Ziua Logo
  Nr. 3647 de luni, 12 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Soros conduce detasat. In batalia pentru societatea civila
Sorin ROSCA STANESCU 
Faimosul miliardar american, specialist in lovituri pe bursa la nivel mondial, a obtinut un avans considerabil intr-una dintre cele mai redutabile batalii. Adjudecarea, in plan international, a celei mai importante parti din societatea civila. Este o lovitura de maestru asupra careia am intentia sa ma refer in acest editorial. Cu atat mai mult cu cat si in Romania efectele sunt vizibile. Si pot avea si au o influenta decisiva asupra scenei politice. Dar chiar referindu-ma la Romania, nu am cum sa ignor faptul ca George Soros este atat de puternic incat isi permite luxul de a fi cel mai important inamic declarat din Statele Unite al celui mai puternic om al lumii, George W. Bush.
In Romania, singura persoana care a atacat frontal, dar dintr-o directie diferita si, pana la urma, tintind un obiectiv pur politic, este Ion Iliescu. Exasperat de presiunea sufocanta, in ceea ce-l priveste, a societatii civile din Romania, Ion Iliescu a facut, in urma cu mai mult timp, o afirmatie extrem de interesanta. El a spus ca stanga a pierdut, in planul societatii civile, batalia. Ca cei mai activi, virulenti si, pana la urma, autoritari reprezentanti ai societatii civile in raport cu populatia simpatizeaza cu partidele de dreapta. Si lovesc sistematic in PSD. Cu alte cuvinte, o asemenea situatie este de natura a inclina balanta in planul bataliei politice in favoarea dreptei. Iliescu a facut apel la acei intelectuali de stanga care ar putea, in planul societatii civile, sa constituie o contrapondere a celor care il agaseaza constant. Semnalul de alarma a rasunat, insa, in gol. Au trecut luni de zile si nu s-a intamplat nimic. Poate de aici si dorinta obsedanta a lui Iliescu de a constitui un ciudat pol de stanga, plasat in afara partidelor. Impreuna cu Petre Roman. Nu ma voi referi, insa, la acest proiect. Ma intorc la ceea ce se intampla in Romania reala. Si incerc sa pun concluziile la care ajung in raport cu procesele la nivel planetar. Pentru ca si din aceasta perspectiva ne globalizam. Si de aceea, ma voi intoarce la marele si, pana acum, infailibilul Soros.
Fundatia sa pentru o Societate Deschisa actioneaza in intreaga lume. Cu succes. In paranteza fie spus, Soros, in ciuda fabuloasei sale bogatii, este de stanga. Iar paradoxul e ca, in ultimii 16 ani, el si-a concentrat ofensiva asupra tarilor din Europa Centrala si de Est, dar si asupra Federatiei Ruse, unde organizatiile Soros actioneaza, asa cum corect a intuit Ion Iliescu, de pe pozitiile dreptei. Lovind in partidele de stanga, considerate descendente ale fostului Partid Comunist. Numai in Statele Unite Soros defileaza in forta pe un alt culoar. Care este, in mod declarat, anti-Bush. Si, implicit, impotriva ultraconservatorilor de la Washington. De ce afirm ca batalia pentru societatea civila a fost vitala la sfarsitul secolului XX si poate deveni esentiala acum, la inceputul secolului XXI? Pentru ca politica statelor nu se mai poate baza doar pe forta. Nici in plan intern si nici in plan extern. Destinul statelor nu mai este desenat exclusiv de partidele politice. Din ce in ce mai cu greutate este cuvantul organizatiilor civice. In Romania, in cel putin trei situatii societatea civila, prin organizatiile ei, a schimbat cursul istoriei in ultimii 16 ani. In 1990, cand prima coalizare a organizatiilor civice a obligat Guvernul FSN si presedintia FSN sa se devoaleze in ochii natiunii si ai intregii lumi, cu toate consecintele care au decurs de aici; atunci cand a fost creata Alianta Civica, practic din unirea eforturilor numeroaselor organizatii civice preexistente si cand ea a reusit sa determine partidele istorice sa se uneasca, sa cucereasca puterea, Alianta Civica punandu-l pe teava si pe viitorul presedinte, Emil Constantinescu; in 2004, cand, in urma unei campanii intitulata "Pentru un Parlament curat", organizatiile societatii civile au inclinat balanta in favoarea lui Traian Basescu, oferindu-i acestuia Presedintia. Si contribuind decisiv la venirea la putere a unei coalitii de partide, chiar daca formatiunea cu cei mai multi parlamentari a fost si este PSD.
Ei bine, faptul ca, asa cum corect a sesizat Iliescu, cele mai active organizatii ale societatii civile din Romania intervin energic in politica, sprijinind in mod manifest si activ dreapta, i se datoreaza, in buna masura, domnului Soros. Care a investit imens in aceasta tara, sub forma unor burse si ajutoare substantiale acordate unor persoane si unor proiecte. In acest moment, indiscutabil, George Soros, desi traieste pe malul Potomacului si vine extrem de rar in Romania, are un cuvant greu de spus atunci cand se iau decizii cardinale. Decizii politice. El a castigat, nu numai in Romania, ci pe intreaga planeta, o batalie importanta. Dispune, in acest moment, de o forta fara egal care, daca o analizam in ansamblu, poate rivaliza cu succes cu orice partid politic din orice tara vizata, devenind chiar un concurent al statelor nationale.
Si totusi, infailibilul George Soros a fost pacalit. Cel putin in Romania. Unde, fara sa vrea, s-a incarcat cu o coloana a cincea. Care ii poate scapa de sub control. Pentru ca, fara ca Soros sa stie, multi dintre beneficiarii romani ai generozitatii sale sunt fosti colaboratori ai securitatii. Voi reveni.
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Soros a stiut si stie..   de Virgil Ciuca
   de Kartouche
Pozitionarea pe stanga si luciditatea jurnalistului!   de Joan
Soros a pus banul pentru interesul lui   de avarfreson
cititi excelentul articol al lui Traian Ungureanu...   de lucid
Coloana a V-a dupa o analiza profunda a ideilor soros si cu   de ionion
Punct ochit, punct lovit.   de gergiana
ILUZII   de teddy bear
Monico tata, pupa-l in bot(pe Soros) si mananca-l tot !   de Raquel
sa nu generalizam...   de anamariam
Soros.....   de doctorul
"Si totusi, infailibilul George Soros a fost pacalit". Domnule Rosca Stanescu,   de tjmaxxi
D-le SRS   de cosor ion
Ne lasati in suspans ? hai ca voi nu stiti !   de Aladin
Stimat Domnule Rosca - Felicitari.. ASTA e virusul de SIDA - vinovat de boala curenta a Romaniei. Si "cozile de topor"..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Senator roman, nu ma trada!    8 comentarii
  Anatomia oligarhiei romanesti    7 comentarii
  TIFF-ul sufocat de cianuri    3 comentarii
  A sosit vremea urii    7 comentarii
  Multa, multa sanatate, dle Ioan Mircea Pascu!    4 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Monica Macovei se duce spre faliment. Cu viteza maxima    2006-06-09
  Remanierea. Cu politicieni sau cu politruci?    2006-06-08
  Se spulbera mitul incompatibilitatii dintre politica si afaceri    2006-06-07
  "Oligarhii" si coloana a cincea din presa romana    2006-06-06
  Presa oligarhilor    2006-06-03
 Top afisari / comentarii 
 Adrian Mutu a devenit tata pentru a doua oara (509 afisari)
 Expozitie de pictura Bogdan Pietris (312 afisari)
 Dezvoltarea urbanistica a Capitalei - Orasul ca bun cultural (287 afisari)
 Stiri pe scurt (241 afisari)
 "Patimile lui Hristos" - cel mai controversat film din istorie (123 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.23950 sec.