Ziua Logo
  Nr. 3656 de joi, 22 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Celula irakiana
-- Fostul sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, expulzat in 2003 pentru terorism si declarat "persona non grata", a fost retinut la Bacau * Mahmud Chak (foto), fost consul din cadrul Ambasadei Irakului la Bucuresti, a intrat in tara sub o identitate falsa * Serviciile secrete sustin ca au aflat la cateva zile cine este irakianul, acesta fiind supravegheat timp de o luna * In acest timp, Shaker a fost lasat sa zburde in voie, fiind insa filat pas cu pas, avand o libertate de miscare controlata * In ziua retinerii, irakianul a fost la piata impreuna cu sotia sa, la o banca, fiind incatusat in fata blocului in care locuia
Mircea PAUN - ZIUA FOTO
Autoritatile romane au prins, la inceputul acestei saptamani, un cetatean irakian care fusese declarat "persona non grata", acesta fiind expulzat in 2003 deoarece era suspectat de terorism, avand interdictie sa mai intre in Romania. Mahmud Chak este fostul consul din cadrul Ambasadei Irakului la Bucuresti. Desi era declarat indezirabil de catre autoritatile de la Bucuresti, avand interdictie sa se mai intoarca in Romania, barbatul revenise, totusi, clandestin, sub un alt nume - Shaker A. Shaker.
In urma cu trei ani, inaintea declansarii conflictului din Irak, Mahmoud si intreg personalul ambasadei Irakului la Bucuresti au fost declarati persona non grata de catre autoritatile romane.
Fostul consul a fost expulzat chiar inainte de inceperea razboiului din Irak, impreuna cu alti noua functionari de atunci ai ambasadei, precum si cu 31 de cetateni irakieni, pe baza datelor stranse de serviciile secrete romanesti care dovedeau ca acestia se pregateau sa introduca ilegal in Romania o cantitate importanta de arme care ar fi urmat sa fie folosite in atentate teroriste. Ambasadorul Irakului de la acea vreme, Saad Madji, afirma, cu cateva zile inainte de rechemarea sa la Bagdad, ca respectivele arestari reprezentau o incercare de intimidare a sa si a tarii sale.
Libertate "controlata"
Irakianul a intrat in Romania pe 3 mai. Surse din cadrul serviciilor secrete sustin ca in momentul in care Shaker a sosit in tara si i s-a pus viza de intrare, autoritatile nu au stiut ca acesta era una si aceeasi persoana cu Mahmud Chak. Mai sustin ca abia la cateva zile au aflat identitatea acestuia, iar in acel moment s-a trecut la supravegherea irakianului pentru a vedea ce are de gand. Faptul ca timp de mai bine de o luna Shaker s-a plimbat nestingherit prin Bacau, acolo unde locuia cu sotia sa, Monica, arata clar ca acesta a fost supravegheat indeaproape. SRI a vrut sa afle ce are de gand sa faca irakianul, daca ia legatura cu persoane care ar putea reprezenta o amenintare la adresa sigurantei nationale. Astfel, mai bine de o luna Shaker a fost lasat sa zburde in voie, fiind insa filat pas cu pas. Avea o libertate de miscare controlata pas cu pas. Nu este exclusa nici varianta potrivit careia autoritatile romane sa fi stiut cine este acesta si sa-l fi lasat in mod deliberat sa intre pentru a vedea ce are de gand. In momentul in care serviciile secrete au obtinut informatiile necesare, s-a trecut la retinerea irakianului.
Indezirabil
SRI a propus declararea lui Shaker A. Shaker, fostul sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti, sub acoperire diplomatica, drept persoana indezirabila pentru o perioada de 15 ani. Potrivit Serviciului, irakianul a fost retinut luni seara la Bacau. Reprezentantii Biroului Judetean Bacau pentru Straini au precizat ca irakianul s-a opus retinerii si a fost luat cu forta, acesta refuzand sa comunice cu autoritatile bacauane. "Aveam informatii ca este o persoana violenta si ca ar putea reactiona, asa ca am apelat la serviciile trupelor speciale. In momentul retinerii s-a opus si l-am luat cu forta in masina pentru a-l aduce la birou. Aici a refuzat sa comunice cu noi, desi am vorbit atat in limba romana, cat si in engleza. El a spus ca va vorbi doar cu superiorii nostri. In consecinta, a fost escortat la centrul de cazare al strainilor de la Aeroportul Otopeni", a declarat seful Biroului judetean Bacau pentru Straini, comisarul Dumitru Tambris.
In anul 2003, sub numele de Chak Mahmoud, "diplomatul" a primit sarcina de a organiza o serie de atentate la obiective occidentale si israeliene din Bucuresti, in cazul atacarii Irakului de catre fortele coalitiei, se precizeaza intr-un comunicat al SRI. Pentru comiterea atentatelor exista atat planul intocmit in detaliu (descoperit in august 2003 de catre fortele coalitiei in arhiva fostelor servicii de informatii irakiene), cat si armamentul necesar (aruncator de grenade AG 7, descoperit ulterior ascuns in fostul sediu al ambasadei irakiene din Bucuresti).
De la Cairo la Bucuresti
Potrivit unor informatii neoficiale, Shaker a intrat in Romania in 3 mai prin punctul vamal de la Aeroportul international "Henri Coanda". Acesta a aterizat la Bucuresti la ora 07,55, cu o cursa TAROM (ROT183) venind de la Cairo. Shaker a prezentat la controlul vamal un pasaport turistic irakian. Autoritatile romane sustin ca i-au aplicat viza de intrare in Romania fara a banui ca este una si aceeasi persoana cu Mahmud Chak, fost sef al statiei de spionaj irakiene de la Bucuresti. Ulterior, serviciile de informatii au realizat cine se ascunde sub identitatea lui Shaker. Acesta a fost monitorizat non-stop, iar in momentul in care s-au obtinut toate datele care dovedeau ca Shaker A. Shaker este de fapt Mahmud Chak s-a decis retinerea lui, nu inainte de a se incerca sa se descopere eventualele legaturi ale acestuia cu alti cetateni romani sau straini si care a fost scopul revenirii lui in Romania. Shaker se afla in prezent in custodia Autoritatii pentru Straini, urmand sa fie expulzat in Irak.
Filmul retinerii
Shaker A. Shaker a venit la Bacau in urma cu o luna, la scurt dupa ce a sosit in Romania. Era casatorit cu Monica, o tanara din Bacau, acesta fiind si motivul pentru care a hotarat sa vina in oras, avand de gand sa inceapa aici o afacere. Casatoria dintre cei doi nu s-a realizat in Romania, ci in Egipt. Potrivit unor informatii neoficiale, dupa ce a fost expulzat in 2003 din Romania, nu a stat foarte mult in Irak. Se schimbase regimul, Saddam Hussein nu mai era la putere, asa ca a vandut mai multe bunuri si a plecat din tara. A facut mai multe calatorii prin Europa, iar inainte de a sosi in Romania a poposit la Cairo, in Egipt. De acolo a luat avionul cu care a venit in Romania.
La inceputul acestei saptamani, luni, in ziua in care irakianul a fost prins la Bacau, el si prietena lui au fost supravegheati pas cu pas. Se pare ca celor doi le-au fost ascultate inclusiv telefoanele. Cei doi au plecat luni dimineata de acasa. Prima oprire a fost in piata. Aici au facut diverse cumparaturi, dupa care s-au indreptat spre o banca, acolo unde aveau ceva de rezolvat. Pentru ca functionarii respectivei banci le-au spus celor doi ca ceea ce au ei de rezolvat va mai dura un timp, Shaker si Monica s-au hotarat sa faca o plimbare prin oras. Au intrat in mai multe magazine, dupa care s-au intors la banca.�Dupa ce au rezolvat problema pe care o aveau, cei doi au plecat spre casa. Care era situata in cartierul Nord, undeva in zona 22 decembrie.�In acea zona, irakianul si Monica inchiriasera un apartament. In momentul in care a ajuns in fata blocului, Shaker avea in mana mai multe plase in care se aflau cumparaturile. Nu a mai apucat sa intre in bloc pentru ca a fost prins. Dintr-o masina situata in apropiere au iesit mai multi luptatori ai trupelor speciale ale Politiei, care l-au incatusat. Initial, potrivit autoritatilor, Shaker a opus rezistenta, desi sotia sa neaga, astfel ca a fost nevoie de o interventie in forta pentru a-l imobiliza. A fost urcat in masina si dus la Centrul pentru Straini din Bacau. Pentru ca a refuzat orice dialog, a fost transportat la centrul de cazare al strainilor de la Aeroportul Otopeni.
Om bland
Sotia irakianului a declarat ca sotul ei este un om bland si ca nu a observat nimic suspect la el, mai ales ca nu era vizitat de prieteni sau de alti cetateni straini. Potrivit Mediafax, cei doi s-au casatorit in urma cu un an si au stat o perioada in Egipt, iar acum o luna au venit in Romania, la Bacau. "Nu am observat nimic suspect, nu era vizitat de prieteni sau de alti straini. Singurii lui prieteni erau prietenii mei romani. Era un om bland si nici cand a fost retinut nu s-a opus. Pur si simplu a ridicat mainile in sus si a spus "ok". A vandut casa lui din Bagdad si voiam sa incepem aici o afacere cu incarcare de cartuse pentru imprimante, ca eu sa nu depind de el si el sa isi poata continua viata aici linistit, pentru ca nu mai era asa de tanar. Am reusit sa ii duc toate hainele si mancare, dar nu am reusit sa vorbesc cu el si nu stiu ce s-a mai intamplat cu el", a declarat Monica Shaker, sotia lui Shaker al Shaker. Contactata de reporterii ZIUA, femeia a spus ca nu mai suporta. "M-am saturat, nu mai pot. Vreau sa fiu lasata in pace", a spus ea, in timp ce plangea la telefon.
Aruncator de grenade in podul fostei Ambasade irakiene
Trei componente de aruncator de grenade au fost descoperite de catre un muncitor, pe 21 ianuarie 2006, in fostul sediu al Ambasadei Irakului la Bucuresti. In jurul orei 21,30, un muncitor care era de serviciu a anuntat Sectia 1 Politie ca a gasit, in podul cladirii care a apartinut Ambasadei Irakului, situata pe strada Polona nr. 8, un pachet suspect. Specialistii Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice din cadrul Politiei Capitalei s-au dus la cladirea respectiva, preluata de Regia Autonoma pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat si au gasit in pachet trei componente de aruncator de grenade AG-7. Piesele, care au seriile polizate pentru a nu fi identificate, nu puteau forma o arma completa. De mentionat ca in subsolul aceleiasi cladiri a fost gasit un pistol-mitraliera calibru 7,62 mm.
Doru DRAGOMIR, Bogdan GALCA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Autoritatile fasciste romane....   de alamar
scenarita   de seawing
A r h i v a
  Cu ovulele furate    9 comentarii
  Firma romaneasca anchetata de FBI    1 comentariu
  Mort in timp ce astepta Salvarea    2 comentarii
  Dosarul gratierii lui Cozma, in octombrie    1 comentariu
  Boerica mentinut in arest de 76 de judecatori    
  Discutarea eliberarii lui Tender impiedicatade procuror si dosar    
  Unul dintre militarii raniti in Afganistan este in stare critica    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Raiul plagiatorilor (4397 afisari)
 Cu ovulele furate (768 afisari)
 Firma romaneasca anchetata de FBI (315 afisari)
 Reprimarea Falun Gong in China, hartuirea la Bucuresti (296 afisari)
 Vladimir Tismaneanu, punct si de la capat (247 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03524 sec.