Ziua Logo
  Nr. 3648 de marti, 13 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Martor dupa 16 ani
-- Miron Cozma a fost citat pentru astazi la Parchetul General * Avand in vedere ca nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, declaratia sa ar putea produce surprize * Procurorii militari au amanat confruntarea dintre Cozma si Iliescu
La 16 ani de la sangeroasele evenimente din timpul mineriadei din iunie '90, Miron Cozma va fi audiat, astazi, de procurorii militari. Fostul lider al minerilor, care in prezent se afla inchis la puscaria Rahova, are doar calitatea de martor in acest dosar, spre deosebire de fostul sef al statului, Ion Iliescu, care a fost pus sub invinuire. Initial, in aceasta saptamana ar fi trebuit sa aiba loc confruntarea dintre fostul lider al minerilor si fostul sef al statului. "Punerea" fata in fata a celor doi a fost amanata momentan, procurorii militari, sub conducerea generalului Dan Voinea, seful Parchetelor Militare, urmand sa stabileasca acest lucru dupa audierea de astazi a lui Miron Cozma. De altfel, fostul lider al minerilor a mai fost audiat anul trecut, tot in calitate de martor in acest dosar, la acea vreme el dand in fata anchetatorilor o declaratie fluviu in care a spus multe lucruri interesante. Este posibil ca astazi sa faca unele precizari fata de declaratia data anul trecut, inclusiv sa spuna numele procurorului care i-a propus sa denatureze evenimentele din iunie 1990, pentru a beneficia ulterior de gratiere. Pentru ca la precedenta intalnire cu anchetatorii, fostul lider al minerilor a spus ca "un inalt procuror din conducerea Parchetului" i-ar fi propus sa denatureze evenimentele din iunie 1990, pentru a beneficia ulterior de gratiere. Anul trecut Cozma nu a dorit sa spuna cine este acesta, precizand insa ca o va face insa la urmatoarea declaratie.
Doar martor
Fostul lider al minerilor ar putea produce multe surprize astazi. Avand in vedere ca nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, el are tot interesul sa spuna adevarul. Cum a ratat in urma cu putin timp eliberarea conditionata, spera sa iasa din inchisoare la anul. Daca a luat 18 ani pentru mineriada din '91 - mai putin pentru cea din '99, pedepsele fiind contopite - atunci ar putea lua mult mai mult pentru cea din '90- daca ar fi pus acuzare, judecat si condamnat- care a fost mai violenta si mai grava si atunci ar insemna, conform legii, sa execute pedeapsa cea mai mare. Dar, deocamdata are calitatea de martor in dosar. Lucru care l-ar putea face sa vorbeasca si sa dea declaratii incendiare despre evenimentele din iunie '90. Pentru ca anul trecut a declarat ca dupa mineriada din iunie 1990 i-au fost oferite functii importante in stat, precum cea de ministru de Interne, pe care le-a refuzat, intrucat veneau din partea unei guvernari conduse de un "fost nomenclaturist". Avocatul lui Cozma, Adrian Roseti, a declarat la acea vreme ca alte oferte i-au fost facute fostului lider al minerilor in timpul anchetei privind mineriada din iunie 1990, propunandu-i-se ca, in schimbul gratierii, sa denatureze relatarile despre aceste evenimente. Aparatorul lui Cozma mai declara ca fostul lider al minerilor a spus procurorilor ca dupa mineriada din iunie 1990 a primit mai multe oferte de a ocupa functii importante in stat, printre care si postul de ministru de Interne, dar ca nu le-a acceptat, motiv pentru care dupa aceea "a inceput prigoana impotriva lui". Intrebat care a fost motivul refuzarii acestor oferte, avocatul a spus ca Miron Cozma a decis astfel, intrucat il considera pe Ion Iliescu "un fost nomenclaturist", asa ca nu putea accepta functii oferite de o guvernare condusa de un astfel de om.
Iliescu audiat luna trecuta
Ion Iliescu a fost audiat ultima data in acest dosar luna trecuta, cu greu fiind convins sa vina la Parchet, dupa ce luni bune gasise tot felul de scuze pentru a nu se prezenta. El a sosit seara, in jurul orei 19.00, pentru a fi audiat de procurori, in calitate de invinuit. Dupa doua ore de audieri, la iesire, fiind "incoltit"de presa, a declarat ca este o aberatie sa fie trimis in judecata in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, dar a apreciat ca procurorii trebuie sa faca aceasta ancheta dupa ce au primit niste sesizari. Iliescu a spus ca a avut o discutie informala despre acest dosar si ca a incercat sa clarifice cadrul procesual in cauza. Totodata, fiind intrebat de jurnalisti cum apreciaza posibilitatea trimiterii sale in judecata, Ion Iliescu a spus ca "acest lucru ar fi o aberatie". (Bogdan GALCA)
Victimele mineriadelor acuza tergiversarea dosarului Iliescu
Viorel Ene, presedintele AVMR, sustine ca magistratul militar
Dan Voinea nu poate sa-l inculpe pe Ion Iliescu, deoarece a fost participant in decembrie 1989 la procesul soldat cu executarea sotilor Ceausescu
Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991 din Romania (AVMR), Viorel Ene, a declarat ieri ziaristilor ca membrii organizatiei sale nu vor inceta actiunile pana ce Ion Iliescu si complicii sai nu vor fi arestati. Viorel Ene s-a declarat dezamagit ca la 16 ani de la mineriada din 13 - 15 iunie 1990 nici una din persoanele vinovate de producerea unor morti si raniti nu a fost trimisa in judecata: "Supararea noastra cea mai mare este cu Ion Iliescu. De ani de zile protestam, am facut si greva foamei si, cu chiu cu vai, a fost chemat la Parchet sa dea o declaratie, pe care n-a dat-o nici in ziua de azi". Ene a aratat ca este foarte greu pentru generalul Dan Voinea (n. red. - procurorul care instrumenteaza dosarul mineriadei din iunie 1990) sa-l audieze pe Iliescu in calitate de invinuit, deoarece magistratul a fost implicat in procesul sotilor Ceausescu, proces ordonat de Ion Iliescu, care a dispus constituirea tribunalului militar exceptional. Ene a subliniat ca in decembrie 1989 Dan Voinea a fost procurorul care a facut rechizitoriul sotilor Ceausescu in doar cateva ore, "dar acum, dupa 16 ani de zile, nu poate fi la fel de operativ si cu Ion Iliescu". De asemenea, Ene a reamintit ca asociatia sa a facut plangeri penale impotriva a zeci de persoane, in frunte cu Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Victor Athanasie Stanculescu etc, dar ca, desi exista probe de vinovatie, respectivii nu au fost audiati de procurori decat in calitate de martori. S-a pus pe tapet si statistica neagra a mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, in care oficial s-au recunoscut patru morti si 18 raniti. Ene a afirmat ca "in realitate au fost peste 100 de morti ingropati in cimitirele Straulesti II si Domnesti sau incinerati la Crematoriul Cenusa, care a fumegat zile in sir", precum si de peste 600 de raniti.
Liderul AVMR si-a exprimat regretul ca "ancheta bate pasul pe loc", ca dosarul nu a ajuns in instata nici dupa 16 ani si ca "procurorul Dan Voinea, nu stiu din ce motive, a cerut reaudierea tuturor celor peste 1000 de parti vatamate din dosar". Vorbitorul a reamintit prezenta alaturi de Voinea, la procesul Ceausestilor de la Targoviste si a altor faptuitori din dosarul mineriadei, respectiv pe generalul Victor Stanculescu si Gelu Voican, exemple fata de care s-a aratat neincrezator in vointa procurorului Voinea de a finaliza cu adevarat dosarul. A fost pomenit si numele generalului de politie Pavel Abraham, "care nu a fost niciodata deranjat, desi era pe atunci adjunctul sefului scolii de politie unde peste 500 de persoane au fost detinute ilegal intre trei si sapte zile".
Ene Viorel a anuntat ca asociatia sa nu va inceta protestele - care vor continua si azi - pana ce persoanele vinovate pentru mortii si ranitii din mineriade nu vor fi trimise in judecata si condamnate pentru faptele lor. (Razvan SAVALIUC)
"Mineriada din iunie '90", aproape de finalizare
Dosarul mineriadei ar putea fi finalizat in doua-trei luni, desi se asteapta inca raspunsuri de la mai multe institutii ale statului, intre care si SRI, a declarat, ieri, Seful Parchetelor Militare, Dan Voinea (foto), in cadrul unei intalniri cu liderii organizatiilor de revolutionari. El a sustinut ca in dosarul mineriadei urmeaza anchetarea "elitelor" prezente in Piata Universitatii, adica pe cei care au "dat o tenta ideologica evenimentelor". Voinea a spus ca a purtat discutii cu directorul SRI, Radu Timofte, care a afirmat ca institutia pe care o conduce este dispusa sa furnizeze informatiile necesare finalizarii cauzei, insa la SPM nu a ajuns de la SRI nici unul din documentele solicitate. Reprezentantii asociatiilor de revolutionari, prezenti la intalnire, au afirmat ca SRI refuza sa prezinte documentele cerute, deoarece acestea ar putea incrimina persoane care au in momentul de fata functii de conducere in cadrul acestei institutii si care "doresc sa isi pastreze locul caldut." Procurorul Viorel Sieserman a afirmat, citat de Mediafax, ca este incontestabila implicarea SRI in mineriada, spunand ca au fost pusi sub acuzare mai multi ofiteri superiori din SRI. Acesta a atras atentia asupra ilegalitatilor grave comise in timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990. Sieserman s-a referit mai ales la faptul ca majoritatea persoanelor duse la Magurele si la Baneasa (unitati de invatamant cu profil militar) apartineau etniei rome, acestea fiind tinute ilegal "zile, saptamani si chiar luni". Sieserman a mentionat ca romii au fost prinsi prin "vanatoarea de tigani" inceputa pe 14 iunie 1990, au fost ridicati de pe strada, dusi la Magurele si la Baneasa unde au fost "batuti". El a mentionat ca actiunea nu a avut caracter rasist si nici nu a intentionat "epurarea etnica", ci a fundamentat informatiile aparute in mass-media, conform carora majoritatea celor din Piata Universitatii erau tigani. (Bogdan GALCA)
Evenimentele din decembrie '89, o diversiune
Procurorul Dan Voinea, a declarat, ieri, ca pana in prezent nu sunt probe ca ar fi existat teroristi care sa atace populatia in timpul Revolutiei din 1989. "Nu exista probe din care sa rezulte ca Romania a fost atacata de o alta tara", a mai declarat Dan Voinea. El considera ca evenimentele din decembrie 1989 reprezinta o diversiune si ca in spatele crimelor de la revolutie stau oameni, pe care isi propune sa ii identifice. Dan Voinea a spus, citat de Rompres, ca sunt foarte multe persoane puse sub invinuire in acest dosar, insa a refuzat sa le faca publice numele. (B.C.G.)
"Mineriada lui Iliescu, asa cum a fost"
La 16 ani de la evenimentele tragice din 13-15 iunie 1990, Asociatia 21 Decembrie 1989 organizeaza azi, incepand cu ora 13.00, la sediul din strada Bati1tei 24 A, dezbaterea publica "Mineriada lui Iliescu, asa cum a fost".
Invitati speciali, reprezentanti ai organizatiilor participante la fenomenul Piata Universitatii: membrii seniori ai Ligii Studentilor,
Grupul pentru Dialog Social, Alianta Civica, Grupul Independent pentru Democratie, Initiativa R, Asociatia Civic Media ca si PNL, PNTCD, ziaristi, personalitati ale vietii civice, studenti, reprezentanti ai Parchetelor Militare. Evenimentul va fi precedat de o depunere de coroane la crucea de la "Kilometrul 0 al Democratiei" din Piata Universitatii, la ora 12.00. La manifestare se va semna un protocol de constituire a Solidaritatii
Organizatiilor Civice din Romania. Seara, incepand cu ora 19.30, va avea loc un spectacol la Fantana de la Arhitectura, dedicat memoriei celor ucisi in Piata Universitatii in 1989-1990. (V.R.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
13-15 iunie   de Rams
mineriadele   de puiu1952
cosma.   de bazileus
Daca leaga cucuveaua ma intorc!   de caracadilca
A r h i v a
  Ordonanta Gojdu spulberata de Fundatia Strategikon    4 comentarii
  Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif    3 comentarii
  "Inchisorile fantoma" au zburat pe ruta CIA-PSD    3 comentarii
  Bani multi pentru EVZ si in 2006    1 comentariu
  Armistitiu temporar intre MJ si sindicalistii din Justitie    
  Plangere penala impotriva lui Iacov si Iorgulescu    
  Procesul lui DIP ar putea fi oprit    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Hot de cariera (1340 afisari)
 Blocaj in repatrierea romanilor cu dubla cetatenie (386 afisari)
 Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif (224 afisari)
 20 de ani de la moartea lui Borges (114 afisari)
 Martor dupa 16 ani (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01681 sec.