Ziua Logo
  Nr. 3655 de miercuri, 21 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Gramatica dupa Hardau
Mihail Hardau, ministrul Educatiei si Cercetarii
Dupa scandalul subiectelor la testele nationale, un altul ameninta sa cutremure Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). Mai multi profesori, dar si parinti, contesta baremul de corectare la proba de limba romana, afisat pe site-ul Ministerului Educatiei. Ei spun ca autorii subiectului au incurcat o propozitie subordonata atributiva cu una circumstantiala de timp. Totodata, o alta eroare s-ar fi strecurat in stabilirea valorii morfologice a cuvantului "iar", prevazut in barem ca fiind adverb de mod, iar de unii profesori si elevi - adverb de timp. Parintii au cerut infiintarea unei comisii care sa decida daca baremul este bun sau nu, dar Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca nu va face nici o comisie, si ca baremul este corect. Profesorii sunt de alta parere. Ei au argumentat pentru ZIUA unde a gresit Ministerul.
Stan "argumenteaza stiintific"
Profesorul Mihail Stan, inspector de specialitate in Serviciul National de Evaluare si Examinare, informeaza, printr-un comunicat purtand titlul "argumentare stiintifica", ca obiectiile aduse solutiilor date in baremul de corectare si de notare nu sunt justificate: "Ca urmare a adresei MEdC nr. 31.641/3 mai 2006, noile editii din DOOM si din Gramatica Limbii Romane nu se aplica in sistemul de invatamant in acest an scolar. Ca atare, obiectiile aduse solutiilor date in baremul de corectare si de notare nu sunt justificate. "Iar" este adverb de mod, indicand repetarea (GA,1966, vol.I, p. 306-307). Conform aceleeasi editii (vol.II,p.274-281), interpretarea subordonatei drept atributiva este fortata (atributiva introdusa prin adverbe interogativ-relative este admisa numai daca se afla in imediata vecinatate a regentului, p. 276; presupusul regent "toamna" isi are propria determinare atributiva, "cu trecuta mangaiere", si nu respecta situatiile exemplificate in GA). In concluzie, solutiile date in baremul de corectare si de notare sunt cele corecte, in spiritul programelor scolare in vigoare". Precizam ca profesorul Mihail Stan este autorul celor trei variante de subiecte la limba si literatura romana, el ocupandu-se de aceasta operatiune incepand cu anul 1997.
Subiectul e interpretabil
ZIUA a contactat mai multi profesori de limba romana, in incercarea de a afla de ce parte a baricadei se afla dreptatea. Toti dascalii cu care am vorbit ne-au declarat ca subiectul contestat este, intr-adevar, interpretabil, astfel ca ministerul ar trebui sa ia in considerare ambele variante ca fiind corecte. Totodata, profesorii considera ca alegerea testelor pentru un asemenea examen - primul din viata unui elev - ar trebui facuta cu mai multa atentie de catre cei care intocmesc subiectele. Si aceasta mai ale pentru faptul ca testele nationale sunt mai importante pentru elev decat bacalaureatul. Acest examen este hotarator pentru destinul elevului care, constrans de nota, va urma cursurile unui liceu la care nu dorea sa invete. In continuare, va prezentam opiniile a doi dintre profesorii care au acceptat sa isi faca publice numele, ceilalti refuzand, din motive lesne de inteles.
Textul cu pricina
Iata textul care a suscitat comentariile:
"Prin iarna din camara zavorata
Se furiseaza clar miros de mere
Readucand in vremea viscolita
Iar toamna cu trecuta mangaiere,
Cand sufletul impovarat venise,
Cu tarna lui de poame si de vise,
In casa amintirilor inchise".
(Ion Pillat, Copil de-odinioara).
Una dintre cerintele al carei raspuns este contestat figureaza la punctul 8 - "Transcrie din text propozitia subordonata, precizandu-i felul", si cealalta la punctul 4: Stabileste valoarea morfologica din text a cuvintelor "iar toamna".
Sanctiuni pentru cei care au incurcat subiectele
Membrii comisiei de supraveghere a testarilor nationale, demisi dupa ce au incurcat subiectele de examen la limba si literatura romana, nu vor mai face parte din nici o comisie de examinare timp de doi ani, a declarat, ieri, Tania Bogdan, inspector general scolar la ISJ Galati. Potrivit sursei citate, pe langa aceasta sanctiune, cele patru cadre didactice vinovate pentru repetarea testarii in comuna galateana Corod vor avea in urmatoarele sase luni salariile diminuate cu 15%, transmite corespondentul Mediafax. Reamintim ca luni, la doua ore dupa ce au inceput rezolvarea testelor la limba si literatura romana, 96 de copii din comuna Corod au fost nevoiti sa reia testele, examinatorii realizand ca le-au distribuit elevilor varianta 3 de subiect, in loc de varianta 2 - care era cea corecta. Presedintele comisiei demise luni este taranistul Adrian Secrieru, profesor la Colegiul Tehnic "Paul Dimo", din Galati, si candidat din partea PNTCD la alegerile din 2004 pentru un loc de deputat in Parlamentul Romaniei. Constient de faptul ca incurcatura a afectat randamentul celor examinati, Secrieru si-a recunoscut vinovatia, asumandu-si intreaga raspundere.
Proba la limba materna pentru minoritati
Elevii care au studiat in limba minoritatilor au sustinut, ieri, proba la limba si literatura materna, pentru ei fiind extrasa, in prezenta ministrului Educatiei, varianta de subiect cu numarul 3. Proba de ieri a fost sustinuta in limba maghiara in 17 judete, in limba germana - in 14 judete, in limba sarba - in doua judete, in cea slovaca - in trei judete, si in limba ucraineana - intr-un judet, a precizat Preoteasa. La examen s-au inscris aproximativ 12.000 de elevi. Varianta a fost extrasa de noul presedintele al Comisiei nationale de organizare a testelor nationale, Liliana Preoteasa, desemnata in acesta functie dupa demiterea, de catre premier, a secretarului de stat Paloma Petrescu.
Liliana Preoteasa, secretar de stat interimar
Preoteasa a preluat atributiile fostului vicepresedinte al comisiei, pana la desemnarea unui nou secretar de stat. Ministrul Educatiei i-a prezentat, luni seara, premierului Calin Popescu-Tariceanu, ordinul de numire a noului presedinte al Comisiei Nationale de Organizare a Testelor Nationale (CNOTN). Mihail Hardau a declarat, dupa intalnirea avuta cu premierul la Palatul Victoria, ca respecta decizia acestuia de demitere a secretarului de stat Paloma Petrescu si ca l-a informat despre numirea unui nou presedinte al Comisiei Nationale de Organizare a Testelor Nationale. "Primul-ministru m-a informat ca imi va trimite prin curier demisia (ordinul de demitere a secretarului de stat Paloma Petrescu - n.r.), iar eu l-am informat ca am deja ordinul de numire a noului presedinte al Comisiei Nationale, care va fi Liliana Preoteasa, director general ininvatamantul preuniversitar", a precizat Hardau. De asemenea, ministrul Educatiei si Cercetarii a afirmat ca l-a asigurat pe premier ca va urmari personal derularea examenelor, pentru a evita orice fisura in sistem.
Discutii ca intre universitari
Intrebat daca isi sustine declaratia conform careia el este "tinta premierului", ministrul Hardau a declarat ca "a incheiat acest mecanism de declaratii". "Cand au loc discutii, cand se fac presupuneri, am drept la replica. Cand insa se ia o decizie, eu ca ministru ii respect deciziile prim-ministrului, pentru ca e un organism care trebuie sa functioneze", a precizat Mihail Hardau. El a adaugat ca discutiile cu premierul au fost "amicale, ca intre doi universitari". Reamintim ca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu l-a convocat, luni, pe ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, la o reuniune de lucru, pentru a analiza masurile luate de minister pentru organizarea corecta si eficienta a examenelor din acest an, potrivit unui comunicat al Guvernului. Tot luni, premierul a semnat decizia de eliberare din functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii a Palomei Petrescu, in urma scandalului produs de sustragerea subiectelor la testelor nationale. El i-a cerut ministrului Hardau sa preia conducerea organizarii si desfasurarii testelor nationale si a examenului de bacalaureat. Solicitarea este cuprinsa intr-o scrisoare pe care seful Executivului i-a transmis-o ministrului Educatiei si Cercetarii. Coordonarea pe plan national a actiunilor privind organizarea si desfasurarea selectiei pe baza testelor nationale este asigurata de Comisia Nationala de Organizare a Testelor Nationale, numita in continuare Comisia Nationala, care se constituie anual, prin ordin al ministrului si functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. Componenta nominala a acestei comisii se aproba anual, prin ordin al ministrului Educatiei si Cercetarii. Potrivit metodologiei, presedintele comisiei trebuie sa fie secretar de stat pentru invatamant preuniversitar.
Debandada profesorilor
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, dar si presedintele Comisiei nationale au facut un nou apel catre candidati sa respecte disciplina de examen, altfel pot fi eliminati. Potrivit ministrului, la proba de limba si literatura romana au fost prinsi doi candidati care incercau sa fraudeze examenul folosindu-se de telefonul mobil. Aceste incidente au fost inregistrate in judetele Prahova si Maramures. "Este regretabil ca mai apar astfel de incidente, in conditiile in care au fost transmise atatea semnale privind interzicerea accesului in sala cu telefoane, carti sau materiale de curs", a spus ministrul. In plus, Mihail Hardau a cerut sefilor de comisii sa fie atenti cand aleg varianta de subiect pentru ziua respectiva. "Daca noi am extras varianta cu numarul 3, atunci comisia trebuie sa se uite bine si sa deschida respectivul subiect si nu altul", a precizat ministrul. "Au fost mai multe cazuri deosebite pentru ca asa sunt examenele la romani, respectiv supraveghetori mult prea marcati de evenimentele din ultimele zile, care au facut exces de zel la controlul copiilor care intrau in sala sau elevi care au fost prinsi copiind", a mai spus ministrul. El a precizat, in legatura cu numirea viitorului secretar de stat, ca a luat in calcul cateva nume, dar pe care nu le va face inca publice. In schimb, ministrul Educatiei a anuntat ca va lua o decizie in acest sens in cateva zile, "intrucat este vorba de o chestiune presanta".
Totusi, chiar daca elevii respecta regulile examenului, acestea sunt incalcate, in multe cazuri, chiar de catre profesorii supraveghetori, plictisiti sa astepte doua ore pana la finalul perioadei de efectuare a testelor scrise. Luni, dupa proba de limba si literatura romana, mai multi elevi au iesit nervosi din sala, reclamand ca tocmai profesorii supraveghetori nu au pastrat linistea in sala de examen, vorbind aproape tot timpul la telefonul mobil. In loc sa fie exemplul pe care elevii trebuie sa il urmeze, unii dintre profesorii care asistau in centrele de examinare au considerat ca discutiile dintre ei nu ii deranjeaza pe copii, desi acestia din urma aveau nevoie de liniste pentru a se putea concentra la rezolvarea subiectelor. Doi elevi ne-au marturisit ca au fost siliti sa suporte timp de aproape doua ore impresiile povestite de doua doamne profesoare cu privire la conditiile din hotelurile din Sinaia.
Hardau in vizita de lucru
Mihail Hardau a vizitat, ieri, doua centre de examinare si doua unitati de evaluare zonala, din Bucuresti, pentru verificarea conditiilor de desfasurare a testelor nationale, informeaza un comunicat al MEdC transmis redactiei. Vizita sa a inclus Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", unde s-a desfasurat proba la limba si literatura germana, si Scoala cu clasele I-VIII nr. 85 "Vasile Bunescu", unde a avut loc proba la limba si literatura maghiara, precum si doua centre zonale de evaluare: Scoala cu clasele I-VIII nr. 152 "Uruguay" si Scoala cu clasele I-VIII nr. 6, unde a discutat cu profesorii despre corectarea lucrarilor. "Aceste teste trebuie sa fie privite cu multa responsabilitate, sa nu fie folosite sub nici o forma pentru alte scopuri, pentru ca vizeaza viitorul elevilor. Nici un elev nu trebuie sa fie afectat de vreo eroare de decizie sau de vreo eroare de apreciere. Doresc corectitudine si exigenta din partea tuturor celor care participa la aceasta evaluare", a declarat ministrul Educatiei.
Profesorii il contrazic pe inspectorul Stan
Textele trebuiau
sa fie clare
Prof. Valeria Baciu: "Testele pentru asemenea examene, cum este cel de capacitate, trebuie sa fie clare din punct de vedere morfologic si sintactic, fara variante de interpretare in cazul diferitelor elemente morfologice sau sintactice. Totusi, in textul dat la primul punct - poezia lui Ion Pillat, exista doua variante in cazul subordonatei. Date fiind imaginile poetice sugerate, aceasta propozitie subordonata poate fi: 1. atributiva, avand ca element regent substantivul "toamna" (in care "sufletul impovarat venise, / cu tarna lui de poame si de vise"); 2. circumstantiala de timp, elementul regent fiind verbul la gerunziu "readucand" (adica readucand din nou toamna, in vremea viscolita, atunci cand sufletul impovarat venise in casa amintirilor inchise). In ceea ce priveste cuvantul "iar", in contextul dat el este clar adverb de timp, insemnand, fara nici o indoiala, "iarasi", "din nou", si nu "de asemenea", "asisderea" (care pot fi adverbe de mod)".
S-a lucrat de catre diletanti!
Prof. Ionel - Dumitru Nedelcu: "Propozitia subordonata din textul lui Pillat este: " ...Cand sufletul impovarat venise, / Cu tarna lui de poame si de vise, / In casa amintirilor inchise." Ea are ca termen regent substantivul "toamna" din propozitia anterioara (CARE toamna? "toamna cand sufletul... venise..." ), prin urmare este o propozitie subordonata atributiva. Totul e limpede ca lumina zilei... Sau nu... in baremul domnilor de la minister apare ca fiind circumstantiala de timp. Studiind cu si mai multa atentie baremul, am mai descoperit o greseala: "Iar" este considerat adverb de mod, pe cand el este, de fapt, adverb de timp. Vezi GRAMATICA LIMBII ROMANE, vol. I, pag. 595: "Adverbele care arata durata, frecventa, continuitatea, repetarea sunt adverbe temporale aspectuale: (adesea, cateodata, din cand in cand, din nou, frecvent, IAR, iarasi, iarna ..." S-a lucrat de catre diletanti! Ma infior cand ma gandesc ce se va intampla maine la corectare".
Adrian Stoica cercetat penal
Fostul director al Serviciului National de Evaluare si Examinare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) este cercetat penal pentru neglijenta in serviciu. De asemenea, ieri, procurorii au declansat urmarirea penala si impotriva a doi inspectori din MEC, Georgeta Cretu si Rozalia Doicescu. Acestea sunt acuzate, la fel ca si Adrian Stoica, de neglijenta in serviciu. (G.T.)
Comisii itinerante pentru bac' la Suceava
Examinarea candidatilor suceveni la proba de limba moderna va fi efectuata, in judetul Suceava, de comisii itinerante care se vor deplasa dintr-un centru de examen in altul, transmite corespondentul Mediafax. Secretarul Comisiei judetene de bacalaureat, inspectorul scolar Eleonora Bulboaca, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca la proba orala de limba moderna s-au inscris 3770 de candidati pentru limba engleza, 1867 pentru limba franceza, 76 pentru limba germana, 32 la limba rusa si 42 la spaniola. Ea a precizat ca in judet vor exista comisii itinerante formate din profesori de limbi straine, respectiv pentru disciplinele limba rusa, germana si spaniola care se vor deplasa dintr-un centru de examen in altul, traseul acestora urmand sa fie stabilit in zilele urmatoare. Ea a spus ca membrilor acestor comisii itinerante le va fi decontat transportul si vor primi si diurna.
Potrivit lui Bulboaca, 5724 de absolventi suceveni de liceu s-au inscris la aceasta sesiune a examenului de bacalaureat, doar 78 dintre acestia provenind din promotiile anterioare, in judet fiind organizate 17 centre de examen si cinci centre zonale de evaluare.
Examenul de bacalaureat incepe luni, 26 iunie, si continua marti, cu proba orala la disciplina limba si literatura romana, iar in zilele de miercuri si joi se va sustine proba orala la limba moderna. Intrucat nu sunt candidati care sa sustina proba de limba materna, examenul de bacalaureat continua in judetul Suceava in 3 iulie cu proba scrisa la limba si literatura romana, apoi in data de 5 iulie se va sustine proba D, obligatorie, in specialitatea candidatului, iar in 6 iulie, proba E, la alegere, din specialitatea candidatului. In data de 7 iulie, se desfasoara ultima proba scrisa, F, respectiv disciplina la alegere din alta arie curriculara decat cea a specializarii candidatului si probele practice.
Calendarul testelor nationale
Cei 238.689 de elevi inscrisi pana in prezent la testele nationale vor sustine astazi proba scrisa la matematica, iar maine - la istoria romanilor sau geografia Romaniei. Afisarea rezultatelor se va face pe 25 iunie, pana la ora 16.00, iar depunerea contestatiilor - pana la ora 20.00. In perioada 26-28 iunie contestatiile vor fi rezolvate, iar pe 29 iunie se vor afisa rezultatele finale. Pentru cei mai multi elevi, subiectele sustinute la prima proba - cea de limba si literatura romana, sau limba materna, in cazul minoritatilor, - au fost relativ usoare, singura problema fiind cele doua "nereguli" la gramatica. Cei mai multi candidati au fost de parere ca la contestatii va fi "scandal mare", intrucat numarul acestora va fi foarte mare, daca reprezentantii ministerului nu vor lua in calcul ambele variante de raspuns in cazul propozitiei subordonate. La videoconferinta de aseara cu presedintii de comisii, ministrul Mihail Hardau nu le-a transmis acestora sa considere corecte ambele raspunsuri, desi in cursul zilei de ieri fusese luata in calcul si o asemenea solutie. Ministrul are doua videoconferinte, in fiecare zi, respectiv la ora 7.00 si la 19.00.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Cel mai slab ministru al Cabinetului   de Gargantua
Mi-a displacut ceva in articol:   de Aelectrostivuitoritei
La cate schimbari...   de mierla
Nivelul ridicat al invatamantului romanesc   de morkov
A r h i v a
  Felix acoperit de PSD    22 comentarii
  "Unde e Dominic?"    4 comentarii
  Constantinescu, din nou la CNSAS in dosarul Basescu    11 comentarii
  Jaf la fondurile PHARE    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cursuri intensive de vara si tabere de engleza pentru copii (1143 afisari)
 Tara dezastrelor (762 afisari)
 Gramatica dupa Hardau (576 afisari)
 Stiri pe scurt (72 afisari)
 "De ce sa ramana casa mea unui activist comunist?" (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02040 sec.