Ziua Logo
  Nr. 3657 de vineri, 23 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Dosarele la vedere!
Deconspirarea liderului PC Dan Voiculescu de catre CNSAS s-a transformat intr-un imens scandal mediatic. Partile implicate se acuza reciproc in fiecare zi si nimeni nu mai stie cine are dreptate. Voiculescu pretinde ca nu a facut politie politica - CNSAS sustine contrariul. In conditiile in care probele care au stat la baza deciziei institutiei abilitate sa puna "eticheta" nu au fost facute publice, starea de incertitudine se prelungeste, iar promisul proces de curatire morala a natiei se compromite pe zi ce trece. In acest context, ZIUA propune o solutie menita sa risipeasca incertitudinile legate de trecutul persoanelor publice: publicarea pe internet a dosarelor demnitarilor. A celor care detin functii de decizie si a celor care candideaza pentru a ocupa aceste fotolii. In acest fel, cetatenii vor putea sa vada cine sunt acei decidenti care au avut legaturi cu Securitatea si cat de intime au fost aceste contacte. Consideram ca, intr-un climat de transparenta, oamenii vor putea sa judece singuri cine a calcat stramb si cine nu. Iar votul si sustinerea le vor acorda in consecinta.
Majoritatea sustine publicarea dosarelor
Propunerea privind postarea pe Internet a dosarelor Securitatii, astfel incat oricine sa aiba acces la ele se bucura de sustinerea populatiei. Conform unui sondaj de opinie la nivel national realizat, luna trecuta, de Biroul de Cercetari Sociale (BCS) cetatenii doresc sa cunoasca ce relatii au avut cu Securitatea cei care ii conduc si vor sa vada dosarele celor care ocupa functii publice.
Mai mult de jumatate dintre cei intervievati de BCS (63%) sunt de acord ca toate arhivele PCR si ale Securitatii sa fie publice, postate pe Internet, astfel incat oricine sa aiba acces la ele, fara prea multa birocratie.
Impotriva acestei propuneri se declara numai 12% dintre repondenti, in timp ce pentru 19% dintre subiecti acest fapt este indiferent.
Lege slaba
Legislatia in vigoare privind accesul la dosarele Securitatii permite cetatenilor sa afle, la cerere, daca un demnitar anume a avut calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice. Insa acest instrument pus la indemana populatiei s-a dovedit a fi ineficient. Institutia abilitata sa raspunda la astfel de cereri - CNSAS - este sufocata in permanenta de alte urgente, precum verificarea din oficiu a aspirantilor la functii. Pe de alta parte, multe "certificate de buna purtare" date de Consiliu, in trecut, acum sunt rupte in fata noilor evidente. Este cazul lui Dan Voiculescu. Lansand in dezbatere propunerea publicarii pe Internet a dosarelor Securitatii, ZIUA publica astazi opiniile unor cercetatori, analisti, reprezentanti ai societatii civile cu privire la aceasta provocare. Maine vom continua prezentarea comentariilor pe tema propusa si vom arata cum si-au rezolvat tarile invecinate problema trecutului comunist. (Ovidiu BANCHES)
Lege pentru declararea regimului comunist drept terorist si criminal
Istoricul Marius Oprea a sustinut ieri adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi prin care regimul comunist sa fie considerat unul de tip terorist si criminal, actul normativ urmand sa faca parte dintr-un pachet legislativ care sa vizeze reforma morala in Romania. "Sunt in discutii cu Ticu Dumitrescu, pentru a cadea de acord asupra unei formule finale. Propunem ca impotrivirea la acest regim ilegitim sa fie considerat un act legitim. Prin urmare, orice sanctionare a impotrivirii la comunism, prin procese, condamnari penale, trebuie dezincriminata", a declarat ieri Marius Oprea, consilier pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu Tariceanu. El a dat exemplul lui Ioan Gavrila Ogoranu, care a murit condamnat, avand cazier de pe timpul regimului comunist. "Toti detinutii politici care mor in Romania de astazi mor vinovati fata de statul roman. Mi se pare inacceptabil ca statul roman sa-i socoteasca in continuare drept criminali, infractori", a spus Oprea, citat de Mediafax. El a insistat ca pachetul legislativ privind reforma morala trebuie sa contina in mod imperativ si Legea lustratiei.
"Primul pas in cadrul reformei a fost facut prin ordonanta care a modificat Legea Ticu, care a fortat serviciile de informatii sa predea arhivele fostei Securitati catre CNSAS. (...) Exista zone intangibile care profita de democratie pentru a-si consolida privilegiile din trecut. Cred ca inclusiv in zona magistraturii avem asemenea cazuri", a afirmat Oprea, care a acuzat CSM ca este incapabil sa faca curatenie in Justitia din Romania.
"Este nevoie de legi clare si precise, care sa interzica accesul in functiile de magistrat a celor care au lezat prin deciziile lor din trecut drepturile si libertatile omului", a conchis Marius Oprea. (R.G.)
Societatea civila sprijina publicarea dosarelor pe Internet
Constantin Ticu Dumitrescu, presedinte AFDPR, membru al Colegiului CNSAS: Asta ar fi cu adevarat o deconspirare
Eu am spus atunci cand eram mai naiv si credeam in declaratiile partidelor ca doresc o transparenta totala. Ar trebui sa se puna pe Internet toate dosarele de retea. Asta ar fi cu adevarat o deconspirare. Este adevarat, munca ar fi imensa. Dar merita. Eu nu pot decat sa salut o asemenea solicitare. Mai ramane sa convingeti Parlamentul.
Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice: "Ar fi cea mai buna solutie"
Publicarea dosarelor pe Internet mi se pare cel mai bun lucru posibil. Este clar ca CNSAS da niste verdicte in functie de situatie, de conjunctura. Or, daca aceste dosare ar fi publicate, fiecare cetatean ar putea sa se uite si sa-si faca o impresie. Ar fi cea mai buna solutie. Pentru ca, iata, CNSAS functioneaza de sase ani degeaba. In perioada asta ar fi putut macar sa puna la punct un sistem de acces la dosare mai bun.
Adrian Moraru, director programe Institutul pentru Politici Publice: E mai firesc asa
Legea accesului la dosarele Securitatii prevede, in virtutea dreptului de acces la informatie, ca orice cetatean roman are dreptul de a fi informat, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau de colaborator al politiei politice a candidatilor la alegerile prezidentiale, precum si a persoanelor care ocupa demnitatii sau functii. In aceste conditii, nu vad de ce dosarele persoanelor vizate nu ar fi disponibile pentru orice cetatean. De ce sa mergem noi la CNSAS? Sa vina CNSAS la noi. E mai firesc asa. Cred ca nu ar fi o problema sa scaneze dosarele si sa le puna pe Internet. Cum se scaneaza atatea si atatea declaratii de avere, pot sa se scaneze si dosarele Securitatii.
Dinu Zamfirescu, istoric, presedinte INMER: O initiativa foarte buna
Sunt total de acord cu aceasta propunere. Avem de-a face, insa, cu doua chestiuni dificile. Este vorba, pe de o parte, de cantitatea de material care ar trebui transpusa in format electronic. Pentru ca exista dosare foarte mari, voluminoase. In calitate de cercetator acreditat la CNSAS, am facut cercetari asupra personajelor din exilul romanesc. Si am gasit dosare foarte ample. Ca sa gasesti un personaj trebuie sa cauti si in dosarele altora. Este o chestiune de volum.
Pe de alta parte, nu stiu in ce masura omul de pe strada poate aprecia anumite caracterizari facute de Securitate sau niste informari ale lucratorilor acesteia care nu erau intotdeauna obiective: il puneau pe om fie intr-o lumina proasta, fie intr-o lumina buna. Revin si spun ca initiativa publicarii pe Internet mi se pare foarte buna, insa, din punct de vedere tehnic este mai greu de realizat.
CNSAS l-a somat pe Andon in cazul Dominic
Colegiul CNSAS i-a trimis, ieri, deputatului conservator Sergiu Andon (foto) o adresa in care ii solicita sa puna la dispozitia institutiei toate documentele pe care le detine referitoare la "Cazul Dominic", informeaza Rompres. Solicitarea vine dupa ce Sergiu Andon a declarat public ca a intrat in posesia unor documente care se refera la unul din membrii CNSAS, avand numele de cod "Dominic" si care ar fi colaborat cu fosta Securitate. CNSAS a sustinut ca, potrivit legii, Sergiu Andon este obligat sa puna la dispozitia institutiei toate documentele pe care le detine in legatura cu acest caz. In replica, avocatul lui Dan Voiculescu a mentionat ca a primit solicitarea CNSAS dar ca a returnat-o pentru ca era gresit formulata.
Nu mai sunt documente, sunt informatii
Sergiu Andon a anuntat ca se va prezenta astazi la CNSAS "cu documente senzationale". "O prima prima greseala e ca se refera la documente, eu am vorbit de informatii, o alta problema e ca ei vor sa vada cat stiu si asta e tactica de copil", a spus Andon, citat de Realitatea Tv. Deputatul conservator a declarat ca astazi va face o noua vizita la CNSAS, pentru a depune inca o cerere din partea lui Dan Voiculescu. In legatura cu plangerea prin care Dan Voiculescu acuza Colegiul ca nu i-a predat dosarul integral, conducerea CNSAS a anuntat ca liderul Partidului Conservator a primit toate actele pe care le-a solicitat. "Documentele pe care domnia sa le reclama fac parte din dosarul ce i-a fost inmanat in 2003 si pe care domnia sa nu le-a solicitat pe 13 iunie 2006", a spus Carmen Popescu. Voiculescu a acuzat in urma cu cateva zile ca CNSAS nu i-a trimis, in intregime, copiile dosarelor sale privind eventuala colaborare cu fosta Securitate. El a acuzat ca din dosarul sau au fost sustrase tocmai declaratiile olografe semnate de el cu nume de cod "Felix", care ar dovedi ca nu a avut nici o legatura cu politia politica. Pe langa ca-zul lui Dan Voiculescu, Colegiul CNSAS a discutat si alte probleme in sedinta de ieri. Astfel, membrii Colegiului au deconspirat 13 ofiteri care au fost agenti ai politiei politice comuniste si a stabilit identitatea reala pentru un numar de opt persoane, care apareau cu nume de cod in diverse dosare. (Roxana ANDRONIC)
Cazimir Ionescu, nume de cod Constantin
Cazimir Ionescu (foto), purtatorul de cuvant al CNSAS a sustinut miercuri seara, la Realitatea TV, ca nu a fost informator al Securitatii si nici nu a avut numele de cod "Dominic". Deputatul PC, Sergiu Andon, a acuzat, in urma cu cateva zile, ca printre membrii CNSAS s-ar afla un agent al Securitatii cu numele de cod "Dominic". Imediat, in presa au aparut informatii potrivit carora Cazim Ionescu ar fi persoana indicata de liderul conservator. "Nu am fost informator al Securitatii, am fost urmarit, nu urmaritor, am un dosar de urmarire informativa si cu ocazia asta deconspir si numele meu de cod, numele meu conspirativ. Nu, nu e Felix, nu e nici Dominic. Deci, dosarul meu de urmarire informativa 3638 privind Constantin - nume conspirativ. Dar vreau sa se inteleaga foarte bine. Acest nume conspirativ eu nu l-am stiut niciodata pana nu mi-am vazut dosarul acum", a spus Cazimir Ionescu. El a spus ca si-a vazut prima oara dosarul in momentul in care a ajuns la CNSAS. "L-am cerut in anul 2000 si mi-au spus ca nu am, l-am mai cerut inca o data si mi-au spus ca a aparut, dar ca trebuie pregatit si m-am dus acolo", a adaugat purtatorul de cuvant al Colegiului. Intrebat daca dosarul este complet, Cazimir Ionescu a raspuns: "Cred ca din dosar ar mai lipsi doar niste file din studentie, dupa boacanele pe care stiu ca le-am facut, dupa consecintele pe care le-am tras". (R.A.)
Voiculescu a primit integral si in 2003 tot ce a solicitat
Presedintele Colegiului CNSAS Claudiu Secasiu (foto) a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca Dan Voiculescu a primit integral, si in 2003, si anul acesta, toate copiile dosarelor solicitate in cererea sa. El a spus ca Dan Voiculescu a inaintat catre CNSAS, si in anul 2003, si anul acesta, "cereri, in calitate de persoana indreptatita sa isi vada propriul dosar". "Domnul Dan Voiculescu a primit exact ceea ce a solicitat. Nu am ascuns nici o fila. Iar acuzatiile pe aceasta tema sunt netemeinice", a precizat Secasiu. El a aratat ca liderul PC "a primit, si in 2003, si anul acesta, toate copiile documentelor solicitate". Potrivit lui Secasiu, CNSAS a primit anul acesta o cerere de la Voiculescu, in care acesta solicita copierea "doar" a celor doua noi dosare primite de la SRI. "Domnul Voiculescu a cerut copierea integrala a celor doua dosare, fata-verso, inclusiv copertile. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat exact ceea ce a solicitat", a sustinut presedintele Colegiului CNSAS. El a mai spus ca, pentru a demonstra ca institutia pe care o conduce "nu are nimic de ascuns", CNSAS a decis sa faca publice ieri solicitarile lui Dan Voiculescu, pentru a se demonstra ca liderului PC i-au fost date "exact" documentele cerute. (R.A.)
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
   de S.Stefan
Ziua isi pierde timpul si isi risipeste energia inutil .   de Marcus Aurelius
Frivolitate   de Vasile Teodorovici
Multumesc, mergeti mai departe   de Ratacitul
pulbicarea dosarelor unde?   de mandra
motanul felix fata in fata cu reactiunea   de cristache franculescu
Dinescu despre una Firea de la "Antena 3" : „si-a pus costumul de spalatoreasa de cadavre si a incercat sa-l spele pe..   de March
o idee foarte buna...   de catalin_mattei
Da dom' ziarist ai pierfiecta direptate, si io doriesc sa vaz trecutu' cielor cie doriesc sa ne fii sefi bre!!   de Giculica zbanghiul-turbat
Metoda publicarii pe internet daca este oficiala este metoda ideala - insa membrii partidului nostru comunist vor fi   de ionion
Ratacitule, unde esti?   de G.B.
Dosarele...   de doctorul
Cutremur   de Dan Bostan
Pentru!   de mierla
publicarea dosarelor   de cosor ion
ziua?   de pt
A r h i v a
  Voiculescu: "Am aparat Romania comunista"    28 comentarii
  Voiculescu a negociat cu Basescu la carciuma lui Tuca    12 comentarii
  Ti-am luat un termopan!    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Metalimportexport SA devalizata de 12 milioane de euro (431 afisari)
 Spiru Haret si incremenirea scolii romanesti (291 afisari)
 Laura Bush si-a prins sotul ca bea (212 afisari)
 Alpha Bank Iasi amendata pentru incalcarea legii spalarii banilor (109 afisari)
 Divina "ignoranta" a emigrantului (79 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02475 sec.