Ziua Logo
  Nr. 3647 de luni, 12 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Remaniabilii
Aproximativ 70% din populatie considera utila ideea unei remanieri guvernamentale, iar ministrii Sanatatii, Agriculturii, Muncii, Justitiei si Educatiei sunt primii vizati de schimbare, releva un sondaj INSOMAR difuzat recent. Conform cercetarii, romanii apreciaza ca schimbarea imediata a unor membri ai Cabinetului ar crea premisele imbunatatirii situatiei din tara si a lor personal. De cealalta parte, decidentii politici, reprezentanti ai partidelor din Coalitie, nu au o viziune comuna asupra schimbarilor. Liderii PNL si UDMR vorbesc despre o remaniere prin care sa fie inlocuiti ministrii neperformanti, altii decat cei din partidele lor, in timp ce seful PD solicita o restructurare grabnica. Subiectul va fi reluat astazi in sedinta Coalitiei.
Nicolaescu si Flutur, aratati cu degetul
Potrivit sondajului INSOMAR, realizat in perioada 1-6 iunie, 38% dintre romani sunt "total de acord" ca acum ar fi necesara schimbarea unor ministri, iar 32% dintre subiecti se declara "partial de acord" cu aceasta idee. Numai 18% se pronunta "partial impotriva", iar 12% "total impotriva". Cei mai multi dintre repondenti (29%) au afirmat ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, este cel la care se gandesc in primul rand ca ar trebui schimbat din functie, 16% pronuntand numele ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur. Alti membri ai Guvernului care ar trebui schimbati ar fi ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, cel ai Justitiei - Monica Macovei, precum si Mihail Hardau, de la Educatie. In opinia a 6% dintre cei intervievati, ar trebui schimbati din functii toti ministrii. De altfel, studiul INSOMAR releva o scadere a nivelul de satisfactie a populatiei fata de activitatea Guvernului si a premierului Calin Popescu Tariceanu.
Alianta - 46%, PSD - 23%
In ceea ce priveste intentia de vot, sondajul arata ca Alianta D.A. ar obtine 46% din voturile electoratului, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, iar PSD ar intruni 23% din sufragii. PRM ar avea 14%, Partidul Noua Generatie (PNG) - 6%, UDMR - 5%. Sub pragul electoral s-ar situa Partidul Conservator (PC), cu 2%, si Partidul Initiativa Nationala (PIN) cu 1%. Nehotaratii si cei care nu voteaza reprezinta 35% din esantion. In cazul in care toate partidele ar candida independent, fara a mai face aliante intre ele, 31% dintre cei chestionati au spus ca ar vota cu PD, 23% cu PSD, 14% cu PRM, 13% cu PNL, 7 % cu PNG si 5% cu UDMR. PC si PIN nu ar trece peste pragul electoral, fiind cotate cu cate 2% din optiunile de vot. Daca partidele din Alianta D.A. ar candida separat, 69% dintre votantii acesteia ar opta pentru PD, 29% pentru PNL, iar 2% ar vota o alta formatiune politica.
Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1448 de persoane, fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de 2,6%. (Ovidiu BANCHES)
Politicienii privesc diferit schimbarea
Emil Boc, presedinte PD: Restructurare pana la sfarsitul lunii iunie
Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca restructurarea Guvernului trebuie facuta cat mai repede, pana la sfarsitul lunii iunie. "Eu cred ca restructurarea nu numai ca este necesara, dar ar trebui sa fie facuta si foarte repede, si cand spun foarte repede ma refer pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a putea fi trecuta prin Parlament. (...) Nu trebuie sa ne rezumam numai la restructurarea secretarilor de stat si a agentiilor guvernamentale, ci in primul rand trebuie sa incepem cu componenta Cabinetului, sa incepem cu reducerea numarului de membri ai Guvernului. (...) In privinta ministrilor delegati, clar nu au ce cauta in Guvern pentru ca nu se justifica. In privinta vicepremierilor, la fel, nu au ce cauta in structura Guvernului, pentru ca, in afara de rolul de simbol politic, fara portofoliu concret, mentinerea lor in continuare, dupa parerea mea, nu se justifica. Un guvern pe care il dorim este un guvern cu 15 ministere, cu 15 ministri cu portofoliu, plus primul-ministru, fara ministri delegati, fara vicepremieri sau, ca alternativa, pot fi vicepremieri, dar cu portofoliu in Cabinet", a declarat Boc, pentru Rompres. In privinta organizarii unor alegeri anticipate, Emil Boc afirma ca acestea sunt excluse cel putin pana la 1 ianuarie 2007, precizand ca, dupa aceasta data, "orice este posibil".
Marko Bela, presedinte UDMR: Haideti sa nu ne mintim
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat ieri ca PD este singurul partid care nu si-a nominalizat un lider in calitate de vicepremier si ca propunerea lui Emil Boc de a restructura guvernul este neserioasa, singura varianta acceptata de UDMR fiind schimbarea unor secretari de stat. Liderul Uniunii a precizat ca este de acord sa se realizeze acum doar o remaniere si o reducere a numarului secretarilor de stat, iar "restructurarea profunda, rationala, adevarata" trebuie initiata dupa aparitia Raportului de tara sau chiar dupa 1 ianuarie 2007. "Asa cum propune domnul Boc sa faca domnul Boc si sunt curios cum se va face. E o propunere neserioasa, a declarat Marko Bela, potrivit Mediafax. El a sustinut ca "cel care crede" ca Guvernul poate fi restructurat acum "se minte sau ne minte pe noi". "Haideti sa nu ne mintim", a cerut presedintele UDMR, adaugand ca "demagogia si populismul legate de aceasta tema" nu ar trebui acceptate.
Bogdan Olteanu, PNL, presedintele Camerei Deputatilor: Remaniere, poate in iulie
O remaniere guvernamentala nu se va produce mai devreme de luna iulie, a declarat sambata, la Galati, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu. El a apreciat ca in aceasta problema trebuie sa se pronunte doar prim-ministrul, si nu altcineva. Intrebat daca poate nominaliza ministerele in care considera ca lucrurile merg prost, Olteanu s-a aratat nemultumit de activitatea a doi ministri ai PD si i-a laudat pe ministrii liberali. "La Ministerul Transporturilor lucrurile merg rau. Proiectele sunt mult intarziate, sunt intarziate de ani de zile multe proiecte. Anul trecut au ramas bani, ceea ce este inadmisibil. Sper ca anul acesta sa nu ramana bani, ci sa se cheltuiasca. Un alt minister unde lucrurile merg rau este Ministerul Educatiei. Sindicatele sunt nemultumite de modul in care se pune in aplicare acordul incheiat la sfarsitul anului trecut. Despre Ministerul Agriculturii am o parere buna. Despre ministru am o parere foarte buna. Din pacate, Ministerul merge mai prost decat ministrul. Din activitatea Ministerului Sanatatii eu apreciez pachetul de legi. Consider ca este un pachet de legi bun si curajos, iar efectele lui le vom judeca in toamna", a spus Olteanu, conform Rador. (O.B.)
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
70%   de simiondan
Politica second hand   de doru321
remanierea   de ziua z
remaniabilii   de ziua z
Jos Guvernul Tariceanu ! Un Guvern INAPT, NEVOLNIC, CORUPT si ANTI-ROMAN !! Dorim ALEGERI ANTICIPATE !!   de Omul cu Picioare foarte Paroase
   de S.Stefan
A r h i v a
  Primarii din cartoane    2 comentarii
  Evenimentul Zilei "sponsorizat" de stat    4 comentarii
  MAE desfiintat de romanii din jurul granitelor    7 comentarii
  "Ungureanu, stii ceva - <<light Romanian>> e limba ta!"    13 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Adrian Mutu a devenit tata pentru a doua oara (509 afisari)
 Expozitie de pictura Bogdan Pietris (312 afisari)
 Dezvoltarea urbanistica a Capitalei - Orasul ca bun cultural (287 afisari)
 Stiri pe scurt (241 afisari)
 "Patimile lui Hristos" - cel mai controversat film din istorie (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01115 sec.