Ziua Logo
  Nr. 3647 de luni, 12 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
A sosit vremea urii
Red APPLE 
Ce a fost saptamana trecuta?
l Scandalul fregatelor, la debut
l Scandaluri si framantari in PSD
l Scandal in Guvern: Voiculescu ii pune conditii lui Tariceanu
l Scandal si cearta in societatea civila
Ce mai exista necontestat in Romania?
Incet, incet nimic nu va ramane neimproscat cu noroiul principiilor. Nu exista loc sau subsistem in care sa fie pace si constructie. Toti se lupta si nimeni nu construieste. Acest bellum omnium contra omnes prevesteste aparitia unei noi etape din viata societatii noastre, un nou "contract social", cu noi reguli ale jocului si noi practici.
Toate structurile puterii, de la partide pana la societatea civila si mass-media, sunt cuprinse de febra luptei. Grav este ca fiecare dintre aceste componente incearca sa-si depaseasca propriile frontiere si sa se redefineasca in raport cu ceea ce ele nu isi propusesera sa fie. Presa vrea sa fie exponent al societatii civile, societatea civila vrea sa aiba decizie politica, clasa de business vrea sa decida si politic, iar politicul vrea sa controleze totul.
Iesind din sfera proprie de competenta, fiecare dintre componentele sistemului demonstreaza o frica teribila de un viitor care le va supune unei transformari radicale, o incercare disperata de a supravietui in paradigma trecutului. Caci, daca facem o minimala comparatie cu ceea ce inseamna viitorul european si paradigma sa, constatam cat de radical se vor schimba lucrurile. Foarte putin din ceea ce este va mai fi in urma marii confruntari ce vine inexorabil. Noi actori, noi proceduri, noi structuri sunt iminente. Pacat ca si aceasta schimbare este grevata de oamenii trecutului. "Sedinta (lupta) continua, tovarasi" spunea Ostap Bender. Mare dreptate avea.
De ce?
Scandalul fregatelor reprezinta cel mai important eveniment al saptamanii trecute, care ar putea conduce la capturarea primilor "rechini" in lupta anticoruptie. Internationalizarea scandalului va aduce un plus de informatie incriminanta care va pune puterea in situatia de a decide transant daca vrea sau nu lupta anticoruptie. Daca nici dupa acest scandal, cu toate dezvaluirile sale, nu va produce un vinovat merita sa ne infratim cu celebrul Congo. Cert este ca fregatele au scufundat restructurarea guvernamentala si ca acest fapt constituie un avantaj tactic pentru Tariceanu care doreste conservarea actulului status quo. Fie si numai pentru linistea interna a partidelor din coalitie.
In principalul partid de opozitie, apele se tulbura pe zi ce trece, atat din cauza infiintarii de catre Ion Iliescu a Polului Social, care seamana cu o "arca a lui Noe", capabila de a-i prelua pe nemultumitii din zona stangii, cat si pe motivul criticilor aduse actualului presedinte, Mircea Geoana, de catre unii dintre membrii partidului sau.
Zvonurile potrivit carora fostul secretar general al PSD, Cozmin Gusa, si-ar pregati revenirea in partid, ajutat de tinerii social-democrati sunt, de asemenea, nelinistitoare pentru actuala conducere a formatiunii lui Geoana. Multi dintre comentatorii politici au inceput sa acrediteze ideea ca opera actuala a fostului sef al statului seamana izbitor cu constructia FSN din anii 1990. Si atunci, ca si acum, structurile create de Iliescu au atras ca un magnet atat politicieni, cat si reprezentanti ai societatii civile cu viziuni de stanga. De pilda, in prezent peste 1,5 milioane de sindicalisti de la Meridian si-au anuntat intentia de a se strange in jurul fondatorilor Forumului Democrat Roman (noua infatisare a Polului), Ion Iliescu si Petre Roman. In afara de milioanele de prozeliti, noua structura va avea in curand si o platforma comuna, care va reprezenta atat mesajul, cat si solutia stangii la problemele momentului. Anuntul lui Razvan Theodorescu, potrivit caruia PSD s-ar putea prezenta la viitoarele alegeri cu un candidat din afara partidului pune si mai mult pe jar conducerea PSD. Pentru a mima normalitatea, aceasta a inceput sa atace sustinut, in plan parlamentar, actuala putere, depunand motiune dupa motiune. Dupa motiunea privind situatia gripei aviare si prestatia ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, social-democratii au conceput motiunea impotriva situatiei din sistemul sanitar, indreptata impotriva ministrului Eugen Nicolaescu.
Numirea lui Dan Voiculescu ca vicepremier si dorinta acestuia de a-si redefini dintr-un inceput prioritatile nu sunt de natura a menaja sensibilitatile partenerilor de guvernare. Atat PD, cat si PNL au inceput sa manifeste o stare de nervozitate accentuata, intrucat liderul PC - probabil in contrapartida faptului ca isi calca pe inima sa-l accepte pe Tariceanu ca sef - vrea sa supervizeze, printr-un program propriu, activitatea a doi ministri importanti ai Guvernului, democratul Gheorghe Barbu (Munca si Protectie Sociala) si liberalul Eugen Nicolaescu (Sanatate). Lucrurile s-au tensionat brutal chiar in anturajul premierului, consilierul acestuia pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea, amenintand ca demisioneaza daca Voiculescu se va instala in Guvern. In ciuda tuturor nemultumirilor, liderul conservator isi continua nestingherit planurile politice. El a cerut inca o data dovada de la Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii - potrivit careia n-a fost securist - si a reusit sa obtina acordul de principiu al Cotrocenilor pentru instalarea ca vicepremier.
Ce va fi?
l Scandalul fregatelor va zgudui lumea politica autohtona.
lLa solicitarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, Guvernul va adopta legea de infiintare a Agentiei Nationale de Integritate, institutia care va verifica declaratiile de avere ale demnitarilor.
l Vacanta parlamentarilor va fi tulburata de necesitatea adoptarii noului Cod Fiscal intr-o sesiune extraordinara.
l Nominalizatul la functia de viceprim-ministru isi va definitiva programul de actiune, in asteptarea raspunsului CNSAS.
l Evaluatorii U.E. sosesc din nou in Romania, pentru a monitoriza actiunile guvernantilor menite sa inlature steguletele rosii si galbene din raportul de tara.
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
A sosit vremea urii.....   de doctorul
   de gergiana
Partea buna a scandalului fregatelor   de Ghita Bizonu'
Voi veti plati   de Vlad Teodor
...bellum omnium contra omnes.. Interesant... se vede ca l-ai citit pe Marx si a lui "Zur Judenfrage" care duce spre..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
UNDE TI-E RETROCEDAREA   de Michael Theil - Lazarescu
   de S.Stefan
A r h i v a
  Soros conduce detasat. In batalia pentru societatea civila    15 comentarii
  Senator roman, nu ma trada!    8 comentarii
  Anatomia oligarhiei romanesti    7 comentarii
  TIFF-ul sufocat de cianuri    3 comentarii
  Multa, multa sanatate, dle Ioan Mircea Pascu!    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Adrian Mutu a devenit tata pentru a doua oara (509 afisari)
 Expozitie de pictura Bogdan Pietris (312 afisari)
 Dezvoltarea urbanistica a Capitalei - Orasul ca bun cultural (287 afisari)
 Stiri pe scurt (241 afisari)
 "Patimile lui Hristos" - cel mai controversat film din istorie (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.92240 sec.