Ziua Logo
  Nr. 3641 de luni, 5 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Merita resuscitata Alianta DA?
Dan PAVEL 
Pentru fortele aflate la guvernare, principala dilema politico-strategica a viitorului este daca proiectul Aliantei DA merita sau nu continuat. In ciuda sprijinului ridicat al presedintelui Basescu si a inversarii preferintelor electoratului pentru PD si in defavoarea PNL, nici unul dintre cele doua partide nu este in stare de unul singur sa castige alegerile. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al potentialului electoral, ele se afla tot in situatia de acum trei ani, cand s-a constituit Alianta. Multe s-au intamplat de atunci, dar calculele de acum seamana cu cele anterioare. Aceste calcule ii vor obliga pe liderii vizibili sau mai putin vizibili ai celor doua principale partide din coalitie, inclusiv pe Basescu, Tariceanu, Boc, Stolojan si ceilalti, sa-si reconsidere comportamentul. Este nevoie de o evaluare lucida a ce mai inseamna Alianta DA si de o decizie clara privind viitorul ei - fie ca este vorba despre deconectarea ei de la aparatele care o mentin artificial in viata si de inmormantarea ei, fie de resuscitarea si consolidarea ei. Altminteri, Alianta DA poate avea o soarta asemanatoare Conventiei Democratice. Cat despre partidele componente, nu se stie.
Este amuzant sa citesti in presa (nu doar sub semnatura unor jurnalisti, ci si a unor "analisti") comentarii despre "potentialul de coalitie" si "potentialul de santaj" facute de oameni care nu au studiat literatura de specialitate, respectiv teoriile partidelor politice si ale coalitiilor, ci au auzit de acesti termeni din articolele altora, iar apoi au folosit termenii "intuitiv," adica "dupa ureche". In ceea ce priveste potentialul de coalitie, chiar daca PRM ar creste si la 30% sau 35%, tot nu are un asemenea potential. In schimb, daca UDMR scade de la 7% la 5,2%, tot are un potential de coalitie ridicat. Potentialul de coalitie nu are legatura cu numarul de voturi sau cu procentajul electoral. La fel, este aberant sa vorbesti despre potentialul de santaj al unor partide precum PD, PC sau UDMR. Potentialul de santaj nu are nici o legatura cu partidele aflate la putere. In realitate, potentialul de coalitie al PNL sau PD este redus, pentru ca nici una dintre ele nu va risca sa faca o coalitie guvernamentala cu PSD (si cu atat mai putin cu PRM), oricate resentimente reciproce s-au acumulat de cand au venit impreuna la putere. Oricare dintre cele doua formatiuni ar risca un asemenea pas va fi serios depunctata electoral si politic.
Singura formatiune politica din Romania care a dovedit un potential de coalitie ridicat este UDMR, care a fost in coalitii executive si cu CDR, si cu Alianta DA, iar in coalitie legislativa cu PSD. PRM are cel mai scazut potential de coalitie. PNL si PD se afla undeva intre. Desi nu pot fuziona, cel putin nu intr-un orizont temporal actual, PNL si PD sunt condamnate sa ramana impreuna la urmatoarele alegeri. Valeriu Stoica a dovedit geniu politic cand a inventat formula Aliantei DA, pe care a gandit-o astfel incat sa nu repete multe din neajunsurile Conventiei. Tocmai pentru ca nu are malformatiile congenitale ale CDR, Alianta DA este o formula inca viabila, ba chiar cu o capacitate de a realiza o performanta politica pe care nu a mai realizat-o nimeni. In Romania postcomunista a fost mai usoara cucerirea puterii politice decat mentinerea ei. PDSR a pierdut puterea in 1996, CDR in 2000, iar PSD in 2004. In schimb, Alianta DA are sansa de a nu pierde puterea la viitoarele alegeri, fie ca vor fi la termen sau anticipate.
Legea nescrisa a pierderii alegerilor de catre fortele politice aflate la guvernare a fost incalcata. Nu mai este o lege. Unde? Chiar in Ungaria vecina si "prietena" (pentru unii), unde alianta dintre socialisti si liberali a reusit sa ramana la putere. PSD nu are forta si nici autoritatea morala sa-si revina mai devreme de cinci ani de acum incolo, cu conditia sa nu mai beneficieze de ajutorul nemijlocit al lui Basescu, omul care a dat lovituri mai dure PNL-ului, deci Aliantei DA, decat toata opozitia la un loc. Chiar daca PRM ar ajunge sa ocupe primul loc in alegeri, nimeni nu ar face o alianta cu partidul lui Vadim Tudor.
Este greu de inteles cum politicieni care se pretind rationali sau ca au instinct politic (cred ca stiti la cine ma refer) nu isi dau seama "cum merg lucrurile" (vorba stim noi cui). Dupa ce si-au administrat reciproc capete in gura si picioare in fund, liberalii si democratii vor trebui sa se impace. Nu va fi usor, dar nu este imposibil. Impacarea lor si ramanerea la putere nu este "raul cel mai mic" care se poate intampla. Dar perspectiva revenirii la putere a PSD-ului (indiferent de cine ar fi condus dintre liderii actuali si indiferent de generatia din care fac ei parte) este un rau greu de suportat.
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Cata siguranta!   de bbbb
stiu si eu ?   de lorelei
D.A., merita   de OMUL DE LA MUNTE
DA...   de Reka
Parerea mea   de CristianIon2005
Copil mort din fasa, caci "parintii" sunt incompatibili,   de Raquel
A r h i v a
  O retrocedare publicistica!    4 comentarii
  "Conjuratia imbecililor"    21 comentarii
  Tabloide, manele, modele    
  Basescu se intoarce    
  La judecata zilei    
  Amicala paruiala cotidiana    1 comentariu
  Raport despre starea institutiilor    2006-05-29
  Stolojan - rolul politic al unui antimodel    2006-05-22
  Capitalismul - un proiect neasumat politic    2006-05-08
  Relatia SUA- China si noua marginalitate    2006-05-02
  Lustratia - tardiva, nedreapta, ilogica    2006-04-17
 Top afisari / comentarii 
 Companiile de telefonie mobila isi apara antenele (1284 afisari)
 Caracatita universitara (1237 afisari)
 Dramele Proprietatii (209 afisari)
 Homosexualii primiti cu pietre si pumni (133 afisari)
 Gheseft pentru comisar (128 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.24986 sec.