Ziua Logo
  Nr. 3652 de sambata, 17 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Magureanu, petrolul si elicopterul
-- Fostul sef al SRI, supranumit dom' Profesor, si oamenii sai au pus pe butuci rafinaria Petrolsub din Suplacu de Barcau * Fostul director al rafinariei, Teodor Cladovan s-a refugiat in Camera Deputatilor intre anii 2000-2004 pentru a scapa de puscarie * Ministrul Blaga a facut afaceri cu neamurile lui Nicolae Ceausescu
ZIUA Foto
Imperiul economic condus din umbra de fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu - zis "Dom' Profesor", printr-o serie de interpusi, respectiv firme off-shore, s-a completat cu afaceri in domeniul petrolului, mai putin cunoscute, sau chiar deloc de catre opinia publica. Oamenii lui Magureanu au pus mana pe o mare parte din exploatarea si prelucrarea titeiului din nord-vestul Transilvaniei. Caracatita financiara include societati comerciale avand ca domenii de activitate diferite, de la cele bancare si pana la agricultura. Una din firmele din subordinea lui Virgil Magureanu - Euro Trading Chemicals - a reusit sa intre in posesia unei rafinarii cu doar zece miliarde de lei la nivelul anului 1995. Petrolsub din Suplacul de Barcau, judetul Bihor, este una dintre cele mai importante rafinarii din nord-vestul tarii. Are o capacitate de prelucrare a titeiului atat de mare incat tot zacamantul extras in acea zona poate fi rafinat fara probleme. In primavara lui 1995, desi salariatii Petrolsub au facut demersuri pentru a prelua pachetul de actiuni pus in vanzare, Fondul Proprietatii de Stat a vandut pachetul majoritar de actiuni (50,992%) catre Euro Trading Chemicals, cu doar 9,7 miliarde de lei, pe considerentul ca este un investitor strategic. Dupa doar doi ani o alta societate apatinand zonei de influenta a fostului sef SRI, Euro House 2000 SRL, cumpara si ea un pachet din actiunile Petrolsub, iar dupa inca un an, Euro Trading Chemicals vindea majoritatea actiunilor unui anume off-shore, Fertinvest Holding Limited, cu sediul in British Virgin Islands. Firma Euro Trading Chemicals a fost declarata la vremea respectiva "investitor strategic", datorita prezentei in spatele grupului a fostului director SRI, Virgil Magureanu, dar si a faptului ca in actionariatul Euro House 2000 il regasim pe Marius Eduard Tarlea (ginerele lui Ion Ceausescu, fratele fostului dictator comunist) si a lui Dumitru Badila, cumnatul lui Tarlea, nascut si el in Scornicesti. Acest din urma personaj avea sa fie, de altfel, si director al Petrolsub.
Relatiile dubioase ale noilor patroni cu Magureanu rezulta si din achitarea a peste 1,2 miliarde de lei firmei de consultanta patronata de fostul director al serviciului secret roman, Cabinetul de Consultanta "Pro Romania". Suma sus-mentionata a fost platita lui Magureanu in perioada martie-septembrie 1998. Sediul firmei lui Magureanu este in acelasi birou cu filiala Petrolsub la Bucuresti, situata pe Calea Victoriei nr. 155. In urma unui control efectuat la Petrolsub, autoritatile bihorene nu au gasit nici un document din care sa reiasa in ce a constat consultanta acordata de Magureanu rafinariei. Fosta conducere a rafinariei sustine ca dom' Profesor a contactat clienti si a purtat protocoale in scopul extinderii pietelor de desfacere, a studiat evolutia pietei mondiale. Aceste afirmatii contrazic realitatea nu numai ca pietele de desfacere ale rafinariei n-au fost extinse, ci aproape intreaga productie a rafinariei a fost directionata spre o singura firma, tot din Caracatita patronata de Magureanu, Euro House 2000.
Colac peste pupaza, Petrolsub a cumparat si un elicopter Bell 222 a carei valoare de achizitionare a fost aproape cat a costat pachetul majoritar de actiuni, sapte miliarde de lei, la care se adauga aproape trei miliarde de lei anual cheltuieli de expoloatare. Interesant este ca cei de la rafinarie sustin ca aparatul nu a fost folosit niciodata de conducerea Petrolsub, iar firma vanzatoare este tot una din holdingul patronat de Magureanu si Tarlea, Columna Bank.
Tandemul Magureanu-Blaga
Productia Petrolsub a fost vanduta in mare parte firmei Euro Hoase 2000 care, chiar din incinta rafinariei revindea unor beneficiari traditionali, printre care SC Chimprod SA, SC Marconst SRL si SC Drumuri si Poduri SA din Oradea. Prin aceasta manevra Euro House 2000 a castigat sume uriase doar pentru ca a intocmit facturi, avize de expeditie si a incasat diferentele de preturi. Iar asta in conditiile in care, asa cum reiese din actele de control intocmite de finantele publice din Oradea, Petrolsub vindea produsul catre Euro House 2000 sub pretul de productie. Astfel, in ianuarie 2000, de exemplu, rafinaria a vandut motorina, bitum, emulsii si lesii cu 326,8 miliarde de lei la Euro House 2000, desi costurile de productie s-au ridicat la peste 372 de miliarde de lei. Mai mult, la un moment dat Euro House 2000 a refuzat sa achite produsele achizitionate si revandute, iar aceasta miscare a determinat rafinaria sa nu mai poate achita materia prima cumparata, in mare parte, de la Petrom. Datoriile Petrolsub s-au ridicat in doar trei luni la 450 de miliarde de lei.
In 2001, Petrosub a avut de recuperat in jur de 250 de miliarde de lei din care 245 de miliarde de lei de la EuroHouse 2000, iar restul tot de la firmele controlate de Virgil Magureanu, precum Fundatia Columna, Cesimob Simleu Silvaniei ori VictoriaMob Tasnad. Actionarii acestei ultime firme sunt off-shore-ul Fertinvest Holding Ltd. din Insulele Virgine, Euro House 2000 si Euro Trading Chemicals, adica proprietarii rafinariei. La ora actuala datoriile Euro House 2000 catre Petrolsub se ridica la aproape 350 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte rafinaria cumparata cu zece miliarde de lei, avand in vedere chiar si inflatia, a produs sute de miliarde de lei pentru tartorul Holdingului Euro Columna, Virgil Magureanu si locotenentii sai.
Abaterile de la Petrolsub sunt asa de multe incat este greu sa le insiram pe toate. Printre "afacerile" de la rafinarie se numara si o achitare a unei campanii publicitare de aproape un miliard de lei, desi legea interzice in mod categoric firmelor cu deficit acest lucru. Unul dintre actionarii rafinariei a fost si Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor. El detinea 1,7% din actiunile Petrolsub, adica 374.000 de actiuni obtinute prin tranzactii bursiere, valorand in total aproape zece miliarde de lei. Din afacerile oneroase ale "magurenilor" a avut de castigat si familia ministrului Blaga, nu numai prin dividende, dar si printr-un contract incheiat intre Petrolsub si Violeta Blaga, profesoara de limba franceza, pentru servicii de traducatoare.
Refugiul: Camera Deputatilor
In urma controalelor efectuate la Petrolsub Directia de Control Financiar a ajuns la concluzia ca pentru toate aceste abateri vinovat se face fostul director al rafinariei din Suplacu de Barcau, Teodor Cladovan. Pe numele lui a fost intocmit un dosar penal, dar ajungand deputat in 2000 documentele au fost inchise in fisetul unui procuror nepasator. Ciudat este ca desi din 2004 nu mai este parlamentar, dosarul lui Cladovan inca zace in fiset. Cladovan a iesit la rampa pentru a se apara, declarand ca el nu este vinovat pentru ce s-a intamplat la rafinarie, fiind doar un simplu executant. Cladovan a fost audiat de doi procurori inainte de a deveni deputat. De atunci nu se stie nimic despre dosarul lui. (Marian LAZAR)
Caracatita lui Magureanu
Implicarea lui Virgil Magureanu in afacerea de la Suplacu de Barcau este clara, iar din castigurile ilicite a beneficiat si el. Un grup mic de oameni, neamurile fostilor nomenclaturisti si cu relatii stranse cu serviciile secrete au pus pe picior un imperiu destinat sa jefuiasca. Sunt zeci de firme care au aceiasi proprietari.
Victoria Mob SA din Tasnad, judetul Satu Mare
Obiect de activitate: productie de mobilier
Actionari: Aledo Commerce AG - Elvetia - 17%, Euro House 2000 SRL - 1,2%, Eur Trading Chemmicals SRL - 16,5%, Fertinvest Holdings - Insulele Virgine - 49,3%
Euro Trading SRL din Bucuresti
Obiect de activitate: constructii de cladiri si lucrari de geniu civile
Actionari: Tarlea Marius Eduard - 40%, Badila Margareta - 35%, Aledo Commerce AG - 25%
Euro Trading Chemicals SRL din Bucuresti
Obiect de activitate: comerti cu ridicata al produselor chimice
Actionari: Raicu Matilda - 0,0093%, Nica Petre - 0,0085%, Siaform Tradind PTE (Singapore) - 0,13%, Aledo Commerce AG - 99,8%
Euro Trading 2000 SA din Bucuresti
Obiect de activitate: intermedieri in comertul cu produse diverse
Actionari: Tarlea Elena - 1%, Badila Dumitru - 1%, Raicu Matilda - 1%Stan Anton - 0,005%, Teleman George - 1%, Nica Petre - 1%, Aledo Commerce AG - 94,9%
Petrolsub SA din Balc, judetul Bihor
Obiect de activitate: fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului
Actionari: Euro Trading Chemicals - 7,55%, Fetinvest Holding - 21,6%, Euro House 2000 - 48,7%
Amonil SA din Slobozia
Obiect de activitate: fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase
Actionari: Euro Trading Chemicals - 28,1%, Romferchim SA - 29,5%, persoane fizice - 42,3
Agromixt Izvoarele SRL din Cucuruzu, judetul Giurgiu
Obiect de activitate: cultura cerealelor
Actionar: Euro House 2000 SRL - 100%
Mobiliar Invest SA din Bucuresti
Obiect de activitate: intermedieri financiare
Actionari: Euro House SRL - 50%, opt persoane fizice - 50%
Eurpo House 2000 SRL din Bucuresti
Obiect de activitate: intermedieri in comertul cu produse diverse
Actionari: Badila Dumitru - 1%, tarlea Marius - 1,99%, Fertinvest Holdings LTD - 96,92%
Cabinetul de Consultanta Pro Ramania SRL
Obiect de activitate: consultanta pentru afaceri si management
Actionar: Virgil Magureanu - 100%
 Afisari: 853  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Si TECULESCU ?   de Ioan Minzatu
Criminal or hot?   de Radu Dragan
Citzi Procurori si Politzisti ?   de Nicu Pruna
Pai, nu-i asa   de Nitu Rodica
fantomele PCR ne vor urmarii in continuare   de constantin vladescu
O TARA DE HOTZI!   de Fulga
Sigur nu v-a scapat ceva?   de Ratacitul
Ziua   de cosor ion
A r h i v a
  Informatorul securist Voiculescu ameninta cu CEDO    16 comentarii
  Idila PSD-PD se infiripa    8 comentarii
  Sandra Pralong: Selectia la "Soros" se facea pe merit si incredere    24 comentarii
  ZIUA a implinit 12 ani    33 comentarii
  Ministrul Barbu, groparul romanilor plecati la munca    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 2 Mai-ul de altadata (1196 afisari)
 Magureanu, petrolul si elicopterul (853 afisari)
 Sandra Pralong: Selectia la "Soros" se facea pe merit si incredere (480 afisari)
 Fata ascunsa a culturii arabe (351 afisari)
 Evreii care l-au influentat pe Antonescu (329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02614 sec.