Ziua Logo
  Nr. 3648 de marti, 13 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Ordonanta Gojdu spulberata de Fundatia Strategikon
Orodonanta Gojdu sta pe masa Senatului asteptand sa fie dezbatuta si votata. Insa acest proiect promovat de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu nu are clarificate toate aspectele juridice, fiind aprig contestat si in pericol de a fi atacat la Curtea Constitutionala. Oricum, reprezentantii Bisericii au anuntat ca sunt gata sa mearga la CEDO daca parlamentarii le vor nesocoti dreptul juridic si istoric, conferit prin Testamentul Marelui Mecena.
Centrul Strategikon a alcatuit un raport in care analizeaza pe larg chestiunea Acordului Gojdu semnat pe 20 octombrie 2005 la Bucuresti intre Romania si Ungaria. "Afacerea Gojdu se prezinta, inca inainte de o rezolutie definitiva pe marginea sa, drept un subiect extrem de controversat si de interes public crescut. Dincolo de miza cuantificabila, financiara (a valorii bunurilor mobiliare si imobiliare a patrimoniului Gojdu), <<dosarul>> in discutie se subsumeaza unei discutii mai cuprinzatoare referitoare la ceea ce (mai) inseamna <<buna guvernare>> intr-o tara al carei obiectiv prioritar de politica externa este aderarea la Uniunea Europeana", se arata in concluziile raportului Strategikon. Dezbaterile haotice din Camera Deputatilor si votul marcat de nereguli au trezit intrebari privind legalitatea Ordonantei Gojdu. Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu i-a dezinformat pe senatori afirmand ca o declaratie unilaterala intenpretativa a legislativului romanesc va asigura recuperarea mostenirii Gojdu de la Budapesta - afirmatie contrazisa de diplomatia maghiara.
Cinci scenarii pentru Gojdu
Raportul amintit arata ca exista cinci scenarii ale procedurilor legislative asupra carora va fi chemata sa se pronunte Curtea Constitutionala in legatura cu votul din Camera Deputatilor asupra Ordonantei Gojdu. Astfel Ordonanta de Urgenta privind ratificarea Acordului romano-ungar, nefiind depusa la Camera Deputatilor nu exercita efecte juridice, ca de altfel nici Acordul de la 20 octombrie 2005. In cea de a doua varianta Ordonanta Gojdu se considera depusa la Parlament si aprobata tacit numai de catre Camera Deputatilor - un blocaj procedural posibil teoretic datorita lipsei unor prevederi explicte ale Regulamentelor Camerelor - situatie in care O.U.G. este in vigoare. In alta abordare Ordonanta Gojdu se considera depusa la Camera si adoptata tacit printr-o lege de aprobare. Ordonanta Gojdu se considera adoptata tacit, la fel insa si proiectul de lege de respingere a ei, in forma in care a fost el inaintat de catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor catre Senat - situatie in care practic O.U.G. a fost anulata, iar Acordul nu mai este in vigoare".
Grupul Strategikon mai arata in raportul citat ca: "In momentul finalizarii, indiferent cum, a "sarabandei procedurale" din Parlament, mai raman in dicutie doua institutii care pot sa participe la determinarea unor schimbari, sau, macar, la explicarea publica a ceea ce se intampla. Ne referim aici la presedintele Romaniei si, respectiv, la Curtea Constitutionala: o desi a evitat sa se pronunte, in mod straniu, data fiind dimensiunea atinsa de dezbaterile publice, presedintele Traian Basescu poate juca un rol-cheie in solutionarea chestiunii, un rol chiar decisiv in lumina prerogativelor constitutionale: in baza art. 77 (1-2), in termenul celor 20 de zile la dispozitie, Presedintele poate solicita reexaminarea legii adoptate de catre Parlament. In cazul in care Parlamentul ar adopta legea (se presupune de aprobare a O.U.G.) sau respectiv ar "respinge" Proiectul de Lege de respingere a O.U.G, el mai poate face recurs la o prerogativa constitutionala, aceea de a sesiza Curtea Constitutionala inaintea celor 20 zile pentru promulgare, aceasta conform art. 146 (a) din Constitutie. De remarcat ca, inca de la inceperea procesului, Presedintele nu a avut calitate de parte in acest proces".
Bulibaseala la Senat
In cadrul sedintei de saptamana trecuta senatorii nu au reusit sa transeze nici macar problema procedurii de vot si a cvorumului necesar. Inainte de a ajunge la dezbateri generale pe marginea proiectului, senatorii Antonie Iorgovan si Serban Nicolae au contestat decizia comisiei juridice privind caracterul ordinar al legii de aprobare a Ordonantei Gojdu. Cei doi au aratat ca proiectul legislativ are caracter organic, deoarece stabileste regimul juridic al unor bunuri, intrand in sfera regimului proprietatii. In plus, Serban Nicolae a contestat si raportul comisiei juridice, care a stabilit ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare Gojdu poate fi adoptata prin respingerea legii de respingere data de Camera Deputatilor. Senatorul social-democrat a aratat ca "nu exista aprobare prin respingerea respingerii", formula fiind contrara Constitutiei si a solicitat vot nominal pe marginea acestui proiect. Presedintele comisiei juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, a admis ca este o formula "mai rar intalnita", insa este cea agreata de majoritatea senatorilor-juristi prezenti la discutiile din comisie. "Rad de noi si studentii la drept, din anul I, care fac drept constitutional", a replicat Serban Nicolae.
Iorgovan: "In mod clar, un act de tradare nationala"
Senatorul Antonie Iorgovan sustine ca pozitia Romaniei pe tema acordului dintre Romania si Ungaria privind fundatia Gojdu "este, in mod clar, un act de tradare nationala" si va ataca la Curtea Constitutionala legea de adoptare a Ordonantei de Guvern, daca aceasta va trece de Parlament. Iorgovan a aratat ca acordul dintre cele doua state privind fundatia Gojdu "are mai multe probleme, de ordin constitutional, legal si politic". El sustine ca ratificarea tratatului trebuie facuta de Parlament, nu printr-o ordonanta de Guvern si ca, daca legea privind aprobarea acestei ordonante va trece de legislativ, cei care sunt impotriva tratatului vor ataca legea la Curtea Constitutionala, iar in cazul in care aceasta institutie va considera legea ca fiind constitutionala vor ataca legea la forurile competente din Europa. Senatorul a declarat ca, "in mod categoric, aceasta solutie nu va fi acceptata", chiar daca acest proiect a fost negociat de Guvernul Nastase. "Nu este singura chestiune tampita negociata de Guvernul Nastase. Bine ca n-a finalizat-o", a adaugat Iorgovan.
George DAMIAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Pentru Dan Bruma (Re: Tineri ortodocsi ???!!!)   de Melka
As muri de rusine   de DianaI
Pacaliciul Ungureanu afara din guvern !   de Raquel
a!   de Sema
A r h i v a
  Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif    3 comentarii
  "Inchisorile fantoma" au zburat pe ruta CIA-PSD    3 comentarii
  Bani multi pentru EVZ si in 2006    1 comentariu
  Armistitiu temporar intre MJ si sindicalistii din Justitie    
  Martor dupa 16 ani    4 comentarii
  Plangere penala impotriva lui Iacov si Iorgulescu    
  Procesul lui DIP ar putea fi oprit    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Hot de cariera (1340 afisari)
 Blocaj in repatrierea romanilor cu dubla cetatenie (386 afisari)
 Ample proteste la Catedrala Sf. Iosif (224 afisari)
 20 de ani de la moartea lui Borges (114 afisari)
 Martor dupa 16 ani (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01277 sec.