Ziua Logo
  Nr. 3649 de miercuri, 14 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ministrul Apararii a inteles gresit clauza "Spaga"
Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, a confirmat, ieri, intr-o conferinta de presa informatia prezentata inca de saptamana trecuta de ziarul Ziua, potrivit careia contractul de achizitie a celor doua fregate britanice contine clauza "spaga".
"Daca se dovedeste ca s-a dat vreun comision vreunui roman pentru realizarea acestui contract partea britanica trebuie sa returneze partii romane toti bani. Asta, cu alte cuvinte, poate suna cam asa: nu dati spaga, nu ne intereseaza, va luam toti bani inapoi. Sau poate suna si cam asa: daca spuneti cui i-ati dat spaga, va luam toti banii inapoi. E cea mai tare clauza contractuala pe care am vazut-o vreodata si care cu siguranta nu o sa mai apara in contractele noastre", a anuntat Atanasiu.
Desecretizat numai daca aproba englezii
Ministrul Apararii Nationale considera ca daca pentru incheierea acestui contract s-au dat comisioane "cu siguranta pretul achizitiei a fost prea mare. Niciodata nu se dau comisioane daca dai un pret mic pe un produs sau pretul care il face produsul respectiv". Atanasiu nu stie daca s-au luat sau nu comisioane, "asta ne va spune DNA".
Atanasiu a anuntat ca, "in calitate de ministru al Apararii Nationale am cerut conducerii Companiei Nationale Romtehnica SA, companie care are atributii de import-export de tehnica si echipamente militare sa solicite Ministerului britanic al Apararii renuntarea la clauza de confidentialitate din contractul comercial. Desecretizarea contractului comercial incheiat intre Ministerul britanic al Apararii si Romtehnica se poate face de catre MApN, dar acest lucru nu are nici o valoare daca partenerul britanic nu renunta la clauza de confidentialitate". Teodor Atanasiu considera "neserioasa" solicitarea PSD pentru declasificarea acestui contract "in conditiile in care reprezentantul PSD, ca ministru al Apararii, si CSAT, format din membrii acestui partid, i-au dat caracterul de secret".
Contractul comercial a fost clasificat la data semnarii ca secret de serviciu de catre cele doua ministere ale Apararii din Romania si Marea Britanie. Ministrul Atanasiu a spus ca este necesar ca omologul sau britanic sa aprobe renuntarea la clauza de confidentialitate pentru ca respectivul document sa poata fi dat publicitatii. Corpul de Control, Sectia de Prevenire si Combatere a Fraudelor si Directia de Audit din Ministerul Apararii Nationale vor acorda in regim de urgenta, la solicitarea lui Atanasiu, tot sprijinul si expertiza de specialitate pentru ancheta declansata de Directia National Anticoruptie.
Se renegociaza contractul de mentenanta
In privinta contractului de mentenanta, Atanasiu a precizat ca, in momentul venirii sale la MApN, a preluat negocierea contractului de mentenanta si "am dispus renegocierea acestuia, in sensul scaderii drastice a preturilor acestui service. Am mai solicitat introducerea a numeroase clauze favorabile partii romane." Din acest motiv, nici pana la aceasta ora contractul de mentenanta nu este semnat.
Atanasiu a recunoscut ca pentru realizarea clauzelor de offset nu sunt prevazute sanctiuni, "de aceea am solicitat in mod imperativ ca pe contractul de mentenanta pe care il negociem acum sa fie prevazute astfel de clauze, pentru a nu mai fi pusi in situatia sa gasim solutii pentru realizarea offsetului."
Prezent la conferinta de presa desfasurata la sediul MApN, generalul de brigada Eftimie Sandu, loctiitorul sefului Departamentului pentru Armamente, a recunoscut ca pana la ora actuala obligatiile de offset prevazute in contractul de achizitie s-au realizat doar in proportie de 2,5%.
In finalul conferintei de presa, Atanasiu a lasat sa se inteleaga ca in cazul in care in afacerea fregatelor s-a luat spaga de catre vreun politician roman, acesta trebuie cautat printre membrii Guvernului Nastase, inclusiv la nivelul primului-ministru din perioada negocierii si semnarii documentelor pentru achizitia fregatelor. El a adaugat ca "la valoarea comisionului care se vehiculeaza, nici macar un general n-ar fi putut aspira. Asa ceva doar cineva dinspre partea politica ar fi putut-o face".
De trei ori mai mult decat era necesar
Romania a platit pentru fregatele britanice de trei ori mai mult decat era necesar, a apreciat contraamiralul (r.) Victor Blidea, fostul sef al Comandamentului pentru operatiuni al Marinei romane, citat de editia electronica de ieri a cotidianului britanic The Guardian.
Pretul a fost de 116 milioane de lire sterline, dar Blidea a afirmat ca Marina olandeza oferea fregate similare, mai bine echipate si aflate inca in serviciul activ, la un pret de 40 de milioane de lire sterline.
"Aveam atunci informatii despre fregate olandeze oferite la 20 de milioane de lire sterline bucata. (...)Erau nave in serviciu, nu nave la mana a doua. Fregatele britanice nu sunt rele, dar nu se incadreaza in bugetul fortelor navale (romane). Intretinerea lor este prea scumpa. De asemenea, a trebuit sa le echipam corespunzator, ceea ce inseamna multi bani", a declarat Blidea pentru The Guardian.
250 de milioane de lire sterline pentru echipare
Agentia specializata a Ministerului britanic al Apararii afirma ca Romania ar putea plati pana la 250 de milioane de lire sterline pentru echiparea completa a navelor cu sisteme de armament si electronice noi.
Pentru a cumpara fregatele, Guvernul Romaniei, condus in acea perioada de Adrian Nastase, a obtinut bani de la filiala din Londra a Deutsche Bank, cu sprijinul oficial al Departamentului britanic pentru garantarea creditelor de export. Directorul din acea perioada al agentiei britanice pentru transferul de bunuri, Sym Taylor, nu stia despre presupusele comisioane platite de BAE, conform unor surse din Ministerul britanic al Apararii. Departamentul specializat al Ministerului britanic, al carui director, omul de afaceri Paul Drayson, este unul dintre sponsorii Partidului Laburist, a refuzat sa comenteze luni afirmatiile potrivit carora Romania ar fi platit prea mult pentru fregate.
ZIUA il corecteaza pe Atanasiu
Potrivit datelor aflate in posesia ziarului nostru, textul la care s-a referit Atanasiu contine alte prevederi, din care rezulta ca statul roman ar putea recupera numai valoarea comisionului ilegal oferit de BAE Systems, si nu toata suma de 116 milioane de lire sterline, cum a a anuntat ministrul Atanasiu. Dar iata care este continutul articolului 9 din contract care face referire la spaga: Ministerul britanic al Apararii garanteaza ca niciun fel de mita sau alte mijloace de convingere nu au fost si nu vor fi platite, promise sau oferite direct sau indirect niciunui angajat al Ministerului roman al Apararii sau vreunui membru al familiei acestuia cu intentia de a influenta acest acord. In eventualitatea incalcarii acestui articol, Ministerul roman al Apararii poate recupera de la Ministerul britanic al Apararii din pretul total de achizitie valoarea pecuniara a unei astfel de mite.
Senatorii ancheteaza afacerea "Fregatele"
Comisia de Aparare din Senat a decis ieri sa ceara SIE, SRI si CSAT informatii referitoare la achizitia fregatelor britanice "Regina Maria" si "Regele Ferdinand". De asemenea, senatorii vor discuta problema achizitionarii fregatelor si cu ministrul Apararii Teodor Atanasiu si cu seful Statului Major al Fortelor Navale Gheorghe Marin, care vor fi invitati la comisia senatoriala saptamana viitoare. "Discutia cu privire la achizitia de fregate este din 1995, Romania intentionand, pentru prima oara, sa fie membru NATO in 1997. Succesiv, au existat mai multe dezbateri in CSAT cu privire la necesitatea dotarii marinei militare cu fregate si dorim sa stim care au fost deciziile CSAT", a spus vicepresedintele Comisiei de Aparare, Norica Nicolai. Aceasta a subliniat ca vor adresa o cerere oficiala CSAT, sa precizeze suportul de decizie legislativa pe baza caruia au fost achizitionate fregatele. Referindu-se la cererea adresata SRI si SIE, Nicolai a spus ca reprezentantii Comisiei vor ca aceste servicii sa le furnizeze eventuale date despre o serie de presupuse ilegalitati comise cu prilejul achizitionarii acestor fregate.
Pe de alta parte, saptamana viitoare senatorii din Comisia de Aparare se vor deplasa la sediul Cartierului General al Fortelor Navale de la Constanta, unde vor discuta cu specialistii si cu operatorii celor doua fregate. Potrivit lui Nicolai, delegatia senatoriala vrea sa vada daca fregatele sunt pe standardele de operatibilitate NATO si daca sunt relevante pentru prezenta Marinei Militare romane in Marea Neagra. Nicolai a mai spus ca desecretizarea contractului poate avea loc doar cu acordul partilor care au incheiat contractul. (V.D.)
Doru DRAGOMIR 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
..toate-s vechi si noua toate...   de shugu-batzu
ce rost mai au juristconsultii din armata   de gheorghe vlasceanu
Ultima ora   de buni
A r h i v a
  Lista lui Soros    47 comentarii
  Bombele Capitalei    7 comentarii
  Suspect de politie politica    9 comentarii
  Amenintarea lui Videanu    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Deportati in Baragan (1188 afisari)
 Bombele Capitalei (770 afisari)
 Lista lui Soros (432 afisari)
 Heather Mills si-a pus presa-n cap (412 afisari)
 Talcuirea liturghiei (177 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02196 sec.