a atins si coalitia de guvernamant, unde relatiile dintre partide par sa scartaie mai rau ca oricand. Analistii fac deja pariuri vizand momentul cand se va produce marea schisma intre PD si PNL - inainte de 1 ianuarie 2007 sau dupa. Asadar, in timp ce PNL si PD se comporta ca soarecele si pisica, PC este cu un picior afara din Guvern, iar UDMR joaca pe centru, dar inclinand cumva catre sprijinirea liberalilor. Incordarea generala se resimte si in interiorul partidelor. Multi democrati au ajuns sa isi doreasca debarcarea la Bruxelles a Monicai Macovei, cea care, independenta fiind, a fost sustinuta pana acum neconditionat de catre PD si a marcat puncte electorale importante in favoarea acestei formatiuni, prin reformele intreprinse in Justitie. Un alt pilon important al democratilor, senatorul Marius Marinescu, pare sa fi cazut si el in dizgratia unora dintre colegii sai, pentru simplul fapt ca vrea sa puna in practica, printr-o lege, restructurarea guvernamentala sustinuta la nivel declarativ de presedintele Basescu.
Cat priveste relatiile dintre presedinte si premier, acestea au ajuns pur formale, spre regretul a numerosi electori care isi amintesc cu indignare de vremurile luptelor crancene din CDR. Tariceanu n-a venit la discursul lui Basescu sustinut in Parlament, pentru a incasa in public loviturile presedintelui. Marea rafuiala dintre presedinte si premier se gaseste intr-un punct in care concilierea este practic imposibila. Basescu si Tariceanu par sa fi uitat momentele campaniei electorale cand asudau in tandem prin orasele prafuite, insotiti de doamnele lor si strangand cu asiduitate voturi pentru o coalitie portocalie care pe atunci parea o oaza de concordie. In timp, aceasta amnezie i-ar putea costa ceva voturi pe amandoi.
Fara doar si poate, tinta preferata a atacurilor intre aliati a fost insa, in ultima vreme, Mihail Hardau, ministrul PD al Educatiei, supus unei presiuni infernale de catre aliati. In capul ministrului s-au spart rand pe rand toate "oalele": subiectele sustrase, neintelegerile cu sindicatele. Peste capul ministrului Hardau, Tariceanu a demis-o pe democrata Paloma Petrescu, secretar de stat la Educatie si a incercat sa faca ordine in ministerul detinut de PD.
Aliatii au ajuns sa se contreze nu numai pe tema posturilor si a restructurarii Guvernului, ci si pe subiecte care pana acum au parut a fi obiective comune ale coalitiei, precum indeplinirea angajamentelor fata de U.E. - vezi infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, care starneste scandal si este prilej de targuiala politica in Alianta, la ore tarzii in noapte.
In ceea ce priveste principala forta de opozitie, PSD, aceasta n-a schimbat mare lucru in propria ograda dupa "adoptarea" cardului de cocori, dar cert este ca si-a intensificat atacurile cu motiuni la adresa guvernantilor, producand circuri televizate in direct. Ultima dintre aceste motiuni a exploatat la maximum chiar neintelegerile din sanul coalitiei aflate la putere.
Amenintarile la adresa Guvernului Tariceanu vin nu numai din partea politicului, ci si din cea a naturii dezlantuite sau a inconstientei unor oameni (cazul extinderii gripei aviare). Dupa inundatiile catastrofale generate de revarsarea Dunarii, apele au luat-o razna in nordul tarii, inghitind de-a valma oameni, animale si case si ameninta acum alte cateva zeci de judete. In acelasi timp, pandemia de gripa aviara pandeste dupa colt, iar specialistii avertizeaza ca ea ar putea lovi in curand, producand cel putin doua milioane de victime in randul romanilor, la fel ca o necrutatoare holera din secolul al XVIII-lea.
Ce va fi?
l Guvernul ar putea adopta proiectul de rectificare bugetara, prin care domeniul Educatiei ar urma sa-si primeasca o parte din miliardul de euro promis pentru investitii.
l Negocierile pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate continua, dat fiind ca politicienii nu au ajuns inca la un numitor comun in privinta modului in care le vor fi verificate declaratiile de avere.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
zau?   de spaiu'
A r h i v a
  Cu sau fara PC, dracul e tot ala    8 comentarii
  Basarabie, te iubim! Si punctum.    8 comentarii
  Basescu - jucator liber de contract (social)    10 comentarii
  Domnului Leo cu dragoste si... multa abjectie    2 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Romania, NATO, EU and US for Transdniestria (1587 afisari)
 Primul templu masonic la Peris (1326 afisari)
 Stimpex la Eurosatory 2006 (215 afisari)
 Comunistii nu dau inapoi ce-au furat (196 afisari)
 Stiri pe scurt (180 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.93869 sec.