Ziua Logo
  Nr. 3656 de joi, 22 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Felix era unu' care ma urmarea"
Foto: Mediafax
"Cand a fost intrebat in 2003, la audiere, cine este Felix, Voiculescu a spus: <<Nu stiu domne. Felix era unu' care ma urmarea pe mine>>", ne-au povestit surse apropiate CNSAS explicatiile furnizate de liderul umanist de atunci, devenit conservator intre timp, Dan Voiculescu. Aceasta dezvaluire socanta vine si dovedeste, inca o data, ca Voiculescu a mintit tot timpul si pe toata lumea. Si pe membrii Colegiului CNSAS, si institutiile statului, dar mai ales pe acei 2% din electorat pe care, chipurile, ii reprezinta. Liderul PUR a spus, la intrarea in Parlament, ca nu a facut politie politica. Acelasi lucru l-a afirmat si in 2003, cand a fost audiat la CNSAS. Mai mult chiar, s-a facut ca ploua cand a venit vorba de numele de cod "Felix" aflat in dosarul sau de urmarire. Acum, ca presedinte al PC, Voiculescu pune aceeasi placa cu politia politica, dar schimba macazul cand vine vorba de prietenul "Felix". "Felix" nu-l mai urmareste pe Dan Voiculescu, ci este una si aceeasi persoana cu Dan Voiculescu. Despre acest subiect, sursele apropiate CNSAS ne-au dat mai multe detalii.
Dosarul de urmarire se termina in '80
"In 2003 a fost scos dosarul de urmarire al lui Dan Voiculescu care se termina brusc in anii '80. De ce se termina atunci, este un mare semn de intrebare. Senzatia mea este ca Voiculescu a fost ofiter de Securitate. Dar nu sunt dovezi", ne-au comentat persoanele apropiate Colegiului. In acel dosar de urmarire, spun ele, existau cateva declaratii olografe, note informative semnate cu numele de cod "Felix". Potrivit surselor noastre, unii dintre membrii de atunci ai CNSAS, din care o parte nu mai sunt astazi, si-au pus intrebarea daca nu cumva "Felix" ar putea fi Voiculescu. "Au fost indoieli, dar nu erau dovezi", ne-au continuat sursele noastre. In aceste conditii, nici unul dintre membrii CNSAS nu a putut iesi public sa spuna ca exista suspiciuni pentru ca, fara dovezi certe, puteau ajunge in instanta. "Curios a fost ca aceste note informative se gaseau in dosarul de urmarire. Nu aveau ce sa caute acolo", a mentionat una dintre surse. Potrivit acesteia, cand Dan Voiculescu a fost chemat la CNSAS si a fost intrebat cine e "Felix", acesta a raspuns nonsalant ca probabil ca este o persoana de la Securitate care il urmarea. "Nu era nimic care sa-l invinovateasca. Pana cand a aparut dosarul de retea de unde s-a putut face legatura intre Felix si Voiculescu", a mentionat sursa citata. "Ion Iliescu: nu sunt dovezi, nu a facut politie politica; Traian Basescu: nu sunt dovezi, nu a facut politie politica. Asa functioneaza CNSAS. Primeste dosare si da verdicte. Nu poate lua o decizie dupa niste suspiciuni", a conchis sursa citata. (D.I.)
Constantin Buchet: Legatura s-a facut prin noul dosar de retea
Foto: Mediafax
Constantin Buchet, secretar al Colegiului CNSAS, a incercat ieri, sa explice de ce institutia pe care o reprezinta nu a spus foarte clar, inca din 2003, ca liderul PC, Dan Voiculescu a facut politie politica. El a sustinut ca, pe baza datelor din octombrie 2003, CNSAS nu era in masura sa faca o legatura directa intre liderul PC si "Felix" si implicit sa declare ca Voiculescu a facut politie politica. In urma cu o zi, sefa Directiei de investigatie a CNSAS, Germina Nagat, a declarat ca Voiculescu a primit integral, in octombrie 2003, dosarul in care apareau propriile sale note semnate cu numele conspirativ "Felix". Ea a spus ca Voiculescu stia inca din 2003 ca el este acel "Felix" care aparea in notele informative din dosar, dar ca CNSAS nu a putut face legatura Felix-Voiculescu pentru a da un verdict.
Prezentam dialogul avut intre Constantin Buchet si ziaristii prezenti la sediul CNSAS pe tema deconspirarii lui Dan Voiculescu.
De ce nu a stabilit CNSAS inca din 2003 ca Dan Voiculescu a facut politie politica daca in dosar existau note informative in care aparea numele de cod "Felix"?
Tot ceea ce pot spune este ca la verificarea dosarului lui Dan Voiculescu am luat intreg materialul de arhiva. In 2003 am avut un anumit dosar, pe urma au fost probe noi de arhiva.
Daca existau aceste note, de ce nu s-a facut legatura intre Dan Voiculescu si Felix?
Nu s-a putut. Nu aveam cum sa cunoastem acest lucru (...) Nu s-a putut stabili aceasta identitate. Acum s-a stabilit prin noul dosar de retea.
Lipsesc file din dosar asa cum a acuzat Dan Voiculescu?
Nu lipseste nimic. Domnul Dan Voiculescu si domnul Sergiu Andon au primit exact ceea ce au cerut.
A cerut atunci notele "Felix"?
A cerut atunci copii dupa dosarul pe care il avea atunci.
In acest nou dosar era vreo nota in care aparea numele de cod Felix?
In acest nou dosar, da.
Dosarul pe care l-a primit acum e complet?
Nu stiu ce a cerut exact-exact.
Mai devreme ati afirmat ca a primit tot ce a cerut, iar acum spuneti ca nu stiti exact ce a primit....
Putea sa ceara tot dosarul sau doar anumite file din dosar; sa indice numarul paginilor si noi sa-i dam copiile. Nu stiu exact ce a cerut acum.
Nu este foarte clar. Spuneti ca CNSAS nu a putut sa faca legatura dintre Dan Voiculescu si Felix, dar in schimb, in 2003, in dosarul sau existau note cu numele de Felix.
Ba este foarte clar. Nu s-a putut face legatura pentru ca era dosar de urmarire. Noi nu stiam la acel moment identitatea informatorului. Pe urma, pe baza noului dosar, s-a putut face legatura. (Roxana ANDRONIC)
Liderul PC da vina pe Basescu sau Tariceanu
Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu sunt, in opinia lui Dan Voiculescu, autorii scenariului al carui protagonist este chiar liderul conservator. El a admis ieri, invitat fiind la emisiunea "Sfertul academic" de la postul public de radio, ca nu ii place sa acuze fara dovezi, dar "doi actori importanti ai vietii politice vin in considerare". "Pe de o parte este presedintele Traian Basescu, care s-ar fi putut sa nu vada cu ochi buni un premier numit Tariceanu si un vicepremier numit Voiculescu, care, impreuna, ar fi facut o echipa foarte puternica. Pe de alta parte, poate sa fie un prim-ministru numit Tariceanu, care, in ciuda calitatilor sale incontestabile, s-ar fi putut vedea in pericol daca ar fi avut un viceprim-ministru puternic, asa cum am dovedit ca sunt de-a lungul anilor", a aratat Voiculescu. El a insistat: "Dupa parerea mea, este o lucratura a celor care nu si-au dorit ca Dan Voiculescu si Partidul Conservator, un partid pragmatic, care lucreaza cu fapte, nu cu vorbe, sa ajunga la guvernare".
Nimic despre Dominic
"Despre Dominic eu nu pot sa va spun nimic, nu cunosc elemente, dar pot sa va spun ca despre CNSAS nu am o parere buna. Am parerea ca este un organism politic. De altfel, el este numit politic. Sunt trei reprezentanti PNL, doi reprezentanti sau trei PD, un reprezentant al Presedintiei, un reprezentant al Guvernului - deci practic toti oamenii de acolo sunt numiti pe criterii politice, lucru care nu este deloc in regula", a sustinut liderul PC.
Securitatea nu era formata numai din oameni rai
Solicitat sa isi spuna opinia asupra Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara, Voiculescu a spus: "Cred ca e foarte tarziu acum sa discutam despre evenimente intamplate cu doua decenii in urma. Cred ca Romania si romanii se pierd in continuare in consumarea energiilor pozitive privind spre trecut, in loc sa ne folosim energiile pentru prezent si viitor. Mai e un aspect - si as face o paralela cu nazismul. A fost o perioada a istoriei cand nazismul a produs mari atrocitati in lume. Dupa razboi, stim bine ca au fost cautati si pedepsiti criminalii de razboi, nu armata germana, nu poporul german. Eu cred ca se face o mare greseala cand vorbim in general despre Partidul Comunist, ca si cum el era format numai din criminali si din oameni rai si ticalosi, cand vorbim despre Securitatea din Romania, ca si cum ea era formata numai din batausi si din oameni care faceau rau oamenilor, si nu cautam individual pe cei care cu adevarat au facut mult rau Romaniei in perioada de pana in 1989". (A. HRIBAN)
Filele lui "Felix" sunt in posesia semnatarului de trei ani
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
CNSAS sustine ca Dan Voiculescu avea de trei ani filele olografe semnate "Felix". Raspunsul CNSAS a venit in urma acuzatiilor lui Dan Voiculescu, care sustinea ca din dosarul pe care l-a primit marti de la aceasta institutie lipsesc tocmai filele olografe, care ar fi demonstrat ca nu a facut politie politica. Sefa Directiei de investigatie a CNSAS Germina Nagat (foto) a explicat insa ca liderul PC Dan Voiculescu a primit integral, in octombrie 2003, dosarul in care apareau propriile sale note, semnate cu numele conspirativ "Felix". Nagat a spus ca dosarul de retea i-a fost fotocopiat integral lui Dan Voiculescu, iar notele olografe semnate "Felix" nu apar in acesta, ci in cel de urmarire informativa, a carui copie a primit-o in octombrie 2003. "Dan Voiculescu uita ca a preluat dosarul in care se gasesc propriile sale note semnate cu numele conspirativ <<Felix>> inca de acum trei ani, in octombrie 2003", a subliniat Nagat. "Liderul PC cauta niste dosare pe care le are deja", a mai spus sefa Directiei de investigatie a CNSAS. Potrivit acesteia, Voiculescu stia inca din 2003 ca el este acel "Felix" care aparea in notele informative din dosar, dar ca CNSAS nu a putut face legatura Felix-Voiculescu pentru a da un verdict.
Dorin alias Felix alias Voiculescu
Nagat a mai spus ca dosarul de urmarire, in care era folosit numele de cod "Dorin", nu a permis identificarea sursei "Felix" cu Dan Voiculescu.
Aceasta asociere, care a dus la identificare lui "Felix", a fost posibila in urma analizei atat a dosarului de retea, dar si a notelor informative aflate in dosarele de urmarire ale altor persoane si semnate cu acelasi nume de cod. "Noi nu ii puteam atribui cu certitudine numele conspirativ <<Felix>>. Abia acum am facut legatura intre <<Felix>> si domnul Dan Voiculescu, iar certitudinea a aparut cand au fost predate noile dosare de la SRI", a subliniat Germina Nagat. Pe de alta parte, aceasta a spus ca in 2003 nu s-a putut face legatura intre "Felix" si Voiculescu, iar Colegiul CNSAS nu a putut stabili nici un verdict, pentru ca "nu este permisa nici o confuzie si nici nu se pot face deconspirari pe baza unor simple deductii".
CNSAS a trimis chiar un comunicat, pentru a sublinia ca avocatul lui Voiculescu, Sergiu Andon, i-au fost predate copiile documentelor pe care le-a solicitat, iar filele olografe nu sunt incluse in dosarul solicitat. "Astazi (marti -n.r.), 20 iunie, CNSAS a predat, in copie, domnului Sergiu Andon, toate documentele solicitate de domnul Dan Voiculescu, in scris, la data de 13 iunie. Nu se poate imputa CNSAS lipsa unor copii care nici nu au fost solicitate si consideram aceasta acuzatie ca neintemeiata", se arata in comunicatul CNSAS. (V.D.)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Te pomenesti....   de alwis46
Base s-a-ntalnit azi cu Felix la un shpritz... L-o fi convins oare sa ramana-n barca guvernarii? Ramane de vazut...   de adryan
Felix era umbra lui Voiculescu care il urmarea   de voyager
Domne, Felix asta o fi consortul Otilei   de PANTAGRUEL
Securisti cu gura mare si cu pumnul tare   de Gargantua
Minciunile motanului FELIX   de Marcus Aurelius
Turnatorul TURNAT   de Radu Dragan
Cuib de Vipere !   de Nicu Pruna
A r h i v a
  Raiul plagiatorilor    18 comentarii
  Conservatorii dezbat ideea iesirii de la guvernare    2 comentarii
  "Basescu a fost colaborator al Securitatii"    43 comentarii
  Ploi ucigase    
  Avertizari    
 Top afisari / comentarii 
 Raiul plagiatorilor (4397 afisari)
 Cu ovulele furate (768 afisari)
 Firma romaneasca anchetata de FBI (315 afisari)
 Reprimarea Falun Gong in China, hartuirea la Bucuresti (296 afisari)
 Vladimir Tismaneanu, punct si de la capat (247 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02299 sec.