Ziua Logo
  Nr. 3643 de miercuri, 7 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Violenta si antisemitism
Bedros HORASANGIAN 
Textul numit "Protest",din 31 mai 2006 ,publicat in ZIUA si semnat/asumat de un grup de distinsi intelectuali, contine si o trimitere directa la "acei colaboratori care asigura o anume credibilitate" ne vizeaza indirect. Dincolo de sugestia dubitativa avansata sub formula "ar trebui sa constientizeze" la pericolul unui anume "trend" al publicatiei la "raspandirea ideilor xenofobe, sovine si antisemite, la propagarea unor mesaje extremiste si legionaroide". Faptul ca nici unul dintre "colaboratorii externi", de la Dna Zoe Petre si Stelian Tanase, la Adrian Severin si acad. Eugen Simion nu si-au retras semnaturile poate fi un raspuns gravelor acuze aduse ziarului. Totusi. Dupa o repetata lectura a textului si atenta analiza stilistica avansam ipoteza de lucru ca nici unul - mai putin unul! - dintre distinsii semnatari (unii de mare prestigiu, precum Andrei Cornea, Antonesei, M.D. Gheorghiu sau Marta Petreu, altii provenind din zona studiilor culturale sau istorice, cu o excelenta prestatie stiintifica - Volovici, Oisteanu, Shafir, Rotman, Eskenazy - acesta dovedindu-se si un atent comentator muzical pe care-l urmarim cu interes - Ursprung este citat de William Totok ca semnatar al unei prefete la o carte despre "Influenta fascismului si national-socialismului asupra minoritatilor din Europa centrala si de sud-est", deci un cercetator din zona studiilor universitare, unde ar intra si Chioveanu, Cioflinca, Dan Matei sau doctoranda de la Cluj, Raluca Moldovan, cei trei publicisti maghiari Agoston, Banyai si Tibori, avem convingerea, sunt excelenti manuitori de limbaj academic romanesc, precum intelectualii bilingvi din Ardeal (Stefan Borbely, ca punct de reper, ne aducem aminte, a publicat in "Echinox" un lung articol inedit al lui Mircea Eliade despre Nae Ionescu din "Axa" - publicatie legionara scoasa de Tell si Polihroniade - la moartea acestuia si care nu aparea nici in bibliografia lui Mircea Handoca) nu poate sa fie autorul textului cu pricina. Ramane dl M. Katz. La o adica nici dl M. Katz nu ar putea fi autorul - alminteri singurul care prin "job description" ar trebui sa contabilizeze "derapajele" - pentru ca fiind in relatii cu redactia, un simplu telefon putea clarifica o nemultumire punctuala.
Si atunci cine si de ce a produs protestul si cui foloseste? Am retinut calitatea slaba a "denuntului", ce viza ZIUA, a "demascarii" (Roncea) si a "planului de masuri" (S.R. Stanescu). Un protest prost scris si inabil conceput nu produce efecte. Asocierea si incriminarea mai multor ziaristi de diverse facturi si orientari nu se justifica. Amestecarea planurilor, antisemitismul cu activitatea MAE, sau recrudescenta extremismului de dreapta, reala altminteri, cu violentele de tot felul, inclusiv de limbaj, creeaza confuzie. Aparitia unui comunicat semnat doar de Dl Katz, care zice ca nu s-a inteles bine unde se batea saua, ni se pare sugestiv pentru spatiul mioritic unde combatem.
Si atunci? Iesirea la vedere a "Noii Drepte" ar merita o analiza mai apasata decat un simplu comentariu publicistic. "Nu vrem sa fim un popor de poponari!", zbierau vocile vanjos protestatare din multimea celor care defilau/ marsaluiau pe bulevardele Bucurestilor impotriva legalizarii prezentei/existentei homosexualilor in Romania. O ciudata si stranie logodna, intre credincioase inbasmalite cuviincios si imbratisand icoane pravoslavnice, ce cantau intru slava Domnului, si un tineret musculos-militaros, pus sub egida unui For Crestin, intitulat "Noua Dreapta". Tricourile negre si pancardele cu figura "capitanului" de sinistra amintire Zelea Codreanu marcau o ireala combinatie dintre credinciosi si virilii juni de la "Noua dreapta", mai apropiati de Ionut Iftimoaie, campionul roman de local-kombat, ca fason-trupeste, decat de "Filocalia" Parintelui Staniloaie, in spirit.
Cine sunt si ce vor ei? Nu stim bine.
Numeroase publicatii cu iz legionar sau legionare de-a dreptul, de la "Mein Kampff" -ul lui Hitler si pana la "Cartica sefului de cuib" se vand la chioscurile si tarabele din plin centrul Bucurestilor. Atrageam atentia, chiar acum cateva saptamani, asupra puzderiei de afise ce impanzesc zona universitatii bucurestene. De ce este atras parte din tineret la aceasta ideologie a extremei drepte? Unde amestecul ideilor rasiste, xenofobe, antisemite si antidemocratice se contopeste vulgar cu smerenia si evlavia unui ortodoxism rastalmacit din teologie in ideologie. Am trait ca s-o vedem si pe asta: militienii de ieri, politistii de azi, luptandu-se din greu, intru apararea homosexualilor de furia multimii! Ce-o fi fost la gura "organelor abilitate", nici nu vrem sa ne imaginam! Daca e "misie", alde Pristanda devin mai catolici si decat Papa! Invitarea semnatarilor la o dezbatere pe tema xenofobiei, rasismului si antisemitismului ar avea rezultate benefice. Pentru toata lumea.
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Anti-Idiotarian Manifesto   de Ciufulici
Ti-am spus sa nu te umfli Ratacitule; uite care e atmosfera.........................   de Mos Grigore
Inca una acu'! Din ce in ce mai bine........................   de Mos Grigore
Eugeniaaa unde esti napolitana mea?   de neamtu tiganu
SIMPLE "SCAPARI" PSIHANALITICE?   de Joan
Antiromanism   de Zob Gheorghe
Mileniu III   de warry
NewsMax despre violenta si boycot   de Virgil Ciuca
dle Bedros !!!   de enzo
Nevinovatul, chiar nu stie?!   de Ghita Bizonu'
mai pune mana pe cate o carte, neica Bedroase...   de lucid
autorul se exprima greoi   de Incult
Clisee si limba de lemn   de alco
Domnului Horasangian   de Eugenia Duta
Uimit privea Cezarul la umbra cea din nouri....   de motanul incaltat
Tiganeeeee ! Te cauta fratele tau, Motanul !   de motanul incaltat
Nec ego capio totum quod sum   de mirapo
Anti semitismul ...Cel mai folosit cuvint in ultimele milenii ...-:)   de jan dinu
Domnului Trebek Alexandru   de Eugenia Duta
Raspuns lui Neamtu Tiganu   de Eugenia Duta
interesant editorial d-le Bedros   de nellu
Violenta si antisemitism   de doctorul
A r h i v a
  Se spulbera mitul incompatibilitatii dintre politica si afaceri    7 comentarii
  Singurul nostru urias    3 comentarii
  Lasa-l fara scaun!    4 comentarii
  "Romania nu va vrea"    37 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  Cine conduce Romania?    2006-05-31
  Rosu, galben si albastru    2006-05-24
  Volo, "Volvo" si "Volga"    2006-05-17
  Operatiunea Becali    2006-05-10
  Hermeneutica inundatiilor    2006-05-03
 Top afisari / comentarii 
 Calomnia si insulta eliminate (363 afisari)
 S-a furat muzeul dacilor (239 afisari)
 Romania, sursa si trambulina pentru traficul de carne vie (167 afisari)
 ZIUA si replica (86 afisari)
 "Romania nu va vrea" (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.25379 sec.