Ziua Logo
  Nr. 3658 de sambata, 24 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Basescu si-a cerut iertare
-- Corpul sublocotenentului Ionel Gheorghita Dragusanu ucis in Afganistan a fost adus in tara joi noapte * "Diana, iti multumesc si tie si mamei tale, si te rog sa ne ierti", a declarat presedintele, adresandu-se fiicei militarului omorat * Potrivit sefului Statului Major General, TAB-ul in care s-a aflat Ionel Dragusanu a fost distrus de 60 de kilograme de explozibil
Presedintele Traian Basescu i-a cerut iertare, joi noaptea, fetitei militarului roman, Ionel Gheorghita Dragusanu, ucis zilele trecute in misiune in Afganistan. "Probabil noi, cei putin mai in varsta, intelegem foarte bine. Poate ca Diana Dragusanu, copilul lui Ionel Gheorghita Dragusanu, la cei 12 ani ai sai intelege mai greu de ce tatal ei nu s-a mai intors acasa. Diana, iti multumesc si tie si mamei si te rog sa ne ierti", a spus seful statului. Traian Basescu a afirmat ca momentele in care militari romani cazuti in teatrele de operatii se intorc acasa infasurati in tricolor devin tot mai dese. Presedintele a reamintit ca atunci cand detasamentul Rechinii Albi sosea in baza de la Kandahar se afla acolo si le-a transmis atunci primilor sositi sa aiba grija sa se intoarca toti acasa. "Si eu, si ei stiam ca este foarte greu. Era o speranta. De cate ori un militar roman cade la datorie in teatrele de operatii avem sentimentul ca o bucatica din sufletul nostru a ramas acolo. Ionel Gheorghita Dragusanu a cazut si el la datorie aparand onoarea si interesele statului roman", a mai spus presedintele. Presedintele Traian Basescu, primul ministru Calin Popescu-Tariceanu, ministrul apararii nationale Teodor Atanasiu, seful Statului Major General Eugen Badalan si consilierul prezidential pe probleme de aparare Sergiu Medar au fost prezenti la ceremonialul militar si religios care a avut loc, joi noaptea, pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta.
Pentru acte de devotament exceptionale, prin ordin al ministrului apararii, Ionel Gheorghita Dragusanu a fost inaintat post-mortem la gradul de sublocotenent si decorat prin decret prezidential cu cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler pentru militari cu insemne de razboi.
Ionel Gheorghita Dragusanu va fi inmormantat sambata, cu onoruri militare, in cimitirul central din orasul Basarabi.
Cantitate prea mare de explozibil
In alta ordine de idei, transportorul amfibiu blindat (TAB) in care s-au aflat militarii romani ce au fost victimele unei explozii in Afganistan trebuia sa asigure protectie soldatilor, dar cantitatea de explozibil a fost prea mare pentru a rezista, a declarat gen. Eugen Badalan, seful Statului Major General. Potrivit acestuia, in conditii normale transportorul ar fi trebuit sa le asigure protectia militarilor, insa cantitatea de explozibil a fost prea mare. "Nu puterea mica a blindajului transportorului in care se aflau militarii romani a dus la producerea incidentului, pentru ca la acelasi transportor, in momentul in care a calcat pe o simpla mina antitanc intr-un alt incident, blindajul a rezistat. Cantitatea de explozibil care a fost detonata sub acest transportor la acel moment, din aprecierile specialistului, a fost de peste 60 de kilograme. La o asemenea cantitate de exploziv nu rezista nici tancurile grele", a explicat Badalan.
El a mai spus ca dotarea Armatei romane "este in continua perfectionare", existand programe de inzestrare in derulare, care vizeaza inclusiv mijloacele blindate. Seful SMG sustine ca aplicarea programului major de dotare a Armatei romane nu este o chestiune care sa se poata rezolva intr-un moment sau intr-o zi, fiind vorba despre o intreaga strategie de transformare pe termen lung a echipamentelor si de modernizare a acestora.
Generalul Eugen Badalan a mai spus ca sotia sublocotenentului postmortem Ionel Gheorghita Dragusanu va fi angajata intr-o unitate militara din Dobrogea. (D.D.)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Cel putzin Ceausescu   de Giuseppe Cocos
Nu te vom uita Basescule cum ne macelaresti fii si ficele in interesele strainilor   de ionion
Da in genunchi s-a pus fratilor caci io nu fusei da fata?   de Giculica zbanghiul-turbat
Nu avem ce cauta in alta tara   de mamaie
Moody Blues - Rain and tears....   de motanul incaltat
Care erou???   de Rottweiler
   de ionion
voturi si lacrimi   de pasoptistul
Basescu   de cosor ion
Sa-i aducem acasa imediat !   de George Vasile
   de Roxana
   de Hurjui Marius
A r h i v a
  Mircea Lucescu va fi anchetat de DNA    1 comentariu
  Retea de trafic de migranti anihilata    
  Tender amanat din nou    
  Irakianul acuzat de terorism a fost expulzat    4 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Willi Filderman, colegul de liceu al Maresalului (834 afisari)
 Geopolitica razboiului si diplomatia romaneasca (765 afisari)
 Justitie cu timona (488 afisari)
 Ion Iliescu la Moscova (484 afisari)
 Facilitati pentru energie ecologica (455 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00887 sec.