Ziua Logo
  Nr. 3643 de miercuri, 7 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romania, sursa si trambulina pentru traficul de carne vie
Desi a inregistrat progrese in combaterea traficului de fiinte umane, "Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime" in vederea combaterii flagelului, se arata in cel de-al saselea raport anual al Administratiei SUA pe aceasta tema, publicat, luni, de Departamentul de Stat american, Bucurestii prezentand in continuare carente in ceea ce priveste identificarea si protejarea victimelor fenomenului, precum si in sustinerea ONG-urilor de profil. Prezenta pe lista statelor de "nivelul 2", cu performante insuficiente in materie, "Romania este o sursa si o tara de tranzit pentru femeile si fetele traficate in scopuri de exploatare sexuala", fara a se remarca, insa, numai drept unul din punctele de tranzit pentru victimele traficului cu carne vie din Moldova, Ucraina si Rusia, "expediate" in Occident. "Fete romance sunt traficate in interiorul tarii in scopuri de exploatare sexuala comerciala, iar baietii sunt traficati din estul si nordul Romaniei catre centre urbane in scopuri de munca fortata, inclusiv furturi minore fortate", precizeaza raportul Departamentului de Stat in acest sens, amintind, insa, ca tara noastra "si-a intensificat eforturile de aplicare a legii impotriva traficului de fiinte umane si a luat masuri pentru a imbunatati coordonarea guvernamentala a eforturilor de combatere a traficului de fiinte umane, prin crearea Agentiei Nationale pentru Prevenirea Traficului de Fiinte Umane, la sfarsitul anului 2005".
Progrese si recomandari
La capitolul progrese, raportul constata imbunatatirea "in mod semnificativ" a eforturilor de aplicare a legii impotriva traficului de fiinte umane, numarand nu mai putin de 231 de anchete intreprinse de autoritatile romane in 2005 pe aceasta tema, respectiv condamnarea a 235 de traficanti in anul precedent. Progresele se anunta insa "modeste" in ceea ce priveste imbunatatirea asistentei si protectiei acordate victimelor. Desi ONG-urile au primit unele fonduri din partea autoritatilor locale pentru asistenta acordata victimelor, "sprijinul per total a fost inconsistent si, in mare parte, necorespunzator", constata raportul, precizand ca "au existat probe conform carora Politia a amendat victimele pentru acte care au fost rezultatul direct al traficului de fiinte umane in care acestea au fost implicate". La capitolul prevenire, "Guvernul Romaniei a facut dovada unor eforturi adecvate pentru prevenirea traficului de fiinte umane", sustin autoritatile americane, recomandand Bucurestilor "sa isi imbunatateasca metodele de identificare a victimelor si sa stabileasca un sistem functional de directionare a acestora", dar si o mai buna cooperare cu ONG-urile de profil, secondata de o finantare "mai stabila" a acestora.
Bulgaria, pe lista SUA
Deja taxati de oficialii europeni pentru deficientele inregistrate in domeniul urmaririi retelelor criminale, marcat, de altfel, cu un "stegulet rosu" in raportul Comisiei Europene din mai, anul acesta, partenerii de aderare bulgari figureaza in raportul anual Departamentului de Stat american drept "tara sursa, de tranzit si de destinatie pentru femeile si fetele victime ale traficului de fiinte umane in vederea prostitutiei", racolate din Romania, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Armenia, Liban sau Asia Centrala. Copiii romi din Bulgaria sunt exploatati pe teritoriul tarii sau in strainatate pentru cersit sau furturi minore, precizeaza documentul, amintind ca, in 2005, autoritatile de la Viena au identificat aproximativ 700 de copii romi provenind din Bulgaria, care cerseau sau erau exploatati in scopuri sexuale in Austria. Cu toate ca Sofia a implementat partial legi privind protectia martorilor si chiar a protejat anul trecut victime ale traficului de persoane, numeroase victime care au colaborat cu Politia locala au beneficiat doar de protectie partiala, noteaza raportul, sustinand ca victimele traficului de carne vie sunt adeseori trimise de autoritati la organizatiile non-guvernamentale pentru a primi asistenta. Departamentul de Stat isi exprima, totodata, ingrijorarea cu privire la coruptia ofiterilor vamali bulgari, subliniind ca un agent al Politiei de frontiera a fost condamnat pentru prostitutie fortata.
"Contributia" transnistreana
Republica Moldova este in primul rand o sursa si intr-o masura mai mica o tara de tranzit pentru traficul de femei si fete destinate exploatarii sexuale in Europa, Orientul Mijlociu sau Rusia, arata raportul anual al Departamentului american de Stat privind traficul de persoane. Documentul subliniaza, potrivit Mediafax, ca o alta sursa importanta si in acelasi timp regiune de tranzit pentru traficul de persoane este Transnistria, care nu este supusa controlului autoritatilor centrale moldovenesti. La capitolul progrese, "semnificative" in cazul Chisinaului, raportul aminteste ca, printre masurile luate de autoritati in anul anterior, se numara imbunatatirea capacitatii de raspuns a fortelor de ordine, cresterea numarului anchetelor in acest domeniu si condamnarea unui numar mai mare de traficanti, precum si adoptarea de legi pentru combaterea acestei activitati. Autoritatile de peste Prut sunt criticate, pe de alta parte, pentru faptul ca au dat dovada de initiativa, bazandu-se aproape in totalitate pe organizatiile non-guvernamentale pentru prevenirea traficului si protejarea victimelor. Desi in decembrie 2005 Chisinaul a adoptat o serie de legi pentru combaterea acestei activitati, incriminand atat traficul in scopul exploatarii sexuale a victimelor cat si pe cel legat de munca fortata, implementarea actelor normative este limitata, autoritatile centrale neimplicandu-se si nealocand resurse in acest sens, subliniaza raportul, identificand doar 386 de anchete, respectiv 58 de condamnari in legatura cu traficul de carne vie.
Iranul si Siria raman pe lista neagra a SUA
Iranul si Siria figureaza in evaluarea anuala a Washingtonului pe seama eforturilor depuse de statele lumii in vederea combaterii traficului de fiinte umane, cele doua state fiind incluse pe lista neagra a celor 12 tari care nu se remarca in nici fel in stoparea fenomenului, transmite Mediafax. Statele nominalizate - Belize, Iran, Laos, Siria, Uzbekistan, Zimbabwe, Birmania, Cuba, Coreea de Nord, Arabia Saudita, Sudanul si Venezuela - risca impunerea de sanctiuni, in special sub forma suspendarii acordarii de ajutoare din partea Washingtonului. "Cerand socoteala tuturor statelor, prietene sau nu, care pot si trebuie sa faca mai mult pentru a lupta impotriva traficului de fiinte umane, exercitam presiuni asupra acestor state sa ia atitudine", a declarat secretarul de Stat Condoleezza Rice, cu ocazia prezentarii, luni, a evaluarii Departamentului de Stat privind traficul de fiinte umane. Iranul, aflat in conflict cu comunitatea internationala din cauza programului sau nuclear controversat, a fost plasat pe lista neagra "in urma informatiilor recurente si credibile conform carora autoritatile iraniene aplica victimelor pedepse corporale, cu detentia sau cu moartea". Potrivit observatorilor straini, Iranul este un centru de recrutare a femeilor si fetelor care sunt trimise apoi in tari precum Pakistan, Turcia, statele din Golf sau in Europa pentru a fi exploatate sexual. In ceea ce priveste Siria, Departamentul de Stat a stabilit ca in aceasta tara sunt aduse femei din Asia de Sud, Asia de Sud-Est si Africa pentru munci domestice. Femei din Rusia, Belarus si Ucraina vin in Siria pentru a lucra ca dansatoare de cabaret, insa in conditii asemanatoare sclaviei, fiindu-le confiscate pasapoartele. (A.M.L.)
Plan bulgar dupa model romanesc
Autoritatile de la Sofia intentionau, ieri, sa prezinte Comisiei Europene un plan de masuri destinat remedierii deficientelor semnalate in raportul din mai al Executivului comunitar. Planul de actiune va include si o serie de masuri de combatere a coruptiei inspirate dupa modelul Romaniei, declara, in ajun, ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, potrivit cotidianului Sofia Echo, citat de Mediafax, initiativa autoritatilor de la Sofia fiind menita sa accelereze ritmul reformelor, criticat de Comisia Europeana prin evaluarea sa de luna trecuta. Executivul bulgar are in vedere crearea unei unitati speciale de lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, dupa modelul preluat de la autoritatile romane, unitate care va fi formata din 30 sau 40 de experti tineri, desemnati de Adunarea Nationala, detalia Kalfin, subliniind, totodata, ca, indiferent de rezultatul discutiilor cu Executivul european, Bulgaria va depune eforturi serioase pentru a elimina problemele in domeniile deficitare. (D.E.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Complicitate   de griar
A r h i v a
  Copos in boxa    18 comentarii
  Restructurarea in moarte clinica    5 comentarii
  S-a furat muzeul dacilor    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Calomnia si insulta eliminate (363 afisari)
 S-a furat muzeul dacilor (239 afisari)
 Romania, sursa si trambulina pentru traficul de carne vie (167 afisari)
 ZIUA si replica (86 afisari)
 "Romania nu va vrea" (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03482 sec.