Ziua Logo
  Nr. 3648 de marti, 13 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pogea - pionul otravit
ZIUA FOTO
Democratii au incercat ieri sa le forteze mana partenerilor de Coalitie, realizand concomitent o remaniere si o restructurare mica in randul propriilor ministri. Dupa ce au incercat fara succes in ultima luna sa-i convinga pe partenerii de guvernare ca este nevoie de o restructurare a Executivului, si au vazut ca nu le iese cu vorba buna, democratii au decis sa treaca la planul B. L-au retras pe vicepremierul Gheorghe Pogea, aratand lumii ca nu-i intereseaza ciolanul, si l-au schimbat pe Gheorghe Dobre cu Radu Berceanu. Astfel au demonstrat ca sunt nemaipomenit de interesati de performanta Executivului, dar i-au si facut un cadou viitorului vicepremier Dan Voiculescu, plasandu-l pe Radu Berceanu in coasta sa. Strategia nu a fost gandita de conducerea PD, de capul sau, ci evident in urma unei consultari lamuritoare cu presedintele Traian Basescu. Abia apoi, cu cateva minute inainte de inceperea conferintei de presa, Emil Boc l-a sunat si pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a-l pune in fata faptului implinit. Premierul nu s-a lasat nici el tavalit in picioare si a venit cu propria strategie de atac. A incercat sa nu se arate ca a fost lasat in ofsaid de gestul democratilor si, mai mult, a intrat in jocul lor. A transmis natiunii ca el le-a cerut democratilor de mai multa vreme sa-l schimbe pe Dobre si a catalogat retragerea din Guvern a vicepremierului Pogea drept una "fireasca". Mai mult, liderul PNL a dat de inteles ca nu-i trece prin cap sa sustina eliminarea posturilor de vicepremier. Au intervenit neinvitati in disputa si conservatorii, care au vorbit despre populismul PD, in conditiile in care liderul acestui partid s-a propus, nominalizat si votat in functia de vicepremier, desi postul ramasese foarte bine vacant dupa demisia lui George Copos. Oricum, Voiculescu merge astazi la CNSAS pentru a-si limpezi "trecutul tulbure". Tot astazi, UDMR isi evalueaza ministrii si decide in consecinta. (Carmen EPURAN)
Liberalii suparati de manevrele PD
Liberalii s-au suparat pe democrati pentru ca au incercat, prin inlaturarea ministrului de stat Gheorghe Pogea, sa forteze mana PNL in ceea ce priveste demararea restructurarii. Surse din conducerea PNL ne-au declarat ca, oricum, in sedinta Aliantei, premierul Tariceanu (foto) intentiona sa le ceara imperativ democratilor lui Boc retragerea lui Pogea, pentru recentele declaratii ale acestuia. "Democratii l-au inlaturat pe Gheorghe Pogea deoarece stiau care vor fi solicitarile noastre. Este doar o lovitura de imagine. Este insa doar o jumatate de pas, urmatorul ministru pe care PD ar trebui sa-l retraga este ministrul Educatiei, Mihail Hardau", au sustinut sursele citate. Pe de alta parte, in sedinta conducerii PNL de ieri dimineata, liberalul Radu Stroe a anuntat ca a terminat analiza referitoare la restructurarea guvernamentala. Desi tema arzatoare a zilei a ramas aceea a restructurarii Cabinetului, premierul Tariceanu a refuzat in mod deliberat sa faca vreo clarificare in acest sens. La finalul sedintei liberalilor, primul-ministru a preferat sa anunte pregatirea unor sesiuni parlamentare extrordinare si sa vorbeasca senin despre educatia romanilor de peste hotare.
PNL vrea sesiuni extraordinare
Premierul a solicitat astfel organizarea de sesiuni extraordinare ale Parlamentului, la inceputul lunii iulie si la sfarsitul lui august, in vederea adoptarii a trei legi importante pentru integrarea in UE. "Am decis sa solicitam Parlamentului organizarea a doua sesiuni parlamentare extraordinare", a declarat primul-ministru. El a explicat ca organizarea de sesiuni extraordinare are scopul promovarii a trei legi importante, care fac parte din calendarul de aderare, respectiv cea privind finantarea partidelor politice, legea privind organizarea si functionarea Agentiei de Integritate si proiectul de modificare a Legii 31/1991 privind societatile comerciale. "Sunt legi foarte voluminoase care, tinand cont de timpul scurt ramas pana la inchiderea sesiunii parlamentare - mai avem practic mai putin de 20 de zile - e foarte greu de presupus ca vor putea fi adoptate", a mai spus Tariceanu. El a adaugat ca, daca Parlamentul reuseste, totusi, "aceasta performanta" a adoptarii legilor pana la sfarsitul sesiunii ordinare, atunci organizarea unei sesiuni extraordinare nu mai este de actualitate. Si presedintele deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) a vorbit despre iminenta unei sesiuni extraordinare. "Mai mult ca sigur, va fi sesiune extraordinara. Totul depinde de calendarul adoptarii in Guvern", a spus Olteanu. El a sustinut ca proiectele de lege privind Agentia de Integritate sau cel referitor la modificarea Legii societatilor comerciale nu mai pot fi discutate in sesiunea parlamentara ordinara pentru ca aceste proiecte "n-au plecat inca de la Guvern". (Razvan GHEORGHE)
Sacrificati de dragul restructurarii
Democratii schimba si ataca
PD a decis ieri sa il retraga pe ministrul de stat Gheorghe Pogea din Guvern si sa il inlocuiasca pe ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, cu senatorul Radu Berceanu. Referindu-se la postul de vicepremier pe care il va lasa liber Pogea, liderul PD Emil Boc a anuntat ca democratii nu vor mai face o alta nominalizare pentru functia de ministru de stat. Dovada de "coerenta si de consistenta", dupa cum s-a laudat de unul singur liderul PD. In plus, Boc a aratat ca Pogea va fi scos din Guvern, doar pentru ca PD sa-si onoreze "promisiunile formulate si pentru a-si respecta lucrurile pe care le-a declarat" in legatura cu restructurarea Executivului. Imediat dupa ce a justificat masura, Boc a inceput sa ridice la cer calitatile inestimabile ale vicepremierului jertifit pentru un principiu. "S-a implicat in foarte multe crize care au fost solutionate la nivelul actiunilor guvernamentale, fara a avea atributii precise in acest sens", "A fost un om care s-a dedicat muncii de vicepremier", l-a plans Boc pe fostul vicepremier. Liderul democrat a mai laudat o vreme virtutile lui Pogea, aceasta "resursa politica importanta" a partidului, dupa care i-a promis si acestuia si lui Dobre, ca partidul "o sa aiba grija" de ei. In ceea ce-l priveste pe Pogea, de exemplu, acesta se va ocupa in continuare de domeniul strategiilor economice, coordonat de liderul executiv al PD, Adriean Videanu.
Vicepremierul se lasa jertfit
De altfel, viitorul ex-ministru de stat a sustinut ieri ca apreciaza decizia PD, de a-l retrage din functia de vicepremier, ca pe un act care demonstreaza necesitatea restructurarii Guvernului, si nu ca pe o hotarare "nefericita". "Oamenii politici trebuie sa inteleaga ca este nevoie ca restructurarea Guvernului sa se produca in fapt si nu numai la nivel declarativ. Este nevoie de aceasta restructurare a Guvernului si procesul trebuie sa se intample", a spus Pogea, pentru Mediafax.
Cu ce vine Berceanu
In ceea ce-l priveste pe viitorul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, Boc a anuntat ca mizeaza pe experienta acestuia de fost ministru, pe pragmatismul si capacitatea senatorului de a lua decizii. "Prin ceea ce a facut la Senat, cel putin pana in momentul de fata, Radu Berceanu are argumentele pentru a fi ministru al Transporturilor", a adaugat Boc. Referindu-se la ministrul inlocuit, Gheorghe Dobre, Boc a avut numai cuvinte de bine: "un om care a muncit foarte mult". "A venit pe un fond destul de dificil in minister, fara proiecte. A incercat si a facut multe lucruri pe baza banilor pe care i-a primit. Nu a reusit in cele mai bune conditii <<sa-si vanda>> lucrurile facute", a explicat Boc decizia de retragere a lui Dobre din functia de ministru al Transporturilor. Boc a avut sa-i reproseze unuia dintre cei mai criticati ministri din Guvern doar faptul ca nu si-a facut vocea auzita mai des si ca nu a reusit sa fie mai incisiv. Cu toate conditiile vitrege care i-au stat in cale, a apreciat Boc, Dobre a facut si el "ceea ce a putut". (Carmen EPURAN)
Politicienii si analistii politici comenteaza restructurarea
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL: "PD muta cu albele, PNL cu negrele"
"Miscarile operate de PD sunt tari si inspirate. Democratii au dorit sa isi credibilizeze convingerea ca nu mai e nevoie de vicepremieri. Este vorba si despre numirea lui Radu Berceanu la Transporturi. PD da astfel un raspuns. Este recunoasterea ca Dobre nu avea cea mai interesanta imagine si ca politica se face cu politicieni. Radu Berceanu a fost numit, desi nu s-a aflat in cele mai bune relatii cu conducerea PD si cu Traian Basescu. Despre atitudinea pe care o va lua PNL, eu nu am de unde sa stiu ce va hotari premierul Tariceanu. Eu doar observ ca, dupa tipic, PD muta cu albele si PNL incearca sa schiteze ceva cu negrele. Cred ca si PNL ar trebui sa mute cu albele". (R.G.)
Sabin Cutas, vicepresedinte PC: "Un gest populist"
"Personal cred ca PD era nemultumit de activitatea celor doi ministri, ma refer la domnii Pogea si Dobre. Incercand practic sa-i remanieze, au venit cu aceasta formula populista prin care au propus o restructurare pentru un tel nobil si populist. Din perspectiva mea, eu cred ca e pacat, pentru ca ar trebui ca PD sa fie mai transant si sa spuna lucrurile corect. Nu putem discuta de restructurare, in conditiile in care se doreste o remaniere. In ceea ce priveste vicepremierii, ei sunt un liant al acestei coalitii si sunt niste functii politice. Prin numirea lui Dan Voiculescu in postul de vicepremier, noi am dat mai multa consistenta dorintei noastre de a functiona acest Guvern". (V.D.)
Marko Bela, presedintele UDMR: Reprezentantii PD sunt "cam inconsecventi"
Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri ca reprezentantii PD sunt "cam inconsecventi" in ceea ce priveste existenta functiilor de vicepremieri si a opinat ca acestia nu au inteles semnificatia acestor posturi. Marko Bela nu a comentat decizia PD de a-i retrage din functie pe ministrul Transporturilor Gheorghe Dobre si pe vicepremierul Gheorghe Pogea, apreciind ca decizia in acest sens apartine fiecarei formatiuni. "In ceea ce priveste vicepremierul, ei vor sa inventeze ceva, dar nu au reusit. Ori propun sa aiba portofolii si raspundere mai mare, ori desfiintarea acestora. Sunt cam inconsecventi si probabil nu au inteles ca este vorba de crearea posibilitatii de a lua decizii politice in Guvern", a spus Marko Bela, citat de Mediafax. Despre vicepremierul democrat Gheorghe Pogea, el a apreciat insa ca intr-adevar acesta "nu a reusit sa faca fata acestei meniri de a reprezenta politic PD". Intrebat care ar putea fi semnificatia deciziei democratilor de a renunta la portofoliul de ministru de stat, Marko Bela a spus ca nu stie ce vrea PD prin aceasta decizie, dar a precizat ca aceste functii exista in Protocolul Coalitiei. "Daca vor sa rediscute existenta acestor functii, aceasta nu poate fi o decizie unilaterala. Acest lucru trebuie discutat in Coalitie", a mai sustinut presedintele Uniunii. In ceea ce priveste desemnarea lui Rdau Berceanu pentru a conduce Ministerul Transporturilor, liderul Uniunii a fost de parere ca acesta are experienta in domeniul transporturilor. (A.H.)
Tariceanu saluta retragerea lui Dobre si Pogea
"Premierul Calin Popescu Tariceanu saluta decizia PD de a-l retrage pe Gheorghe Dobre din functie. Premierul Tariceanu a insistat in mai multe randuri asupra necesitatii unei remanieri guvernamentale. Calin Popescu Tariceanu a cerut in mod explicit inlaturarea ministrului Dobre pentru intarzierile inregistrate in domeniul infrastructurii. Solicitarile primului-ministru au fost facute in discutii directe cu liderii PD, si nu in mod public. Dupa cum a spus premierul, remanierea se face, nu se discuta. Dupa declaratiile de zilele trecute, retragerea lui Gheorghe Pogea este un gest firesc". (R.G.)
Bogdan Olteanu (PNL), presedintele Camerei Deputatilor: "Numirea
lui Berceanu,
de bun augur"
Desemnarea lui Radu Berceanu in functia de ministru al Transporturilor este o masura de bun augur, care va accelera lucrurile mult ramase in urma la acest minister, a declarat ieri presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. "De mai multa vreme, primul-ministru ridicase aceasta problema in discutiile cu PD si avem, in sfarsit, aceasta propunere venita din partea PD", a spus Olteanu. Intrebat daca nu se incalca o promisiune electorala mai veche potrivit careia in Cabinet nu vor mai intra fosti ministri, liberalul a spus ca promisiunea in cauza a fost facuta de presedintele PD din acel moment, Traian Basescu. "Basescu a spus - si sigur se referea la partidul domniei sale - ca nu doreste sa se afle in functie persoane care au mai avut calitatea de ministru. Eu cred, insa, ca aici criteriul trebuie sa fie competenta. Si d-na Boagiu este din nou ministru si este un ministru foarte bun", a comentat Olteanu. "In ceea ce priveste retragerea lui Pogea, banuiesc ca este optiunea dansului si a PD", a conchis liberalul. (R.P.)
Stelian Tanase, analist politic: Mutare neasteptata
"In primul rand este o mutare neasteptata. Era de asteptat ca ca aceasta decizie sa fie luata in interiorul Coalitiei, dar impresia este ca acestia nu au stiut sau cel mult au fost informati si nu intrebati. Este o politica a faptului implinit. Ramane de vazut de acum incolo ce se va intampla cu postul de vicepremier ramas vacant al PC, cu cel al PC si cu cel al UDMR. Se va retrage Marko Bela? Va mai fi numit Voiculescu? Sau va fi o vacanta mai prelungita? Ce vicepremier va trimute PD in locul lui Pogea sau renunta intr-adevar la functie? In joc, toate variantele sunt posibile. Cred ca este o continuare a conflictului din interiorul Coalitiei. Acolo se duce, o data, o lupta pentru Putere si resurse, a doua oara pentru imagine. PD a punctat pentru imagine si trebuie sa ne gandim ca e plasat foarte bine in ultimele sondaje de opinie. Sunt convins ca aceasta mutare a fost gandita de Basescu. Dobre s-a dovedit un ministru slab, desi era ambasadorul lui Basescu in Guvern. El aducea si prejudicii de imagine partidului. In schimb, Berceanu poate aduce influenta politica in Guvern, fiind un lider al PD. Trebuie vazut in ce masura el va fi agreat de Basescu. In orice caz, este o batalie pentru resurse". (R.A.)
Zoe Petre, analist politic: "Berceanu, o contrabalansare a lui Voiculescu"
"PD vrea sa ii dea satisfactie lui Radu Berceanu care nu face parte dintre castigatorii jocurilor politice de la finalul anului 2004. Pe de alta parte, cred ca democratii vor sa contrabalanseze activ desemnarea conservatorului Dan Voiculescu, mai ales ca Radu Berceanu se afla in conflict deschis in acest moment cu presedintele PC". (R.G.)
Primul-ministru facut, indirect, mincinos
Sedinta de ieri seara a Aliantei PNL-PD nu a adus nimic nou din partea liberalilor in planul restructutarii guvernamentale. Potrivit presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, democratii le-au dat detalii si le-au prezentat aliatilor argumentele cu privire la restructurarea postului de vicepremier si inlocuirea ministrului Transporturilor, spunand ca acest lucru nu se doreste a fi un element de presiune asupra colegilor din Coalitie. "Fiecare partid trebuie sa-si ia propriile decizii", a spus Videanu. Intrebat daca primul-ministru a solicitat vreodata PD inlocuirea din functie a Ministrului Gheorghe Dobre - asa cum a insistat anterior purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu - Videanu a raspuns sec: "Nu, nu!". Presedintele executiv al PD l-a facut astfel, indirect, mincinos pe premier. (R.G.)
Coalitia, in impas contractual
Decizia PD de a renunta definitiv la postul de vicepremier in Executiv pune sub semnul intrebarii functionalitatea protocolului Coalitiei la guvernare. Conform Acordului privind "principii si modalitati de functionare" asumat de echipa PNL-PD-UDMR-PC, "Guvernul va cuprinde cate un post de viceprim-ministru pentru fiecare partid si formatiune politica membru al coalitiei, cu exceptia partidului caruia ii revine postul de prim-ministru (punctul 4.1.2.1.)". Acelasi acord stabileste ca vicepremierii apartinand partidelor sau formatiunilor politice din Coalitie vor fi membri ai Guvernului fara portofoliu, avand in coordonare domenii de activitate si departamente, stabilite in Consiliul National al Coalitiei (CNC). Tot la nivelul CNC, prin negocieri, se decide ponderea partidelor in Guvern, iar numarul si competentele ministerelor se stabilesc, conform programului de guvernare, la nivelul aceluiasi Consiliu. Protocolul Coalitiei mentioneaza (la punctul 4.2.1.1.) constituirea, la nivelul Executivului, a Comitetului Guvernamental al Coalitiei (CGC), format din primul-ministru si vice-premieri. CGC ia deciziile privind strategiile de actiune guvernamentala, iar hotararile in acest for se iau prin consens. "Deciziile CGC sunt obligatorii pentru ministri", se arata la punctul urmator. Prin hotararea luata, PD renunta, pe de o parte, la implicarea in zona coordonarii Executivului, iar, pe de alta parte, creeaza "precedentul" incalcarii contractului de guvernare incheiat la nivelul Coalitiei. (Ovidiu BancheS)
Problema Hardau
Inaintea sedintei Aliantei de aseara, liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, si cel al PD, Emil Boc, s-au contrat putin si pe tema Educatiei. Dupa ce premierul s-a aratat "ingrijorat" pentru ca nu a vazut proiecte din partea ministerului in anumite domenii, Emil Boc a sarit in apararea ministrului sau si a aratat ca primul ministru "greseste". Tariceanu a aratat ca la urmatoarea rectificare de buget educatia ar putea primi 300-400 de milioane de euro, dar s-a simtit dator sa remarce ca in ceea ce priveste, de exemplu, campusurile scolare sau scolile de arte si meserii nu a vazut nici un proiect aprobat care sa poata merge la finantare. "Cred ca aceasta suma (300-400 de milioane de euro- n.r.) implica o responsabilitate deosebita din partea celor care sunt la Ministerul Educatiei obligati sa gestioneze aceste fonduri. Nu vreau ca aceste fonduri sa se iroseasca pe lucrari de reparatii, asa cum se face in fiecare vara (...) Vreau ca aceste sume sa mearga catre proiecte de investitii mari, importante, vizibile, care sa aiba in final un singur rezultat: ameliorarea calitatii invatamantului romanesc", a mai spus premierul. In replica, liderul democrat Emil Boc a sustinut ca afirmatiile premierului legate de proiectele din Educatie sunt "complet neadevarate". Primul-ministru greseste. Nu stie pentru ce au fost dati banii. Banii au fost dati pentru proiecte in derulare", a spus Boc, incercand sa justifice modul in care au fost cheltuiti primii bani alocati pentru Educatie. Mai mult, liderul PD i-a amintit premierului ca Guvernul trebuie sa mai dea invatamantului 900 de milioane de euro, echivalentul a 5% din PIB, bani promisi la alcatuirea bugetului de stat. (C.E./R.G.)
Conflictul Berceanu-Voiculescu
Senatorul PD Radu Berceanu s-a aflat, in ultima vreme, intr-un permanent conflict cu liderul PC, Dan Voiculescu. "Daca premierul Calin Popescu-Tariceanu va accepta propunerea PC inseamna ca se va ajunge la vorba lui Basescu cu coruptia care nu a ajuns pe masa Guvernului, ci pe scaunul Guvernului si anume primul de langa domnul Tariceanu. Dan Voiculescu a castigat saptamana trecuta premiul pentru cel mai mare mincinos, pentru ca a afirmat ca nu are nici o legatura cu cei care cumpara energie de la stat si o vand tot la stat castigand 2-3 miliarde de lei pe zi". Anterior, Berceanu spusese ca functiile de vicepremier nu ar trebui sa se mai perpetueze si ca "vicepremierii sunt mai mult niste functii politice". Liderul PD a mai acuzat ca firma Grivco, la care era actionar Dan Voiculescu, a cumparat de la Rovinari, de la Hidroelectrica si de la alte entitati de stat energie electrica pe care o vinde la Metrorex. El a mentionat ca aceste contracte nu sunt ilegale, dar ca mai toate au fost incheiate in perioada 20-28 decembrie 2004, cand se cunostea rezultatul alegerilor. Imediat, Voiculescu l-a amenintat pe Berceanu ca-l da in judecata Berceanu, iar acesta din urma s-a declarat sigur de el. "Nu stiu pe ce ar putea sa ma dea in judecata, pentru ca eu nu am spus nimic de GRIVCO, eu am aratat contractele. Daca contesta aceste contracte, inseamna ca eu am avut niste contracte false, dar ei cand au iesit au spus ca este adevarat ca iau energie de la stat si o vand la stat - inca o minciuna mare si inca o manipulare" - a apreciat Berceanu. (R.A.)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Alegeri anticipate !   de Nicu Pruna
bECEANU   de catalin_mattei
pionul otravit   de cosor ion
A r h i v a
  Hot de cariera    31 comentarii
  Clauza "Spaga"    2 comentarii
  PSD cere desecretizarea "Afacerii Fregatele"    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Hot de cariera (1340 afisari)
 Blocaj in repatrierea romanilor cu dubla cetatenie (386 afisari)
 Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif (224 afisari)
 20 de ani de la moartea lui Borges (114 afisari)
 Martor dupa 16 ani (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03175 sec.